TSH 103 letme Ynetimi 2 Hafta letme evresi

  • Slides: 75
Download presentation
TSH 103 İşletme Yönetimi 2. Hafta : İşletme Çevresi ve İşletme Türleri Dr. Öğr.

TSH 103 İşletme Yönetimi 2. Hafta : İşletme Çevresi ve İşletme Türleri Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Çilingir ÜK

İşletme

İşletme

İşletme En geniş tanımıyla işletme, insan ihtiyaçlarının karşılamak üzere bilgi, insan, teknoloji, finansal kaynak

İşletme En geniş tanımıyla işletme, insan ihtiyaçlarının karşılamak üzere bilgi, insan, teknoloji, finansal kaynak vb. güncel üretim faktörlerini en etkin ve verimli bir şekilde kullanarak öncelikle uzun dönemde kâr, süreklilik ve sosyal sorumluluk amaçlarını yerine getirmek, ekonomik mal ve hizmet üretmek için kurulmuş ekonomik birimlerdir.

İşletmelerin bazı temel amaçları vardır. Bunlar; • Kâr sağlama • Sosyal sorumluluk üstlenme •

İşletmelerin bazı temel amaçları vardır. Bunlar; • Kâr sağlama • Sosyal sorumluluk üstlenme • Devamlılık sağlama

İhtiyaç İnsanlar, yaşamlarını sürdürebilmek ve mutlu bir yasam sürebilmek için çeşitli ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar.

İhtiyaç İnsanlar, yaşamlarını sürdürebilmek ve mutlu bir yasam sürebilmek için çeşitli ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. Bu neden ihtiyaç tatmin edildiğinde haz ve doyum, tatmin edilmediği zaman ise acı ve üzüntü veren bir duygudur.

İhtiyaçların Özellikleri

İhtiyaçların Özellikleri

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Tercih ve Fırsat Maliyeti Beğendiğimiz bir şeyi elde etmek istediğimizde ya da bir şey

Tercih ve Fırsat Maliyeti Beğendiğimiz bir şeyi elde etmek istediğimizde ya da bir şey yapmak istediğimizde, alternatif başka bir şeye sahip olmaktan ya da başka bir şeyi yapmaktan vazgeçmemiz gerekir. Belirli bir tercih ya da davranış için vazgeçmek zorunda kaldığımız en değerli alternatif bu seçimin ya da davranışın fırsat maliyetidir. Alternatif maliyet olarak da adlandırılan fırsat maliyeti, kısaca bir kararı uygularken vazgeçilen karar şeklinde tanımlayabiliriz.

Fayda Bir mal veya hizmetin insan ihtiyacını giderme hassası veya kalitesidir. Bir ihtiyacın tatmini

Fayda Bir mal veya hizmetin insan ihtiyacını giderme hassası veya kalitesidir. Bir ihtiyacın tatmini bahis konusu olduğu için, iktisatta, ihtiyacı gideren bu mallar arasında sağlık ve moral yönünden bir ayırım gözetilmez. Diğer deyişle, açlığı gideren ekmek ve sağlık ihtiyacını karşılayan doktorun hizmeti ne kadar faydalı ise, insan sağlığına zararlı olduğu bilinen sigara da bir arzuyu cevaplandırdığı için aynı şekilde faydalı sayılır.

Üretim Faktörleri

Üretim Faktörleri

Üretim Faktörleri Doğal Kaynak (Toprak) = Rant. Emek (İşgücü) = Ücret. Sermaye (Kapital) =

Üretim Faktörleri Doğal Kaynak (Toprak) = Rant. Emek (İşgücü) = Ücret. Sermaye (Kapital) = Faiz. Girişimci (Müteşebbis) = Kar.

Ekonomik Döngü

Ekonomik Döngü

Girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski

Girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir. Müteşebbis terimi ilk defa 17. yüzyılda Cantillon ve 19. yüzyılda Fransız ekonomist Jean Baptiste Say tarafından kullanılmıştır. (Entrepreneur)

Girişimcinin Özellikleri • • • Motivasyon ve Tutku Sabır Çok Yönlülük Esneklik ve Açık

Girişimcinin Özellikleri • • • Motivasyon ve Tutku Sabır Çok Yönlülük Esneklik ve Açık Görüşlülük Yenilikçi ve Yaratıcı Olma Risk Alma Toleransı Vizyon Sahibi Olma Kararlılık Sürekli Öğrenme Eğilimi (Yılmama)

Yönetici Rolleri (Mintzberg)

