VETAKA INTELIGENCIJA Jelena Popovevi 137512 Marija Tomi 71312

  • Slides: 19
Download presentation
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA Jelena Popovčević 1375/12 Marija Tomić 713/12

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA Jelena Popovčević 1375/12 Marija Tomić 713/12

NASTANAK n n Aristotelova , , Logika” Smatra se da je veštačka inteligencija kao

NASTANAK n n Aristotelova , , Logika” Smatra se da je veštačka inteligencija kao informatička disciplina ustanovljena na konferenciji u Darmutu u SAD-u 1956. godine. Tom prilikom predloženo je od strane Džona Makartija i samo ime discipline. Međutim, mnogi autori i stručnjaci se ne slažu da ovaj termin u potpunosti i najbolje opisuje oblast programiranja.

PRAVCI RAZVOJA n n 1) Proučavanje prirodne inteligencije (spoznavanje funkcija i modeliranje mozga, simuliranje

PRAVCI RAZVOJA n n 1) Proučavanje prirodne inteligencije (spoznavanje funkcija i modeliranje mozga, simuliranje čovekovog ponašanja i reagovanja. . . ) 2) Postizanje inteligentnog ponašanja primenom drugačijih pristupa, kakvi se ne mogu sresti u prirodnim sredinama.

INTELIGENCIJA≠VEŠTAČKA INTELIGENCIJA n n n Pod inteligencijom podrazumevamo sposobnost usvajanja, pamćenja i obrade određenih

INTELIGENCIJA≠VEŠTAČKA INTELIGENCIJA n n n Pod inteligencijom podrazumevamo sposobnost usvajanja, pamćenja i obrade određenih znanja. Osoba (ili mašina) bez ikakvog znanja ili sa ogromnom količinom “statičkog” znanja , ne može biti smatrana inteligentnom. Aspekt inteligencije je takođe i sposobnost komuniciranja sa drugim inteligentnim bićima (mašinama).

INTELIGENCIJA≠VEŠTAČKA INTELIGENCIJA n “Klasična” definicija veštačke inteligencije: ako su u dve odvojene sobe smeštene

INTELIGENCIJA≠VEŠTAČKA INTELIGENCIJA n “Klasična” definicija veštačke inteligencije: ako su u dve odvojene sobe smeštene jedna osoba i jedna mašina i ako na identične probleme one pružaju odgovore na osnovu kojih se ne može pogoditi u kojoj sobi se ko nalazi, onda možemo zaključiti da ta mašina ima atribute veštačke inteligencije.

DEFINCIJE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE n n Predstavlja deo kompjuterske nauke koja se bavi dizajniranjem inteligentnih

DEFINCIJE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE n n Predstavlja deo kompjuterske nauke koja se bavi dizajniranjem inteligentnih kompjuterskih sistema, to jest sistema koji pokazuju karakteristike koje povezujemo sa inteligencijom u ljudskom ponašanju - razumevanje govora, učenje, rešavanje problema. Bavi se programiranjem kompjutera za izvođenje zadataka koje trenutno bolje izvršavaju ljudi, jer se pri tome koriste viši mentalni procesi kao što je perceptualno učenje, organizacija memorisanog, rasuđivanje

DEFINCIJE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE n n n To je proučavanje mentalnih moći. Pri tome je

DEFINCIJE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE n n n To je proučavanje mentalnih moći. Pri tome je fundamentalna radna pretpostavka da "Ono što mozak čini može biti zamišljeno na nekom nivou kao vrsta kompjuterizacije. ” To je disciplina usmerena na razumevanje čovekove inteligencije kroz konstruisanje računarskih programa koji oponašaju inteligentno ponašanje Bavi se proučavanjima kako da kompjuteri rade ono što ljudi trenutno rade bolje.

KLASIFIKACIJA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE Prema pristupu rešavanja problema: n 1) Neuronske mreže n 2) Modeliranje

KLASIFIKACIJA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE Prema pristupu rešavanja problema: n 1) Neuronske mreže n 2) Modeliranje evolucije n 3) Heurističko programiranje Prema vrsti rešavanja problema: n 1) sistemi za rešavanje čovekovih uobičajenih zadataka n 2) sistemi za rešavanje formalnih zadataka n 3) sistemi za rešavanje ekspertskih zadataka

APLIKATIVNI SOFTVER n n n Kod većine računarskih aplikacija, najbolji rezultati se dobijaju u

APLIKATIVNI SOFTVER n n n Kod većine računarskih aplikacija, najbolji rezultati se dobijaju u saradnji čoveka i računara. Vođenje industijskih procesa sve više preuzimaju računarski sistemi, posebno konstruisane mašine, alati i roboti. Najkomplikovaniji proizvodni procesi danas se mogu obaviti bez učešća čoveka.

