SAF MADDELER KARIIMLAR ZELTLER VE ZNME SAF MADDELER

  • Slides: 8
Download presentation

SAF MADDELER KARIŞIMLAR ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME

SAF MADDELER KARIŞIMLAR ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME

SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha

SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir. Demir bir kütle ufalanıp demir tozu haline getirildiğinde yine demir özelliği gösterir. Bakır tel ve demir kütle tek bir maddeden oluşur. Bu sebeple bakır tel ve demir kütle için saf maddedir diyebiliriz. Aynı cins atom yada moleküllerden oluşmuş maddelere saf madde denir. ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins moleküllerden oluşmuşlardır. ELEMENT BİLEŞİK

SAF MADDELERİN ÖZELLİKLERİ: 1. Saftırlar. 2. Aynı tür taneciklerden oluşurlar. 3. Belli erime ve

SAF MADDELERİN ÖZELLİKLERİ: 1. Saftırlar. 2. Aynı tür taneciklerden oluşurlar. 3. Belli erime ve kaynama noktaları vardır. 4. Homojendir. 5. Fiziksel yöntemlerle daha basit maddelere ayrıştırılmazlar. 6. Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler.

KARIŞIMLAR Birden çok saf maddenin karışmasıyla oluşmuş maddelere karışım adı verilir. Maddeler bir araya

KARIŞIMLAR Birden çok saf maddenin karışmasıyla oluşmuş maddelere karışım adı verilir. Maddeler bir araya gelerek çok sayıda karışım meydana getirebilirler. Katılar hem kendi aralarında hem de sıvı gazlarla karışım meydana getirebilir. Tuz ve şeker karıştırıldığında karışım oluşur. Tuz ve su, şeker ve su karıştırıldığında da karışımlar oluşur. Karışımı oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmez. Karışımlar ayrıldığında yine başlangıçtaki saf maddeler elde edilir.

KARIŞIM İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu

KARIŞIM İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu oluşturduğu maddeler topluluğuna denir. KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ 1. Yapılarında iki yada daha fazla madde bulundururlar. 2. İstenilen oranda karıştırılırlar. 3. Fiziksel olarak karışırlar. 4. Kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. 5. Kendini oluşturan maddelere fiziksel yöntemlerle ayrıştırıla bilirler 6. Saf değildirler. 7. Belli erime ve kaynama noktaları yoktur. 8. Yapı taşları element yada moleküllerdir. 9. Belli bir formülleri yoktur.

KARIŞIM ÖRNEKLERİ

KARIŞIM ÖRNEKLERİ

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME Şekerli çay, tuzlu su ve şekerli su birer çözeltidir. Çözeltilerin çoğu

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME Şekerli çay, tuzlu su ve şekerli su birer çözeltidir. Çözeltilerin çoğu sıvıdır. Ancak katı ve gaz çözeltiler de vardır. Çözeltilerde katı maddeler, çok küçük parçalar halinde sıvı madde içerisinde dağılır. Katı madde sıvı içerisinde görünmez ancak varlığı hissedilebilir. Tuzlu su çözeltisinde su çözücü, tuz ise çözünen olarak adlandırılır. Çünkü su tuzu çözer. Tuz ise suda çözünür. Zeytinyağı ve su karıştırıldığında çözelti oluşmaz. Çünkü zeytinyağı suda çözünmez. Bazı katı maddeler suda iyi çözünür. Bazıları ise az çözünür ya da hiç çözünmez. Erime ve çözünme farkı olaylardır. Erime bir katının ısı alarak sıvı hale geçmesidir. Çözünme ise katının bir sıvı içerisinde küçük parçalara ayrılmasıdır. Mum ve dondurma ısındığında erir. Ancak şeker suyla karıştırıldığında erimez, çözünür.