RETMDE YEN YAKLAIMLAR VE BLM TEKNOLOJLER RETM BURAK

ÖĞRETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETİMİ BURAK YALÇINKAYA

1. SORGULAYICI ÖĞRENME Bir olay, problem yada durum hakkında doğruya ulaşmak için sorgulayarak bilgi edinme süreci olarak tanımlanır.

İkili bir öğrenme sürecini içerir; Öğrenciler bir taraftan araştırılan konuyu öğrenirken, Diğer taraftan sorgulama yöntemini öğrenirler.

Modelin en önemli özelliği öğrencileri düşünmeye zorlaması ve onlara nasıl düşünüleceğini göstermesidir. Öğrenciye hazır bilgilerin verilmesi, onları gerçek hayata hazırlamakta yetersiz kalmaktadır. Çünkü gerçek hayatta her şey hazır olarak kişiye sunulmaz. Gerçek yaşam karmaşıktır ve pek çok ilişki ağı içeren problemlerle doludur. Kişi bu karmaşayı çözmek için çevresindeki her şeyi sorgulamak durumundadır.

SORGULAYıCı ANLATıMıN ÖZELLIKLERI

ÖZELLIKLERI Sorgulayıcı öğrenme, öğrencilerin sorular sorarak, araştırarak ve verilen problemi analiz ederek bir sonuca ulaşmasını sağlayan öğretim sürecidir. Bu süreçte sorgulama her şeyi öğrenme ihtiyacından ortaya çıkar. Öğrenilen bilginin sorguyalayarak ortaya çıkarılması, öğrencinin kendi bilgi ve becerisine dayanması ve tüm duyu organlarının, ele alınan problemin keşif sürecinde kullanılması açısından daha faydalı olacaktır Konu yada üniteden çok soru odaklıdır.

SORGULAYICI ÖĞRENME BİLİNEN BİLİNMEYEN Bilginin Aktarılması Bilginin Genellenmesi Ev ortamı Okullar Toplum Sorgulama Araştırma İnceleme

SORGULAYıCı ÖĞRETIMIN ÖĞRENCIYE YÜKLEDIĞI SORUMLULUKLAR Öğrencinin ne öğrenmesi gerektiğine karar verir. Kaynakları ve belirlenen kaynaklardan en iyi nasıl öğreneceğini belirlemesi Kaynakları uygun şekilde kullanması ve sonuçları rapor etmesi Öğrenme sürecinde kendi öğrenmesini değerlendirmesi

UYGULAMA ADıMLARı Wilder ve Shutteworth tarafından ortaya konan sorgulayıcı öğrenme modeli şıkça kullanılmaktadır. Bu modelde süreç 5 aşamada ele alınmaktadır: Soru sorma: Sorgulayıcı öğrenme soru sorarak başlar. Gerçek dünya bağlantılı sorular merak çekme ilgi uyandırma ve motivasyonu sağlama için kullanılır.

Keşfetme: keşfetme aşaması soru sorma aşamasından sonra gelen bir merak duygusu ve araştırma isteği olarak tanımlana bilir. Oluşturma: yapılan araştırma sonucunda bilgi toplama aşamasının sonuna gelindiğinde, öğrenen bilgiler arasında ilişki kurmaya başlar.

Tartışma: Bu aşamada öğrenen kendi bilgilerini başkaları ile tartışır ve başkalarına aynı problemle ilgili görüşlerini ve edindiği deneyimleri sorar. Bilgilerin paylaşılması bir sosyal öğrenme ortamı çabasının bir ürünüdür. Değerlendirme: Değerlendirme ya da diğer bir ismi ile yansıma, ele alınan probleme geri dönerek elde edinilen bilgi ışığında nasıl bir çözüm önerisi getirildiği üzerinde düşünme aşamasıdır

? ? ? ? Görüldüğü ? ? ? gibi geleneksel sınıf yöntemlerinde sorgulama yöntemi pek kullanılamamaktadır. Çocuk sorgulama yönteminin düşünme ve sorgulama özelliğini meydana getirmiş fakat öğretmen çocuğu araştırma ve keşfetmeye yönlendirmemiştir.

BAĞLı ÖĞRETIM (ANCHORED Öğrencilerin verilen problem temelli bir öykünün içinde öğrenmesini öngören bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım içinde öğrenciler verilen problemi incelerken, problemin çözümü için gerekli olan bilgiyi ararken ve çözüm yolları geliştirirken “gerçekçi bir rol” içine girerler.

