Seminar MONITORIZAREA EMISIILOR IN ATMOSFERA legislatie reglementari tehnici

  • Slides: 49
Download presentation
Seminar: „MONITORIZAREA EMISIILOR IN ATMOSFERA – legislatie, reglementari, tehnici de masurare” Aplicabilitate – reglementari

Seminar: „MONITORIZAREA EMISIILOR IN ATMOSFERA – legislatie, reglementari, tehnici de masurare” Aplicabilitate – reglementari conform Directivei Emisii Industriale (activitati din Anexa nr. 1 la Legea 278/2013 privind emisiile industriale)

Legea 278/2013 privind emisiile industriale transpune DIRECTIVA 2010/75/EU privind emisiile industriale Emitent: PARLAMENTUL ROM

Legea 278/2013 privind emisiile industriale transpune DIRECTIVA 2010/75/EU privind emisiile industriale Emitent: PARLAMENTUL ROM NIEI publicată în: MONITORUL OFICIAL NR. 671 din 1 noiembrie 2013 Legislaţie subsecventă aplicabilă: ORDIN MPAM nr. 818 din 17 octombrie 2003 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu (modificat cu Ordinul MMGA nr. 1158/2005 şi cu Ordinul MMP nr. 3970/2012) ORDIN MMDD Nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu (modificat cu Ordinul MMP nr. 1298/2011 şi cu Ordinul MMP nr. 3839/2012)

Prevederi privind conţinutul AIM Legea 278/2013 ART. 14 a) valorile-limită de emisie; b) cerinţele

Prevederi privind conţinutul AIM Legea 278/2013 ART. 14 a) valorile-limită de emisie; b) cerinţele adecvate pentru protecţia solului şi a apelor subterane, precum şi măsurile privind monitorizarea şi managementul deşeurilor generate de instalaţie; c) cerinţe adecvate de monitorizare a emisiilor (metodologia de măsurare, frecvenţa şi procedura de evaluare, se bazează, după caz, pe concluziile privind monitorizarea descrise în concluziile BAT);

Prevederi privind conţinutul AIM d) obligaţia de a furniza autorităţii competente cu regularitate şi

Prevederi privind conţinutul AIM d) obligaţia de a furniza autorităţii competente cu regularitate şi cel puţin o dată pe an informatii despre rezultatele monitorizarii; f) măsuri referitoare la alte condiţii de funcţionare decât cele normale; g) condiţii privind reducerea poluării la mare distanţă sau transfrontalieră; h) condiţii privind evaluarea conformării cu valorile-limită de emisie sau o trimitere la cerinţele aplicabile specificate în alt document în legătură cu instalaţia autorizată.

Stabilirea VLE Legea 278/2013 -Art. 14. (1) Autorizatia integrata de mediu contine toate masurile

Stabilirea VLE Legea 278/2013 -Art. 14. (1) Autorizatia integrata de mediu contine toate masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor art. 11 si 18. Aceste masuri includ cel putin urmatoarele: a) valorile-limita de emisie, in special pentru substantele poluante prevazute in anexa nr. 2, precum si pentru alte substante poluante care pot fi emise din instalatia in cauza in cantitati semnificative, luandu-se in considerare natura lor, precum si potentialul de transfer al poluarii dintr-un mediu in altul;

Stabilirea VLE Legea 278/2013 Art. 15. (1) Valorile-limita de emisie pentru substantele poluante se

Stabilirea VLE Legea 278/2013 Art. 15. (1) Valorile-limita de emisie pentru substantele poluante se stabilesc in punctul in care emisia paraseste instalatia, neluandu-se in considerare nicio diluare care intervine inainte de acest punct, iar in ceea ce priveste evacuarile indirecte in apa se ia in considerare, dupa caz, efectul unei statii de epurare a apelor uzate, cu conditia asigurarii unui nivel echivalent de protectie a mediului in intregul sau, astfel incat sa nu se determine niveluri mai ridicate de poluare a mediului. (2) Stabilirea valorilor-limita de emisie, a parametrilor si a masurilor tehnice echivalente prevazute la art. 14 alin. (1) si (2) se bazeaza pe cele mai bune tehnici disponibile, fara a aduce atingere prevederilor art. 18 si fara a impune folosirea unei tehnici sau tehnologii specifice.

1. Nu au fost publicate Concluziile BAT Legea 278/2013 Art. 13. Până la adoptarea

1. Nu au fost publicate Concluziile BAT Legea 278/2013 Art. 13. Până la adoptarea prin decizii ale Comisiei Europene a concluziilor BAT, se aplică concluziile din documentele de referinţă privind cele mai bune tehnici disponibile existente, adoptate înainte de 6 ianuarie 2011, drept concluzii BAT, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 15 alin. (3) şi (4). (nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile, aşa cum sunt prevăzute în Deciziile privind concluziile BAT) Legea 278/2013 Art. 21. (4) Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu ia masurile necesare pentru ca, in termen de 4 ani de la publicarea deciziilor privind concluziile BAT aplicabile activitatii principale a unei instalatii, sa asigure ca: a)toate conditiile din autorizatia integrata de mediu pentru instalatia respectiva sunt reexaminate si, daca este necesar, actualizate, in vederea asigurarii conformarii cu prevederile prezentei legi, in special cu prevederile art. 15 alin. (3) si (4), dupa caz; b)instalatia este conforma cu noile conditii de autorizare.

2. Au fost publicate concluziile BAT Legea 278/2013 Art. 15 alin. (3): Autoritatea competenta

2. Au fost publicate concluziile BAT Legea 278/2013 Art. 15 alin. (3): Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu stabileste valori-limita de emisie care asigura ca, in conditii normale de functionare, emisiile nu depasesc nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile, asa cum sunt prevazute in deciziile privind concluziile BAT, prin una dintre urmatoarele alternative: a) stabilirea unor valori-limita de emisie care nu depasesc nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile; aceste valori-limita de emisie se exprima pentru aceleasi perioade sau pentru perioade mai scurte de timp, precum si in aceleasi conditii de referinta ca si nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile; b) stabilirea unor valori-limita de emisie diferite de cele prevazute la lit. a) in ceea ce priveste valorile, perioadele de timp si conditiile de referinta. Nota: Conformarea la cerintele din Concluziile BAT publicate – in 4 (patru) ani de la publicare.

3. Tehnologia/tehnicile folosite nu sint descrise in concluziile BAT sau nu sint stabilite BAT

3. Tehnologia/tehnicile folosite nu sint descrise in concluziile BAT sau nu sint stabilite BAT AELs Legea 278/2013 Art. 14 (5) In cazul in care autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu stabileste conditiile de autorizare pe baza uneia dintre cele mai bune tehnici disponibile care nu este descrisa in niciuna dintre concluziile BAT relevante, aceasta se asigura ca sunt respectate urmatoarele: a) tehnica respectiva este stabilita cu respectarea criteriilor prevazute in anexa nr. 3; b) se respecta cerintele prevazute la Art. 15.

Legea 278/2013 Art. 14 6) In cazul in care concluziile BAT prevazute la alin.

Legea 278/2013 Art. 14 6) In cazul in care concluziile BAT prevazute la alin. (5) nu includ nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile, autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu impune masuri pentru ca tehnica prevazuta la Art. 14 alin. (5) lit. a) sa asigure un nivel de protectie a mediului echivalent cu cel asigurat de cele mai bune tehnici disponibile prevazute in concluziile BAT.

Legea 278/2013 Art. 14 (7) In cazul in care o activitate sau un tip

Legea 278/2013 Art. 14 (7) In cazul in care o activitate sau un tip de proces de productie desfasurat in interiorul unei instalatii nu este prevazut de niciuna dintre concluziile BAT sau in situatia in care aceste concluzii nu iau in considerare toate efectele potentiale activitatii sau ale procesului asupra mediului, autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu, dupa consultarea prealabila cu operatorul, stabileste conditiile de autorizare pe baza celor mai bune tehnici disponibile identificate pentru activitatile sau pentru procesele in cauza, potrivit criteriilor prevazute in anexa nr. 3. (8) Pentru instalatiile prevazute la pct. 6. 6 din anexa nr. 1, prevederile alin. (1)(7) se aplica cu conditia asigurarii bunastarii animalelor.

Secventa logica pentru stabilirea VLE 1. Identificarea BREF-BAT aplicabile: - Tipul activitatii – Anexa

Secventa logica pentru stabilirea VLE 1. Identificarea BREF-BAT aplicabile: - Tipul activitatii – Anexa 1 la Legea 278/2013 (conditiile 1 -4, reguli de agregare); - Caracteristicile activitatii/instalatiei (vezi incinerare/coincinerare, LCP, COV) - Identificarea BREF aplicabil – inclusiv BREF-uri conexe acestuia; - Identificarea Concluziilor BAT aplicabile (si daca ele sint obligatorii sau in perioada de 4 ani de conformare);

Secventa logica pentru stabilirea VLE Nota: In multe din concluziile BAT sint descrise explicit

Secventa logica pentru stabilirea VLE Nota: In multe din concluziile BAT sint descrise explicit activitatile si sint stabilite definitii care ajuta la incadrarea activitatii. Exemplu: Concluziilor BAT pentru producerea fontei și a oțelului «DOMENIU DE APLICARE: Prezentele concluzii BAT se referă la următoarele activități prevăzute în anexa I la Directiva 2010/75/UE, și anume: — activitatea 1. 3: Producerea cocsului — activitatea 2. 1: Calcinarea și aglomerarea minereurilor metalice (inclusiv a minereurilor de sulf) — activitatea 2. 2: Producerea fontei sau a oțelului (topirea primară sau secundară), inclusiv pentru turnarea continuă, cu o capacitate de peste 2, 5 tone pe oră. «

Secventa logica pentru stabilirea VLE «În special, concluziile BAT vizează următoarele procese: — încărcarea,

Secventa logica pentru stabilirea VLE «În special, concluziile BAT vizează următoarele procese: — încărcarea, descărcarea și manipularea materiilor prime vrac; — mixarea și malaxarea materiilor prime; — aglomerarea și peletizarea minereului de fontă; — producerea cocsului din cărbune cocsificabil; — producerea fontei în stare lichidă din furnal, inclusiv prelucrarea zgurii; — producerea și rafinarea oțelului utilizând convertizorul cu oxigen, inclusiv desulfurarea oțelului în oală în amonte, metalurgia în oală și prelucrarea zgurii în aval; — producerea oțelului în cuptoare cu arc electric, inclusiv metalurgia în oală în aval și prelucrarea zgurii; — turnare continuă [brame subțiri/benzi subțiri și turnarea directă în plăci (în formă apropiată de cea finală)]. «

Secventa logica pentru stabilirea VLE «Prezentele concluzii BAT nu vizează următoarele activități: — producția

Secventa logica pentru stabilirea VLE «Prezentele concluzii BAT nu vizează următoarele activități: — producția de var în cuptoare, vizată de BREF Industrii producătoare de ciment, var și oxid de magneziu (CLM); — tratarea pulberilor pentru recuperarea metalelor neferoase (ex. praf din cuptorul cu arc electric), precum și producția de feroaliaje, vizată de BREF Industrii ale metalelor neferoase (NFM); — instalațiile de acid sulfuric în cuptoarele de cocs, vizate de BREF Fabricarea produselor chimice anorganice în cantități mari – amoniac, acizi și îngrășăminte (LVIC-AAF). »

Altgoritm pentru stabilirea VLE 2. Identificarea poluantilor specifici si cu valori semnificative ale emisiilor

Altgoritm pentru stabilirea VLE 2. Identificarea poluantilor specifici si cu valori semnificative ale emisiilor – capitolul de Consumuri si Emisii din BREF; Exemplu: Documentul de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile in industria producerii ceramicii, editia august 2007

Altgoritm pentru stabilirea VLE 3. Identificarea sistemelor utilizate pentru colectarea si tratarea emisiilor –

Altgoritm pentru stabilirea VLE 3. Identificarea sistemelor utilizate pentru colectarea si tratarea emisiilor – in capitolul Tehnici avute in vedere la stabilirea BAT; Exemplu: Documentul de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile in industria producerii ceramicii, editia august 2007

Altgoritm pentru stabilirea VLE 3. Identificarea sistemelor utilizate pentru colectarea si tratarea emisiilor -

Altgoritm pentru stabilirea VLE 3. Identificarea sistemelor utilizate pentru colectarea si tratarea emisiilor - in Concluziile BAT exista un capitol Descrierea tehnicilor; - date privind tehnicile de depoluare si aplicabilitatea lor sint prezentate in Concluziile BAT in tabelele BAT AELs (nivele de emisie asociate BAT) Exemplu: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 26 septembrie 2014 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), pentru producerea celulozei, hârtiei și cartonului (2014/687/UE)

Altgoritm pentru stabilirea VLE 4. Verificarea conformitatii si stabilirea VLE - In capitolul BAT

Altgoritm pentru stabilirea VLE 4. Verificarea conformitatii si stabilirea VLE - In capitolul BAT din BREF-UL specific si in Concluziile BAT sint prevazute intervale de emisie = BAT AELs (au rezultat din evaluarea emisiilor din instalatiile conforme care au participat la schimbul de informatii), asociate cu utilizarea unei anumite tehnologii si cu anumite tehnici de reducere; - Se verifica daca emisia efectiva se incadreaza in intervalul de valori BAT AELs; - Se stabileste O VALOARE pentru VLE functie de elementele mentionate mai sus, din intervalul de valori BAT AELs; Nota: in cazul in care nu am reusit sa obtinem de la titular date suficiente privind emisia efectiva, VLE = valoarea maxima din intervalul de BAT AELs

Exemplu: Documentul de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile in industria producerii ceramicii,

Exemplu: Documentul de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile in industria producerii ceramicii, editia august 2007

Exemplu: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 26 septembrie 2014 de stabilire

Exemplu: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 26 septembrie 2014 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), pentru producerea celulozei, hârtiei și cartonului (2014/687/UE)

Exceptii 1. Instalatii 1. 1 care nu sint sub capitolul III DIRECTIVA (UE) 2015/2193

Exceptii 1. Instalatii 1. 1 care nu sint sub capitolul III DIRECTIVA (UE) 2015/2193 instalatii medii de ardere Articolul 2 - Domeniu de aplicare (1)Prezenta directivă se aplică instalațiilor de ardere cu o putere termică instalată mai mare sau egală cu 1 MW și mai mică de 50 MW („instalații medii de ardere”), indiferent de tipul de combustibil utilizat. (2) Prezenta directivă se aplică, de asemenea, în cazul unei combinații formate din instalații medii de ardere noi în temeiul articolului 4, inclusiv unei combinații având puterea termică instalată totală mai mare sau egală cu 50 MW, cu excepția cazului în care această combinație formează o instalație de ardere care intră sub incidența capitolului III din Directiva 2010/75/UE.

2. Se solicita a derogare conform art. 15 alin (5) Legea 278/2013 Art. 15

2. Se solicita a derogare conform art. 15 alin (5) Legea 278/2013 Art. 15 (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) si (4) si fara a aduce atingere prevederilor art. 18, autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu stabileste, in cazuri specifice, valori-limita de emisie mai putin stricte. (6) Exceptia prevazuta la alin. (5) se aplica numai in situatiile in care se demonstreaza ca respectarea valorilor-limita de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile prevazute in concluziile BAT presupune costuri disproportionat de mari in comparatie cu beneficiile pentru mediu in situatia data, luand in considerare urmatoarele: a) amplasarea geografica ori conditiile locale de mediu ale instalatiei; sau b) caracteristicile tehnice ale instalatiei in cauza.

(7) Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu prezinta

(7) Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu prezinta intr-o anexa a acestei autorizatii motivele aplicarii alin. (6), incluzand rezultatul evaluarii si justificarea conditiilor impuse. COSTURI: • Costuri de capital - echipment nou (de reducere/monitorizare/IT); - de instalare/de instalare; • Costuri operationale - operarea echipamentelor noi (materii prime/utilitati); - costuri de mentenanta; - timpul petrecut (costurile cu forța de muncă) pentru efectuarea modificărilor necesare pentru a se conforma concluziei BAT; - costurile de instruire pentru personalul care efectuează /utilizeaza noile activități/tehnici; - costurile cu serviciilor externe (de ex. consultanță și servicii de verificare) • Alte costuri - costurile cu pierderile de producție datorate modificărilor instalației; - costurile de asigurare asociate noului echipament, etc

BENEFICII DE MEDIU Evitarea/ reducerea - emisiilor in aer ; - emisiilor in apa;

BENEFICII DE MEDIU Evitarea/ reducerea - emisiilor in aer ; - emisiilor in apa; - nivelului de zgomot; - nivelului de miros; - generarii deseurilor; - utilizarii materiilor prime; - utilizarii energiei; - impactului asupra biodiversitatii; - etc. Dupa ce criterii se evalueaza gradul in care costurile sint disproportionate fata de beneficiile de mediu?

3. Derogari pentru tehnici emergente Legea 278/2013 Art. 15 (10) Dupa caz, autoritatea competenta

3. Derogari pentru tehnici emergente Legea 278/2013 Art. 15 (10) Dupa caz, autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu acorda derogari temporare de la cerintele prevazute la alin. (2)-(4) (VLE stabilite conform Deciziilor BAT) si de la art. 11 lit. a) si b) (Art. 11. - Operatorul ia masurile necesare astfel incat exploatarea instalatiei sa se realizeze cu respectarea urmatoarelor prevederi generale: a) sunt luate toate masurile necesare pentru prevenirea poluarii; b) se aplica cele mai bune tehnici disponibile) pentru testarea si utilizarea unor tehnici emergente, pentru o perioada totala de cel mult 9 luni cu conditia ca, la expirarea perioadei prevazute, tehnica respectiva sa fie intrerupta sau emisiile generate de activitatea in cauza sa respecte cel putin nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile.

4. Stabilirea unor cerinte mai stricte decit cele stabilite prin concluziile BAT Legea 278/2013

4. Stabilirea unor cerinte mai stricte decit cele stabilite prin concluziile BAT Legea 278/2013 Art. 14 (4) Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu stabileste, dupa caz, conditii de autorizare mai stricte decat cele rezultate din utilizarea celor mai bune tehnici disponibile, asa cum sunt descrise in concluziile BAT, fara a aduce atingere prevederilor art. 18. 5. Stabilirea de parametrii sau masuri tehnice echivalente Legea 278/2013 Art. 14 (2) Daca este cazul, in sensul alin. (1) lit. a), valorile-limita de emisie pot fi suplimentate sau inlocuite cu parametri ori cu masuri tehnice echivalente care sa asigure un nivel echivalent de protectie a mediului.

Monitorizarea emisiilor 1. Pentru activitatile pentru care nu au fost publicate Concluzii BAT -

Monitorizarea emisiilor 1. Pentru activitatile pentru care nu au fost publicate Concluzii BAT - Cerintele de monitorizare se regasesc in capitolul Consumuri si Emisii sau in capitolul BAT 2. Pentru activitatile pentru care au fost publicate Concluziile BAT - Conditiile de monitorizare sint tratate in capitole distincte

Monitorizarea emisiilor Exemplu: Decizia de stabilire a concluziilor BAT, pentru producerea celulozei, hârtiei și

Monitorizarea emisiilor Exemplu: Decizia de stabilire a concluziilor BAT, pentru producerea celulozei, hârtiei și cartonului (2014/687/UE)

Monitorizarea emisiilor Exemplu: Decizia de stabilire a concluziilor BAT, pentru producerea celulozei, hârtiei și

Monitorizarea emisiilor Exemplu: Decizia de stabilire a concluziilor BAT, pentru producerea celulozei, hârtiei și cartonului (2014/687/UE)

Monitorizarea emisiilor Decizia de stabilire a concluziilor BAT pentru creșterea intensivă a păsărilor de

Monitorizarea emisiilor Decizia de stabilire a concluziilor BAT pentru creșterea intensivă a păsărilor de curte și a porcilor [notificată cu numărul C(2017) 688]

Monitorizarea emisiilor Decizia BAT pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari [notificată cu numărul

Monitorizarea emisiilor Decizia BAT pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari [notificată cu numărul C(2017) 5225]

http: //eippcb. jrc. europa. eu/reference

http: //eippcb. jrc. europa. eu/reference

Documente de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile (BREFs)

Documente de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile (BREFs)

Documente de referinta (REFs)

Documente de referinta (REFs)

Documente de referinta pentru activitati sub alte prevederi legislative/politici UE

Documente de referinta pentru activitati sub alte prevederi legislative/politici UE

Structura Documentelor de referinta privind BAT pentru activitati sub Anexa 1 la IED Cuprinsul

Structura Documentelor de referinta privind BAT pentru activitati sub Anexa 1 la IED Cuprinsul BREF: § Sumar executiv – contine un rezumat al BREF si al BAT; § Prefata – prezentarea cadrului legal si organizatoric al elaborarii BREF, sursele de informatii, modul de intelegere al BREF, prezentarea pe scurt a continutului capitolelor; § Scop – activitatile din Anexa 1 la IED la care se refera BREF; BREF-ul propriuzis: Cap. 1. Informatii generale - istoric, distributia geografica, date economice, probleme de mediu cheie; Cap. 2. Procese si tehnici – descrierea proceselor si tehnicilor utilizate in Europa; Cap. 3. Emisii curente si nivel de consumuri Cap. 4. Tehnici avute in vedere la stabilirea BAT – prezinta tehnologiile, instalatiile, tehnicile de productie, de colectare si tratare emisii cu performante de mediu, pe baza carora se stabilesc BAT-urile;

Structura Documentelor de referinta privind BAT pentru activitati sub Anexa 1 la IED Cap.

Structura Documentelor de referinta privind BAT pentru activitati sub Anexa 1 la IED Cap. 5. Cele mai bune tehnici disponibile – BAT-urile pe domenii, tipuri de activitati, intervale de emisii atinse cu tehnicile BAT, modul de exprimare a emisiilor, uneori cerinte de monitorizare; Cap. 6. Tehnici emergente – descrise tehnicile noi, efecte de mediu si costuri de implementare; Cap. 7. Concluzii si remarci – obiectivele procesului de elaborare al BREF, surse de informatii, lipsuri, informatii ce trebuie completate pe viitor, date privind punctele de vedere ale membrilor grupului de lucru; Cap. 8. Referinte bibliografice; Cap. 9. Glosar de termeni Unele Bref-uri au si anexe diverse. Nota: BREF-ul de chimice, de alimente, bauturi si lapte au structura adoptata pe operatii unitare si exemplificari pe principalele tipuri de produse; BREF-ul de tratarea deseurilor este structurat de asemenea pe tipuri de tratare

Decizii privind concluziile BAT publicate - fabricarea sticlei (2012/134/UE) -28. 02. 2012 – conformare

Decizii privind concluziile BAT publicate - fabricarea sticlei (2012/134/UE) -28. 02. 2012 – conformare 08. 03. 2016; - producerea fontei și a oțelului (2012/135/UE) - 28. 02. 2012 – conformare 08. 03. 2016; producerea cimentului, varului și oxidului de magneziu (2013/163/UE) -26. 03. 2013 – conformare 09. 04. 2017; - producerea de cloralcali (2013/732/UE)- 09. 12. 2013 – conformare 11. 12. 2017; - producerea celulozei, hârtiei și cartonului (2014/687/UE) -26. 09. 2014; - rafinarea petrolului mineral și a gazului (2014/7155/UE)-09. 10. 2014; - tehnicile de gestionare integrată a emisiilor aplicate în rafinăriile de țiței și de gaz (2014/7517/UE)-30. 10. 2014; -producerea de panouri pe baza de lemn (2015/2119/UE ) -20. 11. 2015; -sistemele comune de tratare/gestionare a apelor reziduale și a gazelor reziduale în sectorul chimic (2016/3127/UE)-30. 05. 2016; -industria metalelor neferoase (2016/3563/UE) – 13. 06. 2016; -creșterea intensivă a păsărilor de curte și a porcilor (2017/688/UE) -15. 02. 2017; -pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari (2017/5225/UE)) – 31. 07. 2017.

Structura Concluziilor BAT Domeniu de aplicare – activitati din anexa 1 la IED, procese

Structura Concluziilor BAT Domeniu de aplicare – activitati din anexa 1 la IED, procese la care se aplica; – activitati din anexa 1 la IED, procese la care nu se aplica; - BREF-uri conexe Definitii Consideratii generale Concluzii BAT – general aplicabile si pe tip de activitati; - emisii si metode de reducere; - BAT AEL’s - monitorizare emisii si procese, inclusiv STANDARD de masurare; Descrierea tehnicilor.

RODICA MORAR - Agenţia Protecţia Mediului Cluj Vă mulţumesc

RODICA MORAR - Agenţia Protecţia Mediului Cluj Vă mulţumesc