STRATEJK PLAN STRATEJK PLAN 5018 Sayl Kamu Mali

  • Slides: 22
Download presentation
STRATEJİK PLAN

STRATEJİK PLAN

STRATEJİK PLAN 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre Stratejik Plan; “Kamu

STRATEJİK PLAN 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre Stratejik Plan; “Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan” olarak tanımlanmıştır.

STRATEJİK PLAN NİÇİN HAZIRLANIR? Madde 9. -(5018 sayılı kanun) Kamu idareleri; kalkınma planları, Cumhurbaşkanı

STRATEJİK PLAN NİÇİN HAZIRLANIR? Madde 9. -(5018 sayılı kanun) Kamu idareleri; kalkınma planları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar. Ø Stratejik planlar beş yıllık dönemi kapsar.

STRATEJİK PLANIN PERFORMANS PROGRAMI İLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ Ø Kamu idareleri, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve

STRATEJİK PLANIN PERFORMANS PROGRAMI İLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ Ø Kamu idareleri, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve kalitede sunulabilmesi için bütçeleri ile program ve proje bazında kaynak tahsislerini; stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedefleri ile performans göstergelerine dayandırmak zorundadırlar. Ø Kamu idareleri, yürütecekleri faaliyet ve projeler ile bunların kaynak ihtiyacını, performans hedef ve göstergelerini içeren performans programı hazırlar.

STRATEJİK PLAN GÜNCELLEME • Stratejik planlar, plan döneminin kalan yılları için güncellenebilir. Güncelleme bir

STRATEJİK PLAN GÜNCELLEME • Stratejik planlar, plan döneminin kalan yılları için güncellenebilir. Güncelleme bir stratejik plan döneminde en fazla iki kez yapılabilir. Güncellenen hususlar ikinci güncellemenin konusu olamaz. • İlave kaynak temininin mümkün olmadığı durumlarda yapılacak değişikliklerin uygulanmakta olan planın toplam kaynak gereksinimini değiştirmeyecek nitelikte olması gerekir. • Stratejik planın güncellenmesi kararı bakanlıklar ile bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında üst yöneticinin teklifi ve ilgili bakanın onayı; diğer kamu idarelerinde ise üst yöneticinin onayı ile alınır. • Mahalli idareler hariç diğer kamu idarelerince alınan güncelleme kararı, gerekçesi ve güncellenecek hususlarla birlikte en geç Haziran ayı sonuna kadar Bakanlığın uygun görüşüne sunulur. Bakanlık güncellemeye ilişkin kararını 30 gün içerisinde ilgili kamu idaresine iletir. • Güncellenen stratejik planlar, takip eden yılın Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe konulur, ilgili kamu idarelerine sunulur ve kamuoyuna açıklanır.

STRATEJİK PLAN YENİLEME Bir stratejik planın uygulama dönemi içerisinde; a) Görev, yetki ve sorumluluklarını

STRATEJİK PLAN YENİLEME Bir stratejik planın uygulama dönemi içerisinde; a) Görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen mevzuatta önemli değişikliklerin olması hâlinde ilgili kamu idaresinin, b) Hükümetin değişmesi halinde mahalli idareler hariç diğer kamu idarelerinin, c) Bakanın değişmesi halinde ilgili bakanlık ile bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerinin, ç) Rektörün değişmesi halinde ilgili üniversitenin, d) Mahalli idarelerde üst yöneticinin değişmesi halinde ilgili mahalli idarenin, stratejik planı yenilenebilir. Stratejik planın yenilenmesi kararı yukarıdaki şartların oluşmasını müteakip bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında üst yöneticinin teklifi ve ilgili bakanın; diğer kamu idarelerinde ise üst yöneticinin onayı ile en geç üç ay içerisinde alınır. Kamu idarelerince alınan yenileme kararı, gerekçesi ile birlikte bir hafta içerisinde Bakanlığın uygun görüşüne sunulur. Bakanlık, yenilemeye ilişkin kararını 15 gün içerisinde ilgili kamu idaresine iletir. Bakanlık, stratejik planı yenilemesi uygun görülen kamu idaresiyle istişare halinde sürecin takvimi ile temel aşamalarını belirler.

