Edward Said Oryantalizm Eletirisi Oryantalizm nedir Said arkiyatlk

  • Slides: 9
Download presentation
Edward Said Oryantalizm Eleştirisi

Edward Said Oryantalizm Eleştirisi

Oryantalizm nedir? Said, Şarkiyatçılık kitabının girişinde Doğu’nun bir Avrupa icadı olduğunu savunur. Batının kendini

Oryantalizm nedir? Said, Şarkiyatçılık kitabının girişinde Doğu’nun bir Avrupa icadı olduğunu savunur. Batının kendini tarif etmek için karşıtı olarak Doğuya ihtiyaç duyduğunu belirtir. Said’e göre Doğu Batılı öznenin zihninde bir söylem olarak kurulur. Said için Doğunun söylemsel kurulumunda Foucault’nün söylem ve iktidar kavramsallaştırması etkindir. Bu söylemsel kurulum Doğu ile Batı arasında ontolojik ve epistemolojik bir ayrım kurarak her ikisini de hakikat Rejimi içerisinde var eder.

Oryantalizm nedir? Said’e göre oryantalizm bir metindir. Fikirler, imgeler ve temsiller ile maddi gerçeklik

Oryantalizm nedir? Said’e göre oryantalizm bir metindir. Fikirler, imgeler ve temsiller ile maddi gerçeklik arasında bir ayrım gözetmez. Bu temsil Rejimi Batılı öznenin kendisini kurması ve karşıtı olarak var ettiği Doğu karşısında üstünlüğünü sürdürmesini sağlayan bir bilgi biçimidir. Said için bu bir bilgi kanonudur; Batının Doğu hakkında düşünme pratiğinin bütününü kapsar.

Oryantalizmin kapsamı Said için oryantalizm modern zamanlarda bir bilgi sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Bu

Oryantalizmin kapsamı Said için oryantalizm modern zamanlarda bir bilgi sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Bu Batı ile Doğu arasında coğrafi bir ayrımdan ziyade episteomlojik bir ayrımı inşa eder. Bu ayrım fiziksel sınırlardan ziyade kültürel farklarla varlık bulur. Batının Doğu temsilleri tembellik, irrasyonellik, şiddet eğilimi, egzotizm ve gizem etrafında şekillenir. Bu temsil Rejimi Batının Doğu karşısında üstünlüğünü anlamlandırır. Said’e göre Doğu hakkında her türden bilgi genellemeler üzerinden şekillenir. Oryantalizm bu sayede kendini kurma sistemidir. Doğu Batının kendini anlamlandırmak istediği bilgi rejiminde ayna işlevi görür. Doğunun uygar olmayan olarak temsili, Batının uygarlığını da teslim ve tasdik eder.

Oryantalizmin kapsamı ‘Saf’ ve politik bilgi ayrımının reddi Şark’a dair her türden bilgi, ‘Şark’ı

Oryantalizmin kapsamı ‘Saf’ ve politik bilgi ayrımının reddi Şark’a dair her türden bilgi, ‘Şark’ı inşa eder Bu bilgi ‘saf’ bilgi değil; olgusal bir hakikati yansıtmaz Şark’ı bilinebilir, yönetilebilir kılar: İktidarın nesnesi Geniş bir zaman aralığında, Şark ile ilgili muazzam bir söylem arşivi: Odak noktası: 18 -19 -20. yy İngiliz ve Fransız oryantalizmi ,

Oryantalizmin kapsamı Geniş bir zaman aralığında, Şark ile ilgili muazzam bir söylem arşivi: Akademik

Oryantalizmin kapsamı Geniş bir zaman aralığında, Şark ile ilgili muazzam bir söylem arşivi: Akademik bir uzmanlık alanı olarak Oryantalizm İncelemeleri (dil incelemeleri, din incelemeleri, tarih ve toplum çözümlemeri) – Doğuyu inceleyen her türden inceleme Batı-dışına dair Batının her türden hayali ve yazıları – edebi eserler, seyyahların gözlemleri, vs.

Oryantalizmin kapsamı Said için 19. yüzyıl Batının Doğu imgeleminde bir değişim başlamıştır. Batı karşısında

Oryantalizmin kapsamı Said için 19. yüzyıl Batının Doğu imgeleminde bir değişim başlamıştır. Batı karşısında Doğunun saflığı, doğallığı Bu Batının bilgi rejiminde sosyal Darwinizmin işaretidir. Doğu hakkında her türden genellemeler istikrarını korur.

Günümüzde Oryantalizm Said’in Oryantalizm incelemesinin son bölümü 20. yüzyılda oryantalizme odaklanır. Avrupa sömürgeciliği ve

Günümüzde Oryantalizm Said’in Oryantalizm incelemesinin son bölümü 20. yüzyılda oryantalizme odaklanır. Avrupa sömürgeciliği ve oryantalizm Bilgi ve iktidar arayışı Doğunun bilgisi, Doğulu öznenin üretimi Söylemsel iktidar (bkz. Foucault) Gündelik yaşamın önemi Mesafeli bir gözlemden katılıma dönüşüm Doğuya benzeme arzusundan ziyade bilgi-iktidar ilişkisinde yeni bir ever Yeni bir iktidar rejiminin tesisi Gündelik yaşamı, bedeni düzenleyen bir bilgi rejimi

Günümüzde Oryantalizmin liberal pozisyonu Uluslararası siyasette yeni dengeler: Amerikan hegemonyası Avrupa oryantalizmin dilbilimsel çözümlemelerinin

Günümüzde Oryantalizmin liberal pozisyonu Uluslararası siyasette yeni dengeler: Amerikan hegemonyası Avrupa oryantalizmin dilbilimsel çözümlemelerinin yerini sosyal bilimlerin alması Oryantalizm akademik bir inceleme alanı olma vasfını sürdürür Sömürge-sonrası hakikat Rejimi Oryantalizm sonundan ziyade örtük biçimlerinin daha önem kazanması söz konusu olmaya başlar. Küreselleşme ile birlikte kültürler arası etkileşim artsa da, oryantalist bilgi Doğu imgesini muhafaza eder. Bu oryantalizmde pasif bir pozisyonun habercisidir. Ama oryantalizm genellemeler üzerinden Doğu-Batı karşıtlığının epistemolojik zeminde kurmayı sürdürür.