SALIK HZMETLER MYO Tbbi Hizmetler ve TekniklerOptisyenlik OPT

SAĞLIK HİZMETLERİ MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler/Optisyenlik OPT 216/Girişimcilik ve Yenilikçilik Öğr. Gör. Erdinç GÜNAYDIN

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları OPT 216/Girişimcilik ve Yenilikçilik Hafta-1

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları Piyasadaki işletmeler girişimciliğin sonuçlarıdır. Girişimcileriniz varsa işletmeleriniz de var. İşletmeleriniz girişimciliğiniz kadar güçlü. Girişimcilikteki büyümenin sonuçları ekonomik büyümeye yansımaktadır. İşsizlik, milli gelir, büyüme, refah ve çeşitli toplumsal sorunların çözümü girişimciliğe bağlıdır. Sistemdeki girişim özgürlüğü devlet destekleri gibi girişimcilik iklimi ve eko-sistemleri bu konudaki fırsat eşitliğini sağlamaktadır. Girişimcilik kavramı ve uygulamalarının, bilgi toplumunun ve içinde yaşadığımız çağın getirdiği büyük değişimin yansımalarından biri olduğu konusunda hiç şüphe yoktur. Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 18 Aralık 2006 tarihli Yaşam Boyu Öğrenme Becerileri ile ilgili olarak belirlemiş olduğu Anahtar Yeterlilikler Tavsiye Kararında, bireylere kazandırılması hedeflenen sekiz anahtar yeterlilikten biri olarak eğitim ve öğretimin her aşamasında "inisiyatif alma duygusu ve girişimcilik” yer almaktadır. Girişimcilik, insanın düşünsel emeğinin ekonomik değere dönüşmesi olarak ifade edilmekte ve üretim faktörleri arasında yer almaktadır. Girişimci sayısının arttırılması, bugün gelinen noktada gerek gelişmekte olan gerekse de gelişmiş ülkelerin tamamının ortak çözüm aradığı bir konudur. Büyüme ve istihdamın sağlanmasında; genç insanların girişimci düşünce yapılarını harekete geçirmek, yenilikçi yapıdaki başlangıç firmalarını cesaretlendirmek ve girişimciliği destekleyecek bir kültürü ve iklimi yaratmak gerekmektedir. Yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve kurulacak olan yeni işletmeler bir ekonominin büyüyebilmesinin öncelikli koşuludur. Bu nedenle toplumda girişimci kişilerin sayısının arttırılması ve bu kişilerin eğitilmesi ülkelerin öncelikleri arasında olmalıdır. Diğer bir anlatımla girişimcilik, birçok paydaşın rol oynadığı bir ekosistemde sürdürülebilir.

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları 24 Şubat 1955’te doğan ve 5 Ekim 2011’de vefat eden Apple Computer, Inc. ’ın kurucu ortaklarından biri olan Jobs, Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Dünyanın en başarılı girişimcileri arasında Steve Jobs, Suriyeli müslüman bir babanın ve İsviçre kökenli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldiğinde anne -babası çocuklarını California’lı bir aileye evlatlık olarak vermiştir. Üniversiteyi sıkıcı bularak ayrılan Jobs, Steve Wozniak’ı birlikte şirket kurmaya ikna ederek evinin garajında Apple’ı kurduğunda 21 yaşındaydı. 1976’da Apple I satışa sunuldu. Daha sonra ise renkli grafikler oluşturabilen dünyanın ilk kullanıcı dostu kişisel bilgisayarı olan Apple II piyasaya sürüldü.

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları Girişimcilik, fikrin eyleme geçmesindeki bireyin yeteneğini ifade eden bir kavramdır. Bu kavram yaratıcılık, yenilik ve risk almanın yanı sıra hedeflere ulaşmada projeleri planlama ve yönetme yeteneğini de kapsar. Diğer bir anlatımla girişimcilik, günlük yaşamda, çalışma hayatında ve toplum içerisinde çalışanların ve bireylerin sosyal ve ticari faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde ortaya çıkabilecek fırsatları daha iyi anlamalarına yardımcı olan ve birçok disiplini içerisinde barındıran şemsiye bir kavramdır. Literatüre bakıldığında girişimcilik kavramının birçok yazar tarafından farklı bakış açılarıyla incelenmekte olduğu görülmektedir. Yapılan çalışmalarda çoğunlukla; risk, sermayenin tedarik edilmesi, arbitraj ve üretim faktörlerinin koordinasyonu gibi konular ağırlıklı olarak ele alınarak bu kavram açıklanmaya çalışılmıştır. Birçok yazar ise girişimciliği, küçük işletme kurulması ve bunların yönetilmesi ile özdeşleştirmiştir. Girişimciliğin tanımı ilk kez, 18. yüzyılın başlarında Fransa’da yaşayan İrlandalı ekonomist Richard Cantillon tarafından yapılmıştır. Bu tanımda girişimci, henüz belirginleşmemiş bir bedelle satmak üzere üretimin girdilerini ve hizmetlerini satın alan ve üreten kişi olarak ifade edilmiştir. Bu tanım, girişimcinin risk üstlenme özelliğini vurgulamakta ve bunu ortaya çıkarmaktadır

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın başarı ve girişim öyküsü tam olarak imkansız diye bir şey yoktur cümlesinin karşılığıdır. Ma üniversite sınavında üç kez başarısız olmuştur ve hatta 24 kişinin başvurduğu KFC işine bir tek o alınmamıştır. Jack Ma polis olmak istemiş ama yine başarısız olmuş. Yıllar sonra arkadaşının zoruyla tanıştığı internetten 30 milyar dolardan fazla para kazanmıştır. Ma internetle tanıştıktan sonra aralarında China Pages adındaki internet sitesi de bulunan birkaç ticari deneme yaptıktan sonra Nisan 1999’da 17 arkadaşı ile birlikte Alibaba’yı kurmuştur. Yahoo!, 2005 yılında Alibaba’nın yüzde 40 hissesini, 1 milyar dolara satın almıştır. Jack Ma şirketin kuruluşundan Mayıs 2013’e kadar hem başkan hem de CEO olarak görev yapmıştır. 2014’te ise New York Borsası’nda (NYSE) yaptığı 24. 7 milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştirmiştir.

1. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları Ekonomik gelişme sürecine bağlı olarak girişimci tanımına yeni nitelikler eklenmiştir. Girişimci tanımı R. Cantillon’dan sonra Jean Baptise Say tarafından da geliştirilerek, girişimcinin risk üstlenme kadar üretim girdilerini örgütleme ve yönetme niteliğine sahip olması gereği üzerinde de durulmuştur. Girişimcinin yenilikçi ve dinamik olma özelliğini ise ekonomik kalkınmada, insan kaynaklarının temel yapı taşlarından birisi olarak ilk kez vurgulayan ve gündeme getiren Joseph A. Schumpeter’tir. Schumpeter’in çalışmalarında girişimcilik, yenilik yaratma ve teknolojik buluşlar ile açıklanmaya çalışılmış ve yeni ürünler, yeni hizmetler, yeni süreçler, yeni arz kaynakları ve yeni pazarlar yaratmak için yeni kaynakların yaratılması gibi konulara ağırlık verilmiştir. Schumpeter’in bakış açısıyla girişimci, toplumda değişimi yaratacak kişi ve kurumlar olarak tanımlanmaktadır.
- Slides: 7