TOK EHT SLEYMAN YILMAZ ANADOLU LSES PSKOLOJK DANIMA

  • Slides: 33
Download presentation
TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ

TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ

Kriz durumları hayatımızın her alanında birçok şekilde kendini gösterebilir. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi de

Kriz durumları hayatımızın her alanında birçok şekilde kendini gösterebilir. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi de bu krizlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yaşanılan her kriz alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir. Ancak bu durum yeni alışkanlıklar yaratmak için de

Yaşanılan her kriz alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir. Ancak bu durum yeni alışkanlıklar yaratmak için de bir fırsattır. Bu süreci iyi algılayıp, iyi değerlendirebilirsek yeni, faydalı alışkanlıklarımız da oluşacaktır. Okulların açık olmadığı bu dönem, öğrenci için her ne kadar bir kriz olarak değerlendirilse de aslında değerlendirebilen öğrenci için bir fırsattır.

Peki sizler bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Bilgisayar oyunları, youtube videoları, filmler, internet ya da

Peki sizler bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Bilgisayar oyunları, youtube videoları, filmler, internet ya da televizyon dizileri gibi anlık vakit öldürmekle mi yoksa geleceğinizi adım inşa ederek kendinizi her gün biraz daha geliştirmekle mi meşgulsünüz?

Uzaktan eğitimde kendinize ayırdığınız zamanı doğru planlayarak hobilerinize ve kendinizi geliştirmeye ayıracak daha fazla

Uzaktan eğitimde kendinize ayırdığınız zamanı doğru planlayarak hobilerinize ve kendinizi geliştirmeye ayıracak daha fazla zamanınız olduğunu unutmayın. Peki bu günleri daha verimli hâle getirmek için nelere dikkat etmeliyiz ve neler yapmalıyız?

Geçici de olsa, yeni öğrenme ortamına uyum sağlama becerinizi geliştirmek, psikolojik iyi oluş halinizi

Geçici de olsa, yeni öğrenme ortamına uyum sağlama becerinizi geliştirmek, psikolojik iyi oluş halinizi de destekleyecektir. Akademik gelişiminizi devam ettirebilmek ve ders konularının birikip, sizler için daha zorlayıcı gelmesinin önüne geçmek için verimli ders çalışma tekniklerini inceleyelim.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Verimli ders çalışma; uygun bir ortamda, önceden hazırlanmış bir plan dahilinde,

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Verimli ders çalışma; uygun bir ortamda, önceden hazırlanmış bir plan dahilinde, belli bir amaca yönelik , doğru stratejilerin izlenip yoğunlaşarak gerçekleştirildiği çalışmadır.

Neden Verimli Çalışmalıyız? X» Çalışmaya Başlamak Çalışmayı Devam Ettirmek Daha İyi Öğrenmek Zamanı Verimli

Neden Verimli Çalışmalıyız? X» Çalışmaya Başlamak Çalışmayı Devam Ettirmek Daha İyi Öğrenmek Zamanı Verimli Kullanmak Unutmamak İçin Verimli çalışmalıyız….

UYKU DÜZENİ Bu dönemi tatil gibi algılamış ve uyku düzeniniz bozulmuş olabilir. Gece geç

UYKU DÜZENİ Bu dönemi tatil gibi algılamış ve uyku düzeniniz bozulmuş olabilir. Gece geç saatlerde yatmanız, gündüz geç saatlerde kalkmanız , verimli çalışmanızın önünde engel oluşturacaktır. Bu durum biyolojik ritminizi, gelişiminize uygun olmayacak biçimde değiştirecektir. Bu sebeple 7 -8 saat süren uyku rutininizi gerçekleştirmek için , en azından hafta içinde, erken yatıp erken kalkmalısınız.

SAĞLIKLI BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN Sağlıklı beslenme vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir. Güne en önemli öğün

SAĞLIKLI BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN Sağlıklı beslenme vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir. Güne en önemli öğün olan kahvaltı ile başlayın. Ders çalışmaya başlamadan en az yarım saat önce yemeğinizi yemiş olun.