Yönetici Rolleri (Mintzberg)

Yönetici

Yönetici

İşletmelerin Fonksiyonları

İşletmelerin Fonksiyonları

İşletme Çevresi

İşletme Çevresi

Mikro (Yakın) Çevre • • • Rakipler Müşteriler Tedarikçiler Hissedarlar Aracılar Yöneticiler ve Çalışanlar

Mikro (Yakın) Çevre • • • Rakipler Müşteriler Tedarikçiler Hissedarlar Aracılar Yöneticiler ve Çalışanlar

Mikro (Yakın) Çevre • Tüketiciler: Pazar, bir mal veya hizmeti satın almak isteyen ve

Mikro (Yakın) Çevre • Tüketiciler: Pazar, bir mal veya hizmeti satın almak isteyen ve satın alma gücü bulunan tüm kişi, grup ve örgütleri ifade eder. Pazar türleri tüketici pazarları, kullanıcı pazarları ve uluslar arası pazarlar olmak üzere üç grupta toplanır. Tüm bu pazarlarda yer alan mal veya hizmetlerini tüketen kişi veya gruplardan oluşan tüketicilerin özellikleri analiz edilmelidir ve tüm değişme ve gelişmeler sürekli gözden geçirilmelidir.

Mikro (Yakın) Çevre Rakipler: Genel olarak rakiplerin analizi yapılırken aşağıdaki unsurlar göz önünde bulundurulur:

Mikro (Yakın) Çevre Rakipler: Genel olarak rakiplerin analizi yapılırken aşağıdaki unsurlar göz önünde bulundurulur: • Rekabet yapısı ve rakiplerin analizi • Rekabet üstünlüğü • Stratejik gruplar • Pazar payı • Piyasaya giriş ve çıkış engelleri Satıcılar: İşletmeye hammadde, yarı mamul, enerji gibi her türlü girdiyi temin eden kişi veya örgütlerdir.

Mikro (Yakın) Çevre Finansal Kuruluşlar: Bankalardan alınacak krediler, borç sermayeler ve ticari borçlanmalar, işletmenin

Mikro (Yakın) Çevre Finansal Kuruluşlar: Bankalardan alınacak krediler, borç sermayeler ve ticari borçlanmalar, işletmenin ihtiyaç duyduğu zaman müracaat edebileceği fon kaynaklarındandır. Sendikalar: İşçilerin ekonomik ve diğer şartlarını iyileştirmek amacıyla kurulmuş, üyeliği ve üyeler arası dayanışmayı esas alan kurumlardır.

Makro (Uzak) Çevre • • • Politik Çevre/Yasal Çevre Ekonomik Çevre Sosyal/ Kültürel Çevre

Makro (Uzak) Çevre • • • Politik Çevre/Yasal Çevre Ekonomik Çevre Sosyal/ Kültürel Çevre Teknolojik Çevre Doğal Çevre Demografik Çevre

Makro (Uzak) Çevre

Makro (Uzak) Çevre

Uluslararası Çevre Uluslararası çevre küreselleşmenin bir sonucu olarak büyük önem kazanmıştır. Dış genel çevreyi

Uluslararası Çevre Uluslararası çevre küreselleşmenin bir sonucu olarak büyük önem kazanmıştır. Dış genel çevreyi oluşturan tüm unsurlar uluslararası çevredeki oluşumlar ve değişimler açısından incelenmeli ve değerlendirilmelidir. Küreselleşme dört farklı dönüşüm üzerinden karakterize edilebilir.

Uluslararası Çevre Bunlar; a. Sosyal, siyasal ve ekonomik faaliyetlerin siyasi sınırları aşarak uluslararası bölgelere

Uluslararası Çevre Bunlar; a. Sosyal, siyasal ve ekonomik faaliyetlerin siyasi sınırları aşarak uluslararası bölgelere ve kıtalara yayılması b. Ticaret, finans, yatırım vb. alanlarda birbirine bağımlılığın yaygınlaşması c. Fikirlerin, bilginin, kapitalin, emtianın ve insanların ve dolayısıyla işgücünün dolaşımının iletişim teknolojileri ve ulaşım imkânlarının artması ile daha kolay hale gelmesi d. Dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen olayın etki alanının küresel ölçekte olması

Bölgesel Ticaret Ve İşbirliği Anlaşmaları: Avrupa Birliği (EU European Union): Bütün üye ülkeler arasındaki

Bölgesel Ticaret Ve İşbirliği Anlaşmaları: Avrupa Birliği (EU European Union): Bütün üye ülkeler arasındaki ticari engeller kalktığı gibi, birlikteki ülkeler ortak para birimi olan “euro”ya geçmişlerdir. NAFTA (North American Free Trade Agreement): ABD, Kanada ve Meksika arasında yapılan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’dır. Bu ülkeler arasındaki tüm ticari engelleri kaldırmış ve çok büyük bir Kuzey Amerika pazarı oluşturmuştur. ASEAN (Association of Southeast Asian Nation): Bankok’ta Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur’un kurduğu uluslar arası bir örgüttür.

