SALIK HZMETLER MYO Tbbi Hizmetler ve TekniklerTbbi Dokmantasyon

SAĞLIK HİZMETLERİ MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler/Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik TDS 224/Halkla İlişkiler Öğr. Gör. Erdinç GÜNAYDIN

6. Halkla İlişkilerde Örgütlenme Faaliyetleri TDS 224/Halkla İlişkiler 8. Hafta

6. Halkla İlişkilerde Örgütlenme Faaliyetleri Halka ilişkilerin örgüt yapısı, endüstrinin nasıl biçimlediğini ve nasıl iş gördüğünü anlatır. Örgütlenme aşamasının en başında toplumsal üretim tarzı içinden çıkan veya bu yapıya dışarıdan gelen bir gereksinim olması gerekir. Bu gereksinimlere bakıldığında ekonomik ve siyasal bir pazarda oluşan gelişen ve oradan dünyaya yayılan örgütlü bir faaliyet olduğu görülür. Bu faaliyet belli üretim tarzı ve ilişkilerin örgütlü yapılarının bütünleşik bir parçası olarak doğduğu ve geliştiği içinde yer aldığı yapılara uygun bir örgütlenme biçimi gösterecektir. Dolayısıyla Amerika’dan Türkiye ye baktığımızda her yerdeki halkla ilişkiler örgütlenmesinde belirli tarihsel örgütlü gerçeğe göre biçimlenmiş ve o örgütlü üretim gerçeğinin faaliyetlerini destekleyen örgütlü yapılar ve faaliyetler görürüz. Bu yapıya baktığımızda halkla ilişkilerin iki ana sektörde yer aldığını görürüz; Kamu sektörü ve Özel sektör. Kurumlar için örgütlenme Halkla ilişkilerin resmi devlet kurumları içindeki örgütlenmesi, kurumun karakterine göre önem kazanır. Eğitim kurumları içinde örgütlenmesi okullarda halkla ilişkiler derslerinin verilmesi, iletişim fakülteleri ve işletme fakültelerinde halkla ilişkiler bölümlerinin açılması vb. şekilde olmaktadır. Halkla ilişkiler bölümlerinin örgüt yapısı kurumun karakterine ve yöneticilerin halkla ilişkiler hakkındaki görüşlerine göre değişir. Bu nedenle kurumlarda halkla ilişkiler işini gören personel bir kişiden başlayarak ciddi şekilde imkanlarla donatılmış çok sayıda elemanın çalıştığı bölüme kadar çeşitlenir.

6. Halkla İlişkilerde Örgütlenme Faaliyetleri Başta bir yönetici, direktör veya müdür vardır. Onun altında halkla ilişkiler fonksiyonlarıyla ilgili koordinatörler yer alır. Onların altında da halkla ilişkiler plan, proje, uygulama ve değerlendirilmesiyle ilgili uzman personeli vardır. Firma içinde örgütlenme Firmalarda halkla ilişkiler firma için imaj yapma etkinliğini üstlenen bölüm olarak ortaya çıkmıştır. Firmalarda halka ilişkiler bölümleri ’stratejik halklar ile iyi ilişkiler kuran’ halkla uzlaşma ve anlaşma sürecini sağlayan temel bölüm olarak görülür. Dolaysıyla bu bölümde çalışanlar ‘stratejik menajerler’ olarak nitelenir. Bu bölümler politika yapmada ve hedef halklarla iletişimde kurum yönetimine yardım ederler. Bazı firmalarda amaçları belirleme, işe alma ve işten çıkarma halkla ilişkiler bölümündeki otoriteye bağlıdır. Firma olarak örgütlenme Halkla ilişkiler firmaları, bir kişinin bir sekreterle veya sekretersiz olarak yönettiği tek kişilik bir örgütten binlerce kişinin çalıştığı karmaşık bir örgütlenmeye kadar değişir. Örgütlenmesine bakıldığında halka ilişkilerin daha çok kurum ve firmalara hizmet veren bir endüstri olarak biçimlendiği görülür. Günümüzde tipik halkla ilişkiler firmalarının oldukça kapsamlı faaliyetleri vardır. Küresel alanda iş yaparlar ve işlerinin başında hükümet politikalarını etkileme ve iletişim stratejileri düzenleme ve uygulama gelir.

6. Halkla İlişkilerde Örgütlenme Faaliyetleri Bir bağımsız halkla ilişkiler danışmanlık firması için şöyle bir örgütlenme düzeni önerilebilir. Halkla İlişkiler Birimi Çalışanları Halkla İlişkiler Müdürü; birimin yönetimi ve diğer birimlerle ilişkilerden sorumludur. Yönetmen; halkla ilişkiler alanında kullanılacak araçların seçim ve değerlendirmesinden, maket taslakları, mizanpaj, fotoğraf, dekorasyon seçim ve çalışmalarından sorumludur. Redaktör; kitle iletişim araçları için metinler hazırlar ve düzeltileri yapar. Yazar; broşür, plaket bülten gibi yazılı araçların hazırlanmasında kuruluşla ilgili bilgi ve belgeleri kaleme alır. Grafiker; etkinliklerde gereksinim duyulan çizimleri yapar. Konuşmacı; konferans ve toplantıların düzenlenmesinden ve sunuştan sorumludur. Basın Sorumlusu; medyayla olumlu düzeyde ilişkiler geliştirerek kuruluşun basına yönelik tanıtımını yapar. Kuruluşla ilgili basında çıkan haberleri derler. Basının gereksinim duyduğu bilgileri iletir. Gösteri Düzenleyici; etkinliklerin yaratıcısı olmamakla birlikte, uygulanacak programın senaryosuna, akışına göre gerekli çalışmaları yapar, bir aksaklığın oluşmamasından sorumludur. Danışmanlar; etkinlik tasarıları üretir, konuları, araçları belirler ve gerekli bütçe çalışmalarını yaparlar.

6. Halkla İlişkilerde Örgütlenme Faaliyetleri Halkla İlişkiler Biriminin Sorumlulukları Basın bülteni/makale yazmak ve dağıtmak, basın listesi hazırlamak Basın konferansı, basın resepsiyonu ve basın gezisi düzenlemek Medya enformasyon servisi oluşturmak Yöneticiler için basın, radyo ve televizyonda mülakat olanakları yaratmak Fotoğraf konusunda sanatçılarla iş birliği içinde olmak ve fotoğraf bankası oluşturmak Personele, dağıtımcılara, tüketicilere ve kullanımcılara yönelik gazete ya da dergi yayımlamak, video, slide gösterileri, duvar gazeteleri gibi yöntemlerle kuruluş içi iletişimi sürdürmek Basın kupürlerinin, radyo televizyon programlarının geri beslemesini almak ve dışardan gelecek diğer raporları incelemek Belirlenen amaçlar açısından sonuçları değerlendirmek
- Slides: 6