ÇALIŞMA ORTAMI OLUŞTURUN Verimli ders çalışmak için dikkatini toparlamak önemlidir. Bu yüzden kendi odanızda

ÇALIŞMA ORTAMI OLUŞTURUN Verimli ders çalışmak için dikkatini toparlamak önemlidir. Bu yüzden kendi odanızda dikkatinizi dağıtabilecek eşyaların olmadığı bir şekilde ders çalışın. Kendi odanız yoksa bile çalışabileceğiniz bir masa gibi çalışma alanı oluşturun. Dikkatinizi dağıtacak ( toka , oyuncak, resim vb. ) eşyaları kaldırın. Çalışacağınız dersle ilgili kitap, defter, silgi, kalem gibi eşyaları bulundurun.

Yatarak (uzanarak) ders çalışmayın. Dersi, çalışma masasında veya oturarak çalışın. Yatarak ders çalışmada kas

Yatarak (uzanarak) ders çalışmayın. Dersi, çalışma masasında veya oturarak çalışın. Yatarak ders çalışmada kas gerilimi belirli bir düzeyin altına düştüğü için beyin uykuyu başlatma emri gönderdiğinden vücut uyumak için hormon salgılar.

ÇALIŞMA PLANI Hangi derse, nereden başlayacağınızı, hangi konuyu, ne kadar sürede bitirebileceğinizi ön görebilmek,

ÇALIŞMA PLANI Hangi derse, nereden başlayacağınızı, hangi konuyu, ne kadar sürede bitirebileceğinizi ön görebilmek, şüphesiz, çalışma isteğinizi artıracaktır. Herkesin bedensel, zihinsel, duygusal yapısı, ilgileri, yetenekleri birbirinden farklıdır. Bir kişinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi ya da konuyu başka birisi zor öğrenebilir. Diğeri çabuk yorulup dikkati dağılabilir. Bu nedenle ders ya da konu için ayrılan zaman kişiden kişiye değişebilir. Sizler kendinizi en iyi tanıyansınız; buna göre kendinize en uygun planlamayı yapabilirsiniz. O gün içinde ve o hafta içinde hangi derse ve hangi konuya çalışacağınızı gösteren planlar hazırlayın. Planlı çalışmak bizi düzene düzen de bizi verime ulaştırır. Uzaktan eğitim sürecinde plan hazırlarken TRT EBA TV ve canlı ders saatlerine yer verin. Bu saatler dışında günlük ve haftalık planlar oluşturun.

CANLI DERSLERE KATILIN Canlı derslerinizi düzenli olarak takip etmek, eğitiminizi destekleyici diğer kaynaklardan ders

CANLI DERSLERE KATILIN Canlı derslerinizi düzenli olarak takip etmek, eğitiminizi destekleyici diğer kaynaklardan ders çalışmak ve ayrıca kitap okumak, günlük rutinlerinizi aksatmamak konusunda, denetim ve kontrol sahibi olma hissinizi de arttıracaktır.

Canlı Derslere Girmeden Önce Ders için gerekli olan kitap, defter, kalem gibi materyalleri hazırlayın.

Canlı Derslere Girmeden Önce Ders için gerekli olan kitap, defter, kalem gibi materyalleri hazırlayın. Dersi dinleyeceğiniz ortamı uygun bir şekilde hazırlayın. Ders esnasında televizyon sesi, bilgisayar görüntüsü gibi dikkati dağıtabilecek şeyleri uzaklaştırın. Bağlantı ayarlarınızı kontrol edin.

Canlı ders saatlerinde dikkatinizin dağılmasını en aza indirmek için telefonunuzu bir kenara bırakmak, mesajlardan

Canlı ders saatlerinde dikkatinizin dağılmasını en aza indirmek için telefonunuzu bir kenara bırakmak, mesajlardan ve sosyal medyadan gelen bildirimleri ve alakasız web sayfalarını kapatmak önemlidir. Canlı dersler sırasında not almak, dikkatinizi sınıf içeriğine yönlendirmenize yardımcı olabilir.