STRATEJİK PLANIN HAZIRLANMASINDA İLGİLİLER Rektör Yönlendirme Kurulu Strateji Geliştirme Birimi Stratejik Planlama Ekibi Harcama

STRATEJİK PLANIN HAZIRLANMASINDA İLGİLİLER Rektör Yönlendirme Kurulu Strateji Geliştirme Birimi Stratejik Planlama Ekibi Harcama Birimleri

FAALİYET RAPORU NEDİR? 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre Faaliyet Raporu;

FAALİYET RAPORU NEDİR? 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre Faaliyet Raporu; ‘’Kamu İdarelerinin stratejik plan ve performans programları uyarınca yürütülen faaliyetlerini, belirlenmiş performans göstergelerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini açıklayan, idare hakkındaki genel ve mali bilgileri içeren rapordur. ’’ şeklinde tanımlanmıştır.

FAALİYET RAPORU Madde 41. -(5018 sayılı kanun) • Üst yöneticiler • Bütçeyle ödenek tahsis

FAALİYET RAPORU Madde 41. -(5018 sayılı kanun) • Üst yöneticiler • Bütçeyle ödenek tahsis edilen harcama yetkililerince, Hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlanır. Üst yönetici, harcama yetkilileri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını esas alarak, idaresinin faaliyet sonuçlarını gösteren idare faaliyet raporunu düzenleyerek kamuoyuna açıklar. Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumları, idare faaliyet raporlarının birer örneğini Sayıştay'a ve Cumhurbaşkanlığına gönderir.

FAALİYET RAPORU • Merkezî yönetim kapsamındaki idareler ile sosyal güvenlik kurumlarının bir malî yıldaki

FAALİYET RAPORU • Merkezî yönetim kapsamındaki idareler ile sosyal güvenlik kurumlarının bir malî yıldaki faaliyet sonuçları, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanacak genel faaliyet raporunda gösterilir. Bu raporda, mahallî idarelerin malî yapılarına ilişkin genel değerlendirmelere de yer verilir. Cumhurbaşkanlığı, genel faaliyet raporunu kamuoyuna açıklar ve bir örneğini Sayıştay’a gönderir. • Sayıştay, mahallî idarelerin raporları hariç idare faaliyet raporlarını, mahallî idareler genel faaliyet raporunu ve genel faaliyet raporunu, dış denetim sonuçlarını dikkate alarak görüşlerini de belirtmek suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu raporlar ve değerlendirmeler çerçevesinde, kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasına ilişkin olarak kamu idarelerinin yönetim ve hesap verme sorumluluklarını görüşür. Bu görüşmelere üst yönetici veya görevlendireceği yardımcısının ilgili bakanla birlikte katılması zorunludur.

FAALİYET RAPORLARI Birim Faaliyet Raporları İdare Faaliyet Raporları Genel Faaliyet Raporları

FAALİYET RAPORLARI Birim Faaliyet Raporları İdare Faaliyet Raporları Genel Faaliyet Raporları

FAALİYET RAPORLARI • Harcama yetkililerince Birim Faaliyet Raporu • Üst yöneticilerce İdare Faaliyet Raporu

FAALİYET RAPORLARI • Harcama yetkililerince Birim Faaliyet Raporu • Üst yöneticilerce İdare Faaliyet Raporu • İçişleri Bakanlığınca Mahalli İdareler Değerlendirme Raporu • Cumhurbaşkanlığı tarafından Genel Faaliyet Raporu hazırlanır. Sayıştay söz konusu raporları değerlendirir ve TBMM’ ni bilgilendirir.