Uluslararası Kuruluşlar Ek olarak Dünya Bankası (World Bank), Uluslar arası Para Fonu IMF (International

Uluslararası Kuruluşlar Ek olarak Dünya Bankası (World Bank), Uluslar arası Para Fonu IMF (International Monetary Fund), Dünya Ticaret Örgütü WTO (World Trade Organization)gibi uluslar arası kuruluşlar da küresel çevrede faaliyet göstermektedir.

Uluslararası Kuruluşlar Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te elli ülkenin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle

Uluslararası Kuruluşlar Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te elli ülkenin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle kurulmuş; dünya barışını ve güvenliğini korumak ve uluslar arasında iktisadi, sosyal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak üzere kurulmuştur. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır.

Uluslararası Kuruluşlar Yarım asrı aşkın bir süredir yürürlükte olan Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel

Uluslararası Kuruluşlar Yarım asrı aşkın bir süredir yürürlükte olan Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) tur (round) adı verilen ve dünya çapında tarifeleri ve diğer ticaret engellerini önemli ölçüde azaltan bir dizi görüşmeyi içermektedir. Bu anlaşmaların dayandığı dört temel ilke bulunmaktadır.

Uluslararası Kuruluşlar a. En Çok Kayırılan Ülke Kuralı: Bu kurala göre “üye ülkelerden birinin

Uluslararası Kuruluşlar a. En Çok Kayırılan Ülke Kuralı: Bu kurala göre “üye ülkelerden birinin başka bir ülkeye gümrük kolaylıkları sağlaması halinde diğer ülkeler herhangi bir yükümlülük altına girmeksizin aynı kolaylıktan yararlanabilirler”. b. Fiyat Mekanizmasına Sadakat Kuralı: Fiyatın koruyucu önlemler veya hükümet düzenlemeleri ile değil piyasanın kendisi tarafından belirlenmesi ilkesidir. c. Ticaret Savaşına Muhalefet Kuralı: Üye ülkeler arasındaki ticari anlaşmazlıkların sert ticari önlemlerle değil arabuluculuk yolu ile çözülmesi ilkesidir. d. Ticaret Kısıtlamalarını Tedricen Azaltma Kuralı: Dünya ticaretini serbestleştirme ve konulan kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması ilkesidir.

Uluslararası Kuruluşlar Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı’nın ertesinde Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası

Uluslararası Kuruluşlar Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı’nın ertesinde Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adı ile kurulmuştur. 1947 yılında BM’nin özerk kuruluşlarından biri haline gelmiştir. Kalkınma ekonomisinin en temel çalışma alanlarından birisi yoksulluk ve yoksullukla mücadeledir ve uluslararası düzeyde bu mücadelenin en önemli yürütücüsü Dünya Bankası’dır. Dünya Bankası, kredibilitesinin yüksekliğinin avantajını kullanarak gelişmiş ülkelerden düşük maliyetlerle sağladığı kaynakları dış finansman ihtiyacı içinde bulunan üye ülkelere kredi olarak vermektedir

Uluslararası Kuruluşlar Uluslararası Para Fonu (IMF), 1945’te kurulmuş, merkezi Washington D. C. ’de bulunan

Uluslararası Kuruluşlar Uluslararası Para Fonu (IMF), 1945’te kurulmuş, merkezi Washington D. C. ’de bulunan ve global küresel işbirliğini geliştirmek, finansal istikrarı temin etmek, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve yoksulluğu azaltmak amacıyla çalışan 189 üye ülkenin oluşturduğu bir örgüttür.

