SINIF YNETM MODELLER SINIF YNETM MODELLER SINIF YNETM

  • Slides: 16
Download presentation
SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

SINIF YÖNETİMİ Sınıf yaşamının bir orkestra gibi yönetilmesi; içinde öğrenmenin gerçekleştiği bir çevrenin oluşturulması

SINIF YÖNETİMİ Sınıf yaşamının bir orkestra gibi yönetilmesi; içinde öğrenmenin gerçekleştiği bir çevrenin oluşturulması için gerekli olanak ve süreçlerin, öğrenme düzeninin, ortamın, kuralların sağlanması ve sürdürülmesidir.

Dersin amaçlarının öğrenciye kazandırılması için, ders ve derslikle ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, dersin amaçları doğrultusunda

Dersin amaçlarının öğrenciye kazandırılması için, ders ve derslikle ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, dersin amaçları doğrultusunda iletişim kurularak, öğrenci davranışlarının denetimi ve yönlendirilmesidir.

Öğretmenin, öğrencileri, sınıf alanını, zamanı ve araç-gereçleri düzenleyerek öğrenme ve öğretimin gerçekleşmesini sağlamasıdır.

Öğretmenin, öğrencileri, sınıf alanını, zamanı ve araç-gereçleri düzenleyerek öğrenme ve öğretimin gerçekleşmesini sağlamasıdır.

Önceden belirlenmiş eğitimsel amaç ve görevlerin başarılması için yetkinin öğrencilerle demokratik paylaşımıdır.

Önceden belirlenmiş eğitimsel amaç ve görevlerin başarılması için yetkinin öğrencilerle demokratik paylaşımıdır.

Öğretmen ve öğrencilerin çalışma engellerinin en aza indirilmesi, öğretim zamanının uygun kullanılması ve etkinliklere

Öğretmen ve öğrencilerin çalışma engellerinin en aza indirilmesi, öğretim zamanının uygun kullanılması ve etkinliklere öğrencilerin katılımının sağlanmasıdır.

ETKİLİ SINIF YÖNETİMİNİN İLKELERİ n n n Öğrencilerle sağlıklı ve etkili ilişkiler kurma ve

ETKİLİ SINIF YÖNETİMİNİN İLKELERİ n n n Öğrencilerle sağlıklı ve etkili ilişkiler kurma ve geliştirme Öğretmenin yeterli biçimde hazırlanması Ders süresince araç-gereç ve öğrenci çalışmalarını örgütleme Öğretmenin özel pedagojik yeteneklere sahip olması Öğretmenin kişisel özellikleri

SINIF YÖNETİM MODELLERİ Geleneksel model n Tepkisel model n Önlemsel model n Gelişimsel model

SINIF YÖNETİM MODELLERİ Geleneksel model n Tepkisel model n Önlemsel model n Gelişimsel model n Bütünsel model n

GELENEKSEL MODEL Kuralları öğretmen belirler. Öğrenciler sorgulamadan belirlenen kurallara uymalıdır. Öğretmen sınıfta tek otoritedir.

GELENEKSEL MODEL Kuralları öğretmen belirler. Öğrenciler sorgulamadan belirlenen kurallara uymalıdır. Öğretmen sınıfta tek otoritedir. Öğretim süreci, merkeze alınan konunun öğretmen tarafından aktarımına ve öğrencinin bilgiyi olduğu gibi ezberlemesine dayalıdır.

TEPKİSEL MODEL n n Amaç istenmeyen durum ve davranışın değerlendirilmesidir. İstenmeyen davranışlara tepki, istenen

TEPKİSEL MODEL n n Amaç istenmeyen durum ve davranışın değerlendirilmesidir. İstenmeyen davranışlara tepki, istenen davranışlara övgü vardır. n Ödül-ceza türü etkinlikleri içerir. n Tepkiler gruptan çok bireye yöneliktir. n Her tepki bir başka tepkiyi doğurur. n Bu yaklaşımın sık kullanılması öğretmen sınıf yönetimi yeterliliklerinin sınırlılığını gösterir.

ÖNLEMSEL MODEL n n n Amaç, olası istenmeyen durum ve davranışlarının kestirilmesi ve önlenmesidir.

ÖNLEMSEL MODEL n n n Amaç, olası istenmeyen durum ve davranışlarının kestirilmesi ve önlenmesidir. Etkin kullanıldığınİstenmeyen davranışların ortaya çıkmaması için düzenlemeler yapılır. da tepkisel modele gereksinim azalır. Sınıf etkinliklerini sosyalleşme sürecinin bir parçası olarak ele alır. Bireyden çok gruba yönelik etkinlikleri içerir.

GELİŞİMSEL MODEL n n Amaç, sınıfı öğrencilerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duyuşsal özelliklerini göz

GELİŞİMSEL MODEL n n Amaç, sınıfı öğrencilerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duyuşsal özelliklerini göz önünde bulundurarak yönetmektir. Hem öğretim süreci düzenlenirken hem de sınıf kuralları belirlenirken öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınır.

BÜTÜNSEL MODEL n n Amaç, duruma uygun en etkili modeli belirlemek ve uygulamaktır. Sınıf

BÜTÜNSEL MODEL n n Amaç, duruma uygun en etkili modeli belirlemek ve uygulamaktır. Sınıf içi ve sınıf dışı dinamikleri göz önünde bulundurur. Sınıfa sistem yaklaşımı ile yaklaşılır. Olumsallık kuramının temel özelliklerini içinde barındırır.

Bir atı suyun başına götürebilirsiniz, ancak ona zorla suyu içiremezsiniz.

Bir atı suyun başına götürebilirsiniz, ancak ona zorla suyu içiremezsiniz.

Öğretici gerçekten akıllıysa, sizleri kendi aklının evine sokmaya değil, fakat kendi aklınızın eşiğine doğru

Öğretici gerçekten akıllıysa, sizleri kendi aklının evine sokmaya değil, fakat kendi aklınızın eşiğine doğru yürütmeye çalışır. Gökbilimci sizlere uzay ile ilgili edindiği bilgiler hakkında konuşabilir, ama sizlere idraki veremez. Müzisyen evrenin her yanındaki ahengi sizlere duyurabilir, ama o ahengi tutabilecek kulağı ve onu yansıtacak sesi veremez. Çünkü insan, duyuş ve anlayış kanatlarını başkasına ödünç veremez. Halil Cibran, Ermiş, 67