BİRİM FAALİYET RAPORU Birim faaliyet raporu; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler,

BİRİM FAALİYET RAPORU Birim faaliyet raporu; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin bütçelerinde kendisine ödenek tahsis edilen harcama yetkilileri tarafından hazırlanır. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve sosyal güvenlik kurumlarının ilgili mali yıla ilişkin birim faaliyet raporları harcama yetkilileri tarafından izleyen mali yılın en geç Mart ayı sonuna kadar üst yöneticiye sunulur. Üst yönetici, harcama birimlerinin faaliyetlerini ve performansını izleyebilmek amacıyla, harcama yetkililerinden üç veya altı aylık birim faaliyet raporları isteyebilir. Birim faaliyet raporu hazırlayan harcama yetkilileri, raporun içeriğinden ve raporda yer alan bilgilerin doğruluğundan üst yöneticiye karşı sorumludur.

İDARE FAALİYET RAPORU • İdare faaliyet raporu, birim faaliyet raporları esas alınarak, idarenin faaliyet

İDARE FAALİYET RAPORU • İdare faaliyet raporu, birim faaliyet raporları esas alınarak, idarenin faaliyet sonuçlarını gösterecek şekilde üst yönetici tarafından hazırlanır ve izleyen mali yılın en geç Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklanır. Bu raporların birer örneği aynı süre içerisinde Sayıştay’a ve Cumhurbaşkanlığına gönderilir. • İdare faaliyet raporu, ilgili idare hakkındaki genel bilgilerle birlikte; kullanılan kaynakları, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerini, varlık ve yükümlülükleri ile yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgileri de kapsayan malî bilgileri; stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyetleri ve performans bilgilerini içerecek şekilde düzenlenir.

GENEL FAALİYET RAPORU Ø Genel faaliyet raporu, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin ve sosyal güvenlik

GENEL FAALİYET RAPORU Ø Genel faaliyet raporu, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin ve sosyal güvenlik kurumlarının bir mali yıldaki faaliyet sonuçlarını gösterecek şekilde Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanır. Ø Genel faaliyet raporu Cumhurbaşkanlığı tarafından izleyen mali yılın Haziran ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklanır ve aynı süre içinde Sayıştay’a gönderilir.

FAALİYET RAPORLARININ TBMM SUNULMASI VE TBMM GÖRÜŞÜLMESİ • Faaliyet raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine

FAALİYET RAPORLARININ TBMM SUNULMASI VE TBMM GÖRÜŞÜLMESİ • Faaliyet raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması Mahalli idarelerin faaliyet raporları hariç olmak üzere idare faaliyet raporları, mahalli idareler genel faaliyet raporu ve genel faaliyet raporu, dış denetim sonuçlarını dikkate alarak görüşlerini de belirtmek suretiyle Sayıştay tarafından genel uygunluk bildirimi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan bu raporlar ile genel uygunluk bildirimi komisyonlarda öncelikle görüşülür. • Faaliyet raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesi Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Sayıştay tarafından sunulan raporlar ve değerlendirmeler çerçevesinde, kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasına ilişkin olarak kamu idarelerinin yönetim ve hesap verme sorumlulukları görüşülür. Bu görüşmelere üst yönetici veya görevlendireceği yardımcısının ilgili bakanla birlikte katılması zorunludur.

BİRİM FAALİYET RAPORUNUN KAPSAMI a) Genel bilgiler: Bu bölümde, idarenin misyon ve vizyonuna, teşkilat

