KARANGAN 8 Rujuk Super Skor ms 104 KESAN

  • Slides: 6
Download presentation
KARANGAN 8 ( Rujuk Super Skor m/s 104) KESAN PEMBUANGAN SAMPAH SARAP

KARANGAN 8 ( Rujuk Super Skor m/s 104) KESAN PEMBUANGAN SAMPAH SARAP

PENDAHULUAN Masyarakat hari ini kurang Dewasa ini, segelintir anggota kesedaran tentang masyarakat kurang kebersihan

PENDAHULUAN Masyarakat hari ini kurang Dewasa ini, segelintir anggota kesedaran tentang masyarakat kurang kebersihan kesedaran alam sekitar tentang kebersihan alam sekitar. Malah, masih ada dalam kalangan kita yangsegelintirnya suka membuang sampah ada yang sarap di merata-rata tempat. membuang sampah sarap Tahukah anda, apakah kesan merata-rata tempat negatif daripada sikap individu yang sebegini? AYAT ARAH?

 menjejaskan kesihatan masyarakat sekeliling 1 sisa-sisa pembuangan Salah satu kesannya termasuklah sampah boleh

menjejaskan kesihatan masyarakat sekeliling 1 sisa-sisa pembuangan Salah satu kesannya termasuklah sampah boleh membawa _______________. pelbagai penyakit Jenis sampah sarap yang sering dibuang terdiri daripada sisa-sisa makanan. Jika sampah sarap ini dibiarkan maka akan menarik perhatian haiwan perosak seperti ___, ___ dan ____ yang merupakan pembawa penyakit.

 Berlakunya pencemaran udara 2 berbau busuk Selain itu, kesan–pembuangan sampah sarap ini turut

Berlakunya pencemaran udara 2 berbau busuk Selain itu, kesan–pembuangan sampah sarap ini turut menjejaskan kehidupan menyebabkan masyarakat _______. Sampah sarap yang dibuang dan tidak diurus dengan baik akan mengeluarkan bau busuk. Keadaan ini pasti akan menjejaskan kehidupan masyarakat.

 Menjejaskan imej negara 3 menjejaskan imej negara – Amalan buruk ini boleh memberikan

Menjejaskan imej negara 3 menjejaskan imej negara – Amalan buruk ini boleh memberikan rakyat menjejaskan imejgambaran negara kita. Keadaan ini turut memberikan bahawa negara ini tidak gambaran pembersih rakyat negara ini pengotor. Walaupun amalan ini hanya dilakukan oleh sebahagian kecil daripada masyarakat kita namun jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

PENUTUP Kesimpulannya, masalah pembuangan sampah sarap telah mengancam kehidupan kita sehingga menjejaskan kesejahteraan alam

PENUTUP Kesimpulannya, masalah pembuangan sampah sarap telah mengancam kehidupan kita sehingga menjejaskan kesejahteraan alam sekitar. Oleh itu, semua pihak haruslah berganding bahu bagai aur dengan tebing dalam mengatasi masalah ini dan janganlah bersikap bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing bagi menjamin kesejahteraan hidup pada masa akan datang.