Reklama Giri Reklam Ortamlar 7 Hafta Basl Reklam

Reklama Giriş Reklam Ortamları

7. Hafta Basılı Reklam Ortamları ü Basılı reklam ortamlarıyla reklamlar hedef kitleye kolaylıkla ulaşırlar, okuyucuya gün boyu seslenir ve belirlenen hedef kitlesine kolaylıkla ulaşabilir. Basılı reklam ortamları olarak: ü Gazeteler, ü Dergiler, ü El ilanları, ü Kataloglar, ü Broşürler sıralanabilir

7. Hafta GAZETE ü Gazetelerin ekonomik ve siyasi yönden çok hareketli geçen çağımızda, insan yaşantısında çok önemli bir yeri vardır. ü Gazete günümüz insanının vazgeçilmez enformasyon kaynaklarından biridir ve artık çağdaş toplumlarda gazete okumayan insan yok denilecek kadar azdır. ü Basılı kitle iletişim araçları arasında en etkili ve en çok tüketileni de yine gazetelerdir.

7. Hafta GAZETENİN AVANTAJLARI ü Gazete esnek bir araçtır ve bunu birkaç yolla sağlamaktadır. ü Reklamın kısa üretim süresi ve teslim tarihi, gazetelerin mükemmel bir reklam ortamı olmasını sağlar. ü İkinci durum ise, sunduğu yaratıcı özelliklerdir.

7. Hafta GAZETENİN AVANTAJLARI ü Gazetelerin okuyucu kitlesi grek ekonomik, gerekse sosyokültürel açıdan farklıdır. ü Reklamveren farklı gazeteleri kullanarak değişik hedef kitlelere ulaşabilir. ü Benzer olarak ulusal gazetelerin bölge ekleri çıkarmaları ve yerel gazeteler sayesinde doğrudan belirli bir coğrafi bölgedeki hedef kitleyi yakalama şansları bulunmaktadır. Bu sebeple reklamın maliyetleri de azalacaktır.

7. Hafta GAZETENİN DEZAVANTAJLARI ü Kitle medyalarından biri olarak gazete geniş okuyucuya ulaşır fakat izole olmuş, spesifik Pazar bölümlerine karşı çok etkili değildir. ü Gazete reklamları radyo ve televizyon benzeri ortamlarda yayımlanan reklamlarındaki sessel ve görüntüsel elemanlardan yoksundur.

7. Hafta GAZETENİN DEZAVANTAJLARI ü Reklam maliyetleri açısından ucuz bir reklam ortamı olmasına rağmen ulaşılan kişi başına maliyet açısından pahalı bir reklam ortamıdır. ü Tüm basılı reklam ortamları içerisinde en kötü kağıda basılan, baskı kalitesi en düşük reklam ortamıdır.

7. Hafta DERGİ ü Günümüzde birçok farklı tema ve ilgi alanı temel alınarak yayınlanan dergiler, bilgi aktardığı konularda referans olarak kabul edilen, oldukça belirgin hedef kitlelere seslenen, kağıt ve baskı kalitesi yüksek nispeten büyük kitlelere seslenen araçlar olarak reklam ortamları içinde de önemli bir yere sahiptir.

7. Hafta DERGİ ü Hedef kitle açısından dergilere baktığımızda ilk olarak genel konuları ele alan ve okuyucu kitlesi diğerlerine göre geniş olan dergiler yer almaktadır. ü İkinci olarak daha dar ve spesifik bir kitleye seslenen ve bu kitlenin ilgileri doğrultusundaki konuları işleyen dergiler yer alır.

7. Hafta DERGİ ü Meslek dergileri üçüncü grubu oluşturur. Özellikle bir mesleğin mensuplarına yönelik olan bu dergilere örnek olarak Otomasyon, Media. Cat, Capital verilebilir. ü Dördüncü grupta ise İlk Hedef, Aşama, Sınav, Final gibi özel yayınlar ve okul dergileri yer almaktadır

7. Hafta DERGİNİN AVANTAJLARI ü Hedef kitle seçiminde kolaylık sağlar. Özel ilgi alanlarına yönelik dergiler ve özel yayınlar sayesinde spesifikleşmiş hedef kitlelere ulaşabilir. ü Alanında referans olarak kabul edilen dergilerde çıkan reklam mesajlarını okuyucunun kabul etme oranı yüksektir.

7. Hafta DERGİNİN DEZAVANTAJLARI ü Tüm basılı reklam ortamları içerisinde en pahalı reklam ortamıdır. ü Bir diğer dezavantajı da dağıtım sistemidir. Birçok dergi gazete bayisinde satılmaz, abonelik yoluyla okuyucusuna ulaşır.

7. Hafta DERGİNİN DEZAVANTAJLARI ü Spesifik hedef kitlede başarılı ama geniş hedef kitleye ulaşmada yetersiz. Daha geniş hedef kitle için birkaç farklı derginin seçilmesi gerekir bu durum da kampanyanın maliyetlerini yükseltir. ü Dergilerin seyrek yayınlanması nedeniyle mesajın etkisi az olmaktadır. Kısa süreli promosyonlarla ilgili bilgi verilmesi uzun süre içerisinde reklam mesajının eskimesine neden olur.

7. Hafta KAYNAKÇA ü ELDEN Müge (2011), Reklam Yazarlığı, İletişim Yayınları, İstanbul ü ELDEN Müge, ULUKÖK Özkan, YEYGEL Sinem (2005), Şimdi Reklamlar, İletişim Yayınları, İstanbul. ü KARPAT, Işıl (1999), Bankacılık Sektöründen Örneklerle Kurumsal Reklam, Yayınevi Yayıncılık, İstanbul. ü KOCABAŞ, Füsun ve ELDEN Müge (2003), Reklamcılık Kavramlar, Kararlar, Kurumlar, İletişim Yayınları, İstanbul. ü TAŞYÜREK, N. , (2010). Reklam Ve Reklamın Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. ü MEGEP Modülü (2012). Tüketici Davranış Modelleri, No: 341 TP 0060, Aile ve Tüketici Hizmetleri Bölümü, MEB, Ankara.

TEŞEKKÜRLER
- Slides: 15