YZME NDEKLER YZME NEDR Yzme sporu uluslararas standartlarda

  • Slides: 12
Download presentation
YÜZME

YÜZME

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER

YÜZME NEDİR? Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin

YÜZME NEDİR? Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir.

Yüzmeye Başlangıç Su, insanların doğal yaşam çevresi olmamakta beraber, çok kimsede su üstünde batmadan

Yüzmeye Başlangıç Su, insanların doğal yaşam çevresi olmamakta beraber, çok kimsede su üstünde batmadan durmasını sağlayan fiziksel nitelikleri vardır. Vücut bu şekilde suyun üzerinde durunca, kol ve bacakların uygun hareketleri yüzme denen olayı meydana getirir. Bu neşelendirici faaliyet en gencinden en yaşlısına, en zayıfından en kuvvetlisine, fiziksel arızalardan atletlere kadar herkesin yapabileceği bir faaliyettir. Ülkemizde insanların yüzmesi için bir çok fırsatlar vardır ve aşağıda sayılan amaçların göstereceği gibi, herkesin yüzmeyi öğrenmesi için birçok olumlu sebebi bulunmaktadır. Ülkemizde deniz, akarsular, göller, kanallar ve açıkta bulunan birçok su kaynakları mevcuttur. Her yıl, çoğu tehlikesiz sayılabilecek deniz kıyılarından bir kaç metre mesafede meydana gelen boğulmalardan birçok ölümler olmaktadır. Dolayısıyla yalnız tehlike anında kendilerini boğulmaktan kurtarmak için değil, aynı zamanda, kurtarıcıların hayatını gereksiz yere tehlikeye sokmamak için de herkesin yüzmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Bugün bir çok batı ülkelerinde ilkokula başlamanın ön şartlarından biri; ilkokul çağına gelmiş bir çocuğun yüzmeyi öğrenmesi olmaktadır.

Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında yüzme, askeri eğitimle birlikte temel eğitimin önemli bir parçası

Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında yüzme, askeri eğitimle birlikte temel eğitimin önemli bir parçası olarak görülmekteydi. Eski Yunan zaman yüzme yarışmaları düzenlemişler; Romalılar , hamamlardan ayrı olarak yüzme havuzları yaptırmışlar. Japonya'da ise okullarda yüzme eğitimini zorunlu kılan imparatorluk fermanı yayınlamıştır. İlk açık hava havuzunun 1828'de Liverpool'da yapılmasından bir süre sonra ilk uluslararası yüzme yarışları 1837'de Londra'da, ve ardından 1846'da Avustralya'da düzenlenmiştir. 1875'te İngiliz Mathew Webbe, Manş Denizi'ni kurbağalama tekniğiyle yüzerek geçti. Bu gelişmeler paralelinde, 1882'den sonra çeşitli Avrupa ülkelerinde de yüzme federasyonları kurulmaya başlandı. 1896'da kurulan Londra Metropoliten Yüzme Kulübü, daha sonra Amatör Yüzme Birliği'ne dönüştü. ABD'de yüzmenin örgütlü bir spora dönüşmesi, 1888'de Amatör Spor Birliği'nin (AAU) kurulması sayesinde gerçekleşti. 1896'da modern olimpiyat oyunlarının tekrar başlatılması ile, düzenlenen ilk olimpiyatlarda yüzme yarışlarına da yer verildi

YÜZME SİTİLLERİ

YÜZME SİTİLLERİ

STILLER Sayfa 8 Sayfa 9

STILLER Sayfa 8 Sayfa 9

Yüzme’nin önemi Form tutmak ve estetik bir vücuda sahip olmak isteyenler için yüzme ayrı

Yüzme’nin önemi Form tutmak ve estetik bir vücuda sahip olmak isteyenler için yüzme ayrı bir önem taşır. yüzme sırasında nefesin bir müddet tutulması zorunluluğunun kişinin nefesini açtığı, bu durumun ise vücudun bütün organlarının etkin hale geçmesini sağladığını belirtilmektedir.

YÜZME’NİN FAYDALARI Düzenli olarak yapılan egzersizin insan sağlığına olumlu katkıları vardır. Düzenli bir şekilde

YÜZME’NİN FAYDALARI Düzenli olarak yapılan egzersizin insan sağlığına olumlu katkıları vardır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapanlarda sigara ve alkol içme alışkanlığı ve aşırı şişmanlık oldukça az görülmekte. Gençliğinde ve hamileliğinde spor yapan anne adaylarının ölü ve erken doğumlar görülmemektedir. Uygun bir şekilde yapılan spor tüm yaş gruplarındaki insanlara olumlu katkılar sağlamaktadır.

 Antrenman Kuralları 1 -Isınma Yavaş yapılan egzersizlerde kişilere ısınma gereksizmiş gibi görünür, oysa

Antrenman Kuralları 1 -Isınma Yavaş yapılan egzersizlerde kişilere ısınma gereksizmiş gibi görünür, oysa yapılan bilimsel araştırmalarda görülmüştür ki ısınma yapan bir kişinin antrenman içersinde veya yarışma içersinde performansı çok daha iyi olmuştur. 2 -Esas devre Yüzme programlarında temel kural, yavaş ve gittikçe gelişen bir çalışma şeklinde olmalıdır. Eğer yoğun ve hızlı çalışmaya girersek; göğüste bir sıkışma yada ağrı, soluk almakta aşırı yoğunluk, gözlerde kararma midede bulanma görülebilir. Bu gibi durumlarda çalışmayı hemen kesmek gerekmektedir. Bundan anlaşılır ki antrenman ağır geçmiş olup vücudumuzu zorlamış olmaktayız. 3 -Soğuma devresi 5 -10 dakika lık bir soğuma programı kalbin dinlenme için yükünü azaltır. Kanın kalbe geri dönmesine adalelerin harekete yardımcı olur. Birdenbire durulduğu zaman dal elerde ani durur yani kan dolaşımı için adalenin kalbe yardımı kesilir. Adaledeki fazla kan birikimleri ise, kalbin dolayısıyla beynin yeterli oksijeni alamamasıyla sonuçlanacaktır. kalpte kanın azalması istenmeyen durumlar yaratabilir. Yüzme’de Dikkat Edilecekler

Ünlü Yüzücüler Michael Phelps Ian Thorpe – “The Torpedo” Aleksandr Popov Pieter van den

Ünlü Yüzücüler Michael Phelps Ian Thorpe – “The Torpedo” Aleksandr Popov Pieter van den Hoogenband – “Hoggie”

Hazırlayan: RABİA NUR ÇALIŞKAN

Hazırlayan: RABİA NUR ÇALIŞKAN