Syns frn mnen Den kinesiska muren r det

  • Slides: 11
Download presentation
Syns från månen?

Syns från månen?

Den kinesiska muren är det längsta byggnadsverk som skapats av människohänder. Den är ca

Den kinesiska muren är det längsta byggnadsverk som skapats av människohänder. Den är ca 640 mil lång, det är lika lång som ca 4 Sverige (157 mil). Muren byggdes för att försvara sig mot fiender.

Det finns 24 000 torn sammanlagt. Vakttornen användes för att lagra vapen och för

Det finns 24 000 torn sammanlagt. Vakttornen användes för att lagra vapen och för att husera soldater. För att skicka meddelanden mellan tornen använde man sig av rök- och eldsignaler. De nådde till slut kejsaren.

Flera miljoner kineser tvingades ut på murbygget och miljontals dog och det är inte

Flera miljoner kineser tvingades ut på murbygget och miljontals dog och det är inte för intet som muren kallas för ”världens längsta kyrkogård”. Därmed tror inte forskare och historiker att det, enligt sägen, begravdes i muren då det skulle försvaga konstruktionen.

Vem byggde muren? Den första muren tillskrivs ofta Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi,

Vem byggde muren? Den första muren tillskrivs ofta Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi, som regerade mellan 221 -210 f. Kr. Den byggdes i sin nuvarande form under Mingdynastin huvudsakligen i slutet av 1500 -talet

Kinesiska muren är ett av världens sju underverk.

Kinesiska muren är ett av världens sju underverk.

Idag är stora delar av muren sönder och förfallen och vissa delar av den

Idag är stora delar av muren sönder och förfallen och vissa delar av den får man inte besöka för att skydda den från att gå sönder ännu mer. Många turister besöker muren och vissa sträckor har man renoverat för att det ska bli lättare att ta sig fram. Det finns till och med linbanor på vissa ställen som turister kan åka i.

Kan man se kinesiska muren från månen? Nej, det kan man inte. Muren är

Kan man se kinesiska muren från månen? Nej, det kan man inte. Muren är bara ca 4 -8 meter bred och det lär vara omöjligt att se den från månen utan ett kraftigt teleskop. I så fall skulle man dessutom kunna se alla vägar och till och med hus, men det låter ganska orimligt eftersom månen ligger ca 384 000 kilometer bort.

Sammanfattning � Kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk � Den är ett av världens

Sammanfattning � Kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk � Den är ett av världens sju underverk. � Muren är 640 mil lång. � Det är lika långt som från Stockholm till Aten i Grekland. � Byggdes av kinesiska kejsare för att försvara sig mot fiender. Från 200 f Kr till 1500 -talet � Det finns 24 000 torn sammanlagt. � Vakttornen användes för att lagra vapen och för att husera soldater. � Den syns inte från månen.

Källor § § http: //www. alltomvetenskap. se/nyheter/den-storamuren-640 -mil-lang https: //sv. wikipedia. org/wiki/Kinesiska_muren https: //www.

Källor § § http: //www. alltomvetenskap. se/nyheter/den-storamuren-640 -mil-lang https: //sv. wikipedia. org/wiki/Kinesiska_muren https: //www. so-rummet. se/fakta-artiklar/kinesiska -muren http: //varldenshistoria. se/teknik/byggnader/kinesi ska-muren-fran-grymt-forsvarsverk-tillturistattraktion