Scopul Cursului IntelTeach Instruirea n societatea cunoaterii Integrarea

  • Slides: 40
Download presentation
Scopul Cursului Intel®Teach - Instruirea în societatea cunoaşterii: ØIntegrarea tehnologiei în activităţile didactice pentru

Scopul Cursului Intel®Teach - Instruirea în societatea cunoaşterii: ØIntegrarea tehnologiei în activităţile didactice pentru a facilita învăţarea prin metode active (metoda proiectului) Metoda proiectului – metoda activă de învăţare.

Condiţia de bază: planificare şi proiectare conştientă, la nivel de unitate de învăţare. METODA

Condiţia de bază: planificare şi proiectare conştientă, la nivel de unitate de învăţare. METODA DE PREDARE PROPUSĂ: Metoda proiectului METODA DE ÎNVĂŢARE PROPUSĂ: Învăţare prin proiecte METODA DE EVALUARE Evaluare continuă, formativă.

METODA PROIECTULUI Folosită ca metodă de predare-învăţare-evaluare prin care se integrează calculatorul în activităţile

METODA PROIECTULUI Folosită ca metodă de predare-învăţare-evaluare prin care se integrează calculatorul în activităţile de învăţare beneficii clare: Øîncurajarea interogării active şi a gândirii de nivel superior; Øparticipare mai bună, sporirea încrederii în sine şi îmbunătăţirea atitudinii cu privire la învăţare; Øcâştigurile academice sunt egale sau mai bune decât cele generate de alte metode, iar elevii implicaţi în proiecte îşi asumă o responsabilitate mai mare în ceea ce priveşte propriile studii decât pe parcursul activităţilor de predare învăţare tradiţionale; Øoportunităţi de dezvoltarea a unor abilităţi complexe, cum ar fi abilităţi de gândire de nivel superior, rezolvare de probleme, colaborarea şi comunicarea ; Øaccesul la o gamă mai largă de oportunităţi de învatare la ore, oferă o strategie de implicare a elevilor care aparţin de diverse medii socioculturale.

ÎNTREBARE ESENŢIALĂ Cum poate fi utilizată tehnologia în modul cel mai eficient pentru a

ÎNTREBARE ESENŢIALĂ Cum poate fi utilizată tehnologia în modul cel mai eficient pentru a sprijini şi a evalua achiziţiile elevilor la oricare disciplină? Prin acest modul vi se propun diferite tehnici pentru a găsi cele mai bune răspunsuri la această întrebare.

Scopul integrării tehnologiei în instruire nu este numai pentru a facilita dobândirea de informaţii

Scopul integrării tehnologiei în instruire nu este numai pentru a facilita dobândirea de informaţii noi. Folosirea internetului, a resurselor on-line, a bibliotecilor virtuale, a comunicării on-line poate: Stimula şi dezvolta potenţialul cognitiv multiplu al elevilor. (Teoria Inteligenţelor Multiple, H. Gardner) Dezvolta abilităţile necesare în secolul 21. Poate contribui la dezvoltarea abilităţilor de gândire de nivel superior. (Taxonomia lui Bloom) Orienta procesul de instruire către interesele elevilor. (predare centrată pe elevi)

AVANTAJELE POSIBILE ALE METODEI PROIECTULUI Leagă cunoştinţele disciplinare de viaţa de fiecare zi a

AVANTAJELE POSIBILE ALE METODEI PROIECTULUI Leagă cunoştinţele disciplinare de viaţa de fiecare zi a elevilor. Permite abordări disciplinare, interdisciplinare, pluridisciplinare şi transdisciplinare. Se centrează pe interesele elevilor Tine cont de talentele lor Poate servi nevoilor de învăţare identificate.

ALTE AVANTAJE. . . ? La ce nu ne-am gandit? ?

ALTE AVANTAJE. . . ? La ce nu ne-am gandit? ?

CE FACE ÎNVĂŢĂTORUL/PROFESORUL ? Îşi planifică lecţiile dar gândeşte strategic la nivel de unitate

CE FACE ÎNVĂŢĂTORUL/PROFESORUL ? Îşi planifică lecţiile dar gândeşte strategic la nivel de unitate de învăţare !!!! CUV NT CHEIE: UNITATE DE ÎNVĂŢARE Proiectele elevilor vor fi stabilite de comun acord cu aceştia la începutul unităţii de învăţare, vor fi monitorizate pe tot parcursul unităţii de învăţare iar produsul de grup şi individual prezentat la finele unităţii de învăţare.

PAŞII DE PARCURS Selectarea unităţii de învăţare care permite integrarea activităţilor pe calculator şi

PAŞII DE PARCURS Selectarea unităţii de învăţare care permite integrarea activităţilor pe calculator şi realizarea unor obiective specifice prin proiectele elevilor. Analiza competenţelor specifice ale unităţii de învăţare precum şi a conţinutului ştiinţific de predat.

PAŞII DE PARCURS Stabilirea obiectivelor operaţionale pentru fiecare lecţie din unitatea de învăţare. Selectarea

PAŞII DE PARCURS Stabilirea obiectivelor operaţionale pentru fiecare lecţie din unitatea de învăţare. Selectarea acelor obiective operaţionale care se pot realiza prin proiectele elevilor. Stabilirea tipului de proiect în care vor lucra elevii: disciplinar, interdisciplinar, pluridisciplinar, transdisciplinar. (în funcţie de conceptele vehiculate şi conexiunile folositoare elevilor)

PAŞII DE PARCURS Stabilirea tipurilor de activităţi de învăţare care vor avea loc prin

PAŞII DE PARCURS Stabilirea tipurilor de activităţi de învăţare care vor avea loc prin intermediul calculatorului. Identificarea rolurilor asumate de elevi în grupurile de proiect. . . Planificarea evaluării continue

De unde ştim dacă predarea prin metoda proiectului este eficientă? DISCUŢIE ÎN PLEN. SCHIMB

De unde ştim dacă predarea prin metoda proiectului este eficientă? DISCUŢIE ÎN PLEN. SCHIMB DE EXPERIENŢĂ

LISTA DE VERIFICARE Abilităţile de gândire de nivel superior sunt incluse în activitatea de

LISTA DE VERIFICARE Abilităţile de gândire de nivel superior sunt incluse în activitatea de proiect. Strategiile de instruire variate sprijină diverse stiluri de învăţare. În timp ce lucrează la proiecte, elevii îşi dezvoltă abilităţi reale, corespunzătoare secolului XXI— multe din acestea fiind solicitate de angajatorii din zilele noastre— cum ar fi capacitatea de: a lucra bine cu ceilalţi. a lua decizii bine gândite. a avea iniţiativă. a rezolva probleme complexe. auto-direcţionare. a comunica eficient.

LISTA DE VERIFICARE Elevii se află în centrul procesului de instruire. Proiectul se axează

LISTA DE VERIFICARE Elevii se află în centrul procesului de instruire. Proiectul se axează pe obiectivele operaţionale aliniate competenţelor specifice respectiv obiectivelor de referinţă. Proiectul implică metode de evaluare multiple şi continue. Proiectul implică sarcini de lucru şi activităţi conectate, care se desfăşoară într-o anumită perioadă de timp. Proiectul are conexiuni cu lumea reală. Elevii îşi demonstrează cunoştinţele şi abilităţile prin intermediul performării propriu-zise şi a produselor care sunt publicate, prezentate sau afişate. Tehnologia sprijină şi îmbunătăţeşte procesul de învăţare al elevilor.

ATENŢIE LA EVALUARE Datorită faptului că evaluarea este formativă şi are loc continu ar

ATENŢIE LA EVALUARE Datorită faptului că evaluarea este formativă şi are loc continu ar trebui stabilite metodele de evaluare şi elaborat un grafic al evaluării elevilor. Evaluarea devine un instrument pentru progres individual şi de grup mai mult decât un test de inteligenţă sau de acumulare a faptelor. Proiectele bune sunt construite având încă de la început clare obiectivele de evaluare

REFLECTAŢI- DISCUTAŢI-COMUNICAŢI ! Cum îi putem antrena pe elevi în propria lor evaluare?

REFLECTAŢI- DISCUTAŢI-COMUNICAŢI ! Cum îi putem antrena pe elevi în propria lor evaluare?

ANTRENAŢI ELEVII ÎN PROPRIA LOR EVALUARE Pentru a ajuta la antrenarea elevilor în procesele

ANTRENAŢI ELEVII ÎN PROPRIA LOR EVALUARE Pentru a ajuta la antrenarea elevilor în procesele de evaluare, trebuie să le asiguraţi : criterii clare de la început. exemple şi linii directoare pentru o activitate de calitate ridicată. oportunităţi de monitorizare a propriului progres. metode de utilizare a unui feedback constructiv şi încorporarea feedback-ului de la ceilalţi pentru a îmbunătăţi activitatea proprie. timp de reflectare şi îmbunătăţire a proceselor şi produselor lor. sprijin în stabilirea unor noi obiective noi pentru studii viitoare.

ÎNVĂŢAREA DIN PERSPECTIVA ELEVULUI Pentru ca să ştim cum să evaluăm produsele elevilor este

ÎNVĂŢAREA DIN PERSPECTIVA ELEVULUI Pentru ca să ştim cum să evaluăm produsele elevilor este recomandabil să realizăm noi înşine o aplicaţie din perspectiva elevului ca şi cum am fi elevi în propria noastră clasă.

Opţiunile sunt diverse cu privire la tipul proiectului şi al modului de realizare: Opţiunea

Opţiunile sunt diverse cu privire la tipul proiectului şi al modului de realizare: Opţiunea 1: Realizarea unei prezentări Opţiunea 2: Crearea unei publicaţii (buletin informativ, ziar, broşură sau afiş) Opţiunea 3: Realizarea unui wiki Opţiunea 4: Realizarea unui blog EXEMPLE in CD-ul RESURSA

Prezentarea O modalitate de susţinere a prezentărilor orale adresate unui public; utilizarea unor propoziţii

Prezentarea O modalitate de susţinere a prezentărilor orale adresate unui public; utilizarea unor propoziţii scurte sau incomplete; diverse elemente multimedia, cum ar fi imagini, sunete, filme, hiperlink-uri către site-uri web sau alte dosare etc. IDEILE DUMNEAVOASTRĂ CU PRIVIRE LA UTILIZAREA PREZENTĂRII DE CĂTRE ELEVI. . . .

PREZENTARE, EXEMPLE Prezentarea documentarii, propunerii sau constatărilor în faţa unui public real dinafara clasei.

PREZENTARE, EXEMPLE Prezentarea documentarii, propunerii sau constatărilor în faţa unui public real dinafara clasei. Prezentarea unei cărţi de poveşti ilustrate. Prezentarea rezultatelor analizelor şi chestionarelor. Prezentarea proiectelor de la un târg ştiinţific. Prezentarea unor proiecte personale. Realizarea unui punct de informare fără prezentator.

Publicaţie (buletin informativ, ziar sau broşură ) Propoziţii complete menite să fie citite de

Publicaţie (buletin informativ, ziar sau broşură ) Propoziţii complete menite să fie citite de câte o persoană, pe rând; combinaţie de text şi imagini; posibile diagrame şi grafice. IDEILE DUMNEAVOASTRĂ CU PRIVIRE LA UTILIZAREA POSIBILĂ DE CĂTRE ELEVI. . . .

Buletin informativ, ziar sau broşură? EXEMPLE Realizarea unui buletin informativ pentru o organizaţie comunitară,

Buletin informativ, ziar sau broşură? EXEMPLE Realizarea unui buletin informativ pentru o organizaţie comunitară, club şcolar sau organizaţie fictivă. Realizarea unui buletin informativ fictiv pentru un grup de istorici. Realizarea unui ziar fictiv pentru o anumită perioadă istorică. Realizarea unui ghid sau a unei broşuri de călătorie. Realizarea unei broşuri informative sau persuasive.

Publicaţie (afiş ) Text limitat, puţine propoziţii; imaginile sunt importante pentru susţinerea şi sublinierea

Publicaţie (afiş ) Text limitat, puţine propoziţii; imaginile sunt importante pentru susţinerea şi sublinierea înţelesului; „publicat" pentru comunicarea în masă; corespunzătoare pentru elevii de vârstă mai mică sau pentu cei care au abilităţi de scriere limitate. IDEILE DUMNEAVOASTRĂ CU PRIVIRE LA UTILIZAREA POSIBILĂ DE CĂTRE ELEVI. .

AFIŞ EXEMPLE Realizarea de fluturaşi sau alte anunţuri pentru un grup nonprofit, o şcoală,

AFIŞ EXEMPLE Realizarea de fluturaşi sau alte anunţuri pentru un grup nonprofit, o şcoală, un eveniment comunitar sau un proiect de serviciu Proiectarea unor afişe informative, persuasive sau cu instrucţiuni Realizarea unei invitaţii sau a unui program pentru o prezentare specială, o întâlnire sau un concert Realizarea unui meniu cu alimente specifice perioadei sau specifice unei anumite culturi

Proiectele înseamnă cooperare !!! Ce este un WIKI ? Ce este un BLOG ?

Proiectele înseamnă cooperare !!! Ce este un WIKI ? Ce este un BLOG ?

WIKI Wiki-urile reprezintă site-uri web de colaborare online care pot fi setate pentru a

WIKI Wiki-urile reprezintă site-uri web de colaborare online care pot fi setate pentru a fi editate de oricine sau doar de anumiţi utilizatori. Autorul unui wiki poate fi notificat cu privire la toate modificările şi poate urmări şi monitoriza dezvoltarea conţinutului site-ului Exemple de utilizări în instruire: Materiale scrise în grup, dezvoltare web în colaborare, schimbul de informaţiil de documentare, planificarea proiectului, colectarea de informaţii etc.

BLOG Acronimul de la weblogs, blog-urile sunt utilizate pentru a schimba informaţii şi opinii

BLOG Acronimul de la weblogs, blog-urile sunt utilizate pentru a schimba informaţii şi opinii cu cititorii şi pentru a solicita reacţii şi discuţii. Blog-urile iau adesea forma unor jurnale şi sunt actualizate constant cu noi intrări. Exemple de utilizări în scopul instruirii: ØJurnale personale; Ø liste de surse de căutare; Ø reflecţii cu privire la studiu; Øcolectarea Ødezbaterea de răspunsuri la idei; unor probleme relevante pentru domeniul respectiv etc.

Resursă bazată pe web: Wiki ØBazată pe web, orientată spre text cu posibile hiperlink-uri

Resursă bazată pe web: Wiki ØBazată pe web, orientată spre text cu posibile hiperlink-uri şi imagini; Øposibilitatea Ø existenţei unor pagini secundare şi categorii; publicarea de informaţii curente sau cercetare pentru un public din afara sălii de clasă; Øcomunicarea Øactivităţi cu un public internaţional; scriitoriceşti în colaborare cu alţi elevi şi/sau experţi; Øcontribuţia la cercetarea problemelor fin lumea reală şi rezolvarea problemelor; partajarea sau reflectarea asupra învăţării sau procesului

WIKI EXEMPLE Realizarea de portofolii ale elevilor. Furnizarea unui organizator grafic pentru cercetare. Furnizarea

WIKI EXEMPLE Realizarea de portofolii ale elevilor. Furnizarea unui organizator grafic pentru cercetare. Furnizarea uni spaţiu pentru înţelegerea în colaborare a lucrărilor scrise, experimentelor, muzicii artei şi aşa mai departe. Furnizarea unui spaţiu pentru activităţi scriitoriceşti în colaborare (piese de teatru, beletristică, articole). Organizarea şi colectarea de link-uri ale blog-urilor elevilor. Prezentarea unor fragmente de idei. Organizarea şi prezentarea informaţiilor pentru proiectele pentru târgurile ştiinţifice.

Resursă bazată pe web: Blog Bazată pe web, orientată spre text cu posibile hiperlinkuri

Resursă bazată pe web: Blog Bazată pe web, orientată spre text cu posibile hiperlinkuri şi imagini; format tip jurnal, intrări datate cu informaţiile curente în partea superioară; răspunsuri de la cititori; publicarea informaţiilor curente sau cercetare pentru un public dincolo de sala de clasă; Colectarea şi schimbul de informaţii cu ceilalţi din afara sălii de clasă; sau reflectarea asupra învăţării sau procesului IDEILE DVOASTRĂ. .

BLOG EXEMPLE Reflecţii asupra celor citite sau asupra discuţiilor din sala de clasă Investigarea

BLOG EXEMPLE Reflecţii asupra celor citite sau asupra discuţiilor din sala de clasă Investigarea subiectelor online şi apoi raportarea cu privire la cercetare Înregistrarea progresului unui grup la un proiect Discuţii despre experienţe împărtăşite în sala de clasă Copierea şi alipirea de citate care dau de gândit din alte blog-uri sau alte resurse web, şi apoi oferirea de idei cu privire la subiect Solicitarea scriitorilor profesionişti pentru analizarea blog-urilor şi furnizarea de reacţii

Evaluarea proiectelor: http: //educate. intel. com/ro/assessingprojects Crearea de proiecte eficiente: http: //educate. intel. com/ro/Project.

Evaluarea proiectelor: http: //educate. intel. com/ro/assessingprojects Crearea de proiecte eficiente: http: //educate. intel. com/ro/Project. Design CD resurse curriculare

http: //educate. intel. com/ro/assessingproject s 34 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/assessingproject s 34 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/assessingproject s 35 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/assessingproject s 35 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/assessingprojects 36 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/assessingprojects 36 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 37 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 37 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 38 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 38 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 39 03 November 2020

http: //educate. intel. com/ro/Project. Design 39 03 November 2020

CONCLUZII Le formulăm împreună. . .

CONCLUZII Le formulăm împreună. . .