SPOR TESS POLTKALARI Trkiyede son yllarda spor tesisleri

  • Slides: 9
Download presentation
SPOR TESİS POLİTİKALARI Türkiye’de son yıllarda spor tesisleri için yatırım bütçesinden ayrılan kaynaklarda artış

SPOR TESİS POLİTİKALARI Türkiye’de son yıllarda spor tesisleri için yatırım bütçesinden ayrılan kaynaklarda artış olmuştur. 2007 yılında Spor Genel Müdürlüğünün spor yatırımlarına ayrılan kaynak 62 milyon TL, 2012 yılında 485 milyon TL olmuştur. Üniversitelere spor tesisleri için 2007 yılında 70 milyon TL, 2012 yılında ise 140 milyon TL’ye yükselmiştir.

SPOR TESİS POLİTİKALARI Spor tesislerindeki dağılımı ve niteliği Tesisler planlanırken bölgelerarası nüfus artışı, coğrafi

SPOR TESİS POLİTİKALARI Spor tesislerindeki dağılımı ve niteliği Tesisler planlanırken bölgelerarası nüfus artışı, coğrafi konum, iklim ve demografik yapıyı dikkate alan ulusal düzeyde spor tesis politikaları oluşturulması

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Okul, Öğrenci ve Tesis Sayısı (2007 -2008) 40 binin üzerinde

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Okul, Öğrenci ve Tesis Sayısı (2007 -2008) 40 binin üzerinde olan ilk ve orta dereceli okulların sadece 4. 092’sinde spor tesisi bulunmaktadır. Okul Türü bu tesislerin ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi İlköğretim büyük illerimizde yer aldığı görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı 2007 -2008 verilerine göre; 42373 civarındaki ilk ve ortaöğretim kurumlarında 220 kapalı spor tesisi, 446 nizami spor tesisi ve toplam 861 spor tesisi bulunmaktadır. Bu verilere göre, 1. 000 okuldan dördünde nizami ölçülerde spor tesisi bulunmaktadır. Ortaöğretim TOPLAM Okul Sayısı Öğrenci Sayısı Tesis Sayısı 34093 10870570 446 8280 3245322 226 42373 14 115 892 672

 Zorba'nın (2009) yaptığı çalışmaya göre; İstanbul'da hizmet veren ve araştırmaya konu olan 2

Zorba'nın (2009) yaptığı çalışmaya göre; İstanbul'da hizmet veren ve araştırmaya konu olan 2 bin 869 adet resmi ve özel okuldaki spor salonu sayısı sadece 362’dir. Bu rakam, Ankara'da 1472 okulda 196 spor salonu olarak saptanmıştır. «Planlanan tesisler, kaynaklar ölçüsünde düşünülmemiş, dolayısıyla her zaman kalite ve standartlardan ödün verilmiştir. Tesislerin birim fiyatlarından tasarruf etme yoluna gidilmiştir. Tesis yatırımları için teklif edilen ödeneklerin düşürülmesi veya hiç verilmemesi nedeniyle mevcut ve yapımı devam eden tesisler bitirilememekte ve bakım ve onarımları geciktirilmektedir» (ÖİK, 2000).

 «Ülke genelinde bölgelerarası nüfus artışı, coğrafi konum, iklim ve demografik yapıyı dikkate alan

«Ülke genelinde bölgelerarası nüfus artışı, coğrafi konum, iklim ve demografik yapıyı dikkate alan bir spor tesis politikası oluşturulamadığından, ülke bir tesis mezarlığına dönüştürülmüştür. Tasarlanan sporun özelliklerine, ulusal ve uluslararası standartlara uymayan; ulaşım problemi ve tek yönlü kullanım düzenlemeleri nedeniyle atıl durumda bulunan sayısız spor tesisleri bulunmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan spor tesis yatırımları, kuruluş yeri yanlışlıkları ve nitelikleri dikkate alındığında sayısı çok az değildi» (ÖİK, 2000).

 «Sporcu tesisleri yatırımlarının planlanmasında, mevcut "tip projeler" nedeniyle, verimsiz ve çağın gelişmelerinin gereğine

«Sporcu tesisleri yatırımlarının planlanmasında, mevcut "tip projeler" nedeniyle, verimsiz ve çağın gelişmelerinin gereğine uygun olmayan, her bölgenin ilgi, istek ve ihtiyaçlarına cevap vermeyen spor tesisleri yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir «(ÖİK, 2000). «Yerel yönetimlerin, spor yatırımlarında izleyecekleri politikalar belirlenmediği için, yerel yönetimler politik kaygı ve siyasi amaçlarla spora yatırım yapmakta, "herkes için spor" ilkesine dayalı tesisler ve yatırımlar yerine, futbol başta olmak üzere, daha çok performans sporuna hizmet etmektedirler» (ÖİK, 2000).

 «Türkiye'de kamuya ait küçümsenemeyecek sayıda spor tesisleri bulunmasına rağmen, gerek "tip" projelerin çok

«Türkiye'de kamuya ait küçümsenemeyecek sayıda spor tesisleri bulunmasına rağmen, gerek "tip" projelerin çok amaçlı planlanmaması, gerekse nitelikli teknik eleman ve yeterli personel bulunduramaması açısından işletme güçlüğü çekilmektedir. Mevcut tesisler çok düşük kapasiteyle (yaklaşık %15) işletilmektedir. Kamu kuruluşları genellikle sahip oldukları tesislerde, mensuplarına ve çevre halkına spor programları düzenlememektedirler. Spora ayrılmış alanlar depo, otopark v. b. amaçlarla kullanılabilmekte, ya da buralara lojman, sosyal tesis v. b. mekanlar inşa edilebilmektedir. Spor tesislerinin işletilmesindeki olumsuzluklardan biri de, bölgelere göre performans sporu veya yaygın spor talebi belirlenmeden yatırım yapılmasıdır» (ÖİK, 2000).

 «Yerel düzeyde bir spor kulübü veya benzer bir yapı bulunmadığından, spor tesislerinden sorumlu

«Yerel düzeyde bir spor kulübü veya benzer bir yapı bulunmadığından, spor tesislerinden sorumlu kamu görevlilerine spor yapma bilinci verilemediğinden bölgedeki spor tesislerinin daha etkili ve tam kapasite çalışmasını sağlayacak bir düzenleme yapılamamaktadır. Bölgelerde hazır güç ve teknik eleman olarak bulunan "Beden Eğitimi" öğretmenlerinin hizmete koşulmasında, gerek ekonomik anlamda, gerekse mevzuat anlamında yetersizlikler vardır (ücret, izin v. b. )» (ÖİK, 2000).

 «Tesisler, kaynakları ölçüsünde kaliteden ve standartlardan ödün vermeyecek şekilde çağdaş (mimari ve estetik

«Tesisler, kaynakları ölçüsünde kaliteden ve standartlardan ödün vermeyecek şekilde çağdaş (mimari ve estetik açıdan) ve özendirici nitelikler dikkate alınarak planlanmalıdır. Tesislerin birim fiyatından tasarruf edilmemelidir. Tesisler planlanırken, yatırım ve işletme maliyetini düşürecek (temizlik, bakım onarım, aydınlatma, ısıtma, yalıtım, dayanıklılık v. b. ) teknik Özellikler göz önüne alınmalıdır » (ÖİK, 2000). «Performans sporu için tesis planlaması, merkezi örgüt yapısı içerisinde oluşturulacak bir uzman ekip tarafından "makro" düzeyde ve ülke genelinde yapılmalıdır. Bölgelere göre öncelikli spor dallarına uygun yatırımlar planlanmalıdır. Yapım ve işletme masrafları yüksek (buz pateni ve kapalı yüzme havuzu gibi) tesisler planlanırken, sporcu başına düşecek birim maliyeti düşürecek tedbirler alınmalıdır. Örneğin, buz pateni salonları planlanırken, zemini soğutma için kullanılan enerjiden elde edilen ısı havuz suyunun ısıtılmasında kullanılmalıdır» (ÖİK, 2000).