TESTAREA UNUI NUMAR PRIM TESTAREA UNUI NUMAR PRIM

  • Slides: 5
Download presentation
TESTAREA UNUI NUMAR PRIM

TESTAREA UNUI NUMAR PRIM

TESTAREA UNUI NUMAR PRIM § constă în generarea tuturor numerelor naturale mai mari sau

TESTAREA UNUI NUMAR PRIM § constă în generarea tuturor numerelor naturale mai mari sau egale cu 2 sau mai mici sau egale cu sqrt (n) şi verificarea pentru fiecare număr generat dacă îl divide pe n. § Dacă există cel puţin un asemenea număr atunci numărul n nu este prim. § Se va utiliza o variabilă logică x care va avea valoarea TRUE dacă numărul este prim şi FALSE dacă numărul nu este prim. § x se iniţializează cu valoarea TRUE. La primul număr găsit care îl divide pe n se va schimba valoarea variabilei x în FALSE.

TESTAREA UNUI NUMAR PRIM întreg n, i; logic x; început citeste n; x ←

TESTAREA UNUI NUMAR PRIM întreg n, i; logic x; început citeste n; x ← TRUE; i ← 2; cât_timp i<=sqrt(n) and x=TRUE execută dacă n mod i= 0 atunci x ← FALSE; altfel i ← i + 1; sfârsit_dacă; sfârsit_cât timp; dacă x = TRUE atunci scrie „Numărul este prim”; altfel scrie „Numărul nu este prim”; sfârsit_dacă; sfârsit.

FISA DE LUCRU PROBLEMA 1 Se dau n numere naturale. Cerinţa: Să se afiseze

FISA DE LUCRU PROBLEMA 1 Se dau n numere naturale. Cerinţa: Să se afiseze numerele prime. Date de intrare: Programul citeşte de la tastatură numărul n, iar apoi n numere naturale. Date de ieşire: Programul afişează numerele prime din cele n numere citite. PROBLEMA 2 Se citeşte un interval [a, b]. Cerinţa: Să se afiseze câte numere prime se află în intervalul [a, b]. Date de intrare: Programul citeşte de la tastatură numerele a şi b. Date de ieşire: Programul afişează numărul k reprezentând numărul de valori prime din intervalul [a, b]. PROBLEMA 3 Se da un număr natural n. Cerinţa: Să se afiseze primele n numere naturale prime. Date de intrare: Programul citeşte de la tastatură numărul n. Date de ieşire: Programul afişează primele n numere naturale prime.

FISA DE LUCRU PROBLEMA 4 Se dau n numere naturale. Cerinţa: Să se afiseze

FISA DE LUCRU PROBLEMA 4 Se dau n numere naturale. Cerinţa: Să se afiseze cel mai mare număr prim din şir. Date de intrare: Programul citeşte de la tastatură numărul n, poi n numere naturale. Date de ieşire: Programul afişează numărul max reprezentând cel mai mare număr prim citit. PROBLEMA 5 Se da un număr natural n. Cerinţa: Să se afiseze cel mai mare număr prim, mai mic decât numărul n. Date de intrare: Programul citeşte de la tastatură numărul n. Date de ieşire: Programul afişează numărul x reprezentând cel mai mare număr prim mai mic decât n.