SINIF YNETM Snf ynetimi retmen ve renciler snfa

  • Slides: 36
Download presentation
SINIF YÖNETİMİ

SINIF YÖNETİMİ

Sınıf yönetimi, öğretmen ve öğrenciler sınıfa girmeden önce başlar!

Sınıf yönetimi, öğretmen ve öğrenciler sınıfa girmeden önce başlar!

Sınıf Yönetimi, öğretmenin Sınıftaki zamanı etkili kullanmak, İlgi ve merak uyandıran bir atmosfer yaratmak,

Sınıf Yönetimi, öğretmenin Sınıftaki zamanı etkili kullanmak, İlgi ve merak uyandıran bir atmosfer yaratmak, Ve öğrencilerde olumlu davranışlar geliştirmek için sınıfta yaptığı düzenlemelerdir.

Sınıf ortamını (iklimini) belirleyen faktörler Sınıfın fiziksel özelliklerinin eğitim ve öğrenmeye uygun olması Hedefe

Sınıf ortamını (iklimini) belirleyen faktörler Sınıfın fiziksel özelliklerinin eğitim ve öğrenmeye uygun olması Hedefe dönük, rahat bir öğrenme ortamı SINIF İKLİMİ Mükemmel öğretmen-öğrenci ilişkileri İç ve dış motivasyonu yüksek öğrenciler Öğrencilerin kendi aralarındaki mükemmel ilişkiler

SINIF DÜZENİ 1. Aydınlatma : Dersliğin aydınlatması dersliğin tüm bölümlerinde ders ve ders dışı

SINIF DÜZENİ 1. Aydınlatma : Dersliğin aydınlatması dersliğin tüm bölümlerinde ders ve ders dışı etkinliklerin rahatlıkla yapılabileceği türde olmalı.

2. Havalandırma: Dersliğin havalandırmasına gereken önem verilmelidir. Oksijen azlığı öğrencileri dikkatsiz ve uykulu yapar.

2. Havalandırma: Dersliğin havalandırmasına gereken önem verilmelidir. Oksijen azlığı öğrencileri dikkatsiz ve uykulu yapar.

3 - Isınma : Dersliğin ısısı mevsim ve zamana uygun olarak yapılmalıdır. Çünkü duruma

3 - Isınma : Dersliğin ısısı mevsim ve zamana uygun olarak yapılmalıdır. Çünkü duruma uygun olmayan ısı fiziksel rahatsızlıklara, ilginin azalmasına, zihnin gevşemesine, özellikle düşük ısı çabaları ısınmaya yöneltmektedir.

4 - Temizlik: Dersliğin temizliği öğrencilerin fiziksel ve ruhsal rahatlıkları açısından gereklidir. Temiz bir

4 - Temizlik: Dersliğin temizliği öğrencilerin fiziksel ve ruhsal rahatlıkları açısından gereklidir. Temiz bir ortamda bulunan öğrenciler hem etkinliklere rahat ve istekli olarak katılır.

5 - Gürültü : Öğrencileri rahatsız edici, işitmeyi engelleyici, dikkati dağıtıcı, fiziksel ve ruhsal

5 - Gürültü : Öğrencileri rahatsız edici, işitmeyi engelleyici, dikkati dağıtıcı, fiziksel ve ruhsal sağlığı bozucu bir etkendir. Derslik içinde oluşan gürültü derslik içi etkileşimi olumsuz yönde etkiler. İletişim güçlüğü çeken ve gürültüyü öğretmene söyleyemeyen öğrenciler çoğu kez söyleneni anlayamazlar, ayrıca gürültülü bir ortamda öğretmenin söylediklerini yinelemesi zamanın iyi kullanılmasını engeller.

6. Sınıfta iletişim : Sınıf ortamında işlenmesi gereken en aktif kuraldır. Öğrencinin tanınması, imkanların

6. Sınıfta iletişim : Sınıf ortamında işlenmesi gereken en aktif kuraldır. Öğrencinin tanınması, imkanların belirlenmesi, seviyelerinin belirlenmesi, sorunlarının belirlenmesi, ilgi ve yeteneklerinin belirlenmesi, bilgi akışının sağlanması, olumlu davranış kazandırılması hep iletişimle olur. Tek yönlü iletişim sıkıcıdır.

7. Oturma Düzenleri: Öğrencilerin oturma düzenleri yapılan eğitim-öğretim çalışmalarını; sınıf yönetimini olumlu yada olumsuz

7. Oturma Düzenleri: Öğrencilerin oturma düzenleri yapılan eğitim-öğretim çalışmalarını; sınıf yönetimini olumlu yada olumsuz yönde etkiler. .

EĞİTİM UYGULAMALARINDAUYGULANABİLECEK SIRALARIN YERLEŞİM ŞEKİLLERİ “ U ” ŞEKLİNDE YERLEŞİM veya

EĞİTİM UYGULAMALARINDAUYGULANABİLECEK SIRALARIN YERLEŞİM ŞEKİLLERİ “ U ” ŞEKLİNDE YERLEŞİM veya

Sıralar ve masalar, sınıfın boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak genel olarak “U” şeklini

Sıralar ve masalar, sınıfın boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak genel olarak “U” şeklini koruyarak aşağıdaki şekilde de yerleştirilebilir.

“ U ” Şeklinde Yerleşimin Faydaları 1. Çok farklı amaçlar için kullanılabilecek bir yerleşim

“ U ” Şeklinde Yerleşimin Faydaları 1. Çok farklı amaçlar için kullanılabilecek bir yerleşim şeklidir. 2. Öğrenciler rahat çalışabilecekleri bir çalışma alanı bulurlar. 3. Perdeye yansıtılan her türlü görüntü rahatlıkla izlenebilir. 4. Öğrenciler birbirleri ile kolaylıkla yüze iletişim kurabilirler.

Sınıfta öğretmenin yeri : Öğretmen ders içinde araçgereç kullanırken ve özellikle sınıf tahtasını kullanırken

Sınıfta öğretmenin yeri : Öğretmen ders içinde araçgereç kullanırken ve özellikle sınıf tahtasını kullanırken sınıfa sırtını dönmemeli, bir öğrenci veya bir grupla ilgilenirken, diğer öğrencileri gözden kaçırmamalıdır.

8. PLANLAMA VE HAZIRLIK Ders planı net, uygun hedef ve bilgilere sahip olmalıdır. Ders

8. PLANLAMA VE HAZIRLIK Ders planı net, uygun hedef ve bilgilere sahip olmalıdır. Ders geçmiş ve gelecek derslerle uygun biçimde bağlanacak şekilde planlanmalıdır Malzeme ve kaynaklar zamanında hazırlanmalı ve kontrol edilmelidir

 9. DERS SUNUMU Öğretmenin tavrı güvenli, rahat ve kendinden emin olmalıdır Öğretmenin soruları

9. DERS SUNUMU Öğretmenin tavrı güvenli, rahat ve kendinden emin olmalıdır Öğretmenin soruları farklı tiplerde ve herkese yönelik olmalıdır Öğretmen ilgi ve dikkatin devamı için ses ve beden dilini kullanmalıdır Konu anlatılırken bol örnek verilmelidir Çocukların anlatılanların ne kadarını öğrendikleri kontrol edilmelidir

Sınıfta 4 tip öğretmen vardır Kolaylaştırıcı Öğrencileri motive eden, ortak sorumluluk hissi veren, sadece

Sınıfta 4 tip öğretmen vardır Kolaylaştırıcı Öğrencileri motive eden, ortak sorumluluk hissi veren, sadece sınırları çizen, “bizim sınıfımız” Orkestra gibi yöneten Dış motivasyon var, öğrencileri kendi yönlendirir, kısa hedefler peşinde koşar, “benim sınıfım” Serbest bırakıcı Egemen öğretmen Öğrenci ilgilerine göre onları serbest bırakan, sınırların tam çizilmediği, karmaşık sınıf ortamı Kesin itaat ister, kuralsız cezalandırma, patron her zaman öğretmen, negatif enerji

Hiç dikkat ettiniz mi? § Bazı öğretmenler derslerini zevkle ve huzurla yaparken diğerleri bezmiş

Hiç dikkat ettiniz mi? § Bazı öğretmenler derslerini zevkle ve huzurla yaparken diğerleri bezmiş bir halde dersten çıkarlar? AKÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ *** SINIF YÖNETİMİ *** Ergün – Özsüer - Karataş

OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI

OLUMSUZ ÖĞRETMEN TUTUMLARI

§ § § Ses yükseltmek Esnemek Burada benim sözüm geçer. Son sözü söylemede ısrar

§ § § Ses yükseltmek Esnemek Burada benim sözüm geçer. Son sözü söylemede ısrar Olumsuz vücut dilinin kullanılması: sert duruş, sıkı bağlı kollar, sert el hareketleri. § Utandırma, bozma, gururla oynama, küçük düşürme…

§ Küçümseme, alay etme, iğneleme… § Hava atma, kendini övme. § Kaba kuvvet.

§ Küçümseme, alay etme, iğneleme… § Hava atma, kendini övme. § Kaba kuvvet.

Kötü başlangıçlar Senin adın ne idi? Susun. . ! Sizden adam olmaz. . !

Kötü başlangıçlar Senin adın ne idi? Susun. . ! Sizden adam olmaz. . ! Sen kalk. . ! İşe yaramayanlar hep bu sınıfta toplanmış.

OLUMLU ÖĞRETMEN TUTUMLARI

OLUMLU ÖĞRETMEN TUTUMLARI

§ Gülümseme § Güzel giyinme § Öğrenciden yana tavır. § Öğrencinin şahsi ekonomik durumunu

§ Gülümseme § Güzel giyinme § Öğrenciden yana tavır. § Öğrencinin şahsi ekonomik durumunu bilmek,

§ Üzüntülü olduğunda ne olduğunu sormak § Sevincini paylaşmak. § Kusurlarını örtmek. § Ümit

§ Üzüntülü olduğunda ne olduğunu sormak § Sevincini paylaşmak. § Kusurlarını örtmek. § Ümit vermek, güven vermek.

Sınıf Yönetiminin Farklılaşma nedenleri § § § Öğretmenin kişiliği Öğrencinin biliş alanı Dershane (sınıf,

Sınıf Yönetiminin Farklılaşma nedenleri § § § Öğretmenin kişiliği Öğrencinin biliş alanı Dershane (sınıf, spor salonu, vs. ) Dersin konulduğu saat Öğrencilerin eğitimi ihtiyaç haline getirip getirmemeleri

Sınıf Yönetimi hataları § Bir öğrenci veya grupla çok ilgilenip sınıfın geri kalanını ihmal

Sınıf Yönetimi hataları § Bir öğrenci veya grupla çok ilgilenip sınıfın geri kalanını ihmal etme. § Öğrencilerin dikkatini çekmeden yeni bir konuya başlama. § Çok hızlı ve kopuk konuşmalar. § Bir yerde çok ayakta durma veya oturma.

Sınıf Yönetimi hataları 2 § § Beden dilini ve yüz ifadelerini doğru kullanmama. Sınıfın

Sınıf Yönetimi hataları 2 § § Beden dilini ve yüz ifadelerini doğru kullanmama. Sınıfın belli bir kısmıyla ders yapma. Öğrencileri sınıfın huzurunda azarlama. İstenmeyen davranışlara zamanında müdahale etmeme. Vs.

Daha İyi Bir Sınıf Disiplini İçin 11 Teknik 1. Dikkat çek! Derse başlamadan herkesin

Daha İyi Bir Sınıf Disiplini İçin 11 Teknik 1. Dikkat çek! Derse başlamadan herkesin dikkatini çek. Gürültülü sınıfa ders verme. Herkes yerine oturup tamamen susuncaya kadar bekle. Dersi yumuşak bir sesle ver, bağırarak ders anlatma. 2. Öğretimi açık yap, amacı açıkla! Derste neler yapacağını ve öğrencilerden ne beklediğini baştan söyle. Zamanı iyi planla. Öğrencilerle sohbet edecek zaman da ayır.

Devam… 2 3. Sınıfı sürekli kontrol et Ders anlatırken sınıfın her yanını dolaş. Çalışmalarını

Devam… 2 3. Sınıfı sürekli kontrol et Ders anlatırken sınıfın her yanını dolaş. Çalışmalarını kontrol et. Dolaşmadığın zamanlar da göz kontrolü yap. 4. Öğrencilere örnek ol “Değerleri öğretme, göster. ” Öğretmen öğreneler için örnek olmalıdır. “Dediğim gibi yap, yaptığım gibi yapma” felsefesinde olmamalıdır. 5. Sözel olmayan işaretler kullan Sınıfta sadece sesi ve sözü değil, yüz ifadeleri, el ve beden hareketlerini de kullan.

Devam… 3 § 6. Çevreyi kontrol altına al ! Sınıf, öğrencilerin hoşuna gidecek şekilde

Devam… 3 § 6. Çevreyi kontrol altına al ! Sınıf, öğrencilerin hoşuna gidecek şekilde düzenlenmelidir (duvarlar, malzemeler). Sizin ve öğrencilerin sevdiği bazı resim ve eşyaları da sınıfa as. 7. Düşük düzeyde müdahale ! Disiplin problemlerini sakin karşıla. Müdahaleyi yumuşak yap. İstenmeyen davranış yapana dikkat ederek onu ödüllendirme, önemsiz karşıla. § 8. Kendine güvenen disiplin! Otorite ile ödülü iyi dengele. Disiplinli ol. Sınıfın hakimi ol, bunu öğrencilere devretme. Kuralları koy ve kararlı şekilde uygula.

Devam… 4 § 9. Kendine güvenen ben-mesajı İstenmeyen davranış yapan öğrenciye karşı güçlü benlik

Devam… 4 § 9. Kendine güvenen ben-mesajı İstenmeyen davranış yapan öğrenciye karşı güçlü benlik göster. “Sizden şunu istiyorum, şunu bekliyorum. . . ” de. Yanlış hareket üzerinde durma; istediğin doğru hareketi vurgula.

Sınıfı İyi Yönetmek için Bazı Öneriler Sınıf Kurallarını öğrencilerle beraber belirleyin ve uygun bir

Sınıfı İyi Yönetmek için Bazı Öneriler Sınıf Kurallarını öğrencilerle beraber belirleyin ve uygun bir yere asın. Okulun kendine ait kuralları yanında size göre sınıfın yönetilmesinde faydalı olabileceğini düşündüklerinizi maddeleştirip asılabilir.

Sınıfı İyi Yönetmek için Bazı Öneriler Her öğrencinin adını öğreniniz. Bir ders sınıfa gelmediğinde,

Sınıfı İyi Yönetmek için Bazı Öneriler Her öğrencinin adını öğreniniz. Bir ders sınıfa gelmediğinde, onun yokluğunu fark ettiğinizi ona söyleyin Her öğrenci ile olumlu göz teması kurun Onun kendine güvenmesini ve kendini kontrol etmesini sağlayın.

Gerçek şu ki: Yapacak hiçbir şey bulamayan öğrenci, büyük ihtimalle rahatsız edici bir davranış

Gerçek şu ki: Yapacak hiçbir şey bulamayan öğrenci, büyük ihtimalle rahatsız edici bir davranış yapacaktır.