SYAS TARH Tarih Nedir Tarih nsan topluluklarnn gemiteki

  • Slides: 8
Download presentation
SİYASİ TARİH

SİYASİ TARİH

Tarih Nedir? Tarih İnsan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle ve doğayla ilişkilerini, meydana getirdikleri kurumları,

Tarih Nedir? Tarih İnsan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle ve doğayla ilişkilerini, meydana getirdikleri kurumları, olayları yer ve zaman bildirerek, nedensel ve ilişkisel bir şekilde inceleyen, olayları bileşenlerine ayırarak fakat öncesi ve sonrasıyla bütünlük içinde açıklayan bilim dalıdır. Kronoloji Zaman dizini. Olayların zamansal sıralaması ile ilgili bilim dalıdır. Tarihle yakından bağlantılıdır. Olayları tarihsel olarak sıralamayı mümkün kılar.

Tarih Nedir? Tarihte Neden Olayların nedenlerinin ortaya konması gerekir. Olayların sonuçlarının ve sebep oldukları

Tarih Nedir? Tarihte Neden Olayların nedenlerinin ortaya konması gerekir. Olayların sonuçlarının ve sebep oldukları yeni olayların fark edilmesi önemlidir. Bunların sınıflandırılması ve önem sıralamasına tabi tutulması Sonuç-neden-olay-sonuç-neden-olay…

Tarih Nedir? Tarihte Eğilim Bu akış tarihteki belirli benzerlikleri ve farklılıkları anlamamızı sağlar. Tarihin

Tarih Nedir? Tarihte Eğilim Bu akış tarihteki belirli benzerlikleri ve farklılıkları anlamamızı sağlar. Tarihin kendi özgü düzenlilikleri, belirli örüntüleri vardır. Bunlara eğilim denir. Eğilimler bize tarihe ilişkin açıklama getirme ve geleceğe dönük tahminde bulunma olanağı verir. Tarihte, doğa bilimlerindeki gibi kesin yasalar bulunmaz ama temel eğilimler tespit edilebilir.

Tarih Nedir? Eğilimler sayesinde dünle bugün arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, süreklilikler ve değişimler tespit

Tarih Nedir? Eğilimler sayesinde dünle bugün arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, süreklilikler ve değişimler tespit edilebilir. Hem dünden bugüne ne gibi gerçekliklerin, ilişkilerin, düşüncelerin devrettiği, hem de bugünden yarına ne gibi ilişkilerin, gerçekliklerin devredebileceğini kavramak, tahmin yürütmek mümkün olur.

Tarih Nedir? Tarih Biliminin Özellikleri -Tarihin temel konusu, insan ve insan topluluklarının geçmişteki tüm

Tarih Nedir? Tarih Biliminin Özellikleri -Tarihin temel konusu, insan ve insan topluluklarının geçmişteki tüm faaliyetleridir. -Tarihi olaylar belirli bir yer ve zamanda meydana gelmiştir. Bu nedenle tarihi olaylar meydana geldiği yer ve zamanın şartları göz önünde tutularak değerlendirilir.

Tarih Nedir? Tarih Biliminin Özellikleri -Sebep-sonuç bağlantıları yüksektir. Bir olayın ya da gelişmenin tek

Tarih Nedir? Tarih Biliminin Özellikleri -Sebep-sonuç bağlantıları yüksektir. Bir olayın ya da gelişmenin tek bir sebebi olamayacağı gibi tek bir sonucu da olamaz. Pek çok sebebi ve pek çok sonucu olabilir. Bunun farkında olmak fakat neden ve sonuçlar arasında etki sıralaması yapabilmek önemlidir.

Siyasi Tarih Nedir? Tarihin bir alt dalıdır. Siyasi Tarih, siyasi süreçlerin oluşturduğu bütün vakaları

Siyasi Tarih Nedir? Tarihin bir alt dalıdır. Siyasi Tarih, siyasi süreçlerin oluşturduğu bütün vakaları ve bu süreçlere katılan bütün aktörleri kapsar. Toplumların gelişimine/yaşamlarına etki eden politik-ekonomik etmenler ve süreçler ile ilgilidir. Toplumsal sınıfların, grupların birbirleriyle olan ilişkilerini ve çatışmalarını, bu ilişkilerin genel dünya tarihi içindeki önemini, etkisini ve yerini irdeler. Devletlerin oluşumu, geçirdikleri değişimleri, birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini ele alır.