SALIK HZMETLER MYO Tbbi Hizmetler ve TekniklerOdyometri ODY

SAĞLIK HİZMETLERİ MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler/Odyometri ODY 214/Girişimcilik Öğr. Gör. Erdinç GÜNAYDIN

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü ODY 214/Girişimcilik Hafta-2

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü İşletme nedir? Belli nedenler ile ortaya çıkan gereksinimlerin uyumlu biçimde doyurulmasını sağlayan örgütsel birimdir. Mal veya hizmet üretmek üzere, üretim faktörlerinin teknik, sosyal, planlı ve ekonomik olarak örgütlendiği birimdir. İnsanoğluna ilişkin tüm amaçların gerçekleştirilebileceği sosyal birimdir Üretime yarayan alet ve araçların planlı bir şekilde organize edilmesidir. Girişimcinin iktisadilik ilkesi doğrultusunda üretimde bulunması. İktisadilik prensibine göre faaliyette bulunan teknik bir üretim birimidir. İktisadi bir değer taşıyan mal ve hizmetlerin meydana getirilmesine yarayan iktisadi birimdir. Bir ekonomik sistem içinde gerekli olan mal veya hizmeti üreten kar amaçlı kuruluşlardır. En temel anlamda işletme; Toplumun ya da toplumu oluşturan bireylerin ihtiyaçları hedef alınarak, girdilerin çıktılara dönüştürüldüğü birimdir.

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü Ekonomik anlamda işletme; Bir ekonomik sistem içinde toplumun ya da toplumu oluşturan bireylerin ekonomik değer taşıyan mal veya hizmet ihtiyaçlarını karşılamak üzere, üretim faktörlerinin teknik, sosyal, hukuki ve ekonomik şartlara uygun olarak, girişimcinin hedef ve politikaları doğrultusunda örgütlendiği kar amaçlı kuruluştur. Yönetim / Yönetici: Yönetim anlaşılması ve tanımlanması zor bir kavramdır. Yönetimin olmadığı yerde karmaşa ve kaos söz konusu olur. Bir tanımla yönetim; “Yönetim bence akvaryumdaki sudur. Balıklar nasıl su gibi olmazsa olmaz bir ortam içinde bulunduklarından habersiz yaşamlarını sürdürürler ve suyun kendileri için ne anlama geldiğini ancak sudan çıktıklarında anlarlarsa, biz de yönetimin ne demek olduğunu ancak karmaşa ve kaos içine düştükten sonra anlayabiliriz”. (Abraham Maslow)

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü • • Ortak bir amacı gerçekleştirmek için bireysel ve grupsal çabaların eşgüdümlenmesi. Örgüt amaçlarının ekonomik ve etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi için işletme faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yönetilmesi ve kontrol edilmesi (E. B. FLIPPO) Yönetsel bir sistem içinde rasyonel işbirliğini başarmaya yönelik faaliyet dizini (D. WALDO) Amaçların etkili ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesi amacıyla bir insan grubunda işbirliği ve eşgüdümleme sağlamaya yönelik olarak sürdürülen çabaların tümü (İlter AKAT) Başka kişilerin çalışmaları ile bir amaca yönelik işlerin yapılmasıdır (Şükrü ERLAÇİN) İşbirliğinin uyumlaşması, üretim ögelerinin birleşimi suretiyle en rantabl sonuca varılması ve işletmelerin etkin biçimde faaliyet göstermesi için yapılan çabalardır (Kemal TOSUN) İşletme amaçlarına ulaşılması için eldeki beşeri ve fiziki olanakların en etkin ve verimli bir biçimde düzenlenmesidir (Adnan GÜLERMAN)

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü Özet olarak Yönetim; İşletmenin kuruluş amaçlarını gerçekleştirebilmesi için, faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yönlendirilmesi, eşgüdümlenmesi, kontrol edilmesi bunun sonucunda gerekli düzeltici, önleyici ve geliştirici kararların alınmasıdır. Girişimci: Diğer faktörleri bir araya getirerek, işletmeyi kurma ve işletme riskini üstlenen kişi. Girişimcinin sahip olması gereken özellikler: • Girişimcinin temel özelliği “kar odaklı” olmasıdır. • Girişimcinin diğer bir özelliği “verimlilik odaklı” olmasıdır. Bu aynı zamanda karlılığı da sağlayacaktır.

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü • Girişimcinin bir diğer önemli özelliği “inovasyon odaklı” olmasıdır. Tüketici talebi öngörüleri doğrultusunda yeni mal ve/veya hizmetleri ilk kez piyasaya sundukları için bu konuda rakipleri piyasaya girinceye kadar çok büyük karlar elde ederler. Örneğin, 1980’li yıllarda Avrupa ülkelerinin televizyon sistemleri birbirinden farklıydı ve aynı dili konuşan ancak farklı ülkelerde yaşayan Avrupalılar birbirlerinin televizyon kanallarını izleyemiyorlardı. Sony tarafından geliştirilen ve Trinitron olarak adlandırılan bir televizyon farklı sistemler (pal, secam, ntsc gibi) üzerinden yayın yapan kanalların hepsini izleme olanağı verdiği için çok başarılı oldu ve satış rekorları kırdı. Japon Sony firması İngiltere ve İspanya’da televizyon fabrikaları kurdu. • Girişimcinin önemli özelliklerinden birisi de “stratejik iş ortağı odaklı” olması dır. Günümüzde girişimcilerin üzerinde durduğu en önemli konu “kaynak bağımlılığı” nın yaratabileceği tehlikeler konusunda alınabilecek önlemlerdir. Bu bağlamda; joint venture yatırımlar, konsorsiyumlar (şirketler birliği) gibi stratejik iş ortaklıkları büyük maliyet ve rekabet avantajları sağlamaktadır.

2. Girişimci Özellikleri ve Girişimcilik Kültürü • Girişimcinin “küresel pazar odaklı” olması, ulusal pazarlar›n dünya pazarı ile bütünleştiği ve ulusal ekonomilerin tek bir pazara dönüştüğü günümüzde özellikle yeni pazarlar bulunması ve mal/hizmet satışlarını artırması açısından önemlidir. Küreselleşme doğrultusunda ürünlerin/hizmetlerin üretimi ve dağıtımı, işletmeleri ve tüketicileri birbirine bağlayan karmaşık küresel ağlar üzerinden yapılmaktadır. Örneğin Nike firması; ürün geliştirme ve tasarımını, marka ve pazarlama çalışmalarını Amerika’da; üretimini Tayvan, Çin, Brezilya gibi ülkelerde gerçekleştirmektedir. • Girişimcinin “işlem maliyeti odaklı” olması günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Bunun nedeni; artık hammadde ve benzer maddelerin sağlanabileceği yeni kaynaklar bulabilmenin gittikçe zorlaşmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca mevcut kaynaklar azaldıkça fiyatı yükseltmekte, artan üretim maliyetleri ise satışları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bağlamda, girişimcinin işletmeyi “işlemlerden oluşan bir bütün” ya da “işlemler serisi” olarak görmesinin maliyetleri en aza indirmede ve karlılığı artırmada önemli bir özellik olduğu düşünülmektedir. Nitekim mal ve/veya hizmet üretimi sonrasında gerçekleşen maliyetlerin de en az girdi ve üretim maliyetleri kadar önemli olduğu artık bilinen bir gerçektir.
- Slides: 8