Trkiyede nc Dnem 1990 ve Sonras 1990 ylnda

  • Slides: 11
Download presentation
Türkiye’de Üçüncü Dönem: (1990 ve Sonrası) 1990 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından, sağlık

Türkiye’de Üçüncü Dönem: (1990 ve Sonrası) 1990 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından, sağlık sektörü ile ilgili bir temel plan hazırlatılmıştır, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yürütülen bu “Sağlık Sektörü Master Plan Etüt Çalışması” bir anlamda sağlık reformlarının ele alındığı bir sürecin başlangıcını oluşturmuştur. 1992 ve 1993’de Birinci ve İkinci Ulusal Sağlık Kongreleri yapılarak, sağlık reformunun teorik çalışmalarına hız verilmiştir. 1992 yılında 3816 sayılı kanunla sosyal güvenlik kapsamında olmayan düşük gelirli vatandaşlar için yeşil kart uygulaması başlatılmıştır. Böylece sağlık hizmetlerine erişim konusunda ekonomik gücü zayıf insanların, sınırlı da olsa, sağlık sigortacılığı içine alınması sağlanmıştır.

Türkiye’de Üçüncü Dönem: (1990 ve Sonrası) 1990’lı yıllarda yürütülen Sağlık Reformu çalışmalarının ana bileşenleri;

Türkiye’de Üçüncü Dönem: (1990 ve Sonrası) 1990’lı yıllarda yürütülen Sağlık Reformu çalışmalarının ana bileşenleri; 1 - Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanarak Genel Sağlık Sigortasının kurulması, 2 - Birinci basamak sağlık hizmetlerinin aile hekimliği çerçevesinde geliştirilmesi, 3 - Hastanelerin özerk sağlık işletmelerine dönüştürülmesi, 4 - Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik veren sağlık hizmetlerini yapılandırması, 5 - Sağlık Bakanlığın planlayıp denetleyen bir yapıya kavuşturulması.

§ “Ulusal Sağlık Politikası”§ § 1993 Destek, Çevre Sağlığı, Yaşam Biçimi, Sağlık Hizmetlerinin Sunumu,

§ “Ulusal Sağlık Politikası”§ § 1993 Destek, Çevre Sağlığı, Yaşam Biçimi, Sağlık Hizmetlerinin Sunumu, Sağlıklı Türkiye, hedefleri olmak üzere başlıca beş ana bölümü içermekteydi.

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından 16 Kasım 2002 tarihinde

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından 16 Kasım 2002 tarihinde açıklanan 58. Hükümetin Acil Eylem Planında “Herkese Sağlık” başlığı altında sağlık alanında yürütülmesi öngörülen temel hedefler belirtilmiştir. Bunların başlıcaları: 1 - Sağlık Bakanlığı’nın idari ve fonksiyonel açıdan yeniden yapılandırılması, 2 - Tüm vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamı altına alınması, 3 - Sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplanması, 4 - Hastanelerin idari ve mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturulması, 5 - Aile hekimliği uygulamasına geçilmesi, 6 - Anne ve çocuk sağlığına özel önem verilmesi, 7 - Koruyucu hekimliğin yaygınlaştırılması, 8 - Özel sektörün sağlık alanına yatırım yapmasının özendirilmesi, 9 - Tüm kamu kuruluşlarında alt kademelere yetki devri, 10 - Kalkınmada öncelikli bölgelerde yaşanan sağlık personeli eksikliğinin giderilmesi, 11 - Sağlık alanında e-dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi.

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 8 tema etrafında dönüşmeyi hedeflemiştir: 1 - Planlayıcı ve denetleyici

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 8 tema etrafında dönüşmeyi hedeflemiştir: 1 - Planlayıcı ve denetleyici Sağlık Bakanlığı, 2 - Herkesi tek çatı altında toplayan genel sağlık sigortası, 3 - Yaygın, erişimi kolay ve güler yüzlü sağlık hizmet sistemi, a) Güçlendirilmiş temel sağlık hizmetleri ve aile hekimliği, b) Etkili, kademeli sevk zinciri, c) İdari ve mali özerkliğe sahip sağlık işletmeleri, 4 - Bilgi ve beceri ile donanmış, yüksek motivasyonla çalışan sağlık insan gücü, 5 - Sistemi destekleyecek eğitim ve bilim kurumları, 6 - Nitelikli ve etkili sağlık hizmetleri için kalite ve akreditasyon, 7 - Akılcı ilaç ve malzeme yönetiminde kurumsal yapılanma, 8 - Karar sürecinde etkili bilgiye erişim: Sağlık bilgi sistemi.

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 2007 yılında 60. Cumhuriyet Hükümeti’nin kurulmasını müteakip Sağlıkta Dönüşüm Programına,

Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı 2007 yılında 60. Cumhuriyet Hükümeti’nin kurulmasını müteakip Sağlıkta Dönüşüm Programına, 3 yeni başlık ilave edilmiştir: 1 - Daha iyi bir gelecek için sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı hayat programları, 2 - Tarafların harekete geçirilmesi ve sektörler arası iş birliği için çok yönlü sağlık sorumluluğu, 3 - Uluslararası alanda ülkenin gücünü artıracak sınır ötesi sağlık hizmetleri.

61 Hükümet yönetiminde; Ø 2 Kasım 2011/ Sayı : 28103 (Mükerrer) Karar Sayısı: KHK/663

61 Hükümet yönetiminde; Ø 2 Kasım 2011/ Sayı : 28103 (Mükerrer) Karar Sayısı: KHK/663 Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısı, görev tanımları düzenlenmiştir. Ø 25. 08. 2017 tarihinde 694 Sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısı yeniden Değiştirilmiştir.

Özetle; 1987 yılında 3359 sayılı ‘Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’ herkese eşit etkili ve verimli

Özetle; 1987 yılında 3359 sayılı ‘Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’ herkese eşit etkili ve verimli hizmet sunulması ilkeleri açısından Sosyalleştirme Kanunundan çok büyük farklılık göstermemesine karşın özellikle politika yönünün değişiminin ilk sinyallerini vermesi açısından çok önemlidir. Bu Kanun ile Türk sağlık politikalarına getirilen en önemli değişiklik sağlık isletmeleri kavramı olmuştur. 1990’lı yılların başlangıcında, sağlık politikası ile ilgili tartışmalar hem DPT’de yapılan bu çalışma hem de hükümet ile Dünya Bankası arasında imzalanan ikraz anlaşması gereğince başlatılan 1. Sağlık Projesi ile yepyeni bir görünüm almıştır.

Özetle; Çalışmaların ilk ürünü olarak 2000 Yılında Herkese Sağlık hedefleri ile uyumlu ‘Türk Milli

Özetle; Çalışmaların ilk ürünü olarak 2000 Yılında Herkese Sağlık hedefleri ile uyumlu ‘Türk Milli Sağlık Politikası’ dokümanı yayınlanmıştır. Dokümanda; sağlıkta eşitsizliklerin azaltılması, toplum katılımı ve sağlık eğitiminin yaygınlaşması, sektörlerarası işbirliğinin sağlanması ve Alma Ata’da belirlenen Temel Sağlık Hizmetleri ilkeleri ile uyumlu bir sağlık hizmetleri sisteminin geliştirilmesi, sağlık politikaları açısından öncelikle atılacak adımlar olarak belirtilmiştir. Bu doküman, Türk sağlık politikasının gelişimi içerisinde ‘yazılı’ ve uygulamaya konmayan bir doküman olmasına karşın ulusal sağlık politikası oluşturma yönündeki çabaların önemli bir adımını oluşturması ve özellikle 2000 yılında Herkese Sağlık amacının ilk kez açık ve net olarak gündeme getirilmesi nedeniyle son derece önemlidir.

‘Ulusal Sağlık Politikası’ Dökümanı Bu dokümanda ve daha sonra geliştirilen politikalarda genel sağlık politikaları

‘Ulusal Sağlık Politikası’ Dökümanı Bu dokümanda ve daha sonra geliştirilen politikalarda genel sağlık politikaları açısından aşağıdakiler benimsenmiştir: • Sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansmanının birbirinden ayrılması. Bu çerçevede, hizmet sunucuları açısından rekabeti teşvik edecek bir ‘dahili piyasanın’ kurulması. • Aile hekimliği ile güçlendirilmiş birinci basamak sağlık hizmetleri örgütlenmesi. • Nüfusun tamamını güvence altına alacak bir genel sağlık sigortası sisteminin kurulması. • Hastanelerin özerk sağlık işletmelerine dönüştürülerek kendi gelirleri ile giderlerini karşılayabilen kurumlar haline dönüştürülmesi.

Tekrar; Türkiye’de Dönemler İtibariyle Sağlık Politikaları v. Birinci dönem v 1920 -1961 vİkinci dönem

Tekrar; Türkiye’de Dönemler İtibariyle Sağlık Politikaları v. Birinci dönem v 1920 -1961 vİkinci dönem v 1961 -1990 vÜçüncü dönem v 1990 -günümüz