UYUTURUCU MADDELERN KONTROL HAKKINDA KANUN Kanun no 2313

  • Slides: 8
Download presentation
UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN Kanun no: 2313 Tarih: 24. 6. 1933 Tıbbi afyon

UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN Kanun no: 2313 Tarih: 24. 6. 1933 Tıbbi afyon ve afyondan yapılan müstahzarların, morfin ve bütün tuzlarının ve morfinin asitlerle oluşturduğu bütün eter ve bunların tuzlarının, ayrıca içinde %0. 20 oranından fazla morfin ve tuzu içeren, yada %0. 10 dan fazla kokoin ve tuzlarını içeren bütün ilaçların yada bunların kimyasal yapılarına benzer bütün maddelerin ithal, ihraç ve iç satımı Sağlık Bakanlığının kontrolü altındadır.

n Esrar yapımında kullanılan Hint keneviri (Cannabis sativa) bitkisinin lif, tohum, sap ve benzeri

n Esrar yapımında kullanılan Hint keneviri (Cannabis sativa) bitkisinin lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla ekilmesi ve her ne şekilde olursa olsun esrarın imal, ithal, ihraç ve satışı yasaktır. n Uyuşturucu maddelerin ithali ile ilgili belge ibraz edilmedikçe gümrüklerden bu gibi maddelerin ithaline izin verilmez. İzin belgesinde yazılan miktar bir defada ithal edilir. Altı ay içinde ithal edilmeyen uyuşturucu maddelere ait belgeler geçerli değildir.

n Uyuşturucu maddeler ihracı ile ilgili izin belgesi ibraz edilmedikçe gümrüklerden bu gibi maddelerin

n Uyuşturucu maddeler ihracı ile ilgili izin belgesi ibraz edilmedikçe gümrüklerden bu gibi maddelerin ihracına müsaade edilmez. Bu vesikalar üç ay için geçerlidir ve ihtiva ettikleri miktarlar bir defada ihraç edilir. n Uyuşturucu maddelerin ülke içinde perakende ve reçete karşılığı satışı 6197 sayılı kanunun usullerine göre açılmış eczanelerde yapılır. Ecza ticarethaneleri yalnız eczanelere ve resmi müesseselere ve laboratuvarlara toptan satış yapabilirler. n Ecza ticarethaneleri her yaptıkları satışı kaydetmek zorundadır.

n Uyuşturucu maddelerin ithali, ihracı, depolanması ve dağılımı görevi Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğüne

n Uyuşturucu maddelerin ithali, ihracı, depolanması ve dağılımı görevi Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Toprak Mahsülleri Ofisi ülkenin bu tür maddelere olan gereksinimini saptar ve hangi maddelere nereden ne miktar getirtileceğini Sağlık Bakanlığına bildirir. n Müstahzar üretimi yapan ilaç firmaları direkt olarak Toprak Mahsülleri Ofisinden alacakları uyuşturucu maddeler için her seferinde Sağlık Bakanlığından izin almak zorundadır.

n Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce 29. 05. 1985 tarihinde yürürlüğe sokulan

n Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce 29. 05. 1985 tarihinde yürürlüğe sokulan kontrole tabi uyuşturucu madde ve müstahzarların reçeteleri (Kırmızı reçeteler) ile 01. 02. 1986 tarihinde yürürlüğe sokulan psikotrop madde ve müstahzarlara ait yeşil reçetelerde Eczacıların uyması gereken kurallar aşağıda verilmiştir. n Sağlık Bakanlığının 28. 03. 1986 tarih ve 5796 sayılı tamimi geregince kontrollerin daha etkin olması amacıyla yeşil ve kırmızı reçeteler matbu bir form ile gönderilecektir. Formda istenen bilgilerin hepsi forma yazıldıktan sonra form iki nüsha halinde Sağlık Müdürlüğüne gönderilecektir. (Reçeteler form eşliğinde posta ile gönderilebilir. ) Reçeteler en geç Müteakip ayın onuna kadar Sağlık Müdürlüğüne gönderilecektir. (ÖRNEK: Haziran ayı reçeteleri Temmuzun onunda Müdürlükte olacak şekilde gönderilmelidir. ) n

n n n Yeşil ve kırmızı reçetelerin İLK NÜSHALARI Sağlık Müdürlüğüne gönderilecektir. Aksi olduğu

n n n Yeşil ve kırmızı reçetelerin İLK NÜSHALARI Sağlık Müdürlüğüne gönderilecektir. Aksi olduğu takdirde reçeteler iade edilecek ve gelmemiş kabul edilecektir. (Resmi Kurumlara reçetelerin İKİNCİ NÜSHALARI fatura edilecektir. ) Hastalar Eczaneye reçetelerin birinci ve ikinci nüshaları ile müracat edeceklerdir, birinci ve ikinci nüshaları ile müracat etmeyen hastaların ilaçları karşılanmayacaktır. Yeşil ve kırmızı reçetelere liste muhteviyatı dışında ilaç yazılması yasaktır. Bu şekilde gelen reçeteler kabul edilmeyip ilaçları verilmeyecektir. Kırmızı reçeteler psikotrop ilaçlar için kesinlikle kullanılmayacaktır. Böyle yazılan reçeteler de karşılanmayacaktır. Uyuşturucu madde reçetelerinde Maximal doz sınırını aşan ilaçlar kesinlikle karşılanmayacaktır.

n n n Uyuşturucu ve Psikotrop ilaç reçeteleri karşılığında, Eczacı ilacı alan kimsenin adresini

n n n Uyuşturucu ve Psikotrop ilaç reçeteleri karşılığında, Eczacı ilacı alan kimsenin adresini ve imzasını reçetenin İLK NÜSHASININ arkasına alacaktır. Eğer reçete emekli veya resmi kurum reçetesi ise alanın Adı-Soyadı ve imzası yeterli olacaktır. Kontrole tabi reçetelerde Doktorun ilaç yazdığı bölümün altı Eczacıya aittir. Bu bölümün Eczacı tarafından eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Yeşil ve kırmızı reçetelerde Doktorun Adı-Soyadı, Diploma numarası ve imzası olmayan reçeteler Eczanece karşılanmayacaktır. Formlarda Uyarı kısmı Sağlık Müdürlüğünce doldurulacaktır. Psikotrop madde ihtiva eden ancak yeşil reçete dışında kalan ilaçlar reçete karşılığı satılıp reçete kayıt defterine işlenecektir

KAYNAK n http: //www. teb. org. tr/content/115/Yas a-ve-Y%C 3%B 6 netmelikler n

KAYNAK n http: //www. teb. org. tr/content/115/Yas a-ve-Y%C 3%B 6 netmelikler n