SCHEMA COMUNICRII CUTAI MAI NT I S NELEGEI

  • Slides: 9
Download presentation
SCHEMA COMUNICĂRII ”CĂUTAȚI MAI ÎNT I SĂ ÎNȚELEGEȚI ȘI NUMAI APOI SĂ FIȚI ÎNȚELEȘI”.

SCHEMA COMUNICĂRII ”CĂUTAȚI MAI ÎNT I SĂ ÎNȚELEGEȚI ȘI NUMAI APOI SĂ FIȚI ÎNȚELEȘI”. STEPHEN COVAY

Comunicarea este un proces bidirecțional între oameni aflați la diferite nivele ierarhice, în cadrul

Comunicarea este un proces bidirecțional între oameni aflați la diferite nivele ierarhice, în cadrul tuturor funcțiunilor , care loc în sus, în jos sau pe orizontală. Comunicarea este primul instrument spiritual al omului în procesul socializării sale. Comunicarea: Ce este? De ce comunicăm? Unde comunicăm? Cum comunicăm? Comunicarea a fost definită ca o formă particulară a relației de schimb între două sau mai multe persoane, între două sau mai multe grupuri, care ca elemente esențiale relația dintre indivizi sau dintre grupuri, schimbul, transmiterea și receptarea de semnificații, modificarea voită sau nu a comportamentului celor angajați.

Componentele procesului de comunicare Emițătorul – o persoană, un grup sau o organizație care

Componentele procesului de comunicare Emițătorul – o persoană, un grup sau o organizație care transmite un mesaj altei persoane sau grup de persoane; deține informația, de ea depinde modul de codificare a informației, alege canalul și mijlocul de comunicare, alege receptorul sau receptorii; Mesajul – totalitatea cuvintelor, imaginilor și simbolurilor transmise de emițător și destinate receptorului; Codificarea – transformarea mesajului într-un mod care să exprime simbolic ideea sau conceptul ce se dorește să ajungă la receptor; Canalul de comunicare – mijlocul prin care mesajul codificat urmează să ajungă la receptor – ziar, revistă, panou stradal; există două tipuri de canale: personale și impersonale.

Prin canalele de comunicare personale, doi sau mai mulți oameni pot comunica direct unii

Prin canalele de comunicare personale, doi sau mai mulți oameni pot comunica direct unii cu alții. Comunicarea se poate realiza între două sau mai multe persoane sau între o persoană și un anumit public, față în față, prin telefon, prin poștă și chiar prin internet. Canalele de comunicare impersonale sunt formate din mijloace prin care se pot transmite mesaje fără un contact direct între emițător și receptor (mijloace de comunicare). Orice canal are ca suport tehnic mijloacele de comunicare: telefon, fax, telex, calculator, radio, TV, video etc. Decodificarea – interpretarea de către receptor a simbolurilor codificate de emițător; Receptorul – cel căruia îi este adresat mesajul; destinatarul mesajului;

Răspunsul – reacțiile receptorului după expunerea la mesaj; Feedbackul (reacția inversă) – partea din

Răspunsul – reacțiile receptorului după expunerea la mesaj; Feedbackul (reacția inversă) – partea din răspuns care se întoarce la emitent; răspunsul dat de receptor emițătorului; informația utilizată pentru a determina fidelitatea transmiterii și recepționării mesajului, poate fi pozitiv sau negativ; Zgomotul sau perturbațiile – interferențele ce pot conduce la o percepere incorectă a mesajului, orice element care distorsionează procesul comunicării. Comunicarea eficientă presupune îndeplinirea următoarelor condiții: respect pentru interlocutor; acceptarea unei disocieri între fapte și sentimente; permisivitate opinii/valori; feedback permanent.

Reguli care pot să crească șansele de succes în domeniul comunicării: a) O comunicare

Reguli care pot să crească șansele de succes în domeniul comunicării: a) O comunicare eficientă presupune ca partenerul de afaceri: să-și rezerve timp dialogului; să asigure un climat de comunicare adecvat; să fie obiectiv; să evite contrazicerile directe; să dea răspunsuri clare și la obiect pentru a evita neînțelegerile; să comunice angajaților schimbările care se fac și să țină cont și de părerile acestora; să evite monopolizarea discuției.

b) O ascultare activă se concretizează în: disponibilitatea de a lua în considerare punctele

b) O ascultare activă se concretizează în: disponibilitatea de a lua în considerare punctele de vedere ale interlocutorului și de a le accepta dacă sunt bune; crearea unor ocazii de feedback, cerându-i interlocutorului să explice și să argumenteze opiniile sale; ascultarea mesajului fără a anticipa continuarea acestuia; înțelegerea comunicării nonverbale și folosirea ei pozitivă pentru a ajuta procesul de ascultare. c) O informare corectă se concretizează în: transparența în comunicare; folosirea numai a informațiilor corecte; circulația rapidă a informațiilor în sens ascendent și descendent.

Zgomot Emiţător Mesaj Codificare Canal de comunicare Decodificare Receptor Feedback Răspuns

Zgomot Emiţător Mesaj Codificare Canal de comunicare Decodificare Receptor Feedback Răspuns

codificare emiţător mesaj Feed-back decodificare canal de comunicare receptor

codificare emiţător mesaj Feed-back decodificare canal de comunicare receptor