SFATURI EDUCATIVE PENTRU PRINI CUM PUTEI NCURAJA I

  • Slides: 11
Download presentation
SFATURI EDUCATIVE PENTRU PĂRINȚI CUM PUTEȚI ÎNCURAJA ȘI FORMA UN COMPORTAMENT BUN PSIHOLOG, OCHIȘ

SFATURI EDUCATIVE PENTRU PĂRINȚI CUM PUTEȚI ÎNCURAJA ȘI FORMA UN COMPORTAMENT BUN PSIHOLOG, OCHIȘ MIRABELA CODRUȚA

CONSTRUIȚI O RELAȚIE POZITIVĂ Clădirea unei relații cu copilul dvs. se aseamănă cu depunerea

CONSTRUIȚI O RELAȚIE POZITIVĂ Clădirea unei relații cu copilul dvs. se aseamănă cu depunerea de bani la o bancă. Veți putea retrage fonduri – cerându-i copilului să facă ceva sau să se comporte într-un anume fel-doar atâta timp cât veți face și depuneri. Când contul devine gol, nu veți mai putea retrage fonduri și copilul nu va mai coopera cu dvs.

Făurirea unei relații pozitive cu copilul dumneavoastră se poate face în mai multe moduri.

Făurirea unei relații pozitive cu copilul dumneavoastră se poate face în mai multe moduri. Joaca are un rol vital în dezvoltarea copiilor și este foarte important să vă jucați împreună, dar fără a prelua controlul. Jucându-vă în mod regulat cu copilul dvs. , după regulile lui, veți face de fiecare dată “depuneri “la bancă.

În cazul unui copil mai mare, petrecerea în acest fel a unor momente intime

În cazul unui copil mai mare, petrecerea în acest fel a unor momente intime o dată sau de două ori pe săptămână vă va aduce dobânzi enorme- câtă vreme o faceți pentru a-i îndeplini dorințele și necesitățile. Găsiți-vă timp pentru a vă distra împreună!

Comportamentul bun se învață • Copilul are nevoie de laudele și aprobarea dvs. pentru

Comportamentul bun se învață • Copilul are nevoie de laudele și aprobarea dvs. pentru a-și spori stima de sine și încrederea că este o persoană bună și capabilă. De fiecare dată când îl lăudați contul bancar crește. • Arătați-vă aprecierea atât verbal, cât și fizic – o îmbrățișare sau o mângâiere pe cap pot fi mult mai puternice decât niște cuvinte. • Micile gesturi de afecțiune au o mare importanță!

Sfaturi pentru a întări stima de sine a copilului dvs. Începeți de timpuriu în

Sfaturi pentru a întări stima de sine a copilului dvs. Începeți de timpuriu în viața sa. Remarcați întotdeuna comportamentul bun. Evitați ostilitatea și culpabilizarea Inspirați și motivați copilul. Amintiți-vă: niciun copil nu este perfect, dar fiecare copil are un uriaș potențial nevalorificat. • Sărbătoriți cu toată familia realizările copilului. • • •

Stabiliți limite Copiii trebuie să știe că există limite pentru orice și trebuie să

Stabiliți limite Copiii trebuie să știe că există limite pentru orice și trebuie să învețe să le respecte. Va trebui să explicați copilului dvs. ce e bine și ce e rău, ce e sigur și ce e periculos, ce are și ce nu are voie, precum și care sunt consecințele pentru un comportament negativ.

Dați instrucțiuni clare Când spuneți copilului ceea ce doriți să facă , trebuie să

Dați instrucțiuni clare Când spuneți copilului ceea ce doriți să facă , trebuie să o faceți într-un mod concis și clar, cerându-i un singur lucru o dată. Daca îi strigați “Nu mai fi obraznic!”, mesajul nu este clar, dar dacă îi spuneți pe un ton calm, dar ferm “Te rog să stai jos!”, veți obține mai ușor rezultatul scontat. De asemenea, este bine să-i dați un avertisment înainte: “Mai ai cinci minute de joacă, după care trebuie să faci ordine!”

Stabiliți reguli de bază Acestea ar putea fi: “Fără televizor când mâncăm”, “Fără TV/

Stabiliți reguli de bază Acestea ar putea fi: “Fără televizor când mâncăm”, “Fără TV/ jocuri la calculator până când nu-ți termini temele”, stabiliți limite vizând fie timpul, fie numărul de emisiuni sau jocuri permise. Fiți un exemplu. Dacă țineți mereu televizorul deschis sau navigați mereu pe Internet, este greu să-i imuneți o limită credibilă copilului dvs. și de asemenea, lăsați impresia că televizorul ar trebui să fie o prezență constantă sau că sensul vieții este să stai lipit de calculator.

În situațiile în care copilul nu cooperează Nu vă pierdeți calmul. Faceți o pauză

În situațiile în care copilul nu cooperează Nu vă pierdeți calmul. Faceți o pauză de gândire și linistiți-vă înainte de a ridica vocea. Când vă aflați într-o situație de criză și simțiți că vă pierdeți controlul, cel mai bun lucru de făcut este să cereți ajutorul. Adeseori , un partener , un membru al familiei sau poate un prieten poate interveni pentru a detensiona atmosfera, permițându-vă să faceți o pauză și acordând copilului atenție pozitivă, fără să culpabilizeze pe niciunul dinte voi.

BIBLIOGRAFIE • Dr. Dinah Jayson- Să întelegem comportamentul copiilor, Editura Minerva, București, 2008. •

BIBLIOGRAFIE • Dr. Dinah Jayson- Să întelegem comportamentul copiilor, Editura Minerva, București, 2008. • Liat Huges Joshi- Cum ne educăm copiii, Editura Polirom, Iași, 2012. • Helene Renaud, Jean-Pierre Gagne- 8 Metode eficiente pentru educarea copiilor, Editura Polirom, Iași, 2011.