Zubor lesn vskyt ivot a chov na Slovensku
Zubor lesný – výskyt, život a chov na Slovensku Šimon Mušuka
Výskyt zubrov • Toto majestátne zviera (príbuzné bizóna amerického, ktorý je od zubra menší), sa pred stáročiami vyskytovalo vo väčšine európskeho vnútrozemia • V minulosti sa však lovilo natoľko že dnes je to zákonom chránené zviera • Vo svete žije len v zoologických záhradách a oborách • V Európe žije asi 3400 kusov (väčšina v zajatí) z toho asi 1300 v Poľsku • Na Slovensku žijú v obore pri Topoľčiankach a voľne v Národnom parku Poloniny
• Stádo v Bukovskom lese v NP Poloniny bolo založené v r. 2003 holandskými ochranármi, ktorý financujú tento projekt • Pôvodne sa začínalo s 5 kusmi z Poľska a Bieloruska, no dnes ich je 22, s tým že sa stretávajú za hranicami s druhou čriedou – a stále pribúdajú
Vzhľad zubra • Dĺžka tela do 270 cm, chvost 80 cm • Výška do 200 cm • Hmotnosť 800 až 1000 kg • Dlhšie osrstenie na hlave a prednej časti tela, kratšie osrstenie na zadnej časti tela • U samcov je výraznejšia hriva • Krátke, do hora zahnuté rohy
Život zubra • Zubry žijú v rodinných stádach, na čele so starou samicou a jej mláďatami. Počas párenia vedenie stáda prevezmú samce, ktoré svoje stádo bránia pred cudzími býkmi • Býci často počas ruje zápasia, pričom silno do seba vrážajú s hlavami • Ruja prebieha v auguste až septembri • Po zhruba 9 mesiacoch samice vynosia mladé a až po pol roku ich odstavia • Zubry sa živia výlučne rastlinnou potravou ako – trávou, bylinami, púčikmi stromov a v zime aj machom, lišajníkmi či listovou opadankou
Zubry v obore • Jediná obora zubrov na Slovensku je pri Topoľčiankach, kde sa zubry chovajú už od dvadsiatich rokov minulého storočia, kde sa dajú aj pozrieť
Ďakujem za pozornosť!
- Slides: 8