VERML DERS ALIMA YNTEMLER VERML DERS ALIMA NE

  • Slides: 38
Download presentation
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NE ANLAMA GELMEKTEDİR? Verimli ders çalışma; “amaç doğrultusunda zamanı, planlı ve

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NE ANLAMA GELMEKTEDİR? Verimli ders çalışma; “amaç doğrultusunda zamanı, planlı ve programlı olarak kullanmaktır. . . ”

VERİMLİ ÇALIŞMAMIZI ENGELLEYEN UNSURLAR: Ø Ø Ø Ø Yanlış çalışma alışkanlıkları Temel bilgi eksikliği

VERİMLİ ÇALIŞMAMIZI ENGELLEYEN UNSURLAR: Ø Ø Ø Ø Yanlış çalışma alışkanlıkları Temel bilgi eksikliği Kişisel problemler Yeterli kaynaktan yararlanmama Dersle ilgili önyargılar Öğretmenle ilgili önyargılar Aşırı kaygı Televizyon Bağımlılığı Oyun Bağımlılığı Kıramadığınız Arkadaşlarınız Evinize Gelen Misafirler Ders çalışmaya başlayamamak İnternet ve chat Telefon ve mesaj saplantısı Erteleme vs….

ÖĞRENMELERİMİZİN DAHA KALICI SOKAKLAR OLABİLMESİ İÇİN; Anadolu Lisesi Fen Lisesi PRATİK ÖNERİLER :

ÖĞRENMELERİMİZİN DAHA KALICI SOKAKLAR OLABİLMESİ İÇİN; Anadolu Lisesi Fen Lisesi PRATİK ÖNERİLER :

AMAÇLARINIZI BELİRLEYİN: Başarılı olabilmek için, mutlaka; “hedef ve amacın açık ve net bir tanımının

AMAÇLARINIZI BELİRLEYİN: Başarılı olabilmek için, mutlaka; “hedef ve amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması”, “buna inanılması”, “bu amaca yönelik programların yapılması” ön şartlardır. Hayatta amacı olmayanlar, hiçbir zaman hayal kırıklığına uğramazlar…

ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN… • DERS ÇALIŞMAYA MORAL VE PSİKOLOJİK AÇIDAN KENDİMİZİ • HAZIRLAMALIYIZ. . .

ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN… • DERS ÇALIŞMAYA MORAL VE PSİKOLOJİK AÇIDAN KENDİMİZİ • HAZIRLAMALIYIZ. . . “Öğrenme istek ve arzusunu taşımayan, ve öğrenmenin gerekliliğine inanmayan hiçbir öğrenciye hiçbir ders aracı, hiçbir öğretmen yardımcı olamaz. ”

BU SÖZLERDEN VAZGEÇİN! 1 - YAPAMAM 2 -İNANMIYORUM BU SÖZLERİ DAĞARCIĞINIZIN BİR PARÇASI YAPIN

BU SÖZLERDEN VAZGEÇİN! 1 - YAPAMAM 2 -İNANMIYORUM BU SÖZLERİ DAĞARCIĞINIZIN BİR PARÇASI YAPIN 1 -YAPABİLİRİM 2 -İNANIYORUM 3 - ZAMANIM YOK 3 -ZAMAN YARATACAĞIM 4 - BELKİ 4 -KESİNLİKLE 5 - ACABA 5 -MUTLAKA 6 - KORKUYORUM 6 -KENDİME GÜVENİYORUM 7 - OLANAKSIZ 7 -İNANÇLA HERŞEY MÜMKÜNDÜR 8 - EĞER 8 -YAPACAĞIM 9 -BİLMİYORUM 9 -ÖĞRENECEĞİM 10 -DAHA ÖNCE HEP KAYBETTİM 11 -SONRA 10 -BU SEFER KAZANACAĞIM 11 -ŞİMDİ-ŞU AN 4

PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞIN: “PLAN YAPMA, GELECEĞİNİ BU GÜNDEN HAZIRLAMA DEMEKTİR. . ” BAŞARIYA

PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞIN: “PLAN YAPMA, GELECEĞİNİ BU GÜNDEN HAZIRLAMA DEMEKTİR. . ” BAŞARIYA GİDEN YOL ÇOK ÇALIŞMAKTAN DEĞİL, ETKİLİ ÇALIŞMAKTAN GEÇMEKTEDİR!

ÇALIŞMA ZAMANINIZI BELİRLEYİN Kendimizi ders çalışmaya verebildiğimiz zamanlarda ve aynı vakitlerde çalışmaya özen göstermeliyiz.

ÇALIŞMA ZAMANINIZI BELİRLEYİN Kendimizi ders çalışmaya verebildiğimiz zamanlarda ve aynı vakitlerde çalışmaya özen göstermeliyiz.

UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI BELİRLEYİN l Temizlik KARIŞIK BİR l Sandalye l Eşyalar l

UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI BELİRLEYİN l Temizlik KARIŞIK BİR l Sandalye l Eşyalar l Isı l Işık l Gürültü l Düzen l Hava MASA, KARIŞIK BİR ZİHNİN İŞARETİDİR. . .

BESLENME; l l l Kahvaltı mutlaka güne başlamada ana öğün olarak kullanılmalıdır. Değişik ve

BESLENME; l l l Kahvaltı mutlaka güne başlamada ana öğün olarak kullanılmalıdır. Değişik ve iştah açıcı biçimde hazırlanmış çok yönlü yemekler yenmelidir. Önemli olan, öğün saatlerinin belirli bir düzene oturtulmasıdır. Arada bir şeyler atıştırmak diye de bilinen zamansız beslenmek, sağlıklı beslenmeyi engeller. Yemekler sakin ve huzurlu bir ortamda yenilmelidir. Tıka basa tok bir şekilde ders çalışmak verimli olmayacaktır. Çünkü midenin dolu olması, kanın mide damarlarına birikmesine neden olur ve uyku yapar.

UYKU DÜZENİMİZ; l En ideal uyku saatleri, 23: 00 -06: 00 olarak kabul edilmektedir.

UYKU DÜZENİMİZ; l En ideal uyku saatleri, 23: 00 -06: 00 olarak kabul edilmektedir. l Fazla uyumak, uyuma isteğini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. .

BÜTÜN - PARÇA- BÜTÜN ÖĞRENME SÜRECİ, “Bütün-parça-bütün” şeklinde ilerlemelidir.

BÜTÜN - PARÇA- BÜTÜN ÖĞRENME SÜRECİ, “Bütün-parça-bütün” şeklinde ilerlemelidir.

ÇOK KANALLI KAYIT BİLGİNİN “ÇOK KANALLI KAYIT” YAPILMASI GEREKİR. HAYALİ VEYA GERÇEK OLARAK KONUYU

ÇOK KANALLI KAYIT BİLGİNİN “ÇOK KANALLI KAYIT” YAPILMASI GEREKİR. HAYALİ VEYA GERÇEK OLARAK KONUYU GÖR, DİNLE, KOKLA, DOKUN, TAT.

ÖĞRETECEK GİBİ ÖĞRENMENİN EN İYİ YOLLARINDAN BİRİ DE ÖĞRETMEKTİR. “BAŞKALARINA ÖĞRETECEKMİŞ GİBİ ÖĞRENMEK” VERİMİ

ÖĞRETECEK GİBİ ÖĞRENMENİN EN İYİ YOLLARINDAN BİRİ DE ÖĞRETMEKTİR. “BAŞKALARINA ÖĞRETECEKMİŞ GİBİ ÖĞRENMEK” VERİMİ ARTIRIR.

