# YEAR 4 DECIMALS Money 4 multiplication money problems

• Slides: 9

YEAR 4 DECIMALS Money #4 multiplication money problems. Note: children learn to multiply decimals in upper key stage 2.

The table below shows the cost of different types of fruits. Fruit Cost Apples £ 2. 00 Bananas £ 3. 00 Cherries £ 3. 20 Pears £ 1. 50 Strawberries £ 4. 10 Pineapple £ 2. 60 I buy 8 apples. How much does it cost. For this question, we can use our multiplication facts to help us. 8 x £ 2. 00 = £ 16. 00 I buy 3 bananas. How much does it cost? For this question, we can use our multiplication facts to help us. 3 x £ 3. 00 = £ 9. 00

The table below shows the cost of different types of fruits. Fruit Cost Apples £ 2. 00 Bananas £ 3. 00 Cherries £ 3. 20 Pears £ 1. 50 Strawberries £ 4. 10 Pineapple £ 2. 60 I buy 2 packs of cherries. How much does it cost. This question is different because I am not multiplying a whole number. I am multiplying a decimal. We haven’t learnt to multiply decimals yet (we do when we get to Year 6) so how do we answer this question? 3. 20 x 2

I am going to break this question up by multiplying the pounds and the pence separately then adding them together to find a total. 3. 20 x 2 £ 3 x 2 = £ 6 20 p x 2 = 40 p Altogether : £ 6. 40

The table below shows the cost of different types of fruits. Fruit Cost Apples £ 2. 00 Bananas £ 3. 00 Cherries £ 3. 20 Pears £ 1. 50 Strawberries £ 4. 10 Pineapple £ 2. 60 I buy 5 pears. How much does it cost? 1. 50 x 5 £ 1 x 5 = £ 5 50 p x 5 = 250 p £ 2. 50 Altogether: £ 5 + £ 2. 50 = £ 7. 50

The table below shows the cost of different types of fruits. Fruit Cost Apples £ 2. 00 Bananas £ 3. 00 Cherries £ 3. 20 Pears £ 1. 50 Strawberries £ 4. 10 Pineapple £ 2. 60 I buy 3 packs of strawberries 4. 10 x 3 = £ 4 x 3 = £ 12 Altogether: £ 12 + 30 p = £ 12. 30 10 p x 3 = 30 p

The table below shows the cost of different types of fruits. Fruit Cost Apples £ 2. 00 Bananas £ 3. 00 Cherries £ 3. 20 Pears £ 1. 50 Strawberries £ 4. 10 Pineapple £ 2. 60 I buy 4 pineapples 2. 60 x 4 = £ 2 x 4 = £ 8 60 p x 4 = 240 p £ 2. 40 Altogether : £ 10. 40

I buy three pars of socks. Each pair costs £ 5. 90. How much does it cost altogether? 5. 90 x 3 £ 5 x 3 = £ 15 90 p x 3 = 270 p £ 2. 70 Altogether : £ 17. 70

A school buy 4 text books. Each book costs £ 12. 80. How much did they spend? 12. 80 £ 12 x 4 = £ 48 80 p x 4 = 320 p £ 3. 20 Altogether : £ 51. 20