Virus informatic CONCEPT Ce este un virus informatic

  • Slides: 15
Download presentation
Virus informatic

Virus informatic

CONCEPT Ce este un virus informatic? Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de

CONCEPT Ce este un virus informatic? Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale sistemului, care se gasesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc "paraziti". Ei sunt capabili sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproduca".

Ce face un virus? -distruge unele fisiere; -modifica dimensiunile fisierelor; -sterge toate informatiile stocate

Ce face un virus? -distruge unele fisiere; -modifica dimensiunile fisierelor; -sterge toate informatiile stocate pe disc, inclusiv formatarea acestuia; -distruge tabela de alocare a fisierelor, care duce la imposibilitatea citirii informatiei de pe disc; -diverse efecte grafice sau sonore inofensive;

Primul Virus În anul 1981 Virusii Apple 1, 2, si 3 sunt printre primii

Primul Virus În anul 1981 Virusii Apple 1, 2, si 3 sunt printre primii viruşi "in the wild“(lasati liberi). Descoperiţi in sistemul de operare Apple II, virusii se răspândesc in Texas A&M prin intermediul jocurilor piratate, luate in majoritate prin intermediul internetului.

O istorie a virusilor cunoscuti Virusi Rezident Acest tip de virus este un permanent

O istorie a virusilor cunoscuti Virusi Rezident Acest tip de virus este un permanent care locuieşte în memoria RAM. De acolo se poate depăşi şi întrerupe toate operaţiunile executate de sistem: corupere fişiere şi programe care sunt deschise, închise, copiat, redenumit etc Exemplele includ: Randex, CMJ, Meve, şi Mr. Klunky. Virusi cu actiune directa Scopul principal al acestui virus este de a reproduce şi să ia măsuri atunci când este executat. Atunci când o condiţie specifică este îndeplinită, virusul va intra în acţiune şi va infecta fisierele din directorul sau folderul pe care este în şi în directoarele care sunt specificate în calea de fişier AUTOEXEC. BAT. Acest fişier batch este întotdeauna situat în directorul rădăcină de pe hard disk-uri desfăşoară anumite operaţiuni atunci când calculatorul este pornit.

Suprascriere Virusi Virus de acest gen se caracterizează prin faptul că şterge informaţiile conţinute

Suprascriere Virusi Virus de acest gen se caracterizează prin faptul că şterge informaţiile conţinute în fişierele pe care le infecteaza, care le face parţial sau total inutile odată ce acestea au fost infectate. Singura modalitate de a curăţa un fişier infectat de un virus de suprascriere este de a şterge acel dosar complet, pierzându-şi astfel conţinutul original. Exemple de acest virus: Way, Trj. Reboot, Trivial. 88. D. Virus de boot Acest tip de virus afectează sectorul de boot al unui hard disk sau floppy. Aceasta este o parte esenţială a unui disc, în care informaţiile de pe disc în sine este stocată împreună cu un program care face posibilă boot (pornirea) calculatorului de pe disc. Cel mai bun mod de a evita virusii de boot este de a asigura că discurile floppy sunt protejate la scriere şi niciodată nu este pornit computerul cu o dischetă necunoscuta în unitatea de disc. Exemple de viruşi de boot includ: Polyboot. B, Anti. EXE.

Macro Virus Viruşii macro infectează fişierele care sunt create folosind anumite aplicaţii sau programe

Macro Virus Viruşii macro infectează fişierele care sunt create folosind anumite aplicaţii sau programe care conţin macrocomenzi. Aceste mini-programe fac posibilă pentru a automatiza serii de operaţiuni, astfel încât acestea sunt efectuate ca o singură acţiune, economisind astfel utilizatorul de la a fi nevoie să le efectueze unul câte unul. Exemple de viruşi macro: Relax, Melissa. A, Bablas, O 97 M/Y 2 K. Virus Director Viruşii Director schimba căile pe care să indice amplasarea unui fişier. Prin executarea unui program (fişier cu extensia EXE sau. Com. ) care a fost infectat de un virus, se execută în necunoştinţă de virus program, în timp ce fişierul original şi program au fost mutate în prealabil de către virus. Odată infectat devine imposibil pentru a localiza fişierele originale.

Virusul polimorfic viruşi polimorfi cripta sau se codifică într-un mod diferit (folosind algoritmi diferite

Virusul polimorfic viruşi polimorfi cripta sau se codifică într-un mod diferit (folosind algoritmi diferite şi chei de criptare) de fiecare dată când infecta un sistem. Acest lucru face imposibilă pentru anti-viruşi pentru a le găsiţi utilizând căutări şir sau semnătura (deoarece acestea sunt diferite în fiecare criptare) şi, de asemenea, le permite să creeze un număr mare de copii de ei înşişi. Exemplele includ: Elkern, Marburg, Bug Satan, şi Tuareg Infectori de fisier Acest tip de virus infecteaza programele sau fişierele executabile (fişiere cu extensie un EXE sau COM. . ). Când una din aceste programe este rulat, în mod direct sau indirect, virusul este activat, producând efectele nocive este programat pentru a efectua. Majoritatea virusurilor existente aparţin acestei categorii, şi pot fi clasificate în funcţie de acţiunile pe care le efectuează.

