SISTEMUL DE PROTECIE A COPILULUI N REPUBLICA MOLDOVA

SISTEMUL DE PROTECȚIE A COPILULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA – REALIZĂRI ȘI PERSPECTIVE Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

CADRUL NORMATIV Legea nr. 99 din 28. 05. 2010 privind regimul juridic al adopției - reglementează raporturile juridice privind: a) protecţia drepturilor copilului prin adopţie; b) stabilirea regimului juridic al adopţiei; c) cooperarea autorităţilor administraţiei publice cu organizaţii neguvernamentale pentru a asigura copilului un mediu familial sănătos; d) colaborarea internaţională în domeniul protecţiei copilului prin adopţie.

(II) - Hotărîrea Guvernului nr. 550 din 22. 07. 2011 privind aprobarea Regulamentului privind procedura de acreditare şi modul de funcţionare a organizaţiilor străine cu atribuţii în domeniul adopţiei internaţionale în Republica Moldova şi a listei serviciilor şi activităţilor pe care le pot desfăşura în domeniul adopţiei internaţionale; - Hotărîrea Guvernului nr. 560 din 25. 07. 2011 privind instituirea Consiliului Consultativ pentru Adopții și aprobarea Regulamentului de activitate a acestuia; - Ordinul ministrului, muncii, protecţiei sociale şi familiei nr. 285 din 23. 06. 2011 privind aprobarea Regulamentului privind procedura de evaluare a garanţiilor morale şi condiţiilor materiale solicitanţilor pentru adopţie; - Ordinul ministrului muncii, protecţiei sociale şi familiei nr. 309 din 11. 08. 2011 cu privire la instituirea Registrului de stat al adopţiilor; - Ordinul ministrului muncii, protecţiei sociale şi familiei nr. 2851 din 23. 06. 2011 cu privire la aprobarea Grilei şi fişei de evaluare a dosarului adoptatorului pentru realizarea procedurii de potrivire prealabilă în cadrul adopției internaționale; - Ordinul ministrului muncii, protecţiei sociale şi familiei nr. 92 din 30. 06. 2014 pentru aprobarea modelului Raportului de evaluare postadopție cu privire la situația copilului.

Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi noţiunile care urmează a fi uniform utilizate în domeniul protecţiei speciale a copilului; principiile în domeniul protecţiei copilului aflat în situaţie de risc şi a copilului separat de părinţi; atribuţiile autorităţilor tutelare; identificarea, evidenţa şi asistenţa copiilor aflaţi în situaţie de risc; plasamentul de urgenţă şi plasamentul planificat al copiilor; procedura de evidenţă şi monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare; determinarea statutului copiilor separaţi de părinţi; cooperarea; răspunderea.

Cooperarea intersectorială Hotărîrea Guvernului nr. 270 din 08. 04. 2014 cu privire la aprobarea Instrucțiunilor privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului; Ordinul comun al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne nr. 153/1042/293 din 08. 10. 2014 cu privire la aprobarea Fișei de sesizare a cazului suspect de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului.

Strategia pentru protecția copilului și familiei 2014 -2020 un document de politici care ca scop dezvoltarea și eficientizarea sistemului de protecţie a familiilor cu copii în situaţie de risc şi copiilor aflaţi situaţie de dificultate; este focusat pe un set de obiective generale stabilite în conformitate cu situaţia actuală a familiilor şi copiilor în risc sau dificultate, bazându-se pe cele mai bune practici internaţionale în domeniu; asigură sinergia cu alte documente de politici şi politicile în domeniul protecţiei copilului şi a familiei. Până la moment, MMPSF a definitivat proiectul Planului de acțiuni și actualmente se află în proces de costificare a acțiunilor.

Acreditarea prestatorilor de servicii sociale Legea nr. 129 din 08. 06. 2012 privind acreditarea prestatorilor de servicii sociale - stabileşte cadrul general privind crearea şi funcţionarea sistemului naţional de acreditare a prestatorilor de servicii sociale, de asemenea principiile de bază, criteriile generale, modul şi condiţiile de acreditare a prestatorilor de servicii sociale; Hotărîrea Guvernului nr. 998 din 28. 12. 2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Consiliului naţional de acreditare a prestatorilor de servicii sociale, structura şi efectivul-limită. Hotărîrea Guvernului nr. 95 din 07. 02. 2014 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de acreditare a prestatorilor de servicii sociale.