NOT TUTMA • Bilgiyi saklamanın ve ilerde anımsamanın en etkili yolu not almak, daha

NOT TUTMA • Bilgiyi saklamanın ve ilerde anımsamanın en etkili yolu not almak, daha sonra bu bilgileri tekrarlamaktır. • Not alarak derse katılan öğrencinin dikkati dağılmaz. • Not tutmada en önemli ilke, anlatılanları bire bir yazmak değil, önemli kısımları, ana düşünceleri dinleyenin kendi cümleleriyle yazmasıdır. • Alınan notlar eve gidince temize çekilirse hafızaya daha iyi yerleşir. 17

Canlı Ders Bittiğinde Şu anki eğitim sürecinde ders sürelerinin, örgün eğitimde yapılan ders sürelerinden

Canlı Ders Bittiğinde Şu anki eğitim sürecinde ders sürelerinin, örgün eğitimde yapılan ders sürelerinden oldukça kısa olması, ders sonrasında ilgili konuyu yeteri kadar tekrarlamanız için size ek bir fırsat sağlayacaktır. Gerekli tekrarları yaparak ve ayrıca ek kaynakları takip ederek, derslerinize, okuldakine benzer sürelere yakın şekilde zaman ayırabilmek, sizi zaman yönetimi konusunda da geliştirecektir. Derste işlenen konuları TRT EBA TV’ den tekrar dinleyebilirsiniz. Ders esnasında aldığınız notları gözden geçirin. Verilen ödev ve çalışmalar varsa onları yapın.

Tekrar Yapmadığınızda 50% 80% 70% 20 dk. Sonra 1 Saat Sonra 1 Gün Sonra

Tekrar Yapmadığınızda 50% 80% 70% 20 dk. Sonra 1 Saat Sonra 1 Gün Sonra Öğrendiğiniz Bir Konunun % 50’sini Öğrendiğiniz Bir Konunun % 70’ini Öğrendiğiniz Bir Konunun % 80’ini Unutursunuz….

RUTİN ÇALIŞMA SAATLERİ Günün kendi açınızdan verimli olduğunu düşündüğünüz saatlerinde çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunu rutin

RUTİN ÇALIŞMA SAATLERİ Günün kendi açınızdan verimli olduğunu düşündüğünüz saatlerinde çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunu rutin saatler hâline getirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kural UZUN SÜRELİ ÇALIŞMAMAK ve UZUN SÜRELİ MOLALAR vermemektir. Çünkü ara vermeden uzun süreli çalışmalar, zihnin yorulmasını ve dikkatin dağılmasına sebep olurken uzun süreli molalar da çalışmaya tekrar dönmeyi güçleştirecektir.

45’+5’+10’=60’ • 45 dakika ders çalıştıktan sonra • 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz

45’+5’+10’=60’ • 45 dakika ders çalıştıktan sonra • 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz • Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz. En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. Birbirine benzeyen dersler üste çalışılmamalıdır. 21

GÜN SONU RAPORU Her günün sonunda kendinizden gün sonu raporu alın. Bugün bitirdiğim konu,

GÜN SONU RAPORU Her günün sonunda kendinizden gün sonu raporu alın. Bugün bitirdiğim konu, bugün çözdüğüm soru, bugün çalıştığım süre şeklinde ajandanıza notlar tutun. Bu, hem somut olarak gün içinde sizin neler yaptığınızı gösterir hem de bir sonraki günde gerçekleştireceğiniz çalışmalar için hedef oluşturmanızı sağlar.

Farklı Öğrenme Yöntemleri Kullanın

Farklı Öğrenme Yöntemleri Kullanın

GÖRSELLEŞTİRME YÖNTEMİ İnsan beyni resimleri kelimelere göre daha iyi hatırlayabilmektedir. Ders çalışırken de görselleştirme

GÖRSELLEŞTİRME YÖNTEMİ İnsan beyni resimleri kelimelere göre daha iyi hatırlayabilmektedir. Ders çalışırken de görselleştirme tekniğinden yararlanabilirsiniz. Hepimizin resim çizme becerisi o kadar iyi olmayabilir. Zihin haritası çizerken sizin için anlam ifade etmesi önemlidir. Bir sembol şekille bile anlatmak istediğinizi anlatabilirsiniz. Tekrar yaparken ilk zihin haritasına bakmaktansa kendiniz tekrar zihin haritası çizip ilk yaptığınızla karşılaştırabilirsiniz.

ZİNCİRLEME (BAĞLANTI YÖNTEMİ) Hatırlanacak ögenin bir sonraki ögeyle ilişkilendirilerek bir öykü oluşturma esasına dayanır.

