YANGIN SNDRMEDE KULLANILAN KMYASAL MADDELER VE YANGINA ETKS

  • Slides: 13
Download presentation
YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN KİMYASAL MADDELER VE YANGINA ETKİSİ

YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN KİMYASAL MADDELER VE YANGINA ETKİSİ

Yangın Söndürücüler ü Su ü Karbondioksit ü Köpük ü Kuru (Foam) kimyasal maddeler

Yangın Söndürücüler ü Su ü Karbondioksit ü Köpük ü Kuru (Foam) kimyasal maddeler

Su ( H 2 O ) ü Yangın söndürmede en çok kullanılan maddelerden birisidir.

Su ( H 2 O ) ü Yangın söndürmede en çok kullanılan maddelerden birisidir. ü Su ateşe tatbik edildiğinde su buharlaşır ve ortamdaki O 2 azaltarak boğma etkisi yapar ü Fakat sudan hafif olan gazların yanmasında etkisizdir.

Karbondioksit gazı ( CO 2 ) Yanan maddenin üzerini kaplayan CO 2 gazı yanıcı

Karbondioksit gazı ( CO 2 ) Yanan maddenin üzerini kaplayan CO 2 gazı yanıcı maddeyi O 2 siz bırakarak yangının söndürülmesini sağlar. ü Karbondioksitin söndürücü özelliği ateşi boğmasından kaynaklanır. ü Ateşin üzerine döküldüğünde sıvı halden aniden gaz haline geçer bu sebeple beyaz kar gibi görünür. ü Havadan 1, 5 kat ağır olduğundan doğrudan maddenin üzerini kaplar ve hava ile ateşin birleşmesini engelleyerek ateşi boğar söndürür. ü

Köpük (Foam) ü Kimyasal bileşik olan foam ‘ın basınçlı su ile havaya verilmesiyle köpük

Köpük (Foam) ü Kimyasal bileşik olan foam ‘ın basınçlı su ile havaya verilmesiyle köpük oluşur ve yanan maddenin üzerine dökülmesiyle yanan maddenin O 2 ile teması kesilerek söndürülür.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KURU KİMYASAL MADDELER ü Monoamonyum ü Diamonyum ü Amonyum ü En fosfat

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KURU KİMYASAL MADDELER ü Monoamonyum ü Diamonyum ü Amonyum ü En fosfat ( NH 4 H 2 PO 4 ) fosfat ( (NH 4)2 HPO 4 ) sülfat (NH 4)2 SO 4 veya türevleri çok bilineni ise Sodyum bikarbonat (Na. HCO 3 )

Kuru Kimyasalların söndürme yöntemleri n Boğma etkisiyle söndürme n Zincirleme söndürme yanma olayını durdurma

Kuru Kimyasalların söndürme yöntemleri n Boğma etkisiyle söndürme n Zincirleme söndürme yanma olayını durdurma ile

Boğma yöntemi ü Kimyasal yapıları amonyum fosfat (NH 4)H 2 PO 4 olan kimyasal

Boğma yöntemi ü Kimyasal yapıları amonyum fosfat (NH 4)H 2 PO 4 olan kimyasal maddenin ateşe dökülmesi sonucu meydana gelen metafosforik asit (HPO 3) katı yüzeyler üzerinde camsı bir tabaka meydana getirerek O 2 ile teması kesilir.

Zincirleme yanma olayını durdurma yöntemi Kimyasal maddelerin yangını söndürmesindeki etkisi yanma olayındaki zincir kırma

Zincirleme yanma olayını durdurma yöntemi Kimyasal maddelerin yangını söndürmesindeki etkisi yanma olayındaki zincir kırma reaksiyonuna bağlıdır ü Yanan bölge içinde serbest radikaller vardır yanmanın devam etmesi için bunların birbirleriyle reaksiyona girmesi gerekir. ü Ateş üzerine dökülen kimyasal maddeler yanma reaksiyonun sürdürülmesini engeller. ü

Zincir kırmada bu maddelerin etkisi Na. HCO 3 ( ısı) OH + H (aktif)

Zincir kırmada bu maddelerin etkisi Na. HCO 3 ( ısı) OH + H (aktif) Na. H + OH Na + OH + CO 2 H 2 O Na. H Na + H 2 O Tepkime sonucunda oluşan OH ve H gibi aktif parçacıklar su buharına dönüşmektedir.

ARİF TOPAL 240551 3 -A (İ. Ö. ) KİMYADA ÖZEL KONULAR

ARİF TOPAL 240551 3 -A (İ. Ö. ) KİMYADA ÖZEL KONULAR