Retele de calculatoare DEFINITIE n O reea de

  • Slides: 7
Download presentation
Retele de calculatoare

Retele de calculatoare

DEFINITIE n O reţea de calculatoare este formată dintrun ansamblu de calculatoare conectate între

DEFINITIE n O reţea de calculatoare este formată dintrun ansamblu de calculatoare conectate între ele. Calculatoarele pot să facă schimb de date şi pot folosi în comun resursele (imprimare, discuri, aplicaţii). Fiecare calculator îşi păstrează independenţa de execuţie şi de gestiune a propriilor resurse.

CLASIFICAREA REŢELELOR: n În funcţie de accesul la reţea; n În funcţie de strategia

CLASIFICAREA REŢELELOR: n În funcţie de accesul la reţea; n În funcţie de strategia de funcţionare; n În funcţie de aria de răspândire a calculatoarelor.

CLASIFICAREA ÎN FUNCŢIE DE ACCESUL LA REŢEA n Reţele private. Sunt reţele care aparţin

CLASIFICAREA ÎN FUNCŢIE DE ACCESUL LA REŢEA n Reţele private. Sunt reţele care aparţin unor organizaţii. Multe dintre organizaţii au răspândite punctele de lucru pe o arie geografică mare şi au nevoie să poată schimba rapid între punctele de lucru o cantitate mare de date sau să asigure o comunicare rapidă prin voce sau mesaje. Acest lucru se poate realiza prin intermediul unei reţele private de calculatoare n Reţele publice. Sunt reţele globale, răspândite pe suprafeţe geografice foarte mari. Companiile furnizoare de servicii prin intermediul reţelelor pun la dispoziţia altor companii şi organizaţii, contra cost, aceste reţelepentru ca acestea să poată comunica prin calculatoare.

CLASIFICAREA ÎN FUNCŢIE DE STRATEGIA DE FUNCŢIONARE n Reţele de la egal. Între calculatoarele

CLASIFICAREA ÎN FUNCŢIE DE STRATEGIA DE FUNCŢIONARE n Reţele de la egal. Între calculatoarele din reţea, este stabilită o relaţie de egalitate. Principalele dezavantaje sunt: viteze de lucru foarte mici, nu se poate asigura securitatea şi integritatea datelor(un utilizator poate controla o parte a unei reţele), nu permite conectarea decât a unui număr mic de calculatoare. n Reţele client/server. Sunt formate dintr-un calculator pe care rulează software-ul de reţea, numit server-şi care furnizează diferite servicii altor calculatoare(clienţii). Calculatoarele care pot avea acces la resursele reţelei sunt numite staţii de lucru(clienti). Utilizatorul va fi definit în cadrul reţelei de către administratorul de reţea, care îl atribuie un cont pentru accesul la reţea şi drepturile de a folosi resursele reţelei.

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE ARIA DE RASPANDIRE n n n RETELE LOCALE (LAN–Local Area

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE ARIA DE RASPANDIRE n n n RETELE LOCALE (LAN–Local Area Networks)– CALC. SUNT RASPANDITE PE O ARIE MICA (PANA LA 2 KM) IN GENERAL IN ACEEASI CLADIRE SAU GRUPURI. RETELE METROPOLITANE (MAN-Metropolitan Area Networks) –CALC. SUNT RASPANDITE PE SUPRAFATA UNUI ORAS. RETELE GLOBALE (WAN-Wide Area Networks) –CALC. AU O ARIE DE RASPANDIRE GEOGRAFICA FOARTE MARE suprafata unei tari, a unui continent

Termeni utilizati in cadrul unei retele n n n switch (sau switching hub) un

Termeni utilizati in cadrul unei retele n n n switch (sau switching hub) un dispozitiv care amplifica semnalul transmis in retea comuta accesul calculatoarelor la retea Modem – permite sa folosim reteaua /Internetul prin intermediul liniei telefomice sau cablului Router –dispozitiv prin care o retea locala se conecteaza la o retea WAN(retea de mare intindere) bridge (punte) – face legatura intre doua sau mai multe retele gateway (poarta) – leaga calculatoare de tipuri diferite modem – permite conectarea calculatorului prin intermediul retelelor telefonice;