Resurse informaionale electronice utilizate n procesul de servire
- Slides: 18
Resurse informaţionale electronice utilizate în procesul de servire informaţională a beneficiarilor Bibliotecii USMF “Nicolae Testemiţanu” Bolganschi Elena, Biblioteca USMF “N. Testemiţanu” Ciubrei Silvia, Centrul de Informare “Infomedica”, USMF “N. Testemiţanu” Goian Natalia, Catedra de Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională, USM
Biblioteca USMF “Nicolae Testemiţanu”, în colaborare cu Centrul de Informare “Infomedica” şi Catedra de Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională, au efectuat o cercetare cu scopul de a stabili utilizarea resurselor informaţionale electronice – drept instrumente eficiente de informare şi documentare în procesul de servire informaţională a beneficiarilor Bibliotecii USMF “Nicolae Testemiţanu”.
Chestionar 1. Ce genuri de resurse informaţionale electronice utilizaţi în procesul de servire informaţională a beneficiarilor?
Chestionar 2. Cât de des apelaţi la resursele informaţionale electronice în procesul de servire informaţională a beneficiarilor? a) zilnic b) 3 ori în săptămână c) 1 dată în săptămână
Chestionar 3. Preferaţi să accesaţi resurse informaţionale electronice în regim on-line (Internet) sau off-line (CD, DVD)?
Chestionar 4. Care este raportul dintre utilizarea resurselor electronice şi a celor pe suport tradiţional în procesul de servire informaţională a beneficiarilor?
Chestionar 5. Ce tipuri de baze de date utilizaţi în servirea informaţională a beneficiarilor? a) baze de date documentografice (bibliografice, referative); b) baze de date full-text; c) baze de date obiectografice.
Chestionar 6. Numiţi câteva baze de date mai des utilizate în practica Dvs: MEDLINE/Pub. Med OVID/Medline. Plus Toxline Toxnet AIDSline Cancerlit
Chestionar 7. Ce genuri de reviste electronice accesaţi mai frecvent: a) referative b) full-text
Chestionar 8. Menţionaţi câteva resurse informaţionale electronice pe care le consideraţi a fi cele mai relevante şi eficiente pentru satisfacerea necesităţilor de informare ale beneficiarilor: OVID Medline MEDLINE/Pub. Medscape Cochrane Library Health. Gate US National Library of Medicine Biomed central HINARI Pub. Med Central British Medical Journal World Health Organization e. Medicine The Merck Manuals Consilium Medicum Free Medical Journals Free. Books 4 Doctors
Chestionar 9. Descrieţi problemele cu care v-aţi confruntat în accesarea resurselor informaţionale electronice: 85, 8% subiecţi au specificat că deseori accesul la informaţie prin canalele de telecomunicaţii este dificil din motive tehnice sau economice: probleme de conexiune, viteza mică de transfer a informaţiei; vizualizarea unor documente necesită programe auxiliare; numeroase resurse sunt accesibile în reţea contra cost; multe resurse necesită înregistrare solicitând timp suplimentar pentru accesare; 28, 6% au semnalat că, deşi cantitatea de informaţie medicală este imensă, există şi suficiente surse care nu corespund calităţii necesare.
Chestionar 10. Care ar fi conform opiniei Dvs avantajele resurselor informaţionale electronice ca instrument de informare şi documentare în servirea informaţională a beneficiarilor? actualitatea; veridicitatea; originalitatea informaţiei; plenitudinea; diversitatea resurselor informaţionale; spectrul larg de chei de acces; organizarea optimă a informaţiei; operativitatea selectării şi copierii informaţiei.
Chestionar 11. Numiţi dezavantajele resurselor informaţionale electronice utilizate de Dumneavoastră: La dezavantaje ale resurselor informaţionale electronice, specialiştii afirmă că problema majoră este costul sporit al documentelor electronice. Astăzi, când piaţa informaţională este inundată de resurse informaţionale electronice, devine imposibil pentru specialiştii din sfera informaţională şi documentară să cunoască şi să consulte toate documentele digitale, iar biblioteca nu are posibilităţi de a asigura accesul la toate resursele informaţionale existente.
Chestionar 12. Consideraţi că biblioteca are acces la suficiente resurse informaţionale electronice pentru a satisface necesităţile de informare ale beneficiarilor? Subiecţii studiului au specificat că, în prezent, biblioteca asigură accesul off-line cât şi on-line la resurse informaţionale electronice cu profil medical, dar acestea nu sunt suficiente pentru a satisface totalmente necesităţile de informare ale beneficiarilor. Biblioteca lucrează în direcţia dezvoltării colecţiei electronice de documente şi asigurării accesului la resursele informaţionale din domeniu. Numai în a. 2003 colecţia electronică a bibliotecii (care numără în total 160 titluri) s-a îmbogăţit cu 17 titluri de CD-uri.
Chestionar 13. Care ar fi soluţiile de dezvoltare a colecţiei de documente electronice pentru Biblioteca Dvs? achiziţii noi de documente electronice discrete (CD, DVD); asigurarea accesului la cele mai relevante resurse informaţionale electronice cu profil medical din Internet; elaborarea bazelor de date locale disponibile la început la nivel local, apoi plasate în Internet pentru a oferi acces altor instituţii de învăţământ şi de cercetari ştiinţifice din domeniul sănătăţii; crearea paginii Web a bibliotecii, care va contribui la promovarea şi facilitarea utilizării documentelor electronice din domeniul medical şi farmaceutic.
Concluzii Rezultatele studiului au demonstrat că resursele informaţionale electronice constituie un segment important a colecţiei Bibliotecii USMF «Nicolae Testemiţanu» utilizate de către bibliotecari în procesul de servire informaţională a beneficiarilor. Utilizarea resurselor informaţionale electronice în procesul de servire informaţională a beneficiarilor Bibliotecii USMF “Nicolae Testemiţanu” vine să completeze golurile informaţionale din colecţie, contribuind în final la reformarea învăţământului şi a ştiinţei medicale din RM.
Concluzii Specificul învăţământului medical, diversitatea disciplinelor, lipsa de omogenitate a beneficiarilor, varietatea metodelor şi formelor de învăţământ impune activităţii de dezvoltare a colecţiei o complexitate deosebită. Strategia de achiziţii a bibliotecii trebuie să pună accent preponderent pe documentele electronice, datorită numeroaselor facilităţi pe care le posedă acestea. Eforturile bibliotecii trebuie concentrate în special pe optimizarea utilizării resurselor electronice în procesul de servire informaţională a beneficiarilor.
VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!
- Pile electrice utilizate in practica
- Tehnica servirii consumatorilor
- Internetul este o retea de
- Circuite electronice
- Componente pasive de circuit
- Procesul informational
- Tipuri de procese informationale
- Expertiza psihologica judiciara
- Aparat juxtaglomerular
- Tase dumitrescu
- Procesul de nursing
- Procesul tehnologic de prelucrare a lemnului
- Proces izocor
- Procesul cercetarii de marketing
- Competene
- Etapele procesului de ingrijire
- Unitati de masura tolerate
- Resurse financiare
- Resursele hidrosferei proiect