VERML DERS ALIMA YNTEMLER DERS ALIMA LE LGL

  • Slides: 25
Download presentation
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

DERS ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YAKINMALAR n Ders Çalışmaya Başlayamıyorum n Ders Çalışmayı Sürdüremiyorum n

DERS ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YAKINMALAR n Ders Çalışmaya Başlayamıyorum n Ders Çalışmayı Sürdüremiyorum n Çalıştığım Halde Başarılı Olamıyorum…

Olumsuz Düşüncelerden Kurtulun v. Bu gün, günümde değilim. ” v “Moral bozucu bir gün.

Olumsuz Düşüncelerden Kurtulun v. Bu gün, günümde değilim. ” v “Moral bozucu bir gün. ” v “Hiç şansım yok. ” v “Şu matematiği nasıl halledeceğim ? ” v “Keşke hiç doğmasaydım. ” v “Her şey kötü gidiyor. ” v “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak. ” v “Yaaa gene mi ders? ”

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NEDİR? ZAMANI, BELİRLENEN AMAÇLAR VE ÖNCELİKLER İÇİN; PROGRAMLI ve VERİMLİ OLARAK

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NEDİR? ZAMANI, BELİRLENEN AMAÇLAR VE ÖNCELİKLER İÇİN; PROGRAMLI ve VERİMLİ OLARAK KULLANMAKTIR.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMANIN TEMEL KURALLARI ØERKEN UYU ERKEN UYAN ØGIDA=ENERJİ, SAKIN AKSATMA ØBİLGİNİN %80İ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMANIN TEMEL KURALLARI ØERKEN UYU ERKEN UYAN ØGIDA=ENERJİ, SAKIN AKSATMA ØBİLGİNİN %80İ DERSTE ÖĞRENİLİR ØTEKRAR, TEKRAR ØÇALIŞMA ODASININ DÜZENLENMESİ ØMOTİVASYON-DİKKAT ØZAMANI İYİ KULLANMA

ERKEN UYU ERKEN UYAN ØKesintisiz 8 saat olarak kurgulanacak bir uyku düzeni etkin öğrenme

ERKEN UYU ERKEN UYAN ØKesintisiz 8 saat olarak kurgulanacak bir uyku düzeni etkin öğrenme için oldukça faydalıdır. ØUyku düzeni sağlıklı olmayan bireylerde öğrenmenin yeterli düzeyde olmadığı ve unutmanın yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

GIDA=ENERJİ, SAKIN AKSATMA ØÖzellikle sabah kahvaltılarına önem VER! Çünkü kahvaltısız başlayan bir öğrenme başarılı

GIDA=ENERJİ, SAKIN AKSATMA ØÖzellikle sabah kahvaltılarına önem VER! Çünkü kahvaltısız başlayan bir öğrenme başarılı olamaz. ØÖğün atlamadan 3 öğün yemek YE! ØFast food yerine mevsim sebzelerine önem VER! ØYAPAY şeker tüketmek yerine DOĞAL şeker tüket!

BİLGİNİN %80İ DERSTE ÖĞRENİLİR Ø Bilginin yarıdan fazlası derste kavranır. Eksik öğrenme konular arasındaki

BİLGİNİN %80İ DERSTE ÖĞRENİLİR Ø Bilginin yarıdan fazlası derste kavranır. Eksik öğrenme konular arasındaki bağlantılardan dolayı öğrenmenin bütünlüğünü bozar. BU NEDENLE DERSİ İYİ DİNLE ØSadece duyuyor olmamız aynı zamanda dinliyor olduğumuz anlamına gelmez. ØDİNLEME dinleyen kişi tarafından işitilenlerin anlaşılmasıdır. DUYMAK ile DİNLEMEK arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. ØBir öğrenci, ders sırasında işittiklerini, ders sonunda hatırlamıyorsa, derste anlatılanları dinlememiş demektir.

TEKRAR, TEKRAR ØKonu daha kolay anlaşılır ØAnlaşılmayan konular için zaman kazanılır ØAnlaşılan konular hafızaya

TEKRAR, TEKRAR ØKonu daha kolay anlaşılır ØAnlaşılmayan konular için zaman kazanılır ØAnlaşılan konular hafızaya aktarılması sağlanılır ØBir sonraki bilgilerin daha kolay anlaşılması sağlanır ØBilgilerin beynimizde sindirilmesi sağlanır. ØSınava daha az kaygılı gireriz. ØÖğrenmek için öğrenmiş oluruz. ØUnutmaya karşı en iyi ilaçtır.

Okumanın % 20'si Okuyup, sonradan dinlemenin % 40'ı Okuyup, dinledikten sonra yazılanın % 60'ı

Okumanın % 20'si Okuyup, sonradan dinlemenin % 40'ı Okuyup, dinledikten sonra yazılanın % 60'ı bellekte kalır.

ÇALIŞMA ODASININ DÜZENLENMESİ ØÇalışma masanı sadece çalışmak için kullan. ØMüzik dinleyerek, tv izleyerek, telefona

ÇALIŞMA ODASININ DÜZENLENMESİ ØÇalışma masanı sadece çalışmak için kullan. ØMüzik dinleyerek, tv izleyerek, telefona yakın olarak, yatarak ders çalışma! ØÇalışma odan ılık ve aydınlık olmalı. ØDikkat çekici ilgi dağıtıcı posterler, resimler ve yazılar olmamalı. Zamanın en büyük düşmanı dağınıklıktır. Abraham Lincoln

ETKİN DİNLEME ØFikirler Üreterek Dinleyin. ØKonuyla İlgili Ön Okuma ØNot Tutarken Kısaltılmış Yapın. Kelimeler

ETKİN DİNLEME ØFikirler Üreterek Dinleyin. ØKonuyla İlgili Ön Okuma ØNot Tutarken Kısaltılmış Yapın. Kelimeler Kullanın. ØNot Tutarken Yetişemediğiniz ØSorular Çıkarın, Fikirleri Yerleri Boş Bırakıp Daha Sonra Düşünün. Tamamlayın. ØRenkli Kalemlerle ØÖnemli Fikirleri Yazın. İşaretlemeler Yapın. ØAna Başlık ve Alt Başlıkları ØAnafikir, Sebep ve Sonuç Numaralama Sistemi Bildiren Bölümlere Dikkat Geliştirerek Yazın. Edin. ØDersi Sorular Sorarak,

NOT TUTMAK SİZE NELER KAZANDIRIR A-Uyanıklık ve dikkat B-Aktif katılım C-Motivasyon D-Sonuçların geri bildirimidir.

NOT TUTMAK SİZE NELER KAZANDIRIR A-Uyanıklık ve dikkat B-Aktif katılım C-Motivasyon D-Sonuçların geri bildirimidir.

MOTİVASYON, DİKKAT ØHedefinizi belirleyin. ØDikkat dağıtıcı materyalleri çalışma ortamından uzak tut! ØÇalışma için en

MOTİVASYON, DİKKAT ØHedefinizi belirleyin. ØDikkat dağıtıcı materyalleri çalışma ortamından uzak tut! ØÇalışma için en uygun zamanı seç. ØBitirilmemiş işlerini bitir. ØDikkat toplama egzersizleri yapın. ØÇalışırken çeşitliliğe yer verin.

ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇARAK DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN SEBEPLER

ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇARAK DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN SEBEPLER

Yorgunluk Elem Duygusu Fazla Heyecan Aile Dertleri Uykusuzluk Korku Endişe Acelecilik Normalin Altında Yada

Yorgunluk Elem Duygusu Fazla Heyecan Aile Dertleri Uykusuzluk Korku Endişe Acelecilik Normalin Altında Yada Üstündeki Fiziki Şartlar Araç Gereç Noksanlığı Başka Yerde Olma Düşüncesi Dikkati Dağıtacak Poster, Resim, Müzik Ağrı Öfke Açlık Telaş Sızı Aşırı Kaygı Aşırı Tokluk VB… bahaneler hiç tükenmez. 17

Bazıları, kendine güven ile hava atmayı birbirine karıştırırlar. Oysa başarının en kolay ve en

Bazıları, kendine güven ile hava atmayı birbirine karıştırırlar. Oysa başarının en kolay ve en kısa yolu ÇALIŞMAKTIR. %1 İLHAM %99 TER DEHANIN % 1 İLHAM, % 99’U TERDİR.

GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI -O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir

GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI -O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir. ÖYLEYSE PROGRAM -Zamanı etkin bir şekilde kullanmanızı -Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi -Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi -Ne zaman dinlenip, ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi -Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı. . . . kolaylaştırır. -Güven ve motivasyon sağlar.

Plansızlık; Dikkatsizliğe, İsteksizliğe, Yorgunluğa, Bitkinliğe, ve dalgınlığa neden olur.

Plansızlık; Dikkatsizliğe, İsteksizliğe, Yorgunluğa, Bitkinliğe, ve dalgınlığa neden olur.

NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR 45’+5’+10’=60’ • 45 dakika

NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR 45’+5’+10’=60’ • 45 dakika ders çalıştıktan sonra • 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz • Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz

PROGRAMLI DERS ÇALIŞMANIN FAYDALARI ØProgramlı çalışma ile daha az zamanda daha çok bilgiye ulaşmanız

PROGRAMLI DERS ÇALIŞMANIN FAYDALARI ØProgramlı çalışma ile daha az zamanda daha çok bilgiye ulaşmanız mümkündür. ØProgramlı çalışma ile ders dışındaki aktivitelere daha fazla zaman ayırırsınız.

HAFIZAYA YARDIMCI OLACAK İPUÇLARI ØKüçük Notlar Yazıp Göreceğiniz Yere Asın. Øİhtiyacınız Olan Eşyayı Göreceğiniz

HAFIZAYA YARDIMCI OLACAK İPUÇLARI ØKüçük Notlar Yazıp Göreceğiniz Yere Asın. Øİhtiyacınız Olan Eşyayı Göreceğiniz Yere Koyun. ØGünlük Programlarınız İçin Defter Tutun ve Listeleyin. ØHerhangi Bir Şeyi Hatırlamak İçin Elinize Not Yazın

OTURARAK BAŞARIYA ULAŞAN TEK VARLIK TAVUKTUR… O HALDE NE DURUYORSUNUZ HAYDİ AYAĞA!!!!

OTURARAK BAŞARIYA ULAŞAN TEK VARLIK TAVUKTUR… O HALDE NE DURUYORSUNUZ HAYDİ AYAĞA!!!!