KENDİ İFADELERİNLE TEKRARLA ÖĞRENCİNİN BİLGİYİ “KENDİ İFADELERİYLE TEKRARLAMASI” ÖĞRENME VERİMİNİ

KENDİ İFADELERİNLE TEKRARLA ÖĞRENCİNİN BİLGİYİ “KENDİ İFADELERİYLE TEKRARLAMASI” ÖĞRENME VERİMİNİ

ÖĞRENME GRUPLARI KUR BENZER AMAÇLARA SAHİP KİŞİLERDEN OLUŞAN “ ÖĞRENME GRUPLARI” KURMAK VE BU

ÖĞRENME GRUPLARI KUR BENZER AMAÇLARA SAHİP KİŞİLERDEN OLUŞAN “ ÖĞRENME GRUPLARI” KURMAK VE BU GRUP İLE ÇALIŞMAK VERİMİ ARTIRIR.

BAĞLANTI KUR BENZERLİKLER- FARKLILIKLAR, TANIMLAR, ÖRNEKLER, KURALLAR- İSTİSNALAR, ANA FİKİRLER-YAN FİKİRLER BİLİNÇLİ OLARAK AYRILMALI

BAĞLANTI KUR BENZERLİKLER- FARKLILIKLAR, TANIMLAR, ÖRNEKLER, KURALLAR- İSTİSNALAR, ANA FİKİRLER-YAN FİKİRLER BİLİNÇLİ OLARAK AYRILMALI VE ARALARINDA “BİLİNÇLİ BAĞLANTILAR” KURULMALI.

YAZ BİR BİLGİYİ “YAZILI OLARAK İFADE ETMEK”, O BİLGİNİN ANLAŞILMA DÜZEYİNİ ARTIRIR.

YAZ BİR BİLGİYİ “YAZILI OLARAK İFADE ETMEK”, O BİLGİNİN ANLAŞILMA DÜZEYİNİ ARTIRIR.

İŞARETLE ÖNEMLİ YERLERİ VE ANA FİKİRLERİ “İŞARETLEMEK (ALTINI ÇİZMEK VEYA ÖZEL İŞARETLER)” ÖĞRENME DİKKATİNİ

İŞARETLE ÖNEMLİ YERLERİ VE ANA FİKİRLERİ “İŞARETLEMEK (ALTINI ÇİZMEK VEYA ÖZEL İŞARETLER)” ÖĞRENME DİKKATİNİ YÖNLENDİREREK VERİMİ ARTIRIR.

ZAMANI AYARLA DİKKATİN ZAYIFLAMASI VE SÜRDÜRÜLEMEMESİ DURUMUYLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN “ÇALIŞMA SÜRELERİNİZİ 40 DK DERS

ZAMANI AYARLA DİKKATİN ZAYIFLAMASI VE SÜRDÜRÜLEMEMESİ DURUMUYLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN “ÇALIŞMA SÜRELERİNİZİ 40 DK DERS +10 DK TEKRAR+10 DK DİNLENME” OLARAK AYARLAYINIZ.

Sürekli ders çalışmak iyi öğrenmek değildir! Dinlenmeye vakit ayırmak gerekir. Bu nedenle dinlenme aralarına

Sürekli ders çalışmak iyi öğrenmek değildir! Dinlenmeye vakit ayırmak gerekir. Bu nedenle dinlenme aralarına dinlendirici boş zaman uğraşlarına ve spora da yer vermek gerekir, bu bireyi uyumlu ve başarılı yapar… 100% Planlanmış aralar verildiği zamanki hatırlama eğrileri 75% İki saat hiç ara verilmediği zaman hatırlama eğrisi 50% İki saatten fazla hiç ara verilmeden çalışılan hatırlama eğrisi 25% 0% 1 saat öğrenmenin başladığı nokta 2 saat

TEKRAR YAPMAK ÖNEMLİDİR: KONUYU ÖĞRENME ORANI; DERSTE DİNLEMEKLE %20’YE KONUYU BİR KERE OKUMAKLA %40’A

TEKRAR YAPMAK ÖNEMLİDİR: KONUYU ÖĞRENME ORANI; DERSTE DİNLEMEKLE %20’YE KONUYU BİR KERE OKUMAKLA %40’A ÖZETİNİ ÇIKARTMAKLA %60’A BAŞKASINA ANLATMAKLA %80’E ÖĞRENMENİN HEMEN ARDINDAN TEKRAR YAPMAKLA %90’A ULAŞIR.