Verilen genellenebilir öyküler ve olaylar yardımıyla öğrenciler ortaya konan problem çözüm yolları getirmelidir. “Olay” ya da öykü problemin çözümü için gerekli olan tüm bilgi ve verileri içermelidr.

Bağlı öğretimde amaç, tüm öğrencilerin bağımsız öğrenen olmalarını sağlamaktır. Bağlı öğretimde, öğrenciler bilgiyi yansıtır, açıklar, yorumlar ve ilişkilendirir. Bağlı öğretim, anlamlı bir problem olgusu içinde verilen “olay” ya da öykü yardımıyla gerçekleştirilir. Bağlı öğretimde, farklı öğretim materyalleri kullanılarak farklı öğrenme etkinlikleri gerçekleştirilir.

UYGULAMA ADıMLARı Öğretmen öğrencilerin gruplar halinde verilen öyküden bilgi çıkarmasına izin vermelidir. Öğrencilere problem çözümünde tekrar keşfetme, tekrar oynatma vb. teknik özellikler mutlaka sağlanmalıdır. Öğrenciler problem için çözüm yolları geliştirmeli ve sınıf ortamında sunmalıdır.

Öykülerin anlatımı yada sunumu için CD DVD ve diğer çevirim içi etkileşimli teknolojiler kullanılmalıdır. Ortaya konan fikirlerin güçlü ya da zayıf yanları tartışılmalıdır.

AĞ ARAŞTıRMASı(WEBQUEST) Öğrencilerin tek başlarına veya guruplar halinde çalışarak öğrenme etkinliklerine aktif olarak katıldıkları ve sonuca ulaşmak için interneti bir kaynak veya bir kütüphane gibi kullandıkları bilgisayar temelli alternatif bir öğrenme öğretme etkinliğidir.

Ağ araştırması özellikle öğrencilerin uygulama çalışmalarını teknoloji ile desteklemek üzere tasarlanan bir yapıdır.

AĞ ARAŞTıRMASıNDA TEMEL OLARAK BEKLENEN 4 ÖZELLIK? Öğrenci motivasyonu ve orijinallik: Öğrencileri motive edebilmek için öğretmenin, onların kişisel olarak ilgilerini çeken bir ağ araştırması oluşturması gerekir. Düşünce becerilerinin geliştirilmesi: Öğrencilerin elde ettikleri bilgileri uyarlamaları beklenir. Bu amaçla; yapıcı beceriler geliştirebilir, hipotez kurabilir ve sonuçlar çıkarabilir

İşbirliğine dayalı öğrenme: Ağ araştırması etkinliği grupla birlikte çalışmayı öğretmek ve teşvik etmek için idealdir. Süreç ve erişim: Ağ araştırmaları önceki ve sonraki etkinliklere bağlantılar içermelidir.

AĞ ARAŞTıRMASı IKI ÇEŞITTIR? 1. Kısa Süreli Ağ Araştırması: Hedefi bilgi kazanım ve entegrasyonudur. Öğrenciler önemli ölçüde yeni bilgiler edinir ve bu bilgileri anlamlı hale getirir. 1 -3 ders süresince olabilir.

2. Uzun Süreli Ağ Araştırması: Hedefi bilgiyi geliştirmek ve sadeleştirmektir. Öğrenciler bilgiyi derinlemesine analiz eder farklı durumlara uyarlar ve anladıklarını farklı şekilde sunarlar. 1 -4 hafta süresince olabilir.

AĞ ARAŞTıRMASı 6 BÖLÜMDEN OLUŞUR! 1. GİRİŞ Etkinliğe öğrenciyi hazırlayan ve bazı ön bilgileri sağlayan bölümdür. 2. GÖREV Verilen görev ve öğrencinin üstlendiği rol tanıtılır. Yapılabilir ve İlginç olmalıdır. 3. SÜREÇ Bu basamak bir ders planı gibi düşünülebilir. Öğrencilerin araştırmalarını gerçekleştirirken yapacakları işlem basamakları ve rollerini anlatır. 4. BİLGİ KAYNAKLARI Konu ile bağlantıların(link) sunulduğu basamaktır. 5. DEĞERLENDİ Öğrencilerin çalışmanın nasıl değerlendireceğini RME açıklayan bölümdür. SONUÇ Sonuç kısmında öğrencilerin neler öğrendiklerini sorgulayacak soruların bulunmasıdır.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM HAZILAYAN : BURAK YALÇINKAYA
- Slides: 25