Uluslararası Kuruluşlar a. Ekonomik istikrarsızlık yaşayan ve dış ödemeler bilançosu açık veren ülkelere kredi

Uluslararası Kuruluşlar a. Ekonomik istikrarsızlık yaşayan ve dış ödemeler bilançosu açık veren ülkelere kredi sağlamak b. Uluslararası parasal ilişkilerin gelişmesini sağlamak c. Üyelerin uluslararası ticari bankalara veya resmi kuruluşlara olan ödenemeyen borçlar konusunda taraflar arasında aracılık yapmak

Uluslararası Kuruluşlar d. Üye ülkelerdeki yapısal uyum politikalarını desteklemek e. Dış ticaret ve kambiyo

Uluslararası Kuruluşlar d. Üye ülkelerdeki yapısal uyum politikalarını desteklemek e. Dış ticaret ve kambiyo rejimlerinin rasyonel ve liberal hale getirilmesinde teknik yardımda bulunmak f. Üyeler arasında daha liberal politikaların benimsenmesini sağlamak

İşletme Türleri A. B. C. D. E. F. G. Ekonomik Açıdan Sermaye Sahipliği Açısından

İşletme Türleri A. B. C. D. E. F. G. Ekonomik Açıdan Sermaye Sahipliği Açısından Çalışma Konuları Açısından Ölçekleri Açısından Dünya Ekonomisi Açısından Ekonomik İşbirlikleri Açısından Hukuki Açıdan

Ekonomik Açıdan İşletme Türleri • Mal Üreten İşletmeler Dayanıklı Mal Dayanıksız Mal • Ticaret

Ekonomik Açıdan İşletme Türleri • Mal Üreten İşletmeler Dayanıklı Mal Dayanıksız Mal • Ticaret İşletmeleri • Hizmet Üreten İşletmeler

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri • Özel İşletmeler : Genellikle sermayesinin tamamı veya büyük

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri • Özel İşletmeler : Genellikle sermayesinin tamamı veya büyük bir bölümü özel kişilere ait olan işletmelerdir. • Kamu İşletmeleri Türk ekonomisinde "Kamu İktisadi Teşebbüsleri" ya da kısaca "KİT" ler olarak bilinen ve uzun süredir varlıklarını sürdüren kamu işletmeleri önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizdeki KİT ler, "Kamu İktisadı Kuruluşları (KİK)" ile "İktisadi Devlet Teşekkülleri (IDT)" nin ortak adıdır.

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri İktisadi Devlet Teşekkülleri, sermayelerinin tamamı dev lete ait, iktisadi

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri İktisadi Devlet Teşekkülleri, sermayelerinin tamamı dev lete ait, iktisadi alanda tamamen ticari esaslara göre faaliyet gösteren kamu iktisadi teşebbüsleridir. İDT'leri ticari esaslara göre faaliyette bulunurlar ve bunlar için kârlılık önde gelir. Kamu iktisadi Kuruluşları (KİK ler), ise, sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mallar ile temel mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsleridir. Bu kuruluşların asıl amacı, kamu hizmeti yönü ağır ba san faaliyetleri yürütmek ve görevlerini yerine getirirken sosyal fay da yaratmayı ön planda tutmaktır.

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri • Karma İşletmeler (THY, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) •

Sermaye Sahipliği Açısından İşletme Türleri • Karma İşletmeler (THY, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) • Yabancı Sermayeli İşletmeler

Çalışma Konuları Açısından İşletme Türleri • Tarım İşletmeleri • Endüstri İşletmeleri • Ticaret İşletmeleri

Çalışma Konuları Açısından İşletme Türleri • Tarım İşletmeleri • Endüstri İşletmeleri • Ticaret İşletmeleri • Ulaştırma İşletmeleri • Finans İşletmeleri • Turizm İşletmeleri • Kira İşletmeleri

Ölçekleri Açısından İşletme Türleri a. Cüce işletmeler Tek bir çalışanı bile tam gün çalıştıramayacak

Ölçekleri Açısından İşletme Türleri a. Cüce işletmeler Tek bir çalışanı bile tam gün çalıştıramayacak kadar küçük işletmelerdir. b. Küçük işletmeler (Mikro işletmeler) Personel sayısı 1 5 arasında değişen işletmelerdir. c. Orta büyüklükte işletmeler Personel sayısı 5 50 arasında değişen işletmelerdir.

Ölçekleri Açısından İşletme Türleri d. Büyük işletmeler Personel sayısı 50 2000 arasında değişen işletmelerdir.

Ölçekleri Açısından İşletme Türleri d. Büyük işletmeler Personel sayısı 50 2000 arasında değişen işletmelerdir. e. Çok büyük (dev) işletmeler Personel sayısı 2000'den fazla olan işletmelerdir.

