Rijmen Welke woorden rijmen op elkaar Hallo hallo

  • Slides: 19
Download presentation
Rijmen

Rijmen

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het mannetje van de radio

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het mannetje van de radio

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het

Welke woorden rijmen op elkaar? • • Hallo, hallo wie stink daar zo? Het mannetje van de radio Slagrijm (aaa)

Slagrijm (aaa) • Hallo (A) • Zo (A) • Radio (A)

Slagrijm (aaa) • Hallo (A) • Zo (A) • Radio (A)

Voetbal!

Voetbal!

Voetbal! • Welk lied wordt gezongen voordat het voetballen begint?

Voetbal! • Welk lied wordt gezongen voordat het voetballen begint?

Voetbal! • • Welk lied wordt gezongen voordat het voetballen begint? Het Wilhelmus

Voetbal! • • Welk lied wordt gezongen voordat het voetballen begint? Het Wilhelmus

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe Ben ik van Duitsen

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe Ben ik van Duitsen bloed, Den Vaderland getrouwe Blijf ik tot in den dood (doet) Een prinse van Oranje Ben ik, vrij onverveerd, Den Koning van Hispanje Heb ik altijd geëerd http: //www. youtube. com/watch? v=YSLn. WIYow. Ow

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe (A) Ben ik van

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe (A) Ben ik van Duitsen bloed, (B) Den Vaderland getrouwe (A) Blijf ik tot in den dood (doet) (B) Een prinse van Oranje (C) Ben ik, vrij onverveerd, (D) Den Koning van Hispanje (C) Heb ik altijd geëerd (D) http: //www. youtube. com/watch? v=YSLn. WIYow. Ow

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe (A) Ben ik van

Welke woorden rijmen op elkaar • • Wilhelumus van Nassouwe (A) Ben ik van Duitsen bloed, (B) Den Vaderland getrouwe (A) Gekruist rijm (ABAB) Blijf ik tot in den dood (doet) (B) Een prinse van Oranje (C) Ben ik, vrij onverveerd, (D) Den Koning van Hispanje (C) Heb ik altijd geëerd (D) http: //www. youtube. com/watch? v=YSLn. WIYow. Ow

Gekruist rijm (ABAB) • • Nassouwe (A) Bloed (B) Getrouwe (A) Doet (dood) (B)

Gekruist rijm (ABAB) • • Nassouwe (A) Bloed (B) Getrouwe (A) Doet (dood) (B) Oranje (C) Onverveerd, (D) Hispanje (C) Geëerd (D)

Waar wordt nog meer gerijmd? • Rappers en zangers rijmen ook!

Waar wordt nog meer gerijmd? • Rappers en zangers rijmen ook!

Welke woorden rijmen op elkaar? • Gers Pardoel – Ik neem je mee •

Welke woorden rijmen op elkaar? • Gers Pardoel – Ik neem je mee • Ik neem je mee, neem je mee op reis • Ik neem je mee, naar Rome of Parijs • Ik lijk misschien weel cool totdat je weet wat ik nu voel • Jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel http: //www. tubechop. com/watch/1615468

Welke woorden rijmen op elkaar? • Gers Pardoel – Ik neem je mee •

Welke woorden rijmen op elkaar? • Gers Pardoel – Ik neem je mee • Ik neem je mee, neem je mee op reis (A) • Ik neem je mee, naar Rome of Parijs (A) • Ik lijk misschien weel cool totdat je weet wat ik nu voel (B) • Jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel (B) http: //www. tubechop. com/watch/1615468

Welke woorden rijmen op elkaar? Gepaard rijm • Gers Pardoel – Ik neem je

Welke woorden rijmen op elkaar? Gepaard rijm • Gers Pardoel – Ik neem je mee (aabb) • Ik neem je mee, neem je mee op reis (A) • Ik neem je mee, naar Rome of Parijs (A) • Ik lijk misschien weel cool totdat je weet wat ik nu voel (B) • Jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel (B) http: //www. tubechop. com/watch/1615468

Gepaard rijm (AABB) • Reis (A) • Parijs (A) • Voel (B) • Bedoel

Gepaard rijm (AABB) • Reis (A) • Parijs (A) • Voel (B) • Bedoel (B)

Dus… • Er zijn 3 soorten rijm: - Slagrijm (aaa): hallo wie stinkt daar

Dus… • Er zijn 3 soorten rijm: - Slagrijm (aaa): hallo wie stinkt daar zo? - Gekruist rijm (abab): Wilhelmus - Gepaard rijm (aabbcc): Gers Pardoel – ik neem je mee

De opdracht! • - 1 Kies een rijmschema Slagrijm (aaa): hallo wie stinkt daar

De opdracht! • - 1 Kies een rijmschema Slagrijm (aaa): hallo wie stinkt daar zo? • - 2 Verzamel informatie over degene voor wie het gedicht is. Hobby’s Lievelelings: kleur, eten, film, boek • - 3 Schrijf je eigen gedicht Gebruik de informatie over degene voor wie jouw gedicht is, om het persoonlijk te maken Gekruist rijm (abab): Wilhelmus Gepaard rijm (aabbcc): Gers Pardoel – ik neem je mee