SAPUNI AUTOR Jasna Kusanovi 8 r G 20112012

  • Slides: 12
Download presentation
SAPUNI AUTOR: Jasna Kusanović 8 r. ŠG: 2011/2012 MENTOR: Silvana Mirić

SAPUNI AUTOR: Jasna Kusanović 8 r. ŠG: 2011/2012 MENTOR: Silvana Mirić

Što su sapuni? Sapuni su smjese natrijevih ili kalijevih soli viših masnih kiselina. Nastaju

Što su sapuni? Sapuni su smjese natrijevih ili kalijevih soli viših masnih kiselina. Nastaju saponifikacijom (hidrolizom masti i ulja u lužnatoj otopini).

Legenda o sapunu Sapun je dobio ime, prema staroj Rimskoj legendi, od Mount Sapo,

Legenda o sapunu Sapun je dobio ime, prema staroj Rimskoj legendi, od Mount Sapo, gdje su nekada žrtvovali životinje. Kiša bi isprala tu mješavinu otopljenih životinjskih masnoća, koja se pomiješala s pepelom, pa su žene pronašle da ova mješavina čini rublje čistijim s mnogo manje napora.

Korist sapuna Sapuni služe kao sredstva za pranje i održavanje higijene tijela, osobito ruku.

Korist sapuna Sapuni služe kao sredstva za pranje i održavanje higijene tijela, osobito ruku. Vodena je otopina sapuna lužnata pa isušuje kožu.

Način rada sapuna Sapuni dobro pjene i peru u mekoj vodi, dok u tvrdoj

Način rada sapuna Sapuni dobro pjene i peru u mekoj vodi, dok u tvrdoj i kiseloj vodi ne pjene. Molekule sapuna u vodi se ralažu na katione natrija i anione viših masnih kiselina. Anion kiseline građen je od dugačkog ugljikovodičnog lanca i negativno nabijene kiselinske skupine. Ugljikovodični lanac privlači masti i ulja, ali ne i vodu (hidrofobni dio). Kiselinska skupina za koju je vezan natrijev ion, privlači molekule vode (hidrofilni dio).

Brač fini sapuni Satkani od mora, maslinovog ulja i ljekovitog bilja, Brac Fini Sapuni

Brač fini sapuni Satkani od mora, maslinovog ulja i ljekovitog bilja, Brac Fini Sapuni nose mediteran u svojoj esenciji. Nastali u obiteljskoj proizvodnji po tradicionalnoj recepturi ovi prirodni proizvodi pobuđuju sva osjetila i osvajaju svojom nježnošću i jednostavnošću.

Recepti za sapun: Dobivanje sapuna po receptu starih Rimljana Originalni recept Prirodni sapun od

Recepti za sapun: Dobivanje sapuna po receptu starih Rimljana Originalni recept Prirodni sapun od glicerina Prirodni tekući sapun

Dobivanje sapuna po receptu starih Rimljana Pribor i kemikalije: masnoće, 20% otopina natrijevog hidroksida,

Dobivanje sapuna po receptu starih Rimljana Pribor i kemikalije: masnoće, 20% otopina natrijevog hidroksida, zasićena otopina kuhinjske soli, etanol, laboratorijske čaše, menzura, plamenik, štapić za miješanje. Masnoća se kuha s natrijevom lužinom i malo etanola iz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati. Vruća smjesa se izlije u zasićenu otopinu kuhinjske soli i zagrijava se dok se na površini ne izluči gusta masa. Filtriranjem se može odvojiti i uliti u kalup da se stajanjem stvrdne.

Originalni recept Izrada sapuna je prava mala umjetnost, i treba eksperimentirati. Prvo sto treba

Originalni recept Izrada sapuna je prava mala umjetnost, i treba eksperimentirati. Prvo sto treba učiniti je pripremiti otopinu Na. OH - treba polako otapati jer se pri otapanju oslobađa poprilično topline. Zatim se otopina Na. OH mješa sa masti ili uljem po izboru. Ovaj dio procesa je kritičan, jer ce od optimalne dužine mješanja te njegove 'jačine' ovisiti koliko će se dobro masti/ulja saponificirati, a vaš sapun biti kvalitetan. U ovom koraku se kontrolira i tvrdoća sapuna, te njegova 'masnoća'.

Na. OH Način na koji se mo dobiti "prirodna" kalijeva lužina (KOH): trebate pepeo

Na. OH Način na koji se mo dobiti "prirodna" kalijeva lužina (KOH): trebate pepeo i "živo" vapno (Ca. O). Pepeo pomijesašate s vodom i dobro promućkate i pustite da se pepeo u toj otopini slegne, kad se slegne uzmete tu "vodu" (nije loše profiltrirat) i u nju stavite Ca. O, kad to sve izreagira na kraju bi trebali dobiti tekućinu koja je KOH.

glicerina 1. Narežite glicerin na malene kockice. 2. U posudu za mikrovalnu stavite narezanu

glicerina 1. Narežite glicerin na malene kockice. 2. U posudu za mikrovalnu stavite narezanu glicerin (mjera neka vam budu dvije pune šalice od 2 dcl). Zagrijavajte glicerin 40 sekundi na najvećoj temperaturi. Sve dobro promiješajte i ponovno ga zagrijavajte po 10 sekundi i miješajte tako dugo dok se sav ne rastopi. 3. Rastopljeni glicerin odmah prelijte u kalupe koje ste unaprijed pripremili. Napunite kalupe do vrha. 4. Pričekajte koju minutu da se rastopljeni sapun smiri i da mjehurići dođu na površinu. Tada ih poprskajte s alkoholom, što će pomoći da mjehurići nestanu, te će dobiti lijepi i čvrsti sapun. 5. Pričekajte pola sata da se sapun ohladi, te ga nakon toga izvadite iz kalupa. Ako imate problem s vađenjem i kalupa, stavite ga na 10 -ak minuta u hladnjak. 6. Sapune koje nećete odmah koristiti, zamotajte u plastične vrećice i spremite na tamno i suho mjesto.

sapun 1. Stavite pahuljice sapuna u veliku posudu za kuhanje (umjesto sapun pahuljica koje

sapun 1. Stavite pahuljice sapuna u veliku posudu za kuhanje (umjesto sapun pahuljica koje možete kupiti u trgovini, možete sami načiniti pahuljice od omiljenog prirodnog sapuna). 2. U posudu sa sapun pahuljicama dodajte vodu u glicerin i polako na laganoj vatri zagrijavajte. Neprestano miješajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa vam ne smije zagorjeti. 3. Ako želite da vam sapun bude rjeđi, možete dodati još vode. 4. Kada su se pahuljice sapuna u potpunosti otopile, maknite posudu s vatre i ostavite ju da se ohladi. 5. Kada se vaš prirodni sapun ohladio, možete ga čuvati u praznim plastičnim bocama od mlijeka ili sokova, iz kojih prema potrebi ga prelijevate u pumpice za tekući sapun. izvor