BİRİM FAALİYET RAPORUNUN KAPSAMI a) Genel bilgiler: Bu bölümde, idarenin misyon ve vizyonuna, teşkilat yapısına ve mevzuatına ilişkin bilgilere, sunulan hizmetlere, insan kaynakları ve fiziki kaynakları ile ilgili bilgilere, iç ve dış denetim raporlarında yer alan tespit ve değerlendirmelere kısaca yer verilir. b) Amaç ve hedefler: Bu bölümde, idarenin stratejik amaç ve hedeflerine, faaliyet yılı önceliklerine ve izlenen temel ilke ve politikalarına yer verilir. c) Faaliyetlere ilişkin bilgi ve değerlendirmeler: Bu bölümde, mali bilgiler ile performans bilgilerine detaylı olarak yer verilir. 1) Mali bilgiler başlığı altında, kullanılan kaynaklara, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, varlık ve yükümlülükler ile yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgilere, temel mali tablolara ve bu tablolara ilişkin açıklamalara yer verilir. Ayrıca, iç ve dış mali denetim sonuçları hakkındaki özet bilgiler de bu başlık altında yer alır. 2) Performans bilgileri başlığı altında, idarenin stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine, performans programında yer alan performans hedef ve göstergelerinin gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmelere yer verilir. ç) Kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi: Bu bölümde, orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, organizasyon yeteneği, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılarak idarenin üstün ve zayıf yanlarına yer verilir. d) Öneri ve tedbirler: Faaliyet yılı sonuçları ile genel ekonomik koşullar, bütçe imkânları ve beklentiler göz önüne alınarak, idarenin gelecek yıllarda faaliyetlerinde yapmayı planladığı değişiklik önerilerine, hedeflerinde meydana gelecek değişiklikler ile karşılaşabileceği risklere ve bunlara yönelik alınması gereken tedbirlere bu bölümde yer verilir.

BİRİM VE İDARE FAALİYET RAPORUNUN ŞEKLİ – 1 ………. . YILI …………. . FAALİYET

BİRİM VE İDARE FAALİYET RAPORUNUN ŞEKLİ – 1 ………. . YILI …………. . FAALİYET RAPORU ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU İÇİNDEKİLER I-GENEL BİLGİLER A-Misyon ve Vizyon B-Yetki, Görev ve Sorumluluklar C-İdareye İlişkin Bilgiler -Fiziksel Yapı -Örgüt Yapısı -Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar -İnsan Kaynakları -Sunulan Hizmetler -Yönetim ve İç Kontrol Sistemi D-Diğer Hususlar

BİRİM VE İDARE FAALİYET RAPORUNUN ŞEKLİ - 2 II- AMAÇ ve HEDEFLER A- İdarenin

BİRİM VE İDARE FAALİYET RAPORUNUN ŞEKLİ - 2 II- AMAÇ ve HEDEFLER A- İdarenin Amaç ve Hedefleri B- Temel Politikalar ve Öncelikler C- Diğer Hususlar III- FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER A- Mali Bilgiler 1 - Bütçe Uygulama Sonuçları 2 - Temel Mali Tablolara İlişkin Açıklamalar 3 - Mali Denetim Sonuçları 4 - Diğer Hususlar B- Performans Bilgileri 1 - Faaliyet ve Proje Bilgileri 2 - Performans Sonuçları Tablosu 3 - Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi 4 - Performans Bilgi Sisteminin Değerlendirilmesi 5 - Diğer Hususlar IV- KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ A- Üstünlükler B- Zayıflıklar C- Değerlendirme V- ÖNERİ VE TEDBİRLER EKLER

HARCAMA YETKİLİSİNİN İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde; Bu raporda yer

HARCAMA YETKİLİSİNİN İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde; Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim. Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edilmiş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki alanım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm. Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır. Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim. (Yer-Tarih) İmza Ad-Soyad Unvan

RAPORLARIN HAZIRLANMA TAKVİMİ BİRİM FR İDARE FR GENEL FR İzleyen yılın Mart ayı sonuna

RAPORLARIN HAZIRLANMA TAKVİMİ BİRİM FR İDARE FR GENEL FR İzleyen yılın Mart ayı sonuna kadar İzleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar İzleyen yılın Haziran sonuna kadar TBMM GÖRÜŞÜLMESİ

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…