Sistemul naţional de acreditare Consiliul naţional de acreditare a prestatorilor de servicii sociale; grupurile de experţi în evaluare. Au fost elaborate fișele de autoevaluare și evaluare pentru serviciile sociale adresate copiilor separați de părinți.

Ajustarea cadrului normativ care reglementează organizarea și funcționarea serviciilor sociale la prevederile Liniilor directoare ONU în acest domeniu Hotărîrea Guvernului nr. 889 din 11. 2013 pentru aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii; Hotărîrea Guvernului nr. 780 din 25. 09. 2014 cu privire la aprobarea Standardelor minime de calitate privind Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii; Hotărîrea Guvernului nr. 52 din 17. 01. 2013 privind aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului social Casa comunitară pentru copii în situație de risc; Hotărîrea Guvernului nr. 529 din 03. 07. 2014 cu privire la aprobarea standardelor minime de calitate pentru Serviciul social “Casă comunitară pentru copii în situație de risc”;

(II) Hotărîrea Guvernului nr. 760 din 17. 09. 2014 pentru aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului asistență parental profesionistă și a standardelor minime de calitate; Hotărârea Guvernului nr. 441 din 17. 07. 2015 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Serviciul social Centru de zi pentru copii în situație de risc și a standardelor minime de calitate; proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la instituirea Comisiei pentru protecţia copilului aflat în dificultate şi aprobarea Regulamentului-cadru de activitate a acesteia.

Dezvoltarea serviciilor sociale În a. 2013 Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat și aprobat Regulamentul și Standardelor minime de calitate privind organizarea și funcționarea Serviciului de asistență telefonică gratuită (ordinul MMPSF nr. 99/2013). Serviciul a fost instituit în a. 2014, în acest sens fiind planificate surse financiare în cuantum de 794, 2 mii lei. În perioada ianuarie – noiembrie 2015 operatorii Telefonului Copilului au oferit consiliere pentru 368 adulți și 4879 copii în cadrul a 5247 apeluri, inclusiv: apeluri de informare – 527, consiliere psihologică – 820, 86 apeluri de reclamare a violenței în familie/sexuală/între semeni (inclusiv în mediul școlar), 24 cazuri de neglijare a copiilor, 14 cazuri de implicare a copiilor în cerșit și 3 cazuri de exploatare prin muncă a copiilor.

Consiliile consultative ale copiilor Prin Ordinul nr. 157 din 10 octombrie 2014 a Ministrului muncii, protecției sociale și familiei a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Consultativ Național al Copiilor de pe lîngă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. La nivel local pe lîngă autoritățile publice locale își desfășoară activitatea Consiliile Consultative ale Copiilor, care activează în calitate de partener ale autorităților tutelare teritoriale în dezvoltarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor, programelor, proiectelor locale cu privire la copii şi tineret.

PERSPECTIVE Revizuirea Regulamentelor-cadru și a standardelor minime de calitate ale serviciilor sociale adresate familiilor cu copii și copiilor aflați în situație de risc; Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu suportul UNICEF a realizat evaluarea cadrului legal și instituțional existent în domeniul funcționării institutului de tutelă și curatelă, exercitării atribuțiilor de reprezentare legală și îngrijire a copiilor separați de părinți. Urmează un proces de elaborare a unui proiect de modificare și completare a legislației pentru a optimiza funcțiile de protecție a copiilor separați de părinți exercitate de diferite instituții/autorități și servicii sociale.

PERSPECTIVE (II) Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu suportul UNICEF a realizat Evaluarea adopției naționale și internaționale în Republica Moldova. În baza concluziilor formulate va fi elaborat un proiect de modificare și completare a legislației.

PERSPECTIVE (III) proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, care drept scop de a asigura o implementare mai eficientă a prevederilor Legii nr. 140 din 14 iunie 2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, prin atribuirea competențelor specifice autorităților tutelare locale și teritoriale într-o serie de situații/litigii privind drepturile copilului, introducerea sancțiunilor contravenționale și penale pentru nerespectarea prevederilor Legii 140/2013 și responsabilizarea părinților care nu respectă drepturile copilului.

Vă mulțumesc pentru atenție!
- Slides: 16