APLIKATIVNI SOFTVER n n Naročito interesantna oblast postala je oblast veštačke inteligencija, koja se

APLIKATIVNI SOFTVER n n Naročito interesantna oblast postala je oblast veštačke inteligencija, koja se bavi primenom računara u rešavanju logički složenih zadataka. Programska podrška istraživanjima u ovoj oblasti su ekspertni sistemi. Oni omogućavaju korisnicima da reše neki problem i sagledaju logiku zaključivanja.

EKSPERTNI SISTEMI n n Povezani su sa nastankom veštačke inteligencije i razvijaju se kao

EKSPERTNI SISTEMI n n Povezani su sa nastankom veštačke inteligencije i razvijaju se kao jedan njen deo. Očekuje se da ovakvi sistemi dostignu nivo performansi koji je uporediv sa nivoom eksperta za datu oblast problema (sposobnost računara da izvrši zadatak poput čoveka).

LJUDSKI MOZAK VS. RAČUNAR

LJUDSKI MOZAK VS. RAČUNAR

PRIMERI- ŠAHOVSKI MEČ n n U meču odigranom 1997. godine računar DEEP BLUE je

PRIMERI- ŠAHOVSKI MEČ n n U meču odigranom 1997. godine računar DEEP BLUE je pobedio Kasparova sa rezultatom od 3. 5 prema 2. 5 Samo godinu dana ranije u februaru 1996. u prethodnom meču takođe protiv Garija Kasparova, DEEP BLUE je izgubio Interesantno je da je IBM-ov istraživački tim koji stoji iza razvoja računara DEEP BLUE uspeo da ga u tako kratkom roku usavrši u meri dovoljnoj za pobedu nad svetskim šahovskim šampionom Osnovne izmene su se prema rečima direktora IBM-ovog istraživačkog tima odnosile na program koji može da menja parametre izmedju dve partije, zatim dodato je još šahovskog znanja i sam sistem je jači od prethodnog, pre svega brži je približno dva puta

PRIMERI n n Svojevremeno je u filmu , , Odiseja u svemiru 2001. ”

PRIMERI n n Svojevremeno je u filmu , , Odiseja u svemiru 2001. ” snimljenom 1968. , šahovska partija izmedju računara HAL na svemirskom brodu Discovery, i jednog od astronauta trebalo da pokaže intelektualnu moć računara. Jedan od trenutno najnaprednijih sistema veštačke inteligencije je gotovo jednak inteligenciji deteta predškolskog uzrasta. Mogućnosti mašine se ne poklapaju u potpunosti sa inteligencijom deteta - kompjuter je bio dominantniji na testu poznavanja reči, ali mu je nedostajala razboritost i uverljivost.

PRIMERI n n Nije iznenađujuć zaključak da kompjuteru nedostaje zdrav razum, nemehaničko zaključivanje, kao

PRIMERI n n Nije iznenađujuć zaključak da kompjuteru nedostaje zdrav razum, nemehaničko zaključivanje, kao i životno iskustvo. Životno iskustvo, pa čak i četvorogodišnjeg deteta, izrazito je važno jer uz pomoć proživljenih situacija dete donosi mudre i brze odluke. Primera radi, kompjuter zna koja je temperatura ključanja vode, ali četvorogodišnje dete bolje razume zbog čega je važno kloniti se vrele rerne.

LINKOVI n n n http: //poincare. matf. bg. ac. rs/ http: //www. nationalgeographic. rs/ve

LINKOVI n n n http: //poincare. matf. bg. ac. rs/ http: //www. nationalgeographic. rs/ve sti/1321 -koliko-je-pametna-vestacka -inteligencija. html http: //www. scribd. com/doc/1180502 32/e. Knjiga-VESTACKAINTELIGENCIJA-2003

HVALA NA PAŽNJI!

HVALA NA PAŽNJI!