SPONSORLUK OYA KARAAA ARYA SPONSORLUK VE LETM DANIMANLII








- Slides: 8

SPONSORLUK OYA KARAAĞAÇ ARYA SPONSORLUK VE İLETİŞİM DANIŞMANLIĞI

Sponsorluk nedir? Sponsorluk; u Tüketici ile duygusal bağ kurar. u Çalışmaya dahil olan tüm taraflara fayda sağlar. u Ölçülebilen somut sonuçlar veren bir yatırımdır. u Çok etkin bir pazarlama tekniğidir. u Bağış ya da yardım değildir. u Ticari sonuçları hedefleyen bir iletişim aracıdır.

Sponsorluğun reklamdan farkı nedir? u u Reklam müşteriye direkt yolla ulaşıyor. Sponsorluk müşteriye indirekt yolla ulaşıyor. c c Şirketler ürünlerinin yararlarını pazarlamaya odaklanıyorlar. Şirketler tüketicilerin ilgi alanlarını tatmin etmeye odaklanıyorlar. Ürünler arasında fiyat ve kalite açısından farklılıklar azaldıkça, tüketiciler topluma yatırım yapan şirketleri tercih ediyorlar.

SPONSORLUK SOSYAL SORUMLULUK o o o Toplumsal fayda sağlar Kurumun misyon ve vizyonuna uygun uzun süreli projelerdir Kurumun imajını, itibarını ve indirekt olarak satışları etkiler Turkcell - “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları” Nokia - “Düşler Atölyesi Projesi” P&G - “Erdep Projesi” HALKLA İLİŞKİLERPAZARLAMA/SATIŞ o o o Satışları artırır Kurumsal imaja katkı sağlar Marka bilincini güçlendirir Opet – Tarkan Konserleri Tuborg – Teoman Konserleri Efes Dark- Özlem Tekin Konserleri Orkid – “A Milli Bayan Voleybol Takımı” Sponsorluğu Cif - “Topkapı Sarayı Restorasyonu” Kodak – “Kodak Fotoğraf Yarışması”

Dünyada sponsorluk yatırımları nedir? Sponsorluk Milyar Dolar c c 2003 yılında %69 oranında spora yatırım 2001 ve 2002 yılları arasında yapılan yatırımlar c Reklamcılıkta %5 büyüme c Sponsorlukta %12 büyüme

Sponsorluk neden yükseliyor? u Doğru yapılan sponsorluğun medya görünürlülüğü daha fazla u Sponsorluk tüketicilerin duygularına hitap ediyor u Sponsorluk kurumlara pazarda farklılaşma sağlayarak; • Hedef kitlelerine ulaşmak ve • Kurumsal itibarlarını geliştirmek için olanak tanıyor.

Türkiye’de kim ne istiyor? u 2002 yılında, Arya Sponsorluk 17 şehirde 1000 kişiye uygulanan bir araştırma yaptı. Araştırmada kamuoyunun sponsorluk yapılmasını istediği alanlar belirlendi:

Sponsorluktan Kimler Kazanıyor? Toplum c Kurum c Çalışanlar Ülke İşbirlikçiler c c c Sosyal Fayda: Eğitim, Sağlık, çevre, konserler, spor oyunları, resim sergileri vs. . Kurumsal imaj güçlenir, satışlar artar, çalışanların sadakati ve performansı gelişir. Sponsorluk kurumsal sadakati geliştirerek ve çalışanların motivasyonunu sağlar. Dünya çapında tanınma ve umut Belediyeler, STK’lar, kulüpler, dernekler ve diğer 3. Partiler