Un sistema de suports diferenciats per a laprenentatge

  • Slides: 49
Download presentation
Un sistema de suports diferenciats per a l’aprenentatge de la lectura: EL PACBAL Josep

Un sistema de suports diferenciats per a l’aprenentatge de la lectura: EL PACBAL Josep Font i Roura EAP de Sant Martí 14 de desembre de 2018

Organització del contingut Context inicial Un canvi de perspectiva El sistema de suports de

Organització del contingut Context inicial Un canvi de perspectiva El sistema de suports de nivells diferenciats El PACBAL: L’avaluació dels components bàsics de l’aprenentatge de la lectura. Normes i criteris d’administració Interpretació de les dades. El Projecte FET. Conclusions

Context inicial Un augment molt significatiu de la diversitat a les escoles. Hi ha

Context inicial Un augment molt significatiu de la diversitat a les escoles. Hi ha una preocupació en la majoria de sistemes educatius en la direcció d’aconseguir una educació per a tothom. "All means all" Què hem de plantejar, quines pràctiques hem de promoure per aconseguir una educació per a tots els alumnes Quin sentit té en l'actualitat l'educació inclusiva?

Un canvi de perspectiva La funció de l’educació especial en el marc d’una escola

Un canvi de perspectiva La funció de l’educació especial en el marc d’una escola inclusiva: S’entén l’educació inclusiva com un model que va més enllà de l’educació especial i que posa progressivament l’èmfasi en un enfocament centrat en una reforma de tota l’escola amb la finalitat de crear comunitats educatives en les que tots els alumnes hi tinguin cabuda i hi siguin valorats. El focus ha canviat des de l’educació inclusiva com una política i una pràctica de l’educació especial a dissenyar contextos educatius que promoguin la pertinença i els assoliments de tots els alumnes, a pesar de les seves diferències en cultura, gènere, llengua, capacitat, classe i ètnia (Mc. Donnell i Hunt, 2014).

L’efecte Mateu Que a tot aquell qui té, li serà donat; a aquell qui

L’efecte Mateu Que a tot aquell qui té, li serà donat; a aquell qui no té, en canvi, fins allò que té li serà pres. (Mateu, 25, 29)

És possible?

És possible?

Un canvi de perspectiva El nou decret d’atenció educativa estableix que: “Tots els alumnes

Un canvi de perspectiva El nou decret d’atenció educativa estableix que: “Tots els alumnes són subjectes de l'atenció educativa que regula aquest Decret: els alumnes que requereixen exclusivament mesures universals, els alumnes que, a més, necessiten mesures addicionals, i els alumnes que sumen, a aquestes darreres, les mesures intensives, per tal de garantir l'accés a l'educació i l'èxit educatiu en condicions d'equitat i igualtat d'oportunitats. “ (Article 3). El centres d’educació especial, a més de centres educatius, podran fer la funció de Centres de Provisió de Serveis i Recursos.

Un nou sistema de suports Un element comú: Un nou sistema d’organització i de

Un nou sistema de suports Un element comú: Un nou sistema d’organització i de provisió dels suports. Aquesta provisió ha d’estar centrada en l’aprenentatge i en les necessitats diverses del alumnes (Deshler, 2015).

Un nou sistema de suports Cal progressar en la comprensió i implementació de suports

Un nou sistema de suports Cal progressar en la comprensió i implementació de suports universals que de manera proactica recolzin a tots els alumnes en el sistema escolar. La perspectiva universal emfasitza com s’han d’estructurar els entorns físics i d’aprenentatge, els materials i productes d’ensenyament per assegurar l’accés a tots els alumnes d’allò que està establert per a tothom. En base a aquesta nova perspectiva, hi ha un interès creixent en dissenyar i aplicar models de suports de nivells diferenciats amb la intenció de proporcionar suports d’alta qualitat a tots els alumnes, tenint en compte que els alumnes que mostrin més discrepàncies requeriran suports progressivament més especialitzats i intensos.

El sistema de suports de nivells diferenciats Mesures i suports intensius 5% 15% Mesures

El sistema de suports de nivells diferenciats Mesures i suports intensius 5% 15% Mesures i suports universals Mesures i suports addicionals 80% Acadèmic Conductual Emocional

El Model Finlandès

El Model Finlandès

El sistema de suports de nivells diferenciats. Característiques Intervencions basades en l’evidència. Millora dels

El sistema de suports de nivells diferenciats. Característiques Intervencions basades en l’evidència. Millora dels resultats de tots els alumnes L’ensenyament entès com a prevenció. Un contínuum de nivells de suport. Cribratge universal i regular. Ús de les dades per a la presa de decisions. La importància del treball en equip. La millora de la qualitat de la implementació. Integrat en el pla de millora de l’escola. (Mc. Intosh i Goodman, 2016)

EL PACBAL: L’avaluació dels components bàsics de la lectura

EL PACBAL: L’avaluació dels components bàsics de la lectura

Definició de la lectura Llegir és una activitat cognitiva i psicolingüística que exigeix l’ús

Definició de la lectura Llegir és una activitat cognitiva i psicolingüística que exigeix l’ús d’una forma (el codi escrit) per obtenir el significat (el missatge que s’ha d’entendre), dins el context dels objectius del lector (per aprendre, per plaer, per obtenir informació, etc. . )

Els components bàsics de la lectura Consciència fonològica Principi alfabètic Lectura de paraules Fluïdesa

Els components bàsics de la lectura Consciència fonològica Principi alfabètic Lectura de paraules Fluïdesa lectora Comprensió lectora Vocabulari Denominació ràpida

El PACBAL és un instrument que mesura el grau d’èxit amb que un nen

El PACBAL és un instrument que mesura el grau d’èxit amb que un nen progressa en aquelles habilitats crítiques que estan a la base de la lectura primerenca. Les diverses àrees que s’avaluen serveixen per predir si l’alumne serà un lector amb fluïdesa i comprensió. Les puntuacions de l’alumne es categoritzen en tres nivells: normatiu, (suport universal) d’algun risc i (suport adicional) amb risc de dificultats lectores (suport intensiu).

Objectius És un instrument d’avaluació que: 1. Determina si els alumnes mostren totes les

Objectius És un instrument d’avaluació que: 1. Determina si els alumnes mostren totes les habilitats importants que es necessiten per llegir correctament. 2. Estableix el tipus de suport que necessita un alumne per progressar. 2. Ofereix un sistema de control del progrés que avalua el grau d’eficàcia de les intervencions educatives. 3. S’utilitza com una avaluació de resultats que mesura l’eficàcia del programa educatiu de lectura de l’escola.

Components El set indicadors que utilitza el PACBAL per avaluar les habilitats de lectura

Components El set indicadors que utilitza el PACBAL per avaluar les habilitats de lectura primerenca són els següents: Segmentació fonèmica (SF). Principi alfabètic (PA). Lectura de paraules sense sentit (PSS). Lectura de paraules amb sentit (PAS). Fluïdesa en la lectura oral (FLO). Comprensió lectora (CL). Vocabulari (Vc).

Característiques generals El PACBAL és una prova de cribatge pensada per P 5 ,

Característiques generals El PACBAL és una prova de cribatge pensada per P 5 , 1 r i 2 n. Es passa tres cops a l’any, a finals del 1 r trimestre, a finals del 2 n trimestre i finals del 3 r trimestre. A cada trimestre i a cada curs no es passen tots els components. Només s’administren aquells que per l’edat es consideren rellevants. Hi ha proves que són individuals i d’altres col·lectives.

Materials PACBAL El conjunt del PACBAL està compost dels següents materials: El Manual d’ús.

Materials PACBAL El conjunt del PACBAL està compost dels següents materials: El Manual d’ús. El Manual d’administració i criteris de correcció. Quaderns d’avaluació. Material d’avaluació dels alumnes. Un programa informàtic per a la recollida i interpretació de les dades.

Normes i criteris d’administració Les proves de Segmentació fonèmica, Principi Alfabètic, Lectura de paraules

Normes i criteris d’administració Les proves de Segmentació fonèmica, Principi Alfabètic, Lectura de paraules sense sentit, Lectura de paraules amb sentit, i Fluïdesa en la lectura oral són d’administració individual i duren un minut, i les proves de Comprensió lectora i Vocabulari s’administren col·lectivament i no tenen límit de temps. P-5 - Depenent del trimestre, es pot passar el PACBAL esmerçant entre 5 i 10 minuts per alumne. Primer- És a primer i segon trimestre on es concentren la major part de proves i ens demanarà 20 minuts per les proves individuals + prova col·lectiva. Segon- 5 minuts per la prova individual (fluïdesa) + prova col·lectiva.

Exemple Segmentació fonèmica

Exemple Segmentació fonèmica

Descripció § La prova de Segmentació Fonèmica (SF) avalua l’habilitat que té un alumne

Descripció § La prova de Segmentació Fonèmica (SF) avalua l’habilitat que té un alumne de segmentar paraules en els seus fonemes individuals. § La SF és una prova oral. La prova inclou una llista de 20 paraules de 2 a 7 fonemes amb diferents patrons. § L’alumne té un minut per segmentar les paraules, i la puntuació final és el nombre de segmentacions correctes.

Materials Quadern de puntuació Suport pel quadern Cronòmetre Llapis

Materials Quadern de puntuació Suport pel quadern Cronòmetre Llapis

Normes per a l’administració Explicació que cal donar a l’alumne: Ara et diré unes

Normes per a l’administració Explicació que cal donar a l’alumne: Ara et diré unes paraules. Després de dir-les, tu m’has de dir tots els sons que té cada paraula. Per exemple, si dic “sol” tu has de dir /s/ /o/ /l/. Provem-ho una vegada. Digues els sons de la paraula “sac”. Ara et diré la primera paraula. Transcorregut 1 minut es dóna la prova per acabada.

Criteris de correcció SF 1. Dona 1 punt per a cada part diferent de

Criteris de correcció SF 1. Dona 1 punt per a cada part diferent de la paraula que se segmenta correctament. Si l’alumne acaba la prova abans d’un minut, se li dóna la puntuació aconseguida. 2. Si repeteix tota la paraula, dona l’ajuda cada vegada que calgui (has de dir els sons de la paraula) i posa 0. 3. Si no segmenta cap de les 5 primeres paraules, es deixa la prova i es posa 0. 2. Segmentació correcta. És qualsevol part diferent (un so, dos sons consonàntics o una síl·laba) d’una paraula. 3. Addicions. Les addicions no es compten com a errors si se separen dels altres sons de la paraula. Exemple: Paraula L’alumne diu. . . Proc. Puntuació segments correctes mar “m. a. r. ” /m/ /a/ /r/ 3/3 mar “m. a. r. . . s. ” /m/ /a/ /r/ 3/3 mar “mi. a. r” /mi/ /a/ /r/ 2/3 4. Articulació i dialecte. No es penalitza un alumne quan fa una pronunciació incorrecta per causes dialectals, d’articulació o d’interferències d’un segon llenguatge. Exemple: rata “g. . . a. t. a” /r/ /a/ /t/ /a/ 4/4

Criteris de correcció SF 5. Allargament de sons. L’alumne pot allargar els sons correctes

Criteris de correcció SF 5. Allargament de sons. L’alumne pot allargar els sons correctes mentre els diu, sempre quedi clar que és conscient de cada so individualment. Per exemple, si l’alumne digués “mmmaaarrrccc”, mantenint prou temps cada fonema de manera queda clar que coneix els sons de la paraula, hauria de rebre una puntuació de 4. Això és un judici que ha de fer cada avaluador i s’hauria de basar en el coneixement que es té de l’alumne. Quan hi hagi dubtes, no es proporciona cap puntuació. 6. Ordre dels sons. Els sons o parts que es segmenten han de seguir l’ordre de la paraula per rebre puntuació. Per exemple: Si la paraula és “porta” i l’alumne diu /p/ /r/ /o/ /t/ /a/, només la /p/, /t/ i /a/ són correctes. Aquesta paraula té una puntuació de 3 punts.

Criteris de correcció SF Una vegada acabada la prova cal: Sumar el nombre de

Criteris de correcció SF Una vegada acabada la prova cal: Sumar el nombre de sons o síl·labes segmentats correctament de cada línia i anotar la puntuació total al final del full de registre. Anotar els patrons d’error més freqüents que ha comès l’alumne i si la segmentació és sil·làbica. Aquesta informació servirà per a una posterior anàlisi, valoració i ajustament de la intervenció.

Pràctica SF

Pràctica SF

La interpretació de les dades Un sistema de cribratge universal com el PACBAL ens

La interpretació de les dades Un sistema de cribratge universal com el PACBAL ens permet: Saber si l’ensenyament que porta a terme l’escola respon a les necessitats dels alumnes. Identificar aquells alumnes que mostren una discrepància significativa entre allò que fan i allò que se suposa òptim o necessari. Identificar les necessitats de suport dels alumnes i no tant els seus dèficits o dificultats. Portar a terme una acció preventiva i evitar que les dificultats derivin en problemes greus.

La interpretació de les dades El PACBAL, fa una recollida i interpretació de les

La interpretació de les dades El PACBAL, fa una recollida i interpretació de les dades d’acord amb l’enfocament que en l’actualitat s’anomena “sistema de suports de nivells diferenciats”. El mateix programa fa la reconversió automàtica de la puntuació bruta a la puntuació estàndard. Les puntuacions de l’alumne en cada una de les proves pot tenir tres valors: Risc – suport substancial (color vermell) Algun risc – suport addicional (color taronja) Normatiu –seguir el programa establert (color (verd)

Gestió de les dades En primer lloc cal passar els resultats que ha obtingut

Gestió de les dades En primer lloc cal passar els resultats que ha obtingut cada alumne en el curs i trimestre corresponent de l’Excel. En general, les dades s’entren per cursos i per ordre alfabètic de cada grup classe. El propi Excel fa la conversió automàtica de les dades en el tres nivells de suport (universal, addicional, substancial). Per a cada alumne i per a cada prova, el PACBAL proporciona una puntuació en un dels tres nivells (risc, algun risc, normatiu), i al final dóna una puntuació global que és la suma agregada de totes les puntuacions de les diverses proves d’aquell trimestre.

Ús de la informació A nivell de centre: Conèixer el percentatge d’alumnes normatius, d’algun

Ús de la informació A nivell de centre: Conèixer el percentatge d’alumnes normatius, d’algun risc i de risc. Identificar àrees de fortalesa i debilitat per prendre decisions. Valorar els esforços i les estratègies que utilitza l’escola. Establir els nivells i intensitats dels ajuts necessaris. A nivell de cicle/curs: Conèixer el percentatge d’alumnes normatius, d’algun risc i de risc. Analitzar i valorar les mitjanes de cada component. Prendre decisions organitzatives i educatives.

Ús de la informació A nivell individual Fer un bon anàlisi i interpretació de

Ús de la informació A nivell individual Fer un bon anàlisi i interpretació de les dades d’un alumne concret és un punt clau per assegurar el progrés. Orientacions per a l’anàlisi: - Analitzar el quadern de resposta de l’alumne. - Analitzar i valorar els components rellevants (del trimestre) - Observar i valorar (quan sigui necessari) de nou l’alumne.

El PACBAL. Validació Les proves s’han passat en 21 centres educatius que són representatius

El PACBAL. Validació Les proves s’han passat en 21 centres educatius que són representatius de la població catalana. El procés de validació s’ha portat a terme amb una població de 500 alumnes per a cada curs (P 5, 1 r i 2 n). S’han avaluat un total de 1500 alumnes.

Què aporta el PACBAL? Un instrument de cribatge inèdit en el seus continguts i

Què aporta el PACBAL? Un instrument de cribatge inèdit en el seus continguts i en el seu ús. Un suport a les escoles per recollir dades àmplies per identificar les necessitats a diversos nivells. Un sistema per organitzar els suports i les ajudes que cal dedicar als alumnes per garantir el progrés. Una avaluació de la qualitat de l’ensenyament que ofereix l’escola.

Alguns exemples. El Projecte FET (Fer una Escola per a Tots) El Projecte FET

Alguns exemples. El Projecte FET (Fer una Escola per a Tots) El Projecte FET (Fer una Escola per a Tothom) és un sistema d’intervenció a nivell d’escola que vol impulsar la capacitat dels mestres i de tots les persones relacionades per respondre a les necessitats de TOTS els alumnes i, en conseqüència, millorar les pràctiques educatives que s’apliquen. És essencialment una proposta sistèmica, preventiva, universal i educativa. Es treballa essencialment en dos àmbits: § La millora de l’aprenentatge de la lectura. § La convivència escolar (aplicació del suport conductual positiu) En l’actualitat hi ha 10 escoles de Vic, 10 escoles de la Comarca d’Osona, 9 del Penedès, 3 del Gironès i 3 de Sant Cugat. I una de l’Anoia.

El Projecte FET Aportacions: Tres nivells d’intervenció: Nivell I, II i III. Un sistema

El Projecte FET Aportacions: Tres nivells d’intervenció: Nivell I, II i III. Un sistema de cribratge universal: El PACBAL (Prova d‘Avaluació dels Components Bàsics de l'Aprenentatge de la lectura). Materials per a l'aprenentatge de la lectura. Materials de lectura (textos narratius, expositius, etc. ) de dificultat creixent que s'adapten als diversos cursos. Estratègies per a l'aplicació del Nivell I, Nivell II i el Nivell III Estratègies específiques. Sistemes d'avaluació del grau d'impacte en les pràctiques de l'escola.

Factors que afavoreixen El compromís de l’equip directiu i del claustre de professors. La

Factors que afavoreixen El compromís de l’equip directiu i del claustre de professors. La fidelitat en l’aplicació dels processos i estratègies. La possibilitat de portar a terme intervencions de Nivell II i III. La formació del professorat. La recollida regular de dades i el seu ús en la presa de decisions. La presència de materials adequats i diversos.

Algunes propostes d’intervenció. Com utilitzar el PACBAL amb alumnes que presenten dificultats i no

Algunes propostes d’intervenció. Com utilitzar el PACBAL amb alumnes que presenten dificultats i no estan a cicle inicial.

Resultats Escola S. S. 100% 14% 10% 90% 7% 17% 21% 80% 32% 70%

Resultats Escola S. S. 100% 14% 10% 90% 7% 17% 21% 80% 32% 70% Substancial 60% Addicional Normatiu 50% 40% 30% 69% 76% 54% 20% 10% 0% 2015 -16 2016 -17 2017 -18

Resultats alumnes concrets Fluïdesa i precisió lectora 25 -2 -16 1 r trimestre 17

Resultats alumnes concrets Fluïdesa i precisió lectora 25 -2 -16 1 r trimestre 17 -3 -16 Preprimer 11 -4 -16 1 r trimestre 26 -4 -16 1 r trimestre Alumne 1 38 P/m 94% 50 p/m 98% 49 p/m 83% 47 p/m 98% Alumne 2 38 p/m 93% 53 p/m 98% 57 p/m 97% 50 p/m 100% Alumne 3 42 p/m 94% 53 p/m 98% 57 p/m 97% 51 p/m 100% 26 -5 -16 2 n trimestre 9 -6 -16 2 n trimestre Alumne 1 51 p/m 100% 62 p/m 98% Alumne 2 54 p/m 100% 60 p/m 98% Alumne 3 58 P/M 95% 60 p/m 100%

Una preocupació continuada Absolutament! A mesura que la inclusió doni pas a una reforma

Una preocupació continuada Absolutament! A mesura que la inclusió doni pas a una reforma escolar per a tots els alumne, les estrelles, de fet, començaran a estar alineades. Wayne Sailor

Conclusions Plantejar les millores a nivell de centre i de la implicació de tots

Conclusions Plantejar les millores a nivell de centre i de la implicació de tots els agents educatius. Ser altament preventius i educatius. Centrar-se en l’aprenentatge dels alumnes. Aplicar un sistema de suports de nivells diferenciats. Disposar de bones pràctiques i compartir-les. Prioritzar la formació dels mestres i responsables dels centres.

És cert que el meu origen era poc esperançador, però als quatre anys em

És cert que el meu origen era poc esperançador, però als quatre anys em va passar un miracle: vaig aprendre a llegir. Sean Connery (1930)

Un final – La dita atenesa Deia en Xesco Boix que ell tot ho

Un final – La dita atenesa Deia en Xesco Boix que ell tot ho havia après d’altres homes. Nosaltres, que hem après tant d’ell, ens vam quedar clavats davant d’una dita atenesa molt antiga que cita en una entrevista. És una sageta de foc al front. Diu així: “ser feliç té un preu: ser un home lliure. Ser un home lliure té un altre preu: tenir un cor valent”. I després remata: “això vol dir que si estàs decidit a fer coses i ets prou valent per acceptar el risc de la vida, potser arribis a ser un home feliç, que és allò que tots volem ser i que bon pocs ho són”. Senzill i devastador.