TBTAK 4006 BLM FUARLARI HO GELDNZ 4006 TBTAK
TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI
HOŞ GELDİNİZ
4006 -TÜBİTAK Bilim Fuarları ÇAĞRI KODU 4006 ÇAĞRI ADI TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI ÇAĞRI TÜRÜ PERİYODİK ÇAĞRI İLANI EKİM 2017 SİSTEM ÜZERİNDEN BAŞVURU 16 EKİM 2017 -1 ARALIK 2017 PROJE SÜRESİ EN FAZLA 8 AY İLGİLİ TÜBİTAK BİRİMİ BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI
ÇAĞRI TAKVİMİ BAŞVURULARIN ALINMASI VE FUARDA 16 EKİM 2017 – 1 ARALIK 2017 SAAT SERGİLENECEK PROJE GİRİŞLERİ İÇİN 23: 59 SİSTEMİN AÇILMASI SİSTEMİN OKULLARA KAPATILMASI 2 ARALIK 2017 SONUÇLARIN İNTERNET SİTESİNDE İLAN EDİLMESİ 25 ARALIK 2017 SÖZLEŞMELERİN ELEKTRONİK ORTAMDA İMZALANMASI 9 – 16 OCAK 2017 DESTEĞİN AKTARILMA SÜRECİNİN BAŞLATILMASI 17 OCAK 2017 FUAR DÜZENLEME TARİHİ 18 NİSAN 2017 – 1 HAZİRAN 2017
Okul/bilsem müdürü ve/veya müdür yardımcıları, proje yürütücüsü olamaz.
BAŞVURU KOŞULLARI Destek Kapsamındaki Okullar Ø Devlet okulları (5 -12. sınıflar arası) Ø BİLSEM’ler Ø Meslek Eğitim Merkezleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Türkçe vb. derslerden en az üçüne yer veren) Ø Görme, İşitme ve Zihinsel Engelliler Okulları
Hizmet alanı -2 -3 -4 olan devlet okulları ve BİLSEM’ler 1 En az 20 proje Hizmet alanı 5 -6 olan devlet okulları En az 10 proje Görme, İşitme ve Zihinsel Engelliler Okulları En az 5 proje
Fuarda sergilenecek projelerin türleri aşağıdaki gibi olabilir: 1. Araştırma 2. Araştırma ve Geliştirme 3. Bilgi Araştırma Sergilenecek projelerin en az %50’si “araştırma projesi” olmak zorundadır. (Görme, işitme ve zihinsel engellilere yönelik okullar bu kuralların dışındadır. )
Fuarda Yanda Belirtilen En Az Üç Alanı İçerecek Projelere Yer Verilmelidir: • Matematik • Fizik • Kimya • Biyoloji • Tarih • Coğrafya • Edebiyat • Felsefe • Mühendislik • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi • Bilgisayar/Yazılım
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Portalı
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Portalı
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Portalı
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Portalı
Proje girişleri sistem üzerinden başvuru tarihine kadar bitirilmelidir.
BAŞVURU AŞAMASINDA SİSTEME GİRİLEN IBAN NUMARASININ MUTLAKA PROJE YÜRÜTÜCÜSÜNÜN ADINA VE AKTİF BİR BANKA HESABINA AİT OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Sistem üzerinden başvuru tamamlandığında ‘’Başvurunuz onaylandı’’ uyarısı çıkar. Son başvuru tarihine kadar onaylar kaldırılarak başvuru bilgileri ve sergilenmesi planlanan projeler güncellenebilir.
İL TEMSİLCİLERİ, Prof. Dr. Ferhan TÜMER ftumer@ksu. edu. tr Prof. Dr. Abdulkadir YILDIZ ayildiz@ksu. edu. tr
İL TEMSİLCİLERİ, gerek görmeleri halinde başvuru aşamasında sisteme girilen projelere dair görüşlerini yürütücüye iletebilir. yürütücü de başvuru aşamasında, sergilenecek projelerin uygunluğu hakkında il temsilcilerinden görüş talep edebilir. (e-posta / tel / karşılıklı görüşme)
Başvurular sonuçlandığında, başvuruları kabul edilen projeler (okullar) http: //bilimiz. tubitak. gov. tr adresinde ilan edilir.
Projesi kabul edilen okulların sözleşmelerinin elektronik ortamda imzalanabilmesi için proje yürütücüsünün başvuru sırasında beyan ettiği e -posta adreslerine sözleşme linki gönderilir. Sözleşmenin taraflarca imzalanmasından sonra proje destek tutarının proje yürütücülerinin başvuru sırasında beyan ettikleri banka hesaplarına aktarılma süreci başlar.
Projesi başvurusu onaylanmayan okullara, proje yürütücülerinin başvuru sırasında beyan ettiği e-posta adresi aracılığıyla bilgi verilir.
ÖNEMLİ Desteklenmesine karar verilen proje sözleşmelerinin taraflarca imzaları, Başkanlık koordinasyonu ile kamuda yürütülen ‘’Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi’’ çalışmaları doğrultusunda elektronik ortamda E-imza aracılığı ile yapılacaktır.
ÖNEMLİ Sözleşmelerde imzası alınacak olan okul müdürünün, İl/İlçe Eğitim Müdürü’nün ve proje yürütücülerinin mutlaka ‘’Kamu Sertifikasyon Merkezi’’nden ‘’Nitelikli Elektronik Sertifika (E-imza)’’ almaları gerekmektedir.
ÖNEMLİ Fuar günü sergilenecek projelerde http: //bilimiz. tubitak. gov. tr adresinde yer verilen TÜBİTAK logosundan başka logo kullanılmayacaktır.
ÖNEMLİ Proje harcamaları proje sözleşmesinde yer alan başlama ve bitiş tarihleri arasında gerçekleştirilir. Proje yürütücü her türlü harcamadan sorumludur.
ÖNEMLİ Sarf malzeme alımı (kırtasiye, laboratuvar/deney malzemeleri, etkinlik materyalleri vb. ) makine-teçhizat alımları, hizmet alımları (robot bilim projeleri için eğitim hizmet alımı, vb) projeler ve fuar kapsamında kullanılacak alımlar, bakımonarım giderleri ve proje ihtiyaçları doğrultusunda yapılan diğer alımlar destek kapsamındadır.
ÖNEMLİ Faturaların ‘TÜBİTAK ……. no’lu 4006 Bilim Fuar Projesi’ ifadesi mutlaka yazdırılarak proje yürütücüsü adına kestirilmesi gerekmektedir. Yazar kasa fişi kabul edilmemektedir. İnternetten yapılan malzeme alımlarında proje numarası, yürütücü T. C. ’si ve adının yazılması; mümkün olmazsa proje numarası veya yürütücü bilgilerinin yer alması yeterlidir.
ÖNEMLİ http: //bilimiz. tubitak. gov. tr üzerinden her okul için sadece bir kişi proje yürütücüsü olarak başvuru yapabilir. Bilim Fuarı en az 1 gün, en fazla 2 gün olabilir Tam zamanlı sözleşmeli öğretmenler (En az 5 yıl kadro karşılığı sözleşmeli) proje yürütücüsü olabilir ancak ders saati karşılığı görevlendirilmiş olan öğretmenler ve ücretli öğretmenler proje yürütücüsü olamaz.
ÖNEMLİ Başvuru aşamasında e-imza kullanılmamaktadır. Kamu Sertifikasyon Merkezi dışında başka kurum/kuruluşlardan alınan e-imza kullanılabilir. E-imza için TÜBİTAK herhangi bir ödeme yapmayacaktır.
ÖNEMLİ Proje sonuç raporunun kabulü halinde (fuar tamamlandıktan ve fatura bilgileri girildikten sonra), proje destek bütçesinin %5’i kadar (250, 00 TL) PTİ ödemesi yapılacaktır. Fuar kapsamında sergilenecek bir projede en fazla 5 danışman öğretmen ile 20 öğrenci görev alabilir. Bir öğrenci birden fazla projede görev alabilir.
ÖNEMLİ Son başvuru tarihine kadar başvuru onayı kaldırılarak tüm bilgiler güncellenebilir. Son başvuru tarihinden (1 Aralık 2017) sonra proje bilgilerinde değişiklik yapılamaz. İl temsilcisi / İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE temsilcisi görüşü alınmayabilir ancak desteklenmeme durumunda tüm sorumluluk proje yürütücüsüne aittir.
ÖNEMLİ Yürütücülerin TÜBİTAK iletişimi yalnızca eposta ile olacaktır. Mali konular ve sözleşme ilgili sorularınız için: bito-mades-proje@tubitak. gov. tr Diğer tüm konularla ilgili sorularınız için: bt 4006@tubitak. gov. tr
Kötü Uygulama Örnekleri İMANLI FASULYELER Deneyde 3 fasulyeye ayrı şeyler dinletildi; çevre gürültüsü, müzik, Kuran-ı Kerim. Bu deney ve gözlem sonucu Kuran-ı Kerim dinletilen fasulyenin diğerlerinden 2 kat daha fazla büyüdüğü gözlemlenmiş.
Kötü Uygulama Örnekleri DÜNYA KITLIK SORUNU Tasarlanan ekmek tahtasında yapılan ayrı bir düzenek ile üzerinde kesilecek olan ekmeklerin kırıntıların bu düzeneğe ulaşmasını ve ekmek kırıntılarının boşa gitmemesi ile kuşlar beslenebilecek.
Kötü Uygulama Örnekleri PAPAZ ERİĞİNİ İMAM ERİĞİNE ÇEVİRME İlginç projelerle gündemde olan TÜBİTAK bu kez “Papaz eriğini imam eriğine çevirme” isimli projeyi destekledi.
Kötü Uygulama Örnekleri YEŞİL VE MAVİ GÖZLÜ İNSANLARA DİKKAT EDİN Üç denek grubu ve üç adet menekşeyle kanıtlamamız mümkün görünüyor. Tek yapmamız gereken gruplarımızdan birisinin renkli gözlülerden oluşması. Üç menekşeye de üçer seanstan beş dakika bakar, sonrada çok hassas çiçekler olan menekşedeki organik değişiklik seviyesini ölçmeye çalışırız. Deneyimizle kazandığımız bir diğer bilgi ise nazar boncuklarının da tek kullanımlık ömürlerinin olduğu.
4006 TÜBİTAK BİLİM FUARLARI PROJE KOORDİNATÖRÜ EMRE ARICI 0 505 211 79 87
- Slides: 37