Hafızanın işleyişi ve unutma 100% anında 90% 80% 70% 60% 50% 40% 20 dakika

Hafızanın işleyişi ve unutma 100% anında 90% 80% 70% 60% 50% 40% 20 dakika 1 saat 9 saat 30% 20% 10% 0% öğrenmenin başladığı nokta 1 gün 2 gün 7 gün 30 gün

Düzenli tekrarlarla hatırlanan miktarın sürekli üst düzeyde tutulması 10% 0% 10 dak öğrenmenin başladığı

Düzenli tekrarlarla hatırlanan miktarın sürekli üst düzeyde tutulması 10% 0% 10 dak öğrenmenin başladığı nokta 1 gün 7 gün 30 gün 6 ay

BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ ETKİSİ “ÇALIŞMA SÜRESİNİN BAŞINDA VE SONUNDA ÖĞRENİLENLER AKILDA DAHA ÇOK KALIR.

BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ ETKİSİ “ÇALIŞMA SÜRESİNİN BAŞINDA VE SONUNDA ÖĞRENİLENLER AKILDA DAHA ÇOK KALIR. ” BUNUN İÇİN VERİLEN ARALARDAN SONRA TEKRAR YAPARAK BAŞLAMAK HATIRLAMA ORANINI ARTIRDIĞI GİBİ KONU BÜTÜNLÜĞÜNÜDE SAĞLAR.

TARAMA METODU OKUNACAK KONUYA KARŞI İLGİYİ ARTIRMAK, KONSANTRASYON OLUŞTURMAK VE BEYNİ UYARMAK İÇİN METNİ

TARAMA METODU OKUNACAK KONUYA KARŞI İLGİYİ ARTIRMAK, KONSANTRASYON OLUŞTURMAK VE BEYNİ UYARMAK İÇİN METNİ MUTLAKA “ÖN OKUMA (TARAMA METODU) “ İLE OKUYUN.

ÖN SORU KONUYA YÖNELİK “ÖN SORULAR” OLUŞTURMAK ZİHNİ UYARIR. SORULARA CEVAP ARAYACAK ŞEKİLDE OKUMAK,

ÖN SORU KONUYA YÖNELİK “ÖN SORULAR” OLUŞTURMAK ZİHNİ UYARIR. SORULARA CEVAP ARAYACAK ŞEKİLDE OKUMAK, OKUMA VERİMİNİ ARTIRIR NE ARADIĞINI BİLMEYEN BULDUĞUNU DA ANLAMAZ

ANAHTAR KELİME “ANAHTAR KELİME ÖZETİ ÇIKARMAK”, ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIP, TEKRAR KOLAYLIĞI SAĞLAMAKTADIR

ANAHTAR KELİME “ANAHTAR KELİME ÖZETİ ÇIKARMAK”, ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIP, TEKRAR KOLAYLIĞI SAĞLAMAKTADIR

ŞEMA ÇIKAR KONUYU BÜTÜN HALİNDE VE “GÖRSEL OLARAK GÖSTEREN BİR ŞEMA” BİLGİNİN KALICILIĞINI ARTIRIR,

ŞEMA ÇIKAR KONUYU BÜTÜN HALİNDE VE “GÖRSEL OLARAK GÖSTEREN BİR ŞEMA” BİLGİNİN KALICILIĞINI ARTIRIR, HATIRLAMAYI KOLAYLAŞTIRIR.

SORU CEVAP BİLGİNİN FORMATINI DEĞİŞTİRİN SORU TİPİNE UYGUN SİSTEMATİKTE HAFIZANIZA KAYDEDİN.

SORU CEVAP BİLGİNİN FORMATINI DEĞİŞTİRİN SORU TİPİNE UYGUN SİSTEMATİKTE HAFIZANIZA KAYDEDİN.

ADIM İLERLE ÖĞRENİLECEK KONULARI “KÜÇÜK PARÇALARA BÖLMEK VE BASAMAKLARDAN ADIM İLERLEMEK”, HEMEN GERİ BİLDİRİM

ADIM İLERLE ÖĞRENİLECEK KONULARI “KÜÇÜK PARÇALARA BÖLMEK VE BASAMAKLARDAN ADIM İLERLEMEK”, HEMEN GERİ BİLDİRİM SAĞLAYARAK MOTİVASYONU, DOLAYISIYLA ÖĞRENME KALİTESİNİ ARTIRIR.

MANTIĞINI KAVRA KELİMELERİ DEĞİL DÜŞÜNCELERİ OKUYUN. YAZININ MANTIĞINI DEĞERLENDİREREK OKUMAK, ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIR.

MANTIĞINI KAVRA KELİMELERİ DEĞİL DÜŞÜNCELERİ OKUYUN. YAZININ MANTIĞINI DEĞERLENDİREREK OKUMAK, ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIR.

NEDEN ÖĞRENDİĞİNİ BUL ÖĞRENİLEN BİLGİNİN NEREDE, HANGİ SORULARA KARŞI, NASIL KULLANILACAĞINI BİLMEK ÖĞRENME VERİMİNİ

NEDEN ÖĞRENDİĞİNİ BUL ÖĞRENİLEN BİLGİNİN NEREDE, HANGİ SORULARA KARŞI, NASIL KULLANILACAĞINI BİLMEK ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIR.

ÖNCE SONUNU OKU METNİ BAŞINDAN OKUMADAN ÖNCE, SON KISMINI OKUYUN. BİR AN ÖNCE ANA

ÖNCE SONUNU OKU METNİ BAŞINDAN OKUMADAN ÖNCE, SON KISMINI OKUYUN. BİR AN ÖNCE ANA FİKRİ YAKALAMAK İÇİN, OKUYUN VE YAKALADIKTAN SONRA DA DİĞER FİKİRLERLE İLİŞKİSİNİ KURARAK OKUMAYA DEVAM EDİN.

BİLGİNİN EFENDİSİ OLABİLMEK İÇİN ÇALIŞMANIN KÖLESİ OLMAK ŞARTTIR

BİLGİNİN EFENDİSİ OLABİLMEK İÇİN ÇALIŞMANIN KÖLESİ OLMAK ŞARTTIR

Son Söz: İlim adamlarından biri, insanın maddi ve manevi her konuda başarılı olmasını çalışmaya

Son Söz: İlim adamlarından biri, insanın maddi ve manevi her konuda başarılı olmasını çalışmaya bağlar ve şöyle dermiş: KARARIMIZI UYGULAMAYA GEÇİRELİM! “Su düşünmek susuzluğunuzu gidermez, odun düşünmek sizi ısıtmaz…” Bunun gibi sizlerin de sadece bugünden itibaren verimli çalışma kararı vermeniz yeterli olmayacaktır. . ”

YA ÜMİTSİZSİNİZ YA DA ÜMİT SİZSİNİZ Ya Ya YA ÇARESİZSİNİZ ümitsizsiniz. da ümit sizsiniz.

YA ÜMİTSİZSİNİZ YA DA ÜMİT SİZSİNİZ Ya Ya YA ÇARESİZSİNİZ ümitsizsiniz. da ümit sizsiniz. çaresizsiniz. da çare sizsiniz. Behçet Necatigil YA DA ÇAREBehçet. SİZSİNİZ Necatigil