Salariul de baz salariu orice recompens sau ctig

Salariul de bază salariu - orice recompensă sau cîştig evaluat în bani, plătit angajaţilor de către angajator sau de organul împuternicit de acesta, în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca executată sau ce urmează a fi executată; salariu tarifar - componenta de bază a sistemului tarifar ce determină mărimea salariului de bază al salariatului pe unitate de timp (oră, zi); salariul funcţiei - mărimea lunară a salariului de bază stabilită pentru conducători, specialişti şi funcţionari în dependenţă de funcţia deţinută, calificarea şi specificul ramurii; Salariul lunar al cadrului didactic - în baza salariilor lunare stabilite conform anexei. Conform specificului activităţii unităţii bugetare din domeniile învăţămîntului preuniversitar, salariul de bază al personalului de conducere se constituie prin însumarea salariului funcţiei corespunzător funcţiei de execuţie şi a unei indemnizaţii de conducere, diferenţiate în raport cu complexitatea şi răspunderea ce revin personalului cu funcţii de conducere.

Sporuri şi suplimente la salariul de bază Personalul unităţilor bugetare beneficiază de sporuri la salariul de bază: a) pentru grad (categorie) de calificare; b) pentru vechime în muncă; c) pentru munca prestată în condiţii nefavorabile; • d) pentru eficienţă înaltă în muncă, intensitatea muncii, precum şi pentru executarea unor lucrări de importanţă deosebită sau de urgenţă; Suplimente la salariul de bază: § pentru cumularea de profesii sau funcţii, extinderea zonelor de deservire sau sporirea volumului lucrărilor executate, în cazul în care numărul de funcţii este reglementat de acte normative; § pentru executarea unor servicii suplimentare lucrului de bază sau a obligațiilor unui lucrător temporar lipsă; § pentru orele prestate în timp de noapte; Personalul unităţilor bugetare beneficiază şi de alte suplimente cu caracter stimulator şi de compensare, specifice unor domenii aparte de activitate, în conformitate cu condiţiile de salarizare stabilite de Guvern pentru ramurile respective. • • •

Sporul pentru gradul (categoria) de calificare • • • Sporul pentru gradul (categoria) de calificare se stabileşte specialiştilor de gradele (categoriile) de calificare superior, întîi şi doi din rîndurile pedagogilor, inclusiv cu funcţii de conducere, personalului de specialitate din biblioteci, lucrătorilor medicali, de 50, 40, respectiv 30% din salariul funcţiei. Sporul se plăteşte lunar pentru timpul efectiv lucrat în funcţiile sau specialităţile pentru care au fost conferite gradele (categoriile) în cauză. Cadrelor didactice, inclusiv cu funcţii de conducere, cărora, conform Regulamentului de atestare a cadrelor didactice din sistemul învăţămîntului preuniversitar, aprobat de Ministerul Educaţiei, li s-au acordat grade didactice – superior, I şi II, beneficiază de sporuri la salariu în mărime de, respectiv, 50, 40 şi 30 la sută faţă de salariul lunar corespunzător funcţiei de conducere sau normei didactice stabilite. Sporul se plăteşte lunar pentru timpul efectiv lucrat în funcţiile sau specialităţile (inclusiv funcţiile de conducere) pentru care au fost conferite gradele (categoriile) în cauză. Sporurile respective se stabilesc pe o perioadă de pînă la 5 ani de la data acordării gradelor de calificare. Continuarea plăţii sporului în cauză se va efectua în cazul confirmării, înainte de expirarea termenului indicat, a nivelului de pregătire profesională. În cazul retrogradării într-un grad mai mic sau a retragerii gradului didactic în urma atestării ordinare, mărimea sporului se va reduce pînă la cea prevăzută pentru gradul inferior sau se va anula.

Sporul pentru vechime în muncă Personalului unităţilor bugetare (cu excepţia muncitorilor) i se stabileşte un spor lunar pentru vechime în muncă, calculat în procente faţă de salariul de funcţie, ţinîndu-se cont de indemnizaţia de conducere, în următoarele mărimi: Vechimea în muncă De la 2 la 5 ani De la 5 la 10 ani De la 10 la 15 ani De la 15 la 20 ani Peste 20 ani Sporul, în % faţă de salariul funcţiei, ţinîndu-se cont de indemnizaţia de conducere 10 15 20 25 30

Sporurile pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabilesc conform rezultatelor atestării locurilor de muncă şi se aplică muncitorilor - pentru durata reală a muncii desfăşurate. În cazul raţionalizării locurilor de muncă şi ameliorării condiţiilor de muncă, sporurile la salariu se micşorează sau se anulează. Lista lucrărilor grele şi nocive, precum şi deosebit de grele şi deosebit de nocive pe ramuri, se stabileşte de Guvern. Lista lucrărilor concrete, a locurilor de muncă şi mărimile concrete ale sporurilor pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se legalizează în contractele colective ale unităţilor bugetare. Mărimile concrete ale sporurilor pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabilesc în convenţia colectivă încheiată la nivel naţional.

Sporurile pentru înaltă eficienţă în muncă, intensitatea muncii • Sporurile pentru înaltă eficienţă în muncă, intensitatea muncii, precum şi pentru executarea unor lucrări de importanţă deosebită sau de urgenţă, se stabilesc, fără a limita mărimile lor, pe termenul efectuării lor de către conducătorii unităţilor bugetare, din contul şi în limitele fondului de salarizare, conducătorilor de subdiviziuni, personalului de specialitate şi funcţionarilor administrativi. Sporurile se stabilesc pentru cel mult un an şi pot fi reduse sau anulate în caz de înrăutăţire a calităţii muncii.

Suplimentele pentru cumulare de profesii sau funcţii în orele de program se stabilesc în limitele economiei de mijloace din fondul de salarizare, formate din salariile tarifare sau din salariile funcţiei lucrătorilor disponibilizaţi. Cuantumul suplimentului de plată pentru cumulare nu poate depăşi salariul tarifar (salariul funcţiei) stabilit pentru profesia (funcţia) cumulată. În cazul cumulării profesiei sau funcţiei de către mai mulţi angajaţi, cuantumul suplimentului de plată pentru cumulare se stabileşte proporţional volumului lucrărilor executate de fiecare din ei, în limitele salariului tarifar sau salariului funcţiei stabilit pentru profesia (funcţia) cumulată. Lista profesiilor cumulate nu se limitează. Nu se permite cumularea de funcţii în orele de program personalului cu funcţii de conducere şi corpului profesoral.

Suplimente pentru executarea unor servicii suplimentare lucrului de bază sau a obligațiilor unui lucrător temporar lipsă; • • • Suplimentele pentru executarea unor sarcini suplimentare lucrului de bază sau a obligaţiilor unor lucrători temporar absenţi pot fi stabilite muncitorilor, maiştrilor, şefilor de sectoare, specialiştilor şi funcţionarilor administrativi. Mărimea concretă a suplimentelor se stabileşte pornindu-se de la volumul real de lucrări executate în cuantum ce nu va depăşi salariul funcţiei (salariul tarifar) pentru funcţia cumulată a lucrătorului absent. Nu se plătesc suplimente pentru executarea de către locţiitorii titulari a obligaţiilor conducătorilor, în lipsa provizorie a acestora. În cazul îndeplinirii obligaţiilor conducătorului temporar absent de către angajatul care nu este locţiitor titular, persoanei în cauză i se plăteşte diferenţa dintre salariul funcţiei al persoanei înlocuite, ţinîndu-se cont de indemnizaţia de conducere şi de salariul funcţiei al angajatului. În cazul îndeplinirii de către angajatul care nu este locţiitor titular a obligaţiilor unei persoane temporar absente care deţine o funcţie de demnitate publică, acestui angajat i se va plăti salariul lunar al conducătorului absent. Pentru prestarea muncii suplimentare, cadrelor didactice şi altor categorii de personal din învăţămîntul de stat li se stabilesc suplimente de plată în mărimile specificate în tabela nr. 6. (Cadrele didactice de sprijin – 400 lei, pct. 6 din tabelul susnumit. )

Supliment pentru orele prestate în timp de noapte • Personalul care, potrivit programului stabilit de lucru, munceşte în timpul nopţii, între orele 22. 00 şi 6. 00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de timp de un supliment de plată în mărime de 50% din salariul tarifar (salariul funcţiei) pe oră. Ţinînd cont de condiţiile specifice de activitate, Guvernul poate stabili pentru unele categorii de angajaţi suplimente pentru activitate în orele de noapte în mărime de pînă la 100% din salariul tarifar (salariul funcţiei) pe oră.

Premii și ajutor material • Pentru cointeresarea materială a personalului în sporirea eficienţei şi calităţii muncii, conducătorilor unităţilor bugetare li se acordă dreptul, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, să premieze salariaţii, în limitele fondului de salarizare, fără limitarea sumei premiului plătit unui salariat, precum şi să le acorde ajutor material. În scopul premierii lunare curente şi acordării de ajutor material, se utilizează mijloacele fondului de salarizare, în mărimile prevăzute în condiţiile de salarizare stabilite de Guvern pentru ramurile sau grupurile respective de salariaţi, dar nu mai puţin de un fond lunar de salarizare pe an calculat în raport cu salariile tarifare şi salariile funcţiei, ţinîndu-se cont de majorările, sporurile şi suplimentele stabilite în conformitate cu legislaţia, precum şi de cota economisită din fondul de salarizare. Pentru activitatea desfăşurată, personalul din unităţile bugetare, beneficiază, la începutul anului gestionar sau la sfîrşitul anului şcolar, după caz, de un premiu anual, pentru rezultatele anului precedent/anului şcolar încheiat, în cuantum de cel puţin un salariu lunar de bază (tarifar sau de funcţie). Premiul anual poate fi redus sau anulat salariaţilor care, în cursul anului, au desfăşurat o activitate profesională ineficientă sau necorespunzătoare ori au avut încălcări pentru care au fost sancţionaţi disciplinar. • Indicii şi condiţiile de premiere, precum şi mărimile premiilor salariaţilor se stabilesc de către conducătorii unităţilor bugetare, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Personalul din unităţile bugetare, poate beneficia, din contul şi în limitele fondului de salarizare pe anul respectiv, de premii cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, al căror cuantum, în fiecare caz, nu va depăşi salariul de funcţie lunar al salariatului premiat. •

Studiu de caz, gradinița 1. Calculați salariul cadrului de sprijin, studii superioare, vechime în muncă 14 ani, grad didactic II. • • • Salariu lunar – 2640 lei; Spor vechime în muncă – 2640 x 20%=528 lei; Supliment – 400 lei. Total – 2640+528+400=3568 lei. 2. Calculați salariul asistentei medicale, studii medii de specialitate, vechime în muncă 23 ani, categorie de calificare I, spor condiții nocive, după atestarea locului de muncă – 140 lei, sarcina – 0, 5 unități. • Salariu tarifar pentru categoria de salarizare 13 -1342 x 50%=671 lei; • Spor vechime în muncă – 671 x 30%=201 lei; • Spor pentru calificare – 671 x 40%=268 lei; • Spor intensitatea muncii – 671 x 30%=201 lei • Spor condiții nocive – 140 x 50% =70 lei Total - 671+201+268+201+70=1411 lei 3. Calculați salariul sefului de gospodărie, vechime în muncă 12 ani. • Salariul tarifar pentru categoria 6 de salarizare – 1080 lei • Spor vechime în muncă – 1080 x 20% =216 lei Total – 1080+216 = 1296 lei 4. Calculați salariul ajutorului de educator, vechime în muncă 7 ani, condiții nocive -100 lei • Salriul tarifar pentru categoria 5 de salarizare – 1060 lei • Spor vechime în muncă -1060 x 15%=159 lei • Spor 10% - 1060 x 10%=106 lei • Spor condiții nocive – 100 lei Total – 1060+159+106+100 =1425 5. Calculați salariul șefei de grădiniță, studii superioare, vechime în muncă 18 ani, grad didactic II, grad managerial II, activează 4 grupe. • Salariul funcției– 2640 lei+indemnizația de conducere 15%+5% gradul managerial= 20 % - 528 lei=3168 lei • Spor vechime în muncă – 3168 x 25%=792 lei • Spor grad didactic – 3168 x 30%=950 lei Total – 3168+792 + 950 lei = 4197 lei

Studiu de caz, școala 1. Calculați salariul profesorului de chimie, studii superioare, vechime în muncă13 ani, grad didactic I, muncește în condoții nocive, diriginte. Salriul lunar-2640 lei; Spor vechime în muncă – 528 lei; Spor grad didactic – 1056 lei; Spor condiții nocive – 100 lei; Supliment dirigenție – 180 lei; Supliment controlul caietelor – 20 lei; Supliment cabinet – 50 lei Total – 2640+528+1056+350 = 4574 lei 2. Calculați salariul bibliotecarei, studii medii de specialitate, vechime în muncă 15 ani, grad de calificare II, condiții nocive, 5000 manuale, 0, 5 sarcină. Salariul conform categoriei 12 de salarizare – 1320, pentru 0, 5 sarcină – 660 lei. Spor pentru personalul bibliotecilor școlare – 660 x 20% =132 lei; Spor pentru intensitatea muncii – 660 x 20% = 132 lei; Spor vechime în muncă – 660 x 25% = 165 lei; Spor grad de calificare – 660 x 30% = 198 lei; Spor condiții nocive – 70 lei; Închirierea manualelor – 50 lei Total – 660+132+165+198+70+50= 1407 lei. 3. Calculați salariul asistentei medicale, studii medii de specialitate, vechime în muncă 23 ani, categorie de calificare I, spor condiții nocive, după atestarea locului de muncă – 140 lei, sarcina – 0, 5 unități. • Salariu tarifar pentru categoria de salarizare 13 -1342 x 50%=671 lei; • Spor vechime în muncă – 671 x 30%=201 lei; • Spor pentru calificare – 671 x 40%=268 lei; • Spor intensitatea muncii – 671 x 30%=201 lei • Spor condiții nocive – 140 x 50% =70 lei Total - 671+201+268+201+70=1411 lei

4. Calculați salariul psihologului, studii superioare, vechime în muncă 27 ani, grad didactic II la istorie, diriginte. Salariul lunar – 2400 lei; Spor vechime în muncă – 2400 x 30%= 720 lei; Supliment dirigenție – 180 lei. Total – 2400=720+180=3300 lei. 5. Calculați salariul laborantului de fizică, vechime în muncă 6 ani. Salriul conform categoriei 6 de salarizare – 1080 lei; Spor vechime în muncă – 1080 x 15%=162 lei Total – 1080+162=1242 lei.
- Slides: 13