UNIUNEA EUROPEANA Twinning project RO2007 IBJH05 Fight against

UNIUNEA EUROPEANA Twinning project RO/2007 -IB/JH/05: “Fight against money laundering and terrorism financing” GUVERNUL ROMANIEI GUVERNUL POLONIEI Ministerului Finanţelor din Polonia – Oficiul National de Prevenire si Inspectorul General de Informaţii Combatere a Spalarii Banilor Financiare

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 „Combaterea Spălării Banilor şi a Finanţării Terorismului ” Atragerea fondurilor europene cu finanţare nerambursabilă a constituit unul dintre obiectivele strategice pe termen lung şi mediu ale Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, un punct prioritar fiind în acest sens şi implementarea Facilităţii de Tranziţie RO /2007 -IB/JH/05 “Combaterea Spălării Banilor şi a Finanţării Terorismului”. Proiectul „Combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului” 2007/19343. 01. 14 a fost aprobat in cadrul Memorandumului de Înţelegere dintre România si Comisia Europeana pentru punerea in aplicare a Facilităţii de Tranziţie, semnat la data de 4 septembrie 2007. Partenerul Oficiului în cadrul acestui proiect este Ministerului Finanţelor din Polonia – Inspectorul General de Informaţii Financiare (Unitatea de Informaţii Financiare a Poloniei) iar contractul a fost semnat in data de 15 decembrie 2009, de către toate partile implicate, respectiv, FIU Polonia, Ministerul Finantelor Publice – O. P. C. P, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în calitate de autoritate de implementare si beneficiar al proiectului RO 2007/19343. 01. 14 “Combaterea Spălării Banilor şi a Finanţării Terorismului”, în valoare de 591. 348 Euro (530. 000 Euro finanţare UE si 61. 348 Euro cofinanţare), a prevăzut în bugetul instituţiei pentru anul 2010 sumele necesare co-finanţării acestui proiect. De asemenea, au fost constituite echipe de specialişti, cu sarcini concrete privind îndeplinirea obiectivelor si rezultatelor prevăzute in fişa de proiect. Obiectivul general al aceastui proiect vizează întărirea capacităţii sistemului instituţional de combatere a spălării banilor, în conformitate cu standardele internaţionale, prin îmbunătăţirea capacităţii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în calitate de autoritate centrală responsabilă de primirea, procesarea şi analizarea rapoartelor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului şi de transmitere a informaţiilor către autorităţile competente, iar durata totală a proiectului este de 12 luni.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 Obiectivele proiectului au vizat necesităţile Oficiului, recomandările raportului de evaluare al Comitetului MONEYVAL şi recomandările Comitetului de coordonare a asistenţei financiare al Comisiei Europene, respectiv: n- elaborarea unei strategii naţionale de prevenire şi combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului; n- creşterea capacităţii Oficiului de supraveghere a entităţilor raportoare; n- perfecţionarea pregătirii profesionale a analiştilor Oficiului privind valorificarea/analiza datelor şi informaţiilor în legătura cu tranzacţiile suspecte; n- creşterea capacităţii de investigare/cercetare penală a organismelor de aplicare a legii privind cazurile de spălare a banilor şi finanţare a terorismului; n- îndrumări privind abordarea pe baza de risc şi instruire pentru personalul entităţilor raportoare.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 Principalele rezultate atinse în cadrul acestui proiect sunt : - Cresterea capacitatii sistemului institutional de combatere a spălării banilor şi finanţării actelor de terorism (CSB/CFT), - Cresterea capacitatii institutionale a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, - Capacitate întărită de investigare / cercetare pentru agenţiile de aplicare a legii, - Ghid si instruire pentru entitatile raportoare financiare si non-financiare aflate sub directa supraveghere a ONPCSB. Prin aceste rezultate s-a urmarit cresterea capacitatii profesionale a specialistilor din cadrul autoritatilor de aplicare a legii, cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si a capacitatii profesionale a entitatilor raportoare.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n n n unul dintre cele mai importante obiective a fost elaborarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului, ca mecanism de coordonare a politicilor în materie. Având în vedere demararea implementării proiectului în luna ianuarie 2010, la nivelul instituţiei a fost constituit un grup de lucru de experţi, din care au făcut parte specialişti din cadrul autorităţilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, care au contribuit în mod nemijlocit la crearea unui document sintetic, menit să corespundă cerinţelor actuale şi problemelor identificate la nivelul fiecărei instituţii în parte. pentru elaborarea documentului rezultat al acestui obiectiv al proiectului de twinning, activitatea a beneficiat de expertiza şi pregătirea unor experţi străini din cadrul Unităţii de Informaţii Financiare din Polonia precum şi din cadrul Unităţii de Informaţii Financiare din Cehia.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 Rezultatul final al acestei acţiuni s-a constituit în proiectul Strategiei Naţionale de Prevenire si Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului, care a fost discutat si aprobat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28. 06. 2010, conform Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării numărul 72 din data de 28 iunie 2010. Mecanismul naţional de cooperare în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului are în vedere totalitatea mijloacelor, reglementărilor, autorităţilor şi instituţiilor publice naţionale, cu competenţe în domeniu Documentul cuprinde direcţii şi linii de acţiune pentru a căror implementare, în termen de 90 de zile de la aprobare, a fost elaborat un Plan de Acţiune, sub secretariatul tehnic asigurat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n Planul de acţiune, care cuprinde măsurile necesare implementării obiectivelor şi direcţiilor de acţiune stabilite în cadrul strategiei naţionale, cu termene, instituţii responsabile şi indicatori de evaluare a măsurilor ce vor fi întreprinse, a fost aprobat printr-un Protocol privind organizarea cooperării pentru implementarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului, document semnat de toate autorităţile componente ale mecanismului naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, respectiv Ministerul Justiţiei, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară, Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 Întarirea capacitatii institutionale a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor: n Au fost organizate cinci seminarii de cate trei zile, pentru analistii financiari din cadrul Directiei de Supraveghere si Control, în cadrul cărora FIU România a beneficiat de sprijnul de specialitate al celor 2 experti pe termen scurt (STE) din partea statului membru partener – Polonia, fiind instruiţi 12 analisti financiari cu atribuţii în activitatea de supraveghere şi control § au fost organizate 4 (patru) internship-uri pentru analistii financiari din cadrul ONPCSB, pe durata a cate doua saptamani fiecare (la fiecare dintre internship-uri participand cate 4 analisti financiari), in 4 State Membre – Polonia, Portugalia, Bulgaria şi Cipru. Specialistii care au participat la aceste internship-uri vor actiona ca traineri (lectori) la viitoarele activitati de instruire pentru analistii financiari precum si pentru entitatile raportoare, seminarii care vor fi organziate dupa inchiderea proiectului de twinning. Au fost organizate doua seminarii de cate trei zile, pentru analistii financiari din cadrul ONPCSB privind analiza strategica utilizand instrumente IT si metode statistice, activitate la care au participat de asemenea si 2 experti din 2 State Membre UE (Polonia şi Marea Britanie) care au contribuit la cresterea capacitatii profesionale a analistilor financiari din cadrul ONPCSB.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n n Un rezultat la fel de important al acestui proiect atins la momentul la care loc acest eveniment a fost elaborarea unui MANUAL DE INDICATORI SI TIPOLOGII care constituie un document suport pentru persoanele cu atribuţii în analiza tranzacţiilor suspecte dar şi pentru entităţile raportoare în procesul de îndeplinire a obligaţiilor care le revin în conformitate cu prevederile legislaţiei privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Manualul aprofundeaza concepte si tipologii de ultima ora, ridica probleme existente si prezinta standarde aplicabile la nivel international in lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului Prezentarea si diseminarea Manualului catre diferite categorii de entitati raportoare, a avut loc pe durata a sase seminarii a cate doua zile, organizate la nivel teritorial pentru diferite regiuni cum ar fi Constanţa, Galaţi, Braşov, Ilfov, Giurgiu, Timişoara, Oradea, Arad, Cluj, Covasna, Sibiu, Târgu-Mureş, Râmnicu Vâlcea, Prahova, Arges, la care au participat avocaţi, experţi contabili, auditori financiari, agenţi imobiliari, consultanţi fiscali, cazinouri, instituţii financiar-nebancare.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n n Organizarea a sase seminarii a cate doua zile, la nivel teritorial, pentru profesiile juridice independente (notari şi avocaţi din regiuni cun ar fi Constanţa, Galaţi, Tulcea, Braşov, Ilfov, Giurgiu, Timişoara, Oradea, Covasna, Prahova, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Buzău ), a fost o altă activitate realizată în cadrul proiectului de twininng cu sprijinul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi al Uniunii Naţională a Barourilor din România: elaborarea MANUALULUI DE INDICATORI SI TIPOLOGII precum si instruirea entităţilor raportoare financiare şi nonfinanciare au fost activitati realizate in cadrul proiectului pentru indeplinirea recomandărilor Raportului Moneyval, iar prin acest proiect în cadrul Facilităţii de Tranziţie, entităţile raportoare au beneficiat de expertiza partenerului de twinning în domeniul CSB/CFT.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n n Totodată, unul dintre obiective principale acestui proiect de asistenţă tehnică s-a referit la instruirea dedicată specialiştilor („internship”) din cadrul autorităţilor de aplicare a legii, respectiv : Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Garda Financiară, astfel de activitati fiind realizate in state precum Portugalia, Spania, Franţa, Polonia § 16 procurori au fost pregătiti şi instruiţi pentru a actiona ca traineri pentru procurorii din unitatile de parchet, care lucreaza la cazurile de spalare a banilor. § 4 ofiţeri de politie au fost instruiti si pregatiti pentru a actiona ca traineri pentru politistii din cadrul unitatilor de politie care lucreaza în cazurile de spălare a banilor. § 4 comisari ai Garzii Financiare instruiti si pregatiti pentru a actiona ca traineri pentru comisarii din unitatile Garzii Financiare, care lucreaza in cazurile de CSB/infractiunile financiare.

Twinning project RO/2007 -IB/JH/05 n n Nu în ultimul trebuie sa menţionez Organizarea acestei Conferinte Regionale pentru FIU-uri, pe durata a doua zile având ca tema “Noi tendinte si tehnici de spalare a banilor si finantare a terorismului” , care reprezinta, totodata si evenimentul de inchidere al Proiectul de Twinning „Combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului” 2007/19343. 01. 14 Concluzii : Acest proiect de twinning, prin rezultatele sale, a contribuit la specializarea personalului din cadrul instituţiilor implicate in lupta împotriva spălării banilor precum şi la creşterea nivelului de conştientizare a entităţilor raportoare, în ceea ce priveşte obligaţiile care le revin în conformitate cu prevederile legsilatiei nationale in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului.

UNIUNEA EUROPEANA Twinning project RO/2007 -IB/JH/05: “Fight against money laundering and terrorism financing” GUVERNUL ROMANIEI GUVERNUL ITALIEI Ministerului Finanţelor din Polonia – Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor Inspectorul General de Informaţii Financiare
- Slides: 14