Sproglig opmrksomhed og lsning Lsning Det er i

  • Slides: 25
Download presentation
Sproglig opmærksomhed og læsning

Sproglig opmærksomhed og læsning

Læsning Det er i skolen barnet skal have sin undervisning ingen tvivl om det.

Læsning Det er i skolen barnet skal have sin undervisning ingen tvivl om det. Men som forælder viser du vejen. Barnets læsning påvirkes nemlig af at de voksne viser at læsning er en fælles og vigtig sag. Du er hovedperson når dit barn lærer at læse.

Hvad har størst betydning for, hvordan børn klarer sig bedst fagligt?

Hvad har størst betydning for, hvordan børn klarer sig bedst fagligt?

Forældrenes betydning Når børn er i 6 -7 årsalderen, har deres forældre seks gange

Forældrenes betydning Når børn er i 6 -7 årsalderen, har deres forældre seks gange så stor indflydelse på deres læring, som skolen har Forældrenes interesse i barnet og skolen er stadig en væsentlig faktor i 16 -årsalderen

Konklusion Det der virkelig har betydning for et barns faglige udvikling, er hjemmets lærende

Konklusion Det der virkelig har betydning for et barns faglige udvikling, er hjemmets lærende miljø I det lærende hjem læser man, går på biblioteket, leger med bogstaver og tal, tegner og maler, leger med figurer og antal, laver rim og remser og synger.

Sproglig opmærksomhed kan være: Når man finder ord der begynder med samme lyd: Abe,

Sproglig opmærksomhed kan være: Når man finder ord der begynder med samme lyd: Abe, avis, agurk osv. Når man finder ord der slutter med samme lyd: Hus, mus, sus osv Når man klapper stavelser i et ord: Lo-ko-mo-tiv, bi-ki-ni Når man finder ord der rimer: Hat, nat, kat osv.

Sproglig opmærksomhed kan også være: Når man finder ord der er lange eller korte

Sproglig opmærksomhed kan også være: Når man finder ord der er lange eller korte astronaut, prinsesse so, sol, tog, lokomotiv Når man finder ord der er sammensatte: sommer- hus, vand- slange, cykel-styr, bil-radio, radio-bil, motor-båd, båd-motor Når man finder ord der betyder forskelligt fyr (varme), fyr (dreng), fyr (træ) Børn synes, det er sjovt at lege med ord, snakke bagvendt, smage på lyde i bogstaver, ord og sætninger, og at det er sjovt at lære rim og remser udenad.

Hvorfor er det en god idé at lege med rim og remser? Det giver

Hvorfor er det en god idé at lege med rim og remser? Det giver en fornemmelse for de lyde, som det danske sprog består af. Når ord er sjove eller rimer, vågner hjernen, og børnene bliver fonologisk og lydligt opmærksomme på sproget og kan bedre huske ordene Når vi siger rim og remser, udtaler vi ordene tydeligere og understreger sprogets rytme, og det er bevist, at børn hurtigere lærer at huske ord, når de bliver ledsaget af rytme. Barnets ordforråd bliver på denne måde udvidet.

Hvad kan man som forælder gøre? Her kommer nogle tips som vi håber kan

Hvad kan man som forælder gøre? Her kommer nogle tips som vi håber kan hjælpe dig.

Vis interesse for bøger Gå på biblioteket Spørg til de bøger barnet har lånt

Vis interesse for bøger Gå på biblioteket Spørg til de bøger barnet har lånt Læs selv Snak om bøger og blade

Når I læser Sæt jer et rart sted. Lad barnet kigge med i bogen.

Når I læser Sæt jer et rart sted. Lad barnet kigge med i bogen. Tal om bogen, bogens titel og bogens billeder, inden I læser. Måske skal I også tale om nogle svære ord, inden I læser bogen. Efter bogen er læst op, kan I tale om, hvad bogen handlede om. Kender barnet noget lignende fra sin hverdag? Har I læst en bog, der mindede om denne bog? Er der stadig ord i bogen, der er svære? Eller er der pudsige ord?

Hvad skal man så læse hjemme? Klassikere fx Astrid Lindgren, Ole Lund Kierkegaard Forskellige

Hvad skal man så læse hjemme? Klassikere fx Astrid Lindgren, Ole Lund Kierkegaard Forskellige genrer fx eventyr, fagbøger, Fantasy, digte, rim og remser Nyere børnebøger: Foregår i barnets egen verden/tid Lære hvordan det er at være barn her og nu fx Frøken Ignora, Ispigen, Karlas kabale

Har barnet lyst til at læse og skrive? "Giv mit barn læsehunger, det beder

Har barnet lyst til at læse og skrive? "Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. " (Astrid Lindgren) Barnet bliver opmuntret til at læse og skrive, når: barnet er sammen med andre, der oplever glæde ved at læse og skrive barnet får gode oplevelser med gode historier omgivelserne viser interesse for barnets første spæde læse - og skriveforsøg barnet oplever sine forældre som gode "læseskrivemodeller".

Stadier i læseudviklingen Trin 1 - Barnet læser i billeder - i logoer Tidligt

Stadier i læseudviklingen Trin 1 - Barnet læser i billeder - i logoer Tidligt bemærker barnet skriften, det lægger mærke til forskellige symboler og tegn og spørger: Hvad står der? Barnet tyder selv logoerne, og "læser" at der fx står is, Netto, pizza og wc. Barnet bemærker ikke detaljer, og om der står cola eller cala er uden store betydning, barnet "læser" cola. På dette trin er det af stor betydning, at man som forældre svarer og opmuntrer barnet.

Betina, men ikke Tina (is, men ikke si) Ordene læses og skrives som om

Betina, men ikke Tina (is, men ikke si) Ordene læses og skrives som om de var billeder/logoer Ordet genkendes og huske som en hel pakke, der ikke kan åbnes og deles i mindre enheder/lyde Logografiske læsere kan kun læse/stave ord, de kender på forhånd. De er yderst følsomme overfor små afvigelser fra det billede de har fx små/store bogstaver eller en anden håndskrift. Ordene genkendes ud fra bestemte visuelle karakteristika fx prikken over ”i” i ordet is Jette Troldborg Læsevejleder 15

Bogstavkendskab M C E P S U A B Å D Æ F Ø

Bogstavkendskab M C E P S U A B Å D Æ F Ø G H Y J K I Z L N Q O R T V

Hvorfor er det en god idé at være opmærksom på bogstavkendskabet? Børns viden om

Hvorfor er det en god idé at være opmærksom på bogstavkendskabet? Børns viden om ord og bogstaver betyder meget for deres læseparathed. Bogstavkendskab er den færdighed, der bedst forudsiger, hvem der kommer godt i gang med den første læseudvikling og hvem der får knap så nem en læsestart.

Hvordan kan man hjemme arbejde med bogstavkendskabet? Alfabetsang. Syng forskellige alfabetsange. Lad barnet pege

Hvordan kan man hjemme arbejde med bogstavkendskabet? Alfabetsang. Syng forskellige alfabetsange. Lad barnet pege på bogstaverne mens I synger. Brug først en ”bogstavtavle” med de store bogstaver og derefter en tavle med de små bogstaver. Bogstavrim. Læs rim eller bogstavhistorier højt fra en alfabet-bog, f. eks. ”Halfdans ABC”. Lad dit barn skrive bogstavet på papir eller i et lille hæfte. Gerne både store og små bogstaver. De kan også tegne ting, der begynder med bogstavet. Bogstavjagt. Giv dit barn en highlight-tusch og nogle gamle aviser og blade. Lad barnet jagte bestemte bogstaver. Det samme kan gøres med at klippe ud og klistre. Navne på familien. Skriv navnene på alle i jeres familie. Lær dit barn hvad bogstaverne hedder. Start med barnets eget navn. Computer. Gå ind i Word - brug skriftstørrelse 20. Lad dit barn skrive bogstaver og navne.

Hvorfor er det en god idé at have opmærksomhed på den fonologiske opmærksomhed? Fonologisk

Hvorfor er det en god idé at have opmærksomhed på den fonologiske opmærksomhed? Fonologisk opmærksomhed er endnu en væsentlig faktor, hvis man skal forudsige elevernes læseudvikling. Arbejdet med fonologisk opmærksomhed betragtes som det bedste våben i kampen mod begyndende læse- og stavevanskeligheder. En fonologisk opmærksom elev kan opfatte tale som er mindre end et ord – eleven kan udskille begyndelseslyd og slutlyd, hvilket giver de nødvendige forudsætninger for at sætte lyde sammen til ord

Hvordan kan man hjemme arbejde med fonologisk opmærksomhed? Klappeleg. Sig et ord, f. eks.

Hvordan kan man hjemme arbejde med fonologisk opmærksomhed? Klappeleg. Sig et ord, f. eks. køkken. Lad barnet klappe ordet og tælle stavelserne. Gæt et ord. Leg tankelæsere. Sig først hvor mange stavelser, der er i ordet, giv barnet tid til at gætte. Sig derefter hvordan den første stavelse lyder, og fortsæt efter hver gætterunde med at afsløre en stavelse mere, indtil ordet er gættet. Rim-memory. Find en række billedbrikker med rimpar og spil memory/vendespil med dem. Skibet er ladet med. Start legen med at sige: Skibet er ladet med …. f. eks. /sssss/ og lad barnet finde et ord, der begynder med denne lyd. Forlyds-sætninger. Find på sjove, fjollede vers hvor alle ord begynder med samme lyd, f. eks. med udgangspunkt i deres eget navn. Søde Signe spiser sjældent Sørens slik. Find det forkerte. Sig tre ord, og lad barnet finde det ord, der ikke begynder med samme lyd, f. eks. bil, spil, båd. ”Diktat”. Lad dit barn klippe billeder ud af blade og lime dem på et stykke papir. Bed dem derefter om at skrive eller fortælle, hvilken lyd ordene begynder med.

Hvorfor er det en god idé at have opmærksomhed på ordkendskabet Næst efter bogstavkendskab

Hvorfor er det en god idé at have opmærksomhed på ordkendskabet Næst efter bogstavkendskab og fonologisk opmærksomhed er elevernes ordforråd den bedste indikator til at forudsige deres forudsætninger for en normal læseudvikling.

Hvordan kan man hjemme arbejde med ordkendskab? Over- og underbegreber. Giv barnet et overbegreb,

Hvordan kan man hjemme arbejde med ordkendskab? Over- og underbegreber. Giv barnet et overbegreb, f. eks. tøj, og bed derefter barnet nævne så mange forskellige slags tøj som muligt. (Prøv også med værktøj, køkkenredskaber, legetøj, frugt, grøntsager, bestik, køretøjer m. fl. ) Eller sig tre ord, som barnet skal give det rigtige overbegreb, f. eks. æbler, bananer, pærer (frugt). Synonymer: Lad barnet finde så mange ord som muligt med samme betydning, f. eks. sød, rar, venlig…. Antonymer: Lad barnet finde et ord, der betyder det modsatte, f. eks. mæt - sulten, syg - rask, fuld - tom Læse historier : Forklar selv eller lad barnet forklare ord, som du ikke er sikker på det kender. Dagligdagen: Tal med dit barn om alt, hvad I ser sammen - sæt ord og navne på. Ord under lup: Giv barnet et ord, og bed barnet om at fortælle 5 ting om ordet, f. eks. palme: Hvad er det for noget? Hvordan ser den ud? Hvilke dele består den af? Hvor lever den? Hvordan lever den?

Man lærer at læse ved at læse Børn der er vant til at have

Man lærer at læse ved at læse Børn der er vant til at have bøger i deres dagligdag at forældrene læser selv og for børnene, vil opleve sig hjemme i bøgernes verden og finde det naturligt at de selv skal lære at læse

Sprogvurdering i starten af 0. kl. Gruppeprøve Obligatorisk for alle elever i 0. klasse

Sprogvurdering i starten af 0. kl. Gruppeprøve Obligatorisk for alle elever i 0. klasse Hvorfor? Viden om børns sproglige kompetencer Følge barnets sproglige udvikling Tre indsatsgrupper: Generel Fokuseret Særlig Individuel prøve - Fokuseret og særlig indsats

Sprogvurdering Fire sproglige dimensioner: Produktivt talesprog (spørgeskema til forældre) Receptivt talesprog Lydlig opmærksomhed Kommunikative

Sprogvurdering Fire sproglige dimensioner: Produktivt talesprog (spørgeskema til forældre) Receptivt talesprog Lydlig opmærksomhed Kommunikative kompetencer