Viktimat e trafikimit do t thot t jesh

  • Slides: 17
Download presentation
Viktimat e trafikimit

Viktimat e trafikimit

Ç’ do të thotë të jeshë viktimë e trafikimit? Te jesh i privuar nga

Ç’ do të thotë të jeshë viktimë e trafikimit? Te jesh i privuar nga të drejtat elementare njerëzore Mos të mund të marrësh kurrfarë vendimi ne lidhje me jetën tënde

Faktorët e vulnerabilitetit Individual- gjinia, edukimi, mosinformimi Familjar- raportet e çrregulluara, abuzimi fizik, emocinal,

Faktorët e vulnerabilitetit Individual- gjinia, edukimi, mosinformimi Familjar- raportet e çrregulluara, abuzimi fizik, emocinal, neglizhimi, familjet me nje prind, familjet me shume femije Ekonomik – gjendja e keqe ekonomike si pasoje e papunsisë ose të ardhurat e pamjaftueshme Social-izolimi i familjes

Kush janë viktimat e trafikimit A jeni ambicioz? A doni te siguroni nje pune

Kush janë viktimat e trafikimit A jeni ambicioz? A doni te siguroni nje pune te mire dhe te fitoni para te mjaftueshme? A doni te udhetoni? A shpresoni per nje jete me te mire? Nqs pergjigja e gjithe ketyre pyetjeve eshte po, atehere ju keni predispozita per tu bere viktime e trafikimit. Asnjeri nuk pranon qe te trafikohet.

 Viktimat mashtrohen ose detyrohen drejt nje situate te veshtire ku ata nuk kane

Viktimat mashtrohen ose detyrohen drejt nje situate te veshtire ku ata nuk kane kontroll. Ato mund te variojne: Vajza dhe femije nga vende ne zhvillim e siper. Njerez me mungese parash apo mundesish per sigurim pune apo studimesh. Te rinj qe kerkojne te permiresojne jetesen. Ata mund te jene me edukim universitar dhe nga te gjitha prejardhjet, racat apo klasat. Nuk perfshihen vetem grate. Meshkujt jane ne risk trafikimi per pune pa zanat kryesisht punet e renda.

Arsyet e trafikimit të femrave dhe fëmijëve Pozita diskriminuese e femrës në shoqëri Mungesa

Arsyet e trafikimit të femrave dhe fëmijëve Pozita diskriminuese e femrës në shoqëri Mungesa e edukmit Mungesa e shkathtësive profesionale

Mënyrat e trafikimit Mashtrimi( oferta per pune me te mire, edukim) Kërcënimi( se do

Mënyrat e trafikimit Mashtrimi( oferta per pune me te mire, edukim) Kërcënimi( se do te lendohet viktima ose familja e saj) Kidnapimi Futja e viktimës në borxh( per shpenzimet e dokumentave, udhetimit, strehimit, ushqimit, veshmbathjes) Abuzimin e autoritetit ( psh kur prindi e shet femijen, ose trafikanti ben presion mbi vitkimen e cila nuk e ka te rregukkuar statusin e imigrantit)

 Te shfrytezohesh do te thote te fitosh para per dike tjeter dhe pak

Te shfrytezohesh do te thote te fitosh para per dike tjeter dhe pak apo aspak per ty. Ne mund ta dime se cfare do thote por a e kuptojme ne te vertete? Kur rekrutet kane mbaruar punen e tyre ato ju a kalojne viktimat tek personat me te vertet te keqinj. Ketu eshte pika kur ato jane te thyara psikologjikisht dhe fizikisht dhe detyrohen te bejne para per kriminelat.

 Viktimat jane te detyruara te bejne nje ser gjerash, por detyrimet kryesore zgjasin

Viktimat jane te detyruara te bejne nje ser gjerash, por detyrimet kryesore zgjasin me ore te tera, per pak ose aspak para, me kercenimin violent konstant nqs se ato nuk do bashkpunojne. Ketu futen: Prostitucion i detyruar- forma me e perhapur e trafikimi me e zakonte ne vendet e tyre, agrikulture, industri, ndertim, sherbetore. Pornografi. Aktivitete kriminale-lypja, shperdarje dhe shitje droge, shitje e parave fallco. Violenca- Trafikantet perdhunojne dhe rrahin viktimat, per ti detyruar te bejne ate cfare kerkojne ato.

 Atehere pse njerzit pranojne te kryejne keto pune? . Sigurisht qe ato thjesht

Atehere pse njerzit pranojne te kryejne keto pune? . Sigurisht qe ato thjesht mund te thone jo? Jo e vertet……….

Jeta para trafikimit Femijet para se te trafikohen zakonisht jetojne ne familje disfunksionale, me

Jeta para trafikimit Femijet para se te trafikohen zakonisht jetojne ne familje disfunksionale, me shkalle te larte abuzimi, ne varferi Femrat e rritura zakonisht kane bashkeshort, femije, por jetojne ne kushte te veshtira ekonomike, shpesh jane te abuzuara fizikisht nga bashkeshortet

Jeta si viktimë Viktimat zakonisht fillojne te abuzohen qe ne fazen e rekrutimit, me

Jeta si viktimë Viktimat zakonisht fillojne te abuzohen qe ne fazen e rekrutimit, me teper gjate transportit kur u merren dokumentat Ne vendin e destinimit-kushte të mjera banimi( pa ushqim, pa drite te mjaftueshme, higjiena nen cdo nivel) Izolim social-kontakt vetem me trafikantet dhe klientet, Të ardhura minimale ose fare Probleme shëndetësore( fizike, seksuale dhe mendore) Nuk kane casje ndaj sherbimve mjekesore

Probleme shendetesore Eshtra te thyer Kokedhembje Dhembje barku Probleme me lekuren( vrrage nga prerjet

Probleme shendetesore Eshtra te thyer Kokedhembje Dhembje barku Probleme me lekuren( vrrage nga prerjet ose djegiet, zgjebe, morra) Humbje ne peshe-per shkak te humbjes se oreksit ose ushqimit te pamjaftueshem Infeksione te shpeshta Probleme stomatologjike

Abuzimet seksuale, marredheniet seksuale te pambrojtura cojne deri te: - Problemet gjinekologjike - Shtatzanite

Abuzimet seksuale, marredheniet seksuale te pambrojtura cojne deri te: - Problemet gjinekologjike - Shtatzanite e padeshiruara qe perfundojne me abort( shpesh kriminel) - Semundjet seksualisht transmisive

Probleme te shendetit mendor Ankthit Crregullimi i stresit post traumatik Depresionit- shume viktima tentojne

Probleme te shendetit mendor Ankthit Crregullimi i stresit post traumatik Depresionit- shume viktima tentojne te bejne vetvrasje Problemeve me vetvleresimin, ndjenje faji Abuzim i substancave si menyre e ballafaqimit me situaten ose i imponuar nga trafikantet Problemeve ne reportet nderpersonale per shkak te mosbesimit te te tjeret

FALEMNDERIT!

FALEMNDERIT!