Companion Virusi Viruşii Companion pot fi considerati viruşi infectori fisiere cum ar fi rezident

Companion Virusi Viruşii Companion pot fi considerati viruşi infectori fisiere cum ar fi rezident sau tipuri de acţiuni directe. Acestea sunt cunoscute ca virusi de companie, deoarece odată ce ajung în sistemul de ei "însoţesc" alte fisiere care deja există. Cu alte cuvinte, în scopul de a efectua rutina lor infecţie, virusurile de companie pot aştepta în memorie până când un program este rulat (virusi rezident) sau acţioneze imediat prin efectuarea de copii de ei înşişi (viruşi acţiuni directe). Unele exemple includ: Stator, Asimov. 1539, şi Terrax. 1069 FAT Virus Tabelul de alocare a fişierelor sau FAT este parte a unui disc utilizat pentru a conecta informaţii şi este o parte vitală afuncţionării normale a calculatorului. Acest tip de atac a virusului poate fi deosebit de periculos, prinprevenirea accesului la anumite secţiuni ale discului în cazul în care fişierele importante sunt stocate. Daunele cauzate poa te duce la pierderi de informaţii din dosarele individuale sau chiardirectoare întregi.

Viermi Un vierme este un program foarte asemănător cu un virus, ea arecapacitat ea

Viermi Un vierme este un program foarte asemănător cu un virus, ea arecapacitat ea de a auto-reproduce, şi poate duce la efecte negativeasupra sistemului dvs. şi cel mai important, ele sunt detectate şieliminate de antivirusi. Exemple de viermi includ: PSWBugbear. B, Lovgate. F, Trile. C, Sobig. D, Mapson. Troieni sau Trojan Horses O alta rasa dezgustătoare de cod malware sunt troieni sau cai troieni, care spre deosebire de virusurile nu se reproduc prin infectarea altor fişiere, nici nu se auto-replica ca viermii.

Bombe Logice Acestea nu sunt considerate virusi, eoarece acestea nu se reproduc. Ei nu

Bombe Logice Acestea nu sunt considerate virusi, eoarece acestea nu se reproduc. Ei nu sunt chiar programe în dreptul lor propriu, ci mai degrabă segmente camuflate de alte programe. Obiectivul lor este de a distruge datele de pe computer o dată anumite condiţii au fost îndeplinite. Bombe logice mergenedetectate până la lansat, iar rezultatele pot fi distructive.

Avertismente apatute in momentul in care suntem infestati cu virusi

Avertismente apatute in momentul in care suntem infestati cu virusi

Antivirusi de-a lungul timpului n Primul produse anti virus sunt revendicate de mai multe

Antivirusi de-a lungul timpului n Primul produse anti virus sunt revendicate de mai multe surse diferite. Unul pretinde a fi primul program anti virus software-ul a fost făcut de European Bernt Fix în 1987. În 1988, software-ul antivirus Dr. Solomon, AOS Anti-Virus Toolkit a fost lansat de către Alan Solomon in Marea Britanie. La inceputul anilor 1990, AOS au existat aproximativ 19 de programe anti virus, inclusiv software-ul Symantec bine-cunoscut, AOS Norton Anti Virus software, Viru. Scan de Mc. Afee, şi IBM, AOS Anti-Virus. În 1994, Symantec a cumparat multe dintre companiile mai mici de protecţie anti virus a software-ului, cum ar fi Central Point, Peter Norton Computing, şi a cincea generatie de sisteme, făcându-l unul dintre cele mai mari servicii anti-virus.

 La mijlocul anilor 1990, AOS a adus multe progrese şi schimbări în dezvoltarea

La mijlocul anilor 1990, AOS a adus multe progrese şi schimbări în dezvoltarea de software de protecţie antivirus. Multe diviziuni în marile companii stânga pentru a forma propriile lor societăţi de software. Printre acestea se numara cea mai recunoscută în prezent cunoscuta sub numele de Kaspersky Labs. Alte progrese în acest timp includ dezvoltarea a antivirală Toolkit Pro (AVP), sistem de scanare anti-virus. De asemenea, dezvoltat la sfarsitul anilor 1990, AOS licentia tehnologiile AVP şi F Secure Anti Virus.

În prezent, există mai mulţi furnizori majore de protecţie anti virus software-ului, inclusiv: ALWIL

În prezent, există mai mulţi furnizori majore de protecţie anti virus software-ului, inclusiv: ALWIL avast Software-ul! Anti. Vir Personal. Edition Classic AVG Professional e. Trust EZ Armor Suite F-Secure Anti-Virus Kaspersky Anti-Virus Mc. Afee Virus. Scan Norton Anti. Virus Panda Antivirus Trend PC-cillin