ZİNCİRLEME (BAĞLANTI YÖNTEMİ) Hatırlanacak ögenin bir sonraki ögeyle ilişkilendirilerek bir öykü oluşturma esasına dayanır. Ör: Ülkemizdeki önemli delta ovalarının isimlerini ( Balat, Selçuk, Çarşamba, Silifke, Çukurova) öğrenmek isteyen bir öğrenci şöyle bir öyküyü zihninde canlandırabilir; Balatlı Selçuk, Çarşamba günü Silifke’ den yola çıkarak, Çukurova’ya gidiyor.

AKROSTİŞ : Hatırlanmak istenen kelimelerin ilk harfleriyle bir şiir yada cümle oluşturulur. Örneğin: Paran

AKROSTİŞ : Hatırlanmak istenen kelimelerin ilk harfleriyle bir şiir yada cümle oluşturulur. Örneğin: Paran Varsa Ne Raha. T cümlesi kimyanın temel formüllerinden P. V=n. R. T'i hatırlamak için kullanılır.

AKRONİM İki veya daha fazla kelimenin baş harflerinden ya da birkaç harfinden kelime oluşturmaktır.

AKRONİM İki veya daha fazla kelimenin baş harflerinden ya da birkaç harfinden kelime oluşturmaktır. Z e y t İ n Ü z ü m H t İ a n ş c h i a r ş Ege bölgesinde en çok yetişen ürünler.

İnönü Savaşı bizim ‘MİLAT’ ımız olmuştur. M oskova Antlaşması İ stiklal Marşı’ nın kabülü

İnönü Savaşı bizim ‘MİLAT’ ımız olmuştur. M oskova Antlaşması İ stiklal Marşı’ nın kabülü L ondra Konferansı A fganistan ile dostluk antlaşması T eşkilat-ı Esasiye Kanunu

ANAHTAR SÖZCÜK Söylenecek sözcük benzeri ( anahtar sözcük ) başka bir sözcükle ilişkilendirilir. Daha

ANAHTAR SÖZCÜK Söylenecek sözcük benzeri ( anahtar sözcük ) başka bir sözcükle ilişkilendirilir. Daha çok yabancı sözcüklerin öğrenilmesinde kullanılır Ör, "siyah" anlamına gelen "black" kelimesi için anahtar kelime olarak "bilek"i seçebiliriz. Şimdi bu iki kelime içeren bir şeyler hayal edebilirsin, mesela siyah bilekli biri seninle tokalaşıyor. Testte "black" kelimesini gördüğün vakit, seninle tokalaşan siyah bilekli kişiyi hatırlayıp, bu sayede o kelimenin siyah manasına geldiğini hatırlayacaksın.

KİTAP OKUYUN Kitap okumak, okuduğunu anlama becerilerini geliştirir. Düzenli kitap okuyan biri dikkatini çabuk

KİTAP OKUYUN Kitap okumak, okuduğunu anlama becerilerini geliştirir. Düzenli kitap okuyan biri dikkatini çabuk toparlar. Anlayarak hızlı okur. Ayrıca paragraf sorularını çözmeye yardımcı olur.

Gün içinde sosyalleşme için zaman belirlemek, çalışmaya odaklanmanızı arttırabilir. Gün içerisinde daha az üretken

Gün içinde sosyalleşme için zaman belirlemek, çalışmaya odaklanmanızı arttırabilir. Gün içerisinde daha az üretken olduğunuzu fark ettiğiniz saatleri, aile üyeleriyle zaman geçirmek, dinlenmek, telefonla ya da görüntülü sohbet yoluyla arkadaşlarınızla görüşmek için ayarlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedeceğiniz faaliyetlere de sosyal izolasyonu ihmal etmeyecek şekilde zaman ayırın.

EĞLENİN Eğlenmekten sakın vazgeçmeyin. Çalıştığımız dersler kadar motivasyonumuz, mutluluğumuz, gülümsememiz de çok önemlidir. O

EĞLENİN Eğlenmekten sakın vazgeçmeyin. Çalıştığımız dersler kadar motivasyonumuz, mutluluğumuz, gülümsememiz de çok önemlidir. O yüzden her gün sevdiğiniz, mutlu olduğunuz bir etkinlik yapabilirsiniz. Şarkı söyleyebilir, film izleyebilir, dans edebilir ya da oyun oynayabilirsiniz. Ama mutlaka gülümseyi ihmal etmeyin.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