Textul narativ literar concepte teoretice Clasa a VIIa

  • Slides: 6
Download presentation
Textul narativ literar concepte teoretice Clasa a VII-a

Textul narativ literar concepte teoretice Clasa a VII-a

 Textul narativ este textul în care sunt relatate, povestite anumite fapte, evenimente, întâmplări.

Textul narativ este textul în care sunt relatate, povestite anumite fapte, evenimente, întâmplări. Textul literar este rodul imaginației scriitorului, în care realitatea este transfigurată, transformată, creându-se un univers imaginar nou, cu scopul de a-l sensibiliza, impresiona pe cititor. Textul narativ literar este textul în care sunt relatate întămplări la care iau parte personaje.

 Modurile de expunere reprezintă modalitățile prin care autorul transmite anumite idei, păreri, informații.

Modurile de expunere reprezintă modalitățile prin care autorul transmite anumite idei, păreri, informații. Narațiunea Descrierea Moduri de expunere Dialogul Monologul

 Narațiunea este modul de expunere prin care sunt redate anumite fapte, întâmplări, evenimente,

Narațiunea este modul de expunere prin care sunt redate anumite fapte, întâmplări, evenimente, reale sau imaginare. Descrierea este modul de expunere prin care este prezentat un colț din natură, un peisaj, un personaj etc. Dialogul este modul de expunere prin care este redată convorbirea dintre două sau mai multe personaje. Monologul este modul de expunere prin care sunt redate gândurile, ideile unui personaj.

 Orice narațiune sau povestire are: Acțiune (ceea ce se povestește în text) Personaje

Orice narațiune sau povestire are: Acțiune (ceea ce se povestește în text) Personaje (cine realizează acțiunea prezentată) Narator (cine povestește acțiunea)

 Personajul literar este eroul operei literare, implicat în acţiune. Personajele literare sunt persoane,

Personajul literar este eroul operei literare, implicat în acţiune. Personajele literare sunt persoane, animale, lucruri însuflețite etc. care participă la acțiunea dintr-o operă narativă.