ROMANTISMUL Romantismul numit i Perioada Romantic a fost

  • Slides: 12
Download presentation
ROMANTISMUL

ROMANTISMUL

Romantismul (numit și Perioada Romantică) a fost o mișcare artistică, literară și intelectuală apărută

Romantismul (numit și Perioada Romantică) a fost o mișcare artistică, literară și intelectuală apărută în Europa pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atingând apogeul pe la începutul anilor 1800.

În mare parte o reacție împotriva Revoluției Industriale, cât și împotriva normelor politice și

În mare parte o reacție împotriva Revoluției Industriale, cât și împotriva normelor politice și sociale Iluminismului. Își face cel mai simțită prezența în artele vizuale, literatură și muzică, dar de asemenea a avut un impact și asupra istoriografiei, educației și istoriei naturale (științele naturii).

Temele abordate -prezența eului liric în textele literare, subiectivitatea trăirilor -exprimarea cu prioritate a

Temele abordate -prezența eului liric în textele literare, subiectivitatea trăirilor -exprimarea cu prioritate a sentimentului și sensibilității -libertatea creației, absența oricăror reguli sau constrângeri estetice (prezente la clasicism) -întoarcerea spre trecut și adorația trecutului, în special al evului mediu și goticii -îmbogățirea limbajului poetic cu regionalisme, neologisme și stilisti

-exprimarea specificului național în literatură -tendința de a prezenta istoria într-o lumină ideologizată, glorificarea

-exprimarea specificului național în literatură -tendința de a prezenta istoria într-o lumină ideologizată, glorificarea eroilor și libertății -apar multe opere care au loc în peisaje, culturi, personaje țări exotice cere reflectă dorința de evadare din viața reală -descoperirea folclorului național -aspirația spre absolut (iubirea perfectă, libertatea deplină și cunoașterea totală) -apar culegerile de basme și folclor național și includerea limbajului popular în literatură -teme romantice: viața, moartea, iubirea, libertatea, exotismul

Autori, opere, titluri Anumiți autori neoclasici alimentaseră deja un sentiment așa-zis romantic înainte de

Autori, opere, titluri Anumiți autori neoclasici alimentaseră deja un sentiment așa-zis romantic înainte de răspândirea sa efectivă, fiind numiți de aceea pre-romantici. Printre aceștia se află Francisco Goya și Manuel Maria Barbosa du Bocage.

Conform lui Giulio Carlo Argan în opera sa Artă modernă, romantismul și neoclasicismul sunt

Conform lui Giulio Carlo Argan în opera sa Artă modernă, romantismul și neoclasicismul sunt pur și simplu două fețe ale aceleași monede. Pe când neoclasicimul caută idealul sublim, sub o formă obiectivă, romantismul face același lucru, prin subiectivizarea lumii exterioare. Cele două mișcări sunt legate, deci, prin idealizarea realității.

Francezul Eugène Delacroix este considerat a fi pictor romantic prin excelență. Tabloul său Libertatea

Francezul Eugène Delacroix este considerat a fi pictor romantic prin excelență. Tabloul său Libertatea conducând poporul reunește vigoarea și idealul romantic intr-o operă care este compusă dintr-un vârtej de forme.

Pictorul englez William Turner a reflectat acest spirit în opere precum Furtună pe mare

Pictorul englez William Turner a reflectat acest spirit în opere precum Furtună pe mare unde apariția unui fenomen natural este folosit pentru atingerea sentimentelor.

Un strop de ROMANTISM

Un strop de ROMANTISM

~SFARSIT ~

~SFARSIT ~

Bibliorafie: www. wikipedia. ro Realizator: Brazdau Diana Profesor coordonator: Matis Ramona

Bibliorafie: www. wikipedia. ro Realizator: Brazdau Diana Profesor coordonator: Matis Ramona