Top 5 Tenkova Svijeta 1 Teki tenk M

  • Slides: 18
Download presentation
Top 5 Tenkova Svijeta

Top 5 Tenkova Svijeta

1. Teški tenk M 1 A 1 D Abrams

1. Teški tenk M 1 A 1 D Abrams

 • M 1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske. Smatra se najboljim

• M 1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske. Smatra se najboljim tenkom u svijetu koji objedinjuje vatrenu moć, pokretljivost i oklopnu zaštitu. Ratovi u Iraku pokazali su ipak suprotno - da Abrams nije toliko superioran kao što se pretpostavljalo i zasigurno nije najbolji tenk na svijetu. Problem je njegova prevelika masa (naročito A 2 i A 2 SEP verzije) i nedostatan oklop na stražnjoj strani, bočnim stranama i vrhu kupole uspoređujući ga s ostalim konkurentskim tenkovima.

2. Teški tenk MERKAVA

2. Teški tenk MERKAVA

 • Ideja o Merkavi krenula je 1960 -ih. Izraelski stručnjaci 1965. godine osmisle

• Ideja o Merkavi krenula je 1960 -ih. Izraelski stručnjaci 1965. godine osmisle tenk. Sabra(na hebrejskom: zavičajan). Tijekom dizajniranja platforme za novi tenk, Britanci traže pomoć od Izraela da zajedno razviju novi tenk, britanski Chieftain. Prva dva prototipa stigla su u Izrael na testiranja 1967. i izrael je zatvorio Sabra program. Zbog pritiska Ujedinjenog Kraljevstva prototipovi su vraćeni u englesku 1969. godine, a Izraelje izgubio 5 godina za razvoj vlastitog tenka. Nakon tog incidenta Izrael je ponovno pokrenuo razvoj tenka koji je trebao imati visoke standarde u zaštiti posade. Godine 1974. završeni su prvi prototipovi. Prve fotografije novog tenka objavljene su 14. svibnja 1977. u jednom američkom časopisu. Godinu kasnije napravljeno je prvih 30 serijskih Merkava koje su predane vojsci za početnu obuku jedinica

3. Laki tenk T-90

3. Laki tenk T-90

 • T-90 je glavni borbeni tenk ruske vojske. Napravljen je spojem najboljih karakteristika

• T-90 je glavni borbeni tenk ruske vojske. Napravljen je spojem najboljih karakteristika tenka T-72 i T-80. Po svojim karakteristikama T-90 spada u najmodernije tenkove u svijetu, ali ima i nekoliko bitnih mana kao što je koncept smještaja municije ispod kupole koji je je izuzetno opasan (što se pokazalo u Čečeniji i u ratovima na prostoru bivše SFRJ), transmisija je zastarjela, motor je preslab (ranija V-84 MS verzija) i ne postoji mogućnost njegovog brzog vađenja iz tenka. Prednosti T-90 u odnosu na zapadne tenkove su mogućnost lansiranja protuoklopnih vođenih raketa iz topa, niska silueta, mala masa, odlična pokretljivost i prohodnost, efikasan reaktivni oklop, posjedovanje samozaštitnog sistema Štora, napredni sustav upravljanja paljbom (noviji modeli) i niža cijena.

4. Teški tenk TIGER

4. Teški tenk TIGER

 • Tiger I ili Panzer VI Tiger je bio njemački teški tenk u

• Tiger I ili Panzer VI Tiger je bio njemački teški tenk u Drugom svjetskom ratu. Proizvodio se od 1942. do kraja 1944. godine, a u uporabi je bio sve do kraja rata. Nadimak "Tiger" mu je dodijelio Ferdinand Porsche, a numeričku oznaku "I" je dobio nakon pojave Tigera II. • Tiger I je nastao poslije Operacije Barbarossa i njemačkog napada na Sovjetski savez. U to vrijeme su se pojavili novi sovjetski tenkovi, srednji tenk T-34 i teški tenk KV-1. Kako su se Panzer III i Panzer IV teško nosili s novim sovjetskim tenkovima, javila se potreba za novim tenkom, koji bi bez problema uništavao sovjetske. Protiv sovjetskih tenkova veoma učinkovit se pokazao protutenkovski top kalibra 88 mm. Odlučeno je da se projektira novi tenk, jači od svih dosadašnjih njemačkih Panzera, a da se u njegovu kupolu ugradi top od 88 mm. • Tiger I je bio gotovo na svim bojištima i činio je osnovicu njemačkih protuoklopnih snaga kao najjači tenk, sve do pojave njegovog nasljednika, Tigera II. Međutim, pratili su ga mnogi problemi, osobito s pouzdanošću mehanike. Pokretao ga je preslab motor, koji se zbog toga često kvario. Proizvodnja je bila skupa i komplicirana, a velike probleme je zadavala i njegova velika težina. Do završetka proizvodnje napravljeno je

5. Laki tenk M 4 Sherman

5. Laki tenk M 4 Sherman

 • M 4 Sherman je bio glavni američki tenk tijekom Drugom svjetskog rata.

• M 4 Sherman je bio glavni američki tenk tijekom Drugom svjetskog rata. • Osnova ovoga tenka je dizajn njegovog prethodnika M 3 Lee koji je bio procijenjen nezadovoljavajućim početkom drugog svjetskog rata. Jedina konkretna razlika između ova dva tenka je bila upotreba dva topa u M 3 što je procijenjeno kao nepraktično rješenje koje je zamijenjeno klasičnom kupolom kakvu su imali svi tada moderni tenkovi. To na kraju nije otklonilo sve greške dizajna koje se mogu najbolje uočiti ako se usporediti slika Panzer III ili Panzer IV tenka s Shermanom. On je jednostavno bio previsok tenk što je za posljedicu imalo rano otkrivanje njegove pozicije u sukobu s protivnikom. • Pozitivna stvar nastanka Shermana na taj način u ratno doba je bila mogućnost njegove proizvodnje u tvornicama od M 3 pri čemu se uštedjelo mnogo vremena koje bi bilo izgubljeno u gradnji novih tvornica ili prenamjeni starih. Prvi primjerci ovog tenka su tako izašli iz tvornica već u veljači 1942.