KOBİ Kavramı Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler bu tanım içerisinde yer almaktadır. Mikro

KOBİ Kavramı Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler bu tanım içerisinde yer almaktadır. Mikro İşletmeler: Yıllık net satış hasılatı ya da bilançosu 1 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde 10 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 3 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir.

KOBİ Kavramı Küçük İşletmeler: Yıllık satış hasılatı ya da bilançosu 8 milyon Türk Lirası’nı

KOBİ Kavramı Küçük İşletmeler: Yıllık satış hasılatı ya da bilançosu 8 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde en fazla 50 eleman çalıştıran işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 25 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir. Orta Ölçekli İşletmeler: Yıllık satış hasılatı ya da bilançosu 40 Milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde 250 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 125 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir. .

Dünya Ekonomisi Açısından Ulusal İşletmeler; Belirli bir ülke sınırları içinde kurulmuş ve sermayeleri o

Dünya Ekonomisi Açısından Ulusal İşletmeler; Belirli bir ülke sınırları içinde kurulmuş ve sermayeleri o ülke vatandaşlarına veya kamuya ait olan işletmelerdir.

Dünya Ekonomisi Açısından Uluslararası İşletmeler; Uluslararası işletme; yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan, sadece ticaret

Dünya Ekonomisi Açısından Uluslararası İşletmeler; Uluslararası işletme; yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan, sadece ticaret yapmayıp taşımacılık, haberleşme, finansal faaliyetler, portföy yatırımı, doğrudan yatırım vb. uluslararası her türlü faaliyette bulunan işletmelerdir. Uluslararası işletmeler sadece ülke içinde değil, ülke dışında da üretim, satış yapan özel ya da kamu işletmeleridir. Bununla birlikte dışarıda sınırlı yatırımları vardır. Uluslararası işletme, merkezi bir yönetimden yararlanarak, diğer ülke pazarlarına girmeye çalışmaktadır. İşletme yönetimi, ana ülke vatandaşlarının elinde olan işletmelerdir.

Dünya Ekonomisi Açısından Çokuluslu İşletmeler Merkezi genellikle gelişmiş bir ülkede bulunan bir ana işletme

Dünya Ekonomisi Açısından Çokuluslu İşletmeler Merkezi genellikle gelişmiş bir ülkede bulunan bir ana işletme ile, kontrolü altındaki diğer ülkelerdeki bağlı işletmelere sahip olan; doğrudan yabancı yatırım, stratejik işbirliği, uluslararası üretim, dağıtım, pazarlama konularında faaliyet gösteren, güçlü sermaye, teknoloji, yönetim, ulaşım, haberleşme ağına sahip olan, temelde özel sermayeye, nadiren kamu sermayesine dayanan, kârını maksimize etmeye çalışan işletmelerdir. Yabancı ülkelerde yatırım yapan asıl işletmeye “ana işletme”, yabancı ülkede edinilen işletmeye ise, “yavru işletme” ya da “şube” adı verilmektedir.

Dünya Ekonomisi Açısından Çokuluslu İşletmeler

Dünya Ekonomisi Açısından Çokuluslu İşletmeler

Ekonomik İşbirlikleri Açısından İşletmelerin aralarında yaptığı anlaşmalar sonucu ortaya çıkan birleşme türleri şunlardır; Centilmenlik

Ekonomik İşbirlikleri Açısından İşletmelerin aralarında yaptığı anlaşmalar sonucu ortaya çıkan birleşme türleri şunlardır; Centilmenlik anlaşmaları Konsorsiyumlar Karteller Tröstler Holdingler Şirket Birleşmeleri (Merger)

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Centilmenlik anlaşmaları; yasal açıdan bağlayıcı olmayan , karşılıklı güven esasına dayanan,

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Centilmenlik anlaşmaları; yasal açıdan bağlayıcı olmayan , karşılıklı güven esasına dayanan, belirli amaçların gerçekleşmesi amacıyla yapılan yazılı veya sözlü anlaşmalardır. iki veya daha fazla işletme pazarlama, finansman politikası gibi alanlarda ortak hareket edeceklerine ilişkin geçici veya sürekli olarak yapılan anlaşmalardır.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Konsorsiyumlar Konsorsiyum, iki veya daha fazla işletmenin ortak bir amacı gerçekleştirmek

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Konsorsiyumlar Konsorsiyum, iki veya daha fazla işletmenin ortak bir amacı gerçekleştirmek için gerekli olan finansman konusunda geçici olarak yaptıkları işbirliğidir. Projenin gerçekleşmesinden sonra yapılan bu işbirliği geçerliliğini kaybetmektedir. Elde edilen kar ise işletmeler arası bölüşülür.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Karteller Serbest rekabetin hakim olduğu ülkelerde, aynı iş dalında zirai, sınai

