Sljdens estetiska och kulturella uttrycksformer Emma Thalin Analys

  • Slides: 6
Download presentation
Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer Emma Thalin

Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer Emma Thalin

Analys �Min tröja är gjord i jerseytyg och har muddväv längst ner och längst

Analys �Min tröja är gjord i jerseytyg och har muddväv längst ner och längst ner på armarna. Jag har även målat med textilfärg och broderat med namngarn. �Tekniker jag använt är maskinsömnad, broderi och målning. �Jag har använt mig utav färgerna grått, vitt och pyttelite svart i fjädrarna. Symboler är en hand på framfickan och fjädrar på ryggen.

Motivation av val �Jag valde att göra dubbla sömmar på framfickan för att få

Motivation av val �Jag valde att göra dubbla sömmar på framfickan för att få ett bättre och snyggare slutresultat. Jag tycker att det ser bättre och proffsigare ut om man gör så eftersom det är så många köpta kläder har. �Jag valde också att brodera handen istället för att bara ha den i tryck eftersom det blir mer 3 D effekt då och en annan struktur än det är på själva tyget. Det är även kulturen som är fokus i denna uppgiften så det förstärks också genom att den är broderad och står ut lite. Jag tänkte först inte gjort så eftersom det tog rätt lång tid men sedan ångrade jag mig eftersom resultatet blev så mycket bättre.

Föremålets uttryck � Jag blev inspirerad utav indianerna och deras kultur till mitt föremål.

Föremålets uttryck � Jag blev inspirerad utav indianerna och deras kultur till mitt föremål. Min tolkning blev att sätta en hand på framsidan som står för människan och ska kanalisera energi till användaren. � Jag valde att arbeta med denhär kulturen eftersom jag tycker att den är inspirerande med alla målningar och betydelser, fjädrar i fina färger och naturnärhet. Det var direkt den kulturen jag tänkte på när vi fick uppgiften och jag tänkte på Pocahontasfilmen som jag gillade när jag var liten. � Fjädrarna symboliserar indiankulturen väldigt starkt för mig eftersom det är det som är utmärkande för den. Fjädrarna talade om varifrån man kom och vad man hade varit med om. Handen skrev jag på förra sidan vad den symboliserade. Jag valde även att måla fjädrarna eftersom ansiktsmålning var något indianerna också gjorde. Man målade sig och sin häst vid krig men man hade också olika färger för kvinnor och män som man utvann från naturen.

Källor �http: //www. warpaths 2 peacepipes. com/native- american-symbols/symbols-and-meanings. htm �http: //www. ungafakta. se/indianer/vardag/huvudbona der/

Källor �http: //www. warpaths 2 peacepipes. com/native- american-symbols/symbols-and-meanings. htm �http: //www. ungafakta. se/indianer/vardag/huvudbona der/