Lasi LASI ON SULATETTUJEN SILIKAATTIEN JHMETTYESS MUODOSTUNUT AMORFINEN

  • Slides: 5
Download presentation
Lasi LASI ON SULATETTUJEN SILIKAATTIEN JÄHMETTYESSÄ MUODOSTUNUT AMORFINEN MASSA. LASI ON HAURASTA, KOVAA JA

Lasi LASI ON SULATETTUJEN SILIKAATTIEN JÄHMETTYESSÄ MUODOSTUNUT AMORFINEN MASSA. LASI ON HAURASTA, KOVAA JA YLEENSÄ LÄPINÄKYVÄÄ.

Koostumus Lasin komponentteja ovat lasinmuodostajat, sulatteet eli flussit, stabilointiaineet sekä toissijaiset materiaalit kuten puhdistus

Koostumus Lasin komponentteja ovat lasinmuodostajat, sulatteet eli flussit, stabilointiaineet sekä toissijaiset materiaalit kuten puhdistus ja värjäysaineet. Lasin perusraaka aine ja pääasiallinen lasinmuodostaja on piidioksidi eli kvartsi, joka on piidioksidin (Si. O 2) muodossa. Se muodostaa useimpien lasityyppien painosta 60– 80 prosenttia. Sulaessaan kvartsi sitkistyy paksuksi nesteeksi. Kun tätä nestettä jäähdytetään valvotusti jähmettymispisteeseen, atomit eivät asetu kiteille ominaiseen säännölliseen järjestykseen, vaan ne jähmettyvät nesteiden tapaan epäsäännölliseen rakenteeseen.

Historia Vanhin tunnettu lasilaatu on alkali kalkki lasi, jota valmistetaan soodan, hiekan ja kalkin

Historia Vanhin tunnettu lasilaatu on alkali kalkki lasi, jota valmistetaan soodan, hiekan ja kalkin seoksesta. Egyptissä siitä valmistettiin lasitettuja kivi helmiä jo noin vuonna 4000 eaa. Jo varhain havaittiin, että lasi voitiin saada värilliseksi lisäämällä siihen eri malmeja. Tällaista värillistä lasia käytettiin keramiikan lasitukseen sekä jalokivien jäljitelmiin. Vanhimmat tunnetut lasiastiat ovat Egyptistä n. vuodelta 1500 eaa. , ja niitä valmistettiin Egyptissä huomattavia määriä jo 1300 luvulla eaa. Niitä valmistettiin yleensä upottamalla metalli tankoon kiinnitetty, kankaalla päällystetty hiekka ydin sulaan lasiin, jossa sitä pyöritettiin astian muotoilemiseksi haluttuun muotoon. Hiekka ydin poistettiin, kun lasi oli valmis. Lasin puhallus keksittiin Egyptissä tai. Syyriassa noin vuonna 50 eaa. , ja se syrjäytti nopeasti vanhemmat lasia stioiden valmistus menetelmät.

Valmistus Raaka aineet sekoitetaan oikeassa suhteessa, jolloin saadaan mänkiä. Tämä seos sulatetaan noin 1

Valmistus Raaka aineet sekoitetaan oikeassa suhteessa, jolloin saadaan mänkiä. Tämä seos sulatetaan noin 1 500 °C: ssa lasiuunin sisällä olevassa upokkaassa tai vannassa. Sulatuksen jälkeen lasimassan lämpötila lasketaan työlämpöön, noin 1 000 °C. Lasimassan työstöä ja muokkausta seuraa lasin jäähdytys. Pullot ja hehkulamput valmistetaan nykyisin koneellisesti puhaltamalla. Automaattikoneet puhaltavat paineilmalla jopa 590 000 pulloa vuorokaudessa tai 900 hehkulamppua minuutissa.

Kierrätys Lasinkeräykseen lasipullot ja lasipurkit Sekajätteeseen juomalasit, kahvikannut ja korkeaa kuumuutta kestävät ruoanlaittoastiat, kristalli,

Kierrätys Lasinkeräykseen lasipullot ja lasipurkit Sekajätteeseen juomalasit, kahvikannut ja korkeaa kuumuutta kestävät ruoanlaittoastiat, kristalli, posliini, keramiikka, ikkunat ja peilit, lasiset kosmetiikkapurkit sekä hehku ja halogeenilamput. Energiansäästölamput ja loisteputket sähkölaitteiden tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Lasipakkausjätteestä tehdään uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja purkkeja. Lasia voidaan kierrättää rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee. Erilliskerätyt ikkunalasit ja purkulasit puhdistetaan ja lajitellaan Suomen Uusioaines Oy: ssä ja niistä valmistetaan vaahtolasia, lasivillaa ja uutta tasolasia.