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Karteller Serbest rekabetin hakim olduğu ülkelerde, aynı iş dalında zirai, sınai veya ticari faaliyette bulunan rakip firmaların, rekabeti devam ettirmenin artık zararlı olmaya başladığı noktada, ortak çıkarlarına ters rekabeti önlemek için aralarında yaptıkları bir anlaşmadır. Şirketlerin hukuki varlıklarını korumak şartıyla ekonomik faaliyetlerdeki bağımsızlıklarını kaybetmeleridir.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Karteller, “fiyat karteli”, “satış karteli” ve “kota karteli” biçimlerinde oluşurlar. Fiyat

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Karteller, “fiyat karteli”, “satış karteli” ve “kota karteli” biçimlerinde oluşurlar. Fiyat kartelinde fiyatların birlikte saptanması: satış kartelinde, satış bölgelerinin paylaşılması: kota kartelinde ise. her bir işletmenin önceden saptanan kontenjanları dahilinde üretimde bulunması veya piyasaya mal sürmesi söz konusudur.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Tröstler Birden fazla işletmenin ekonomik, hukuki ve teknik bakımdan tek bir

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Tröstler Birden fazla işletmenin ekonomik, hukuki ve teknik bakımdan tek bir işletme olarak birleşmeleri ile ortaya çıkan iktisadi kuruluştur. İki veya daha çok işletmenin gerek yasal ve gerekse ekonomi bağımsızlıklarını kaybederek anlaşmalar sonucu birleşerek oluşurlar. Tröstler 19. yy. ABD’de ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Tröstlerin piyasada egemenlik kurması ve piyasayı etkilemesi o derece ileri bir düzeye varmıştır ki, sonuçta anti tröst yasalar ortaya çıkmıştır.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Holdingler Bir kişinin, bir grup girişimcinin veya bir ailenin birçok alanda

Ekonomik İşbirlikleri Açısından Holdingler Bir kişinin, bir grup girişimcinin veya bir ailenin birçok alanda faaliyet gösteren şirketleri olabilir. Fazla büyük olmanın bir sonucu ise bu şirketlerin yönetimlerinin zorlaşması ve ortak bir misyon etrafında idare edilme güçlüğüdür. Böyle bir durumda şirket sahipleri, bu şirketleri belli bir çatı altında toplamak isteyebilirler. Bunu da ya bir holding kurarak ya da bir şirketler grubu oluşturarak gerçekleştirirler. Holding, bir şirketin başka şirketlerin hisse (pay) senetlerinin büyük bir bölümünü (% 50’den fazlasını) satın alarak onların yönetim ve denetimini ele geçirmesiyle oluşan şirketler grubudur.

Ekonomik İşbirlikleri Açısından

Ekonomik İşbirlikleri Açısından

Ekonomik İşbirlikleri Açısından

Ekonomik İşbirlikleri Açısından

Hukuki Açıdan Holdingler

Hukuki Açıdan Holdingler

Hukuki Açıdan 1. Tek Kişi İşletmeleri: Tek kişi işletmeleri en basit, en eski ve

Hukuki Açıdan 1. Tek Kişi İşletmeleri: Tek kişi işletmeleri en basit, en eski ve uygulamada en çok görülen işletme biçimidir. İşletmenin tek sahibi vardır. Bu nedenle işletme sahibi işletme faaliyetleri konusunda her türlü kararı alır, uygular ve denetler. Ortaya çıkabilecek işletme riskleri tümüyle kendisine aittir. Kurulmaları ve sona ermeleri yasal açıdan kolaydır. Sermayelerinin yetersiz olması ve alacaklılara karşı sınırsız sorumluluk üstlenmeleri, büyümelerine engeldir.

Hukuki Açıdan Adi Şirketler: İki veya daha fazla kişinin ortak bir amacı gerçekleştirmek için

Hukuki Açıdan Adi Şirketler: İki veya daha fazla kişinin ortak bir amacı gerçekleştirmek için mal ve emeklerini ortaya koyarak oluşturdukları şirket türüdür. Adi şirket sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Borçlar Kanununa tabi olan adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının müşterek mülkiyeti vardır. Şirketle ve şirketin malvarlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Hukuki Açıdan Kuruluşu belirli bir şekle tabi tutulmamıştır. Sözlü veya ispat güçlüğü bakımından yazılı

Hukuki Açıdan Kuruluşu belirli bir şekle tabi tutulmamıştır. Sözlü veya ispat güçlüğü bakımından yazılı sözleşme ile kurulabilir. Sözleşme Notere onaylatılır. Sözleşmede aksi belirlenmemişse Sermaye tutarı farklı olsa da ortakların kar ve zarar payları eşittir. Kararlar ortakların oybirliği ile alınır. Şirketin yönetimi ortakların tümüne aittir Şirketin borçlarından dolayı ortaklar birlikte sorumludur. Şirketin Ticaret Siciline tescil ve ilanı zorunlu değildir.

Hukuki Açıdan Şahıs Şirketleri: Tüzel kişiliğe sahip ve ortakların sorumlulukları sınırsız olan şirket türleridir.

Hukuki Açıdan Şahıs Şirketleri: Tüzel kişiliğe sahip ve ortakların sorumlulukları sınırsız olan şirket türleridir. Ortak ekonomik bir çıkar veya çıkarların gereği olarak sayısı belli kişilerin kurdukları ve sorumlulukları kişisel olan ortaklıklara şahıs şirketleri denir. Ortakların sayısı genelde azdır ve ortaklığın devri de oldukça zordur. Kişi şirketlerinde ortakların hepsi uygun görmeden ortaklık payı başkalarına satılmaz veya devredilemez. Ortaklar, gerçek kişilerdir ve şirket borçlarına karşı sınırsız (bütün mal varlığı ile) sorumludurlar. Şahıs şirketleri TTK'ya göre 2’ye ayrılır. Kollektif şirket ve Komandit şirket.

Hukuki Açıdan Kollektif Şirketler: Bir ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek

Hukuki Açıdan Kollektif Şirketler: Bir ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu, şirket alacaklarına karşı sınırlandırılmamış olan şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu’na göre, ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında çalıştırmak amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan, ortakların her birinin şirket alacaklılarına karşı sınırsız sorumlu olduğu ortaklıklara kollektif şirket denir.

Hukuki Açıdan Şirketin yönetiminden her ortak sorumludur. Kuruluş anlaşmasında aksine bir hüküm yoksa diğer

Hukuki Açıdan Şirketin yönetiminden her ortak sorumludur. Kuruluş anlaşmasında aksine bir hüküm yoksa diğer ortakların rızası olmadan ortaklıktan çıkılamaz. Aynı şekilde şirkete yeni bir ortağın alınması için tüm ortakların rızası olmalıdır. Kolektif şirketlere yalnızca gerçek kişiler ortak olabilir. Ortaklar, kâr veya zararı eşit olarak ya da daha önce kuruluş anlaşmasında belirtilen oranlarda bölüşebilirler.

Hukuki Açıdan Komandit Şirketler: Kolektif şirketin bir çeşidi olup, ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu

Hukuki Açıdan Komandit Şirketler: Kolektif şirketin bir çeşidi olup, ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlı değildir. Diğer ortakların sorumlulukları, şirkete katıldıkları sermaye miktarı ile sınırlıdır. Sorumlulukları sınırsız olan ortaklara "komandite ortak", sınırlı olanlar da "komanditer ortak" denir. Komandite ortakların gerçek kişiler olması gereklidir. Komanditer ortaklar ise gerçek veya tüzel kişi olabilir. Komandit şirketler komandite ortaklar tarafından yönetilirler. Komanditer ortaklar yılsonunda hesaplarını denetleyebilirler ve kârdan sermayeleri oranında pay alırlar. Ticaret hayatında bu şirket türüne fazla rastlanmamaktadır.

Hukuki Açıdan Komandite ortak: Sorumluluğu sınırsız ve zincirleme olan ortaktır. Şirketin yönetimine seçilebilirler ve

Hukuki Açıdan Komandite ortak: Sorumluluğu sınırsız ve zincirleme olan ortaktır. Şirketin yönetimine seçilebilirler ve gerçek kişilerden oluşur. Komanditer ortak: Sorumluluğu şirketteki sermaye ile sınırlı olan ortaklardır. Şirketin yönetimine seçilemezler. Komanditer ortaklar gerçek ve tüzel kişiler olabilir.

Hukuki Açıdan Sermaye Şirketleri: Sermaye şirketlerinde, ortakların sorumlulukları şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye miktarıyla

Hukuki Açıdan Sermaye Şirketleri: Sermaye şirketlerinde, ortakların sorumlulukları şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye miktarıyla sınırlıdır. Bu tür şirketlerde ortaklardan birinin ayrılmasıyla ortaklık bozulmaz. Ortakların şirketteki ortaklık payları kişisel değildir. Bu paylar başkasına satılabilir veya devredilebilir. Sermaye şirketlerinin en önemli özelliklerinden biri de sermayeye ortak olmak ile şirketin yönetimiyle ilgilenmenin birbirinden ayrılmış olmasıdır. Ortakların ikinci planda kalmaları ve asıl olanın şirkete getirilen sermaye olması nedeniyle bu tür ortaklıklara sermaye şirketleri denir.

Hukuki Açıdan Anonim Şirketler: En az beş veya daha çok gerçek ya da tüzel

Hukuki Açıdan Anonim Şirketler: En az beş veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulan ve paylara bölünmüş bir temel sermayesi, ekonomik amaç ve konusu bulunup, borçlarından ötürü yalnızca şirketin varlığı kadarıyla sorumlu olan ortaklıklara anonim şirket denir.

Hukuki Açıdan En önemli özellikleri şunlardır: Ortak sayısı en az beş olmalıdır. Ortaklar gerçek

Hukuki Açıdan En önemli özellikleri şunlardır: Ortak sayısı en az beş olmalıdır. Ortaklar gerçek veya tüzel kişi olabilir. Şirketin temel sermayesi belli olmalı ve bu miktarın en az tutarı ……. TL olmalıdır. Şirketin temel sermayesi eşit paylara bölünmüştür. Şirketin ticari unvanı bulunmalı ve çalışma konusu belli olmalıdır. Şirketin üçüncü kişilere olan sorumluluğu şirketin varlığı ile sınırlıdır. Şirket ortaklarının üçüncü kişilere karşı finansal sorumluluğu şirkete getirdikleri sermaye miktarıyla sınırlıdır.

Hukuki Açıdan Limited Şirketler: Ekonomik amaç ve konular için iki veya daha fazla gerçek

Hukuki Açıdan Limited Şirketler: Ekonomik amaç ve konular için iki veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulmuş olup ortaklarının sorumluluğu şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve temel sermayesi belli olan şirketlere “ limited şirket " denir.

Hukuki Açıdan En belirgin özelikleri şunlardır: Ortak sayısı ikiden az elliden fazla olamaz. Temel

Hukuki Açıdan En belirgin özelikleri şunlardır: Ortak sayısı ikiden az elliden fazla olamaz. Temel sermayesi en az ………TL olmalıdır. Bankacılık, sigortacılık ve borsa bankerliği ile uğraşamazlar. Şirkete getirilen sermaye için hisse senedi çıkarılamaz. Ortaklık payının tutarı ne olursa olsun, her ortağın bir payı bulunur. Ortaklık payının devri, genelde diğer ortakların iznini gerektirir. Şirketin temel sermayesi, şirkete ilişkin zarf, kâğıt ve başka basılı evraklarda belirtilmiş olmalı ve şirket unvanının "limited şirket" kelimesini taşıması şarttır. .

Hukuki Açıdan Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket: Sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya

Hukuki Açıdan Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket: Sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçı, şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi sorumlu olan şirkettir. Bu tür şirkette kolektif şirket ortakları gibi sorumlu olan ortaklara “komandite”, anonim şirket ortakları gibi sorumlu olanlara “komanditer” ortak denir.

Hukuki Açıdan Kooperatifler: Kooperatif, insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını

Hukuki Açıdan Kooperatifler: Kooperatif, insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler kanununa göre kooperatif ise: Tüzel kişiliğe sahip olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik çıkarlarını ve özellikle meslek ve geçimlerine ilişkin gereksinimlerini karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli kuruluşlara "kooperatif" denir.

Kaynak "Girişimci" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: . 29. 03. 2009

Kaynak "Girişimci" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: . 29. 03. 2009 Karalar, Rıdvan. (2001). Genel İşletme. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. s. 5. ISBN 975 06 0016 9 Kahraman, B. , Girişimcilik http: //kisi. deu. edu. tr//bayram. kahraman/Girisimcilik_2_Isletme_Turleri. pdf David Held vd. , Global Transformations: Politics, Economics and Culture, Stanford University Press, Londra, 1999. Taslak, S. , Kara, M. (2009). İşletme Bilimine Giriş. Trabzon: Murathan Yayıncılık Tutar, H. (2013). Meslek Yüksekokulları Programları için İşletme Yönetimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık