SALII VE GVENL HZMETLER ERSEL ERKMEN GVENL UZMANI

  • Slides: 110
Download presentation
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ERSEL ERKMEN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İL KOORDİNATÖRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ERSEL ERKMEN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İL KOORDİNATÖRÜ

İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ VE BAĞLI OKUL/KURUMLARIN İŞVEREN VEKİLİ TESPİT EDİLEREK, GEREKLİ ONAYLAR ALINACAKTIR.

İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ VE BAĞLI OKUL/KURUMLARIN İŞVEREN VEKİLİ TESPİT EDİLEREK, GEREKLİ ONAYLAR ALINACAKTIR. İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNDE İŞVEREN VEKİLİ ŞUBE MÜDÜR VE GEREKLİ ONAY KAYMAKAMLIKTAN ALINIR. OKUL/KURUMLARDA İŞVEREN VEKİLİ MÜDÜR YARDIMCISIDIR VE GEREKLİ ONAY OKUL MÜDÜRÜNDEN ALINIR.

Alınan onaylar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 3. maddesinin 2. fıkrasına göre

Alınan onaylar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 3. maddesinin 2. fıkrasına göre yapılmalı ve kişiye görevlendirildiğine dair tebliğtebellüğ belgesi düzenlenmeli, dosyalanmalıdır.

İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görevli İş Güvenliği Uzmanları 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği

İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görevli İş Güvenliği Uzmanları 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6. maddesine görevlendirilmeli ve tebliğ- tebellüğ belgesi düzenlenerek dosyalanmalıdır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasının i bendine göre

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasının i bendine göre İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi(İSGB) oluşturulmalıdır.

Okul ve Kurumlarımızda İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre 01. 2018 -31.

Okul ve Kurumlarımızda İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre 01. 2018 -31. 12. 2018 tarihlerini kapsayan yıllık çalışma planı Hazırlanmalıdır. (Yıllık çalışma planları her sene başında tekrar düzenlenecektir. )

Görev ve sorumluluklar ilgililere yıllık çalışma planı, risk değerlendirmesi, acil durum veri girişleri çerçevesinde

Görev ve sorumluluklar ilgililere yıllık çalışma planı, risk değerlendirmesi, acil durum veri girişleri çerçevesinde dağıtılarak tebliğ-tebellüğ belgesi düzenlenmeli, dosyalanmalıdır

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre sayıya bakılmaksızın İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde,

Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu okul/kurumlarda işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili

Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu okul/kurumlarda işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturulacaktır

Elli çalışan sayısı kurul oluşturulması için zorunlu sayı olup 45 ve yukarı çalışan sayılarında

Elli çalışan sayısı kurul oluşturulması için zorunlu sayı olup 45 ve yukarı çalışan sayılarında da okul/kurumlarımız kurul oluşturabilirler. İSG Kurulu tehlike sınıfına göre en az 2 veya 3 ayda bir toplanacaktır. Kurulun görev yetkileri belirlenerek tebliğtebellüğ belgesi düzenlenerek dosyalanacaktır.

Tüm okul ve kurumlarda İşyeri Tespit ve Öneri Defteri (3 nüshalı) temin edilecektir. Her

Tüm okul ve kurumlarda İşyeri Tespit ve Öneri Defteri (3 nüshalı) temin edilecektir. Her ay ortam gözetimi işveren, işveren vekili varsa fen bilgisi ya da biyoloji öğretmeni nezaretinde ortam gözetimi yapılacak. (Bu kontroller risk analiz ekibinden 2 kişiyle de yapılır. )

sağlık bilgisi(temizlik) ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer tehlikeler tespit edilerek bu

sağlık bilgisi(temizlik) ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer tehlikeler tespit edilerek bu deftere yazılacak ve takibi yapılacaktır. (Okul/Kurumdaki devam eden riskler ve alınan önlemler de düzenli olarak deftere yazılmalıdır. )

İSG Kurulu oluşturulan yerlerde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerine istinaden İSG

İSG Kurulu oluşturulan yerlerde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerine istinaden İSG Kurul üyelerine eğitim verilecek ve belgelendirme yapılacaktır.

İSG Kurulu oluşturulan her okul ve kurumda iç yönerge taslağı hazırlanacak, işveren vekili tarafından

İSG Kurulu oluşturulan her okul ve kurumda iç yönerge taslağı hazırlanacak, işveren vekili tarafından iç yönerge taslağı imzalanacaktır. İSG Kurulu oluşturmayan okul ve kurumlar İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri İç yönergesine tabii olacaklardır. Bu sebeple bu yönergeyi tüm çalışanlarına tebliğ etmeleri gerekir.

 Her Okul/kurumda en az bir çalışan temsilcisi olacaktır. Çalışan temsilcisi 2 -50 çalışana

Her Okul/kurumda en az bir çalışan temsilcisi olacaktır. Çalışan temsilcisi 2 -50 çalışana kadar 1 51 -100 çalışana kadar 2 100 -500 çalışana kadar 3 kişi seçilir ve işveren tarafından kendilerine tebliğ edilir.

Basılı evrak ve dökümantasyon için ayrı bir dosyalama sistemi yapılacaktır. Basılı evrak ve dökümantasyon

Basılı evrak ve dökümantasyon için ayrı bir dosyalama sistemi yapılacaktır. Basılı evrak ve dökümantasyon numaralandırılıp mühürlenip dosyalanacaktır. (Ramak kala formu, iş kazası bildirim formu, meslek hastalığı bildirim formu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tebliğtebellüğ belgeleri, talimatlar vb.

Okul ve kurumdaki her türlü tehlike belirlenerek Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliğine uygun hale

Okul ve kurumdaki her türlü tehlike belirlenerek Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliğine uygun hale getirilecektir. Örneğin (elektrik tehlikesi, kaygan zemin, kimyasal madde, acil toplanma merkezi, su içilmez vb. )

 Musluklardaki su 6 ayda bir kontrol ettirilip eğer içilemiyorsa içilmez uyarı levhası asılmalıdır.

Musluklardaki su 6 ayda bir kontrol ettirilip eğer içilemiyorsa içilmez uyarı levhası asılmalıdır. Filtre dahi olsa bu kontrol yapılacaktır.

Okul/Kurumlarda özel eğitim gerektiren personel ve öğrenciler tespit edilerek bunların engel durumuna göre her

Okul/Kurumlarda özel eğitim gerektiren personel ve öğrenciler tespit edilerek bunların engel durumuna göre her engel grubu için özel eğitim öğretmeni, iş güvenliği uzmanı, işveren vekili ve rehber öğretmen nezaretinde en az 2 saat özel eğitim verilmesi ve belgelendirilmesi sağlanacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve farkındalık oluşturmak için her okul/kurumda en az

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve farkındalık oluşturmak için her okul/kurumda en az yılda bir defa konferans, panel, seminer, çalıştay, resim, şiir yarışması vb çalışmalar yapılacak ve bu çalışmalar belgelendirilecektir.

Belli aralıklarla il merkezi ve ilçelerindeki okul/kurum müdürleri ile iş sağlığı ve güvenliği toplantıları

Belli aralıklarla il merkezi ve ilçelerindeki okul/kurum müdürleri ile iş sağlığı ve güvenliği toplantıları yapılacak ve kayıt altına alınacaktır.

Yılsonunda ekte gönderilen formdaki Yıllık Değerlendirme Raporu doldurularak ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl

Yılsonunda ekte gönderilen formdaki Yıllık Değerlendirme Raporu doldurularak ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Merkezinde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ

1. İşveren vekili tarafından risk değerlendirme ekibi oluşturulacak, işverenden onay alınacaktır. (Risk Değerlendirme Ekibi

1. İşveren vekili tarafından risk değerlendirme ekibi oluşturulacak, işverenden onay alınacaktır. (Risk Değerlendirme Ekibi Risk Değerlendirme Yönetmeliğine göre oluşturulacaktır. ) Risk Değerlendirme Ekibindeki kişilere tebliğtebellüğ belgesi düzenlenerek dosyalanacaktır.

2. Risk Değerlendirme Ekibi tarafından okul/kurum gezilecek ve tehlikeler belirlenecektir. Daha önceki kayıtlar göz

2. Risk Değerlendirme Ekibi tarafından okul/kurum gezilecek ve tehlikeler belirlenecektir. Daha önceki kayıtlar göz önüne alınarak değerlendirme yapılacaktır.

3. Risk Değerlendirme Ekibi tarafından riskler belirlenecek ve analizi yapılacaktır. Çıkan sonuçlara göre düzeltici

3. Risk Değerlendirme Ekibi tarafından riskler belirlenecek ve analizi yapılacaktır. Çıkan sonuçlara göre düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılarak sonuç takip edilecektir.

4. Yapılan risk analizlerinin MEBBİS İş Sağlığı ve Güvenliği Modülü Risk Değerlendirme kısmından çıktısı

4. Yapılan risk analizlerinin MEBBİS İş Sağlığı ve Güvenliği Modülü Risk Değerlendirme kısmından çıktısı alınarak risk değerlendirme ekibi tarafından her sayfası paraf edilerek işveren tarafından onaylanacak ve dosyalanacaktır.

5. Risk Değerlendirme Raporunda sorumlu kişiler tespit edilecek termin süresi belirlenecek ve bu sürede

5. Risk Değerlendirme Raporunda sorumlu kişiler tespit edilecek termin süresi belirlenecek ve bu sürede işlerin yapılıp yapılmadığı işveren tarafından incelenecektir.

6. Risk değerlendirme raporunda önlem alınan ve risk olarak görülmeyen tehlike unsurlarının sistemde olasılık

6. Risk değerlendirme raporunda önlem alınan ve risk olarak görülmeyen tehlike unsurlarının sistemde olasılık ve şiddet değerleri düşürülecek, termin süresi içinde tamamlanamayan tehlike unsurları için yeniden termin süresi belirlenecektir.

**NOT: Önceden fark edilemeyen ya da sonradan ortaya çıkan riskler de değerlendirmeye tabi tutulacak

**NOT: Önceden fark edilemeyen ya da sonradan ortaya çıkan riskler de değerlendirmeye tabi tutulacak yeni riskler MEBBİS İş Sağlığı ve Güvenliği Modülü Risk Değerlendirme kısmına işlenecektir. Revizyon yapıldıktan sonra tekrar sistemden çıktı alınıp risk değerlendirme ekibi tarafından her sayfası paraflanıp işveren tarafından onaylanıp dosyalanacaktır.

NOT: Risk Değerlendirme Yönetmeliğine göre şu durumlarda risk değerlendirilmesinin yenilenmesi gerekir

NOT: Risk Değerlendirme Yönetmeliğine göre şu durumlarda risk değerlendirilmesinin yenilenmesi gerekir

"1. Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli

"1. Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.

2. Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor

2. Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir.

a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması. b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve

a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması. b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve ekipmanlarda değişiklikler meydana gelmesi, C) Üretim yönteminde değişiklikler olması. ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala olay meydana gelmesi.

ç) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması. d) Çalışma ortamı

ç) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması. d) Çalışma ortamı ölçümü ve sağlık gözetim sonuçlarına göre gerekli görülmesi. e) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması. "

7. Risk Değerlendirmesi yapıldıktan sonra çıkan risklerle ve alınacak önlemlerle ilgili tüm çalışanlar bilgilendirilecek

7. Risk Değerlendirmesi yapıldıktan sonra çıkan risklerle ve alınacak önlemlerle ilgili tüm çalışanlar bilgilendirilecek ve tutanak altına alınacaktır.

Ayrıca tüm okullarda seminer çalışmalarında, öğretmenler kurulu toplantısında ve zümre toplantılarında o işyerindeki risklerle

Ayrıca tüm okullarda seminer çalışmalarında, öğretmenler kurulu toplantısında ve zümre toplantılarında o işyerindeki risklerle ilgili çalışanlar bilgilendirilecek toplantı gündem maddeleri içine risk değerlendirmesi sonucu çıkan riskler alınacaktır. Öğretmen Kurulunda alınan kararın bir sureti İş Güvenliği dosyasına eklenecektir.

8. Okul/Kurum müdürü (işveren), müdür yard. (işveren vekili) ve risk değerlendirmesindeki sorumlu kişiler tarafından

8. Okul/Kurum müdürü (işveren), müdür yard. (işveren vekili) ve risk değerlendirmesindeki sorumlu kişiler tarafından çalışma ortamı en az ayda 1 kez gezilerek durum tespiti yapılacak çıkan sonuçlar İşyeri Tespit ve Öneri Defterine işlenecektir. (Önlem alınan riskler ve devam eden riskler deftere kayıt altına alınacaktır).

9. Tüm okul/kurumlarda Yapı İşleri (Bakım. Onarım-Yapım İşleri) ile ilgili ayrı bir dosya açılacak

9. Tüm okul/kurumlarda Yapı İşleri (Bakım. Onarım-Yapım İşleri) ile ilgili ayrı bir dosya açılacak bu dosyaya her ay yapılacak ortam gözetiminde karşılan yapı işlerindeki sorunlar işlenecektir. Bu sorunlarla ilgili maliyet analizleri yapılacak ve çıkan maliyet analizlerine göre MEBBİS Modülünden sisteme girilip ödenek talebinde bulunulacaktır.

10. Okul ve Kurumlar İşyeri Bina Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğe

10. Okul ve Kurumlar İşyeri Bina Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğe uygun hale getirilecektir. (İlgili yönetmelik incelenerek yönetmelik doğrultusunda gereği yapılmalıdır. )

Ayrıca Periyodik Kontrol Uzmanı görevlendirilene kadar mahalli imkânlarla yetkili kişilere elektrik ve makine bakımları

Ayrıca Periyodik Kontrol Uzmanı görevlendirilene kadar mahalli imkânlarla yetkili kişilere elektrik ve makine bakımları yaptırılmalıdır. (Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, jeneratör, paratoner, kazan ve kalorifer tesisatı, bsınçlı kaplar, klima, kompresör, yangın söndürme sistemleri, hidrofor sistemi, asansörler, meslek liselerindeki makine-ekipman -tezgahlar vb. )

Bakım onarım işleri ehliyetli kişilere yaptırılmalıdır. İşyeri bina ve eklentilerinde bakım onarımda çalışacak kişilerin

Bakım onarım işleri ehliyetli kişilere yaptırılmalıdır. İşyeri bina ve eklentilerinde bakım onarımda çalışacak kişilerin o iş ile ilgili o işi yapabileceğine dair yetki belgesi istenmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

EĞİTİM, BİLGİLENDİRME

EĞİTİM, BİLGİLENDİRME

1. Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iki yılda bir,

1. Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iki yılda bir, az tehlikeli iş yerlerinde üç yılda bir yapılması gerekmektedir. Eğitim almayanların ya da süresi dolanların tekrar eğitim alması sağlanacaktır. Eğitim- öğretim yılı başlangıcında bu işlemler belirlenerek İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilecektir.

2. Okul/Kurumlarda Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışanların Mesleki Eğitimleri işveren tarafından verilmesi sağlanacaktır

2. Okul/Kurumlarda Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışanların Mesleki Eğitimleri işveren tarafından verilmesi sağlanacaktır ve belgelendirilecektir. (Kaloriferci, aşçı, şoför, bakım işleri ile uğraşan teknisyen, meslek lisesi çalışanları, çırak ve stajyer öğrenciler, meslek lisesi öğrencileri vb. )

Hijyen İşleri Yönetmeliğine göre; • "Gıda üretim ve perakende iş yerleri. • İnsani tüketim

Hijyen İşleri Yönetmeliğine göre; • "Gıda üretim ve perakende iş yerleri. • İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri. • Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.

 • Otel. motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler. • Komisyon tarafından hijyen eğitimi

• Otel. motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler. • Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları. "

çalışanlarının hijyen eğitimi alması zorunludur. Bu kişilerin hijyen eğitimi alması sağlanmalı ve hijyen eğitimi

çalışanlarının hijyen eğitimi alması zorunludur. Bu kişilerin hijyen eğitimi alması sağlanmalı ve hijyen eğitimi almayanlar bu tür işlerde kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

3. Acil durum ekiplerinde yer alan ve isimleri daha önceden belirlenen ilkyardım ekibinde bulunan

3. Acil durum ekiplerinde yer alan ve isimleri daha önceden belirlenen ilkyardım ekibinde bulunan kişilerin İl Milli Eğitim Müdürlüğünde hizmetiçi eğitim vasıtasıyla ilkyardım eğitimi alması sağlanacaktır. Daha ileriki yıllarda ilkyardım ekibindeki boşalan kişilerin yerine yer alacak kişilerin de ilkyardım eğitimi alması sağlanacaktır.

İlkyardım Yönetmeliğine göre "İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan

İlkyardım Yönetmeliğine göre "İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı; Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı: Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı bulundurulması zorunludur. "

4. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği yangınla mücadele için arama kurtarma, söndürme, tahliye

4. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği yangınla mücadele için arama kurtarma, söndürme, tahliye ve korunma ekipleri için çalışanların Yangın Eğitimi alması sağlanacaktır.

İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre; "İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş

İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre; "İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;

Arama, kurtarma ve tahliye, Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve

Arama, kurtarma ve tahliye, Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre

her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir. 10'dan

her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir. 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek Üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir. "

5. Özellik isteyen işlerde çalışan kişiler için Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) belirlenecek , bu belirleme

5. Özellik isteyen işlerde çalışan kişiler için Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) belirlenecek , bu belirleme işlemi İşveren, İşveren Vekili ve İş Güvenliği Uzmanı ile birlikte yapılacak ve tutanak altına alınacaktır.

Makette resim haline getirilip KKD kullanan çalışanların alanına asılacaktır.

Makette resim haline getirilip KKD kullanan çalışanların alanına asılacaktır.

3. Özellikle meslek liselerinde titreşime, gürültüye maruziyet söz konusu olan yerlerde titreşim seviyesinin sağlık

3. Özellikle meslek liselerinde titreşime, gürültüye maruziyet söz konusu olan yerlerde titreşim seviyesinin sağlık yönünden kişilere zarar vermeyecek seviyeye düşürülmesi sağlanmalıdır.

4. Ekranlı araçlarla çalışmanın söz konusu olduğu alanlardaki çalışmalarda sağlık ve güvenlik yönünden gerekli

4. Ekranlı araçlarla çalışmanın söz konusu olduğu alanlardaki çalışmalarda sağlık ve güvenlik yönünden gerekli önlemler alınmalı; masa, sandalye, ekranlı araç vb. kişiye göre ayarlanmalıdır. Ekranlı araçlarla çalışmalarda asgari sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında çalışanlar bilgilendirilecek ve uyulması gereken kurallar belirlenip gerekli önlemler alınacaktır.

5. 25 kg'dan ağır yükler kişilere tek başına taşıtılmayacak öğrencilere meslekle ilgili taşıma işleri

5. 25 kg'dan ağır yükler kişilere tek başına taşıtılmayacak öğrencilere meslekle ilgili taşıma işleri haricinde herhangi bir taşıma işlemi yaptıramayacaktır.

6. Okul/Kurumlarda işveren, işveren vekili, iş güvenliği uzmanı varsa biyoloji öğretmeni, kimya öğretmeni, fen

6. Okul/Kurumlarda işveren, işveren vekili, iş güvenliği uzmanı varsa biyoloji öğretmeni, kimya öğretmeni, fen bilgisi öğretmeni tarafından komisyon kurulup kanserojen ve mutojen maddeler tespit edilecek bunlar tutanak altına alınıp zarfa konulacak idare değişikliklerinde bir sonraki gelen idareciye teslim edilecektir. Kanserojen ve mutojen maddenin bulunduğu yerde bakım onarım işleri yapılmadan evvel İl/İlçe İş Sağlığı ve Güvenliği Birimine haber verilecektir.

7. Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe Göre ; "İşyerinde uygun

7. Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe Göre ; "İşyerinde uygun düzenleme ve iş organizasyonu yapılır. Tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalar, en az sayıda çalışan ile yapılır. Çalışanların maruz kalacakları madde miktarlarının ve maruziyet sürelerinin mümkün olan en az düzeyde olması sağlanır. İşyerinde kullanılması gereken kimyasal madde miktarı en az düzeyde tutulur.

İşyeri bina ve eklentileri her zaman düzenli ve temiz tutulur. Çalışanların kişisel temizlikleri için

İşyeri bina ve eklentileri her zaman düzenli ve temiz tutulur. Çalışanların kişisel temizlikleri için uygun ve yeterli şartlar sağlanır. Tehlikeli kimyasal maddelerin, atık ve artıkların işyerinde en uygun şekilde işlenmesi, kullanılması, taşınması ve depolanması için gerekli düzenlemeler yapılır. İkame yöntemi uygulanarak, tehlikeli kimyasal madde yerine çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde kullanılır.

Yapılan işin özelliği nedeniyle ikame yöntemi kullanılamıyorsa, risk değerlendirmesi sonucuna göre ve öncelik sırasıyla

Yapılan işin özelliği nedeniyle ikame yöntemi kullanılamıyorsa, risk değerlendirmesi sonucuna göre ve öncelik sırasıyla şu tedbirler alınarak risk azaltılır: Riski kaynağında önlemek Üzere: uygun iş organizasyonu ve yeterli havalandırma sistemi kurulması gibi toplu koruma önlemleri uygulanır. Tehlikeli kimyasal maddelerin olumsuz etkilerinden çalışanların toplu olarak korunması için alınan önlemlerin yeterli olmadığı hallerde bu önlemlerle birlikte kişisel korunma yöntemleri uygulanır

İşveren, çalışanların sağlığı için risk oluşturabilecek kimyasal maddelerin düzenli olarak ölçümünün ve analizinin yapılmasını

İşveren, çalışanların sağlığı için risk oluşturabilecek kimyasal maddelerin düzenli olarak ölçümünün ve analizinin yapılmasını sağlar. " İşveren /İşveren vekili kimyasal maddelerle ilgili önlemleri alır. Ayrıca kimyasal maddeler ayrı kilitli yerlerde depolanmalı ve üzerindeki etiketler sökülmemelidir.

8. Okul/Kurumda patlama riski bulunan tüp, basınçlı kap vb. ayrı alanlarda muhafaza edilmeli; patlama

8. Okul/Kurumda patlama riski bulunan tüp, basınçlı kap vb. ayrı alanlarda muhafaza edilmeli; patlama ve yangınlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle meslek liselerinde oksijen, asetilen, karbondioksit vb. tüpler ayrı yerlerde bina dışında muhafaza edilmeli ve gerekli emniyet tedbirleri alınmalıdır.

Bina içinde bulunan kompresörler çalışanlardan emniyet mesafesinde olacak ve herhangi bir tehlikeye karşı önlerinde

Bina içinde bulunan kompresörler çalışanlardan emniyet mesafesinde olacak ve herhangi bir tehlikeye karşı önlerinde çelik ya da beton perde bulunacaktır. Mümkünse bina içinde LPG tüpleri kullanılmayacak eğer mümkün değilse LPG tüpleri bina dışına alınacak

içeri tesisat çekilecek ve gaz alarm cihazları bulunacaktır. Boş ve dolu tüpler bina dışında

içeri tesisat çekilecek ve gaz alarm cihazları bulunacaktır. Boş ve dolu tüpler bina dışında emniyetli, ayrı yerlerde, dik bir şekilde , güneş ışığına maruz kalmadan , hava alan bir ortamda bulundurulacaktır.

9. Tozla Mücadele Yönetmeliğine göre gerekli tedbirler alınacak tozlu olan ortamlarda iyileştirmeye gidilecek bu

9. Tozla Mücadele Yönetmeliğine göre gerekli tedbirler alınacak tozlu olan ortamlarda iyileştirmeye gidilecek bu da mümkün değilse kişilerin KKD kullanması sağlanacaktır.

Toz patlamalarına karşı da gerekli önlemler alınmalıdır. Toz sağlık açısından kabul edilebilir seviyesinin üzerine

Toz patlamalarına karşı da gerekli önlemler alınmalıdır. Toz sağlık açısından kabul edilebilir seviyesinin üzerine çıktığında havalandırma sistemi çalıştırılarak ortamın temiz havayla sirküle edilmesi sağlanmalıdır.

KAYIT ALTINA ALMA

KAYIT ALTINA ALMA

1. Tüm okul/kurumlar için Ramak kala kutuları hazırlanarak çalışanların rahatlıkla ulaşabileceği yerlere konulması sağlanmalıdır.

1. Tüm okul/kurumlar için Ramak kala kutuları hazırlanarak çalışanların rahatlıkla ulaşabileceği yerlere konulması sağlanmalıdır. Ramak kala olaylarının ramak kala formuna işlenerek kutulara atılması sağlanmalıdır.

Ayrıca ramak kala olayların bildirimi için her okul/kurum ayrı bir mail adresi almalı, ramak

Ayrıca ramak kala olayların bildirimi için her okul/kurum ayrı bir mail adresi almalı, ramak kala kutusuna asmalıdır. (Örnek gmail: evliyaihlramakkala@gmail. com ) Ramak kala mail adresleri tüm çalışan ve öğrencilere bildirilmelidir.

Ramak kala olaylar temmuz ve aralık aylarında yılda 2 defa İl/İlçe İş Sağlığı ve

Ramak kala olaylar temmuz ve aralık aylarında yılda 2 defa İl/İlçe İş Sağlığı ve Güvenliği Birimine bildirilecektir. Herhangi bir ramak kala olay yaşanmadıysa yaşanmadığına dair de bildirim yapılacaktır.

2. Okul/Kurumlarda meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıkları en geç 3 iş günü

2. Okul/Kurumlarda meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıkları en geç 3 iş günü içerisinde SGK'ya elektronik ortamda bildirilecektir. Ayrıca İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine de gerekli bildirim 3 iş günü içerisinde yapılacaktır.

SAĞLIK GÖZETİMİ

SAĞLIK GÖZETİMİ

1. Bakanlığımız tarafından okul/kurumlarda çalışanların İşe Giriş ve Periyodik Sağlık kontrolleri ile ilgili çalışmalar

1. Bakanlığımız tarafından okul/kurumlarda çalışanların İşe Giriş ve Periyodik Sağlık kontrolleri ile ilgili çalışmalar ileriye dönük yapılacaktır. Ancak TYP çalışanlarının işe girişlerinde sağlık kontrolleri yapılmalı ve dosyalanmalıdır.

2. Okul/Kurumlarda tüm çalışan ve öğrencilerle ilgili aşı dosyası oluşturulacaktır. Tüm aşılar kayıt altına

2. Okul/Kurumlarda tüm çalışan ve öğrencilerle ilgili aşı dosyası oluşturulacaktır. Tüm aşılar kayıt altına alınacak ve aşı için gelene resmi belgeleri sorulup kayıt altına alınacaktır.

3. Okul/Kurumdaki içme sularının her 6 ayda bir analizleri yaptırılmalıdır. Eğer belediye suyu tüketiliyorsa

3. Okul/Kurumdaki içme sularının her 6 ayda bir analizleri yaptırılmalıdır. Eğer belediye suyu tüketiliyorsa her 6 ayda bir belediyeden içme suyunun sağlık açısından uygun olduğuna dair belge istenmelidir.

Hazır su tüketiliyorsa hazır su firmasından her 6 ayda bir içme suyunun sağlık açısından

Hazır su tüketiliyorsa hazır su firmasından her 6 ayda bir içme suyunun sağlık açısından uygun olduğuna dair belge istenmelidir. Eğer içme suyu arıtıcıdan sağlanıyorsa arıtıcı suyu her 6 ayda bir analize götürülmeli suyun sağlık açısından uygun olduğuna dair belge kayıt altına alınmalıdır.

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER