Verimli Ders alma Seminerine Ho Geldiniz l RENMEYE







































































- Slides: 71

Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz

l ÖĞRENMEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER l HEDEF BELİRLEME l DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARIMIZ. l ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ l DİKKAT DAĞINIKLIĞININ NEDENLERİ VE ÇÖZÜMÜ! l TEKRARIN ÖNEMİ! l ZAMANI DOĞRU KULLANABİLME l GÜNLÜK VE HAFTALIK PLANIN ÖNEMİ l BAŞARILI İNSAN NASIL OLUNUR? ? ? ,

Başarılı Olmak, Kaliteli Ve Düzenli Çalışmaktan Geçer. ‘Çalışmak’ Denince Gözünüz Korkmasın Çünkü Pratik Ve Kolay Yollarını Bilip İpuçlarını Yakaladıktan Sonra Çalışmak Hem Kolay Hem Zevklidir.

Belli başlı püf noktaları ve ip uçlarını öğrenmeye hazır mısınız?

ÖĞRENMENİN ÖNŞARTLARI Uyanıklık ve dikkat Motivasyon Aktif katılım Geri bildirim

AKTİF DİNLEME l. DERSTE ÖĞRENİLİR lİYİ NOT TUTABİLMEK İÇİN AKTİF DİNLEMEK GEREKİR AKTİF DİNLEYEBİLMEK İÇİN: l. HAZIRLIKLI OLMA l. OKURKEN OLDUĞU GİBİ ZİHİN SÜREÇLERİNİ İŞE KOŞMA l. SADECE DUYMA DEĞİL KARŞILAŞTIRMA SÜRECİNİ İŞLETME lÖNCE SÖYLENİLENLERDEN SONRAKİLERİ KESTİRMEYE ÇALIŞMA

İnsan iki kulağa bir ağza sahiptir; çokça dinleyip az konuşsun diye…

İLKELERİMİZİ HATIRLAYALIM l Yeteneklerim ve gücüm kendime göre; BEN bunları geliştirebilirim l Çok ve büyük hedeflerin altında ezileceğime ULAŞILABİLİR ve HEDEFLERİM olmalı l İstekli olmalıyım, amacım ve programım olmalı l Endişe ve panik başarımı düşürebilir. Sistemli ve tedbirli olmalıyım. l Zamanımı etkin ve planlı kullanmalıyım.

l Bölümlere ayırarak daha kolay öğrenirim. Tekrarlarken de buna dikkat etmeliyim. l Öğrenmekte zorlandığım konuyu zamana bırakmalıyım ve bu konuya her gün belli bir süre ayırmalıyım. l Kendime niçin öğrendiğimi ve ne kadar öğrendiğimi sormalıyım. Hedefime ulaşmak için sabırlı olmalıyım. l Hata yapmadan geçirdiğimiz çok az zaman vardır. Hatalarla öğrenme gerçekleşir. Küçük hatalarımızla uzlaşabiliriz. l Şimdi ve hemen başlarsam……. . l Hep aynı yerde ve zamanlamaya uygun olarak sözümü tutup masanın başında olmalıyım.

İLERİYE YÖNELİK AMAÇLARIMIZI BELİRLEMENİN ÖNEMİ


UZAK VADELİ AMAÇLAR

ORTA VADELİ AMAÇLAR

KISA VADELİ AMAÇLAR


AMAÇ BELİRLEMENİZ: Dikkatimizin dağılmamasına Daha az hayal kurmamıza Planlı ve programlı çalışmamıza yardım eder.

İnsanlar 20 dakika içinde öğrendiklerinin yarısına yakın bir bölümünü unutmaktadırlar.

Öğrenciler öğrendiklerinin %80’nini bir saat sonra unutmaktadırlar.

Unutmanın önüne geçebilmek için düzenli tekrarlar yoluyla Uzun Süreli Hafızaya geçirmek gerekmektedir

l UNUTMAYIN Kİ !. . . BAŞARIYA GİDEN YEGANE YOL SIK YAPILAN TEK-RAR-LAR-DIR.

GENEL TEKRAR lÖğrenmenin kalıcılığını ve öğrenme düzeyimizi zaman ( ayda bir ) genel tekrarlar ve küçük sınavlarla kontrol etmemiz başarımızı artıracaktır. l. Bu aynı zamanda sınav provası olacaktır

ÖĞRENİLENLERİN SAKLANMASI l Çalışma seansları 30 -40 dakika çalışma ve 10 dakika tekrar l Çalışma aralarına 10 dakika dinlemme l Problemi çözmeden kalkmamayı dene l Uzun listeyi çalışmak yerine parçalara böl l Zihni meşgul eden istekleri dinlenme aralarına bırak l Öğrenme - unutma ; gece -gündüz gibidir. unutmayı önlemenin yolu düzenli tekrardır

TEKRAR YÖNTEMİ l Sık ve kısa aralıklarla yapılan TEKRAR, topluca yapılandan daha verimlidir( 1, 2, 3, 4. zaman) l Tekrarı mutlaka ders çalıştığınız ortamda yapınız l Tekrarı yüksek sesle yapın l Çalıştıklarınızı özetle bir bütünlük içine getiriniz : ne, neden, ne zaman, niçin, nasıl ve yaptığınız çalışma amacına ulaştı mı ? l Yarı uykulu çalışmayınız işinizi uykunuz gelmeden önce bitiriniz. Kalktığınızda ilk hatırlayacağınız şey son öğrendiklerinizdir

İNSAN; Okuduklarının İşittiklerinin Gördüklerinin Hem görüp Hem işittiklerinin Söylediklerinin Yazıp, söylediklerini HATIRLAR. % 10’ unu % 20’ sini % 30’ unu % 50’ sini % 70’ ini % 90’ını


ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇARAK DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN DIŞ SEBEPLER


Başarıya giden yol çok çalışmaktan değil, etkili çalışmaktan geçmektedir.

Ortamı hazır hale getir.

Ey! Ders;

Ç a l ış m a Od a s ı ve Masası

Çalışma odasının kullanım amaçları: 1 - uyumak için 2 - ders çalışmak için ?

Çalışma odasında neler yapılmamalı ? 1 - Gazete-dergi vb yayınlar okunmamalı 2 - Tv-müzik-bilgisayar kullanılmamalı 3 - Yeme-içme olmamalı 4 - Yatarak-uzanarak ders çalışılmamalı


En ideal ders çalışma süresi 40 dakikadır.

40 dakikalık ders çalışmasından sonra mutlaka 10 dakikalık bir tekrar yapılmalıdır. 10 dakikalık tekrardan sonra mutlaka 10 dakikalık dinlenmeye vakit ayrılmalıdır.

NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR? 45’+5’+10’=60’ • 45 dakika ders çalıştıktan sonra • 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz • Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz

10 dakikalık dinlenmede TV’den uzak durun.

TV BİZİ HİPNOTİZE EDİYOR! ENERJİMİZİ AZALTIYOR! YORGUNLUK VERİYOR!

40’dk ders çalışma + 10’dk tekrar+10’dk dinlenme

İlk tekrar 40 dakikalık çalışmanın sonunda yapılmalıdır. Bu tekrar öğrenilen konunun 24 saat hafızada kalmasını sağlar.

Eğri oturalım doğru konuşalım. .

Bir gün anneniz veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylemiş olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz.

Bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir diyalog olduğu için çalışmaya isteksiz olacaksınız.

Bir başka gün canınız sıkkın olduğu için.

Bir diğer gün hava içinizi kararttığı için.

Bir başka gün arkadaşlar size bir yere gitmeyi önerdiği için vb…

Hayal kurmak ENDİŞELER

DERS ÇALIŞMA İSTEĞİNİN ARTIRILMASI İstekli l Planlı ve programlı l Zamanlama yapmış l Başlayabiliyor l Yeri belli l Yük olarak görmez l Rahat ve huzurlu l Zevkli bir uğraş olarak benimser İsteksiz l Plansız ve programsız l Zamanlama yok l Bir türlü başlayamaz l Yeri yoktur l Huzursuzdur l Panik içindedir l Anlaşılmaz davranır l Hep mazeretleri vardır.


PROGRAM NEDİR, NİÇİN PROGRAMLI ÇALIŞMA YAPILMALIDIR? Belirlediğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için günlük faaliyetlerimizi “öncelik sırasına” koymamız gerekir. § TV seyretmek § Arkadaşlarla buluşmak § Ders çalışmak § Müzik dinlemek § Yemek § Uyku


Program Nasıl Hazırlanır? l 1. Aşama ¡Eksiklerinizi tespit etmeli, ¡Bunları sıralamalısınız. l 2. Aşama ¡Belirlediğiniz konuları haftanın günlerine bölmelisiniz. l 3. Aşama ¡Günlük Ders çalışma zamanınıza ¡Okuldaki sürenize ¡Sosyal aktivitelerinize ayıracağınız süreleri dikkate almalısınız.

Ders çalışma programınızı renkli kalemlerle ve büyük bir kağıda yapılması sizin ders programınıza daha kolay motive olmanızı sağlar.

PROGRAMLI ÇALIŞIRKEN DİKKAT! l. Size zor geleni sürekli çalışın. lÇalışacağınız kısmı belirleyin. l. Belli bir yeriniz olsun. lÇalışacağınız ders için bir süre koyun. l. Engelleyici düşünceler ile boğuşmayın. lÇalışma yerinizden sürekli kalkmayın. lÇalışırken acele etmeyin. l. Dikkat bozucu şeylerden uzak durun veya uzaklaştırın.

En dinç olduğun zaman : En zor derslere çalış!

Sevgili Arkadaşlar, Verimli ders çalışma yolları ile ilgili şu önerilerimize kulak verin!

l Dersiniz bitmeden çalışma isteğiniz azalmışsa , çalışmanıza hemen ara vermeyin. "5 sayfa daha çalışacağım" deyin.

l Konuları biriktirmeden çalışın ki; bıkkınlık verici olmasın.

l Önemli yerlerin altını çizmeniz dikkatinizi arttıracak ve konunun hatırlanmasını kolaylaştıracaktır.

l Derse karşı ilginizi arttırmak için okuduğunuz konu ile ilgili kendinize "buradan nasıl bir soru gelir", "bunu öğrenmek bana ne kazandırır" gibi sorular sorun.

l Öğrendiğiniz bilgileri tekrar etmeniz bilginin uzun süreli hafızanızda kalmasını sağlayacaktır.

l Sadece istemek yetmez, her insan başarılı olmayı, hedeflerine ulaşmayı ister ancak ter dökmeden, bedel ödemeden hiçbir başarıya ve hedefe ulaşılmaz.

l Çalışma planınızdan asla taviz vermeyin. Bir defa eğlensem ne olur demeyin. Alışkanlık haline dönüşüp çalışmalarınızı aksatabilir.

DERSTE NOT TUTMA DÜZENLİ NOT TUTMUŞ BİR ÖĞRENCİNİN İŞİ YARIYA KOLAYLAŞIR l Notlarınız aktif dinlemenin sonucu olmalıdır. . l Not tutarken konunun ayırıcı alt başlıklarını iyi belirleyin ( zihinsel katılım ve dikkatli izleme ) l Derece sırası gözetin ( her şeyi değil …) l İlaveler ve düzeltmeler için notlarınızı sonradan gözden geçirin ( %20, %40, % 6 o ) l Notlarınız anlaşılır, açık ve konuyu özetleyici içerikte olmalıdır

l Kendinize güvenin, “zafere çiçekli yollardan gidilmeyeceğini” , dolayısıyla karşınıza birtakım engellerin çıkabileceğini unutmayın.

l Yaşadığınız zorlukları ailenizle, arkadaşlarınızla ve öğretmenlerinizle paylaşmaktan çekinmeyin.

-Öğrenmeyi ders anında gerçekleştirin. Dersi derste anlayın ve öğrenin. -Derslere önceden hazırlanın. -Planlı çalışın. -Ders dışı zamanlarda konuları biriktirmeden gününe çalışın. -Derste aktif olun, derse katılın. Olumlu eleştirilerde bulunun. Anlaşılmayan konuları anında sorun. Öğretmeninizden veya iyi bilen arkadaşlarınızdan yardım isteyin.

-İşlenen konuyu o günün akşamı tekrar edin. -Verilen ödevleri zamanında ve başkalarından yardım almadan yapın. -Dersle ilgili notları doğru ve tam olarak kaydedin. -Geçer not almak için değil, tam öğrenmeyi gerçekleştirmek için çalışın. -Ders çalışırken başka şey düşünmeyin. -Hep aynı yerde çalışın. Burada mecbur olmadıkça başka bir şey yapmamaya özen gösterin.

-Etütleri iyi değerlendirin. -Konuyla ilgili fazla örnek yapın. -Zayıf olduğunuz konuları tespit edin, bu eksikleri giderin. -Başarma isteği ve morali içinde olun. -Dinlenme ve uykuyu düzenli bir şekilde yürütün. -Gece yatağınıza uzandığınız zaman o gün neler yaptığınızı ve yarın ne yapacağınızı kendinize sormadan uyumayın. -Dersi masa başında çalışın. Koltukta, uzanarak değil.

Verimli ders çalışma tombalası
Verimli ders çalışma veli sunumu
Csanádi imre alma
En verimli uyku saatleri
Zamanımı nasıl verimli kullanabilirim
Imgesel taşırma
Röportaj teknikleri ders notları
Navran modeli aşamaları nelerdir
Mol kavramı notları
Dr smal
Medya ekonomisi ders notları
Işletme ekonomisi ders notları
Ders gözlem formu doldurulmuş örneği
Kazan kaybet
Hayvancılık ekonomisi ders notları
Zootekni ders notları
Odtü açık ders
Xivders
Robotiğe giriş ders notları
Ttas hangi ders
Obs hacettepe tıp
Destek eğitim odasi aylık ders takip çizelgesi
Html
Etkinlik planı uyarlama örnekleri
Dou onl
Eğitim ekonomisi ders notları
Ekonoms
Emisyon kontrol sistemleri ders notları
Kurum yönetimi ders notları
Gymnospermae ders notları
Dtcf açık ders
Tarımsal yapılar ve sulama ders notları
Malzeme bilgisi ders notları
10. sınıf ntp
Deuzem
Kooperatifçilik ders notları
Organik kimya adlandırma öncelik sırası
Ders kitabı forma sayısı nedir
Matlab for döngüsü örnekleri
Uluslararası bankacılık ders notları
Işitsel zeka nasıl ders çalışmalı
Excel ders notları
Ağ temelleri
Sayisal analiz soru çözme programı
Hayat bilgisi dersi nedir
Limnoloji ders notları
Ders çalışmaya nereden başlayacağımı bilmiyorum
Ilkokuma yazma ders planı örneği
Eşgüdüleme
Derin olan kuyu değil kısa olan iptir karikatür
Enzimler
Dağıtık sistemler örnek
Recep tayyip erdoğan üniversitesi formasyon
Tarımsal pazarlama ders notları
Tarımsal yapılar ve sulama ders notları
Para teorisi ders notları
Inşaat mühendisliği hidroloji ders notları
Etkili ders anlatma teknikleri
Berna dengiz
Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder
Html ders notları
Kural koyucu yaklaşım
Iyep ders defteri
Zangori
Sensörler ve transdüserler ders notları pdf
Ikmep ders modülleri
Slidetodoc.com
Fiziksel uygunluk ders notları
Ruhdilbilim
Matlab karşılaştırma operatörleri
Sosyal güvenlik teorisi ders notları
Ekonomi ve